AUSTRALIAN OPEN: Ο Φριτζ τους... πυροβολισμούς, ο Τσιτσιπάς το πλεονέκτημα

AUSTRALIAN OPEN: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει όλα τα φόντα να αντέξει στο βαρύ σερβίς του Τέιλορ Φριτζ και να πάρει εκείνος το εισιτήριο για τον προημιτελικό του Australian Open!

Μετά τον αποκλεισμό της Μαρίας Σάκκαρη από την Τζέσικα Πεγκούλα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θέλει να γίνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού τένις στα προημιτελικά του Australian Open (εξαιρουμένων των προσπαθειών Λάκη και Παύλου στα Junior).

Το Νο4 του ταμπλό των αντρών θα αντιμετωπίσει τον Τέιλορ Φριτζ στον γύρο των «16», 24χρονο Αμερικανό που βλέπει τον κόσμο από τα 196 εκατοστά, έχοντας πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και χτυπητές αδυναμίες στο παιχνίδι του!

Ο Τσιτσιπάς άλλωστε είναι αήττητος στις δύο φορές που έχουν αναμετρηθεί οι δυο τους, με την πρώτη να βρίσκεται πίσω στο 2019 για το Laver Cup και την πιο πρόσφατη την ίδια χρονιά στο Masters του Παρισιού, με τον Έλληνα τενίστα να επικρατεί 7-6(3), 6-3.

Σερβίς ο Φριτζ, σερβίς και ο Τσιτσιπάς

Με το σωματότυπο που έχει αυτό το παιχνίδι θα υπηρετήσει ο Τέιλορ Φριτζ. Ο πανύψηλος Αμερικανός σερβίρει… βόμβες, κάτι που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του. Απέκλεισε κατά σειρά τους Μάρτερερ (3-0 σετ), Τιαφό (3-0 σετ) και έκανε την έκπληξη με Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ (6-0, 3-6, 3-6, 6-4, 6-3) έχοντας 19 άσους.

Μάλιστα αυτή δεν ήταν και η καλύτερη επίδοσή του, αφού έβαλε στο κορτ μόλις 54% των πρώτων του σερβίς στο κορτ, για να κερδίσει 49/66 (74%) των πόντων του εκεί, αλλά είχε σημαντικό πρόβλημα στο δεύτερο (23/56).

Το ότι το παιχνίδι είναι προγραμματισμένο πρώτο στη night session, δηλαδή όχι πριν τις 10:00, είναι στοιχείο που ευνοεί τον Φριτζ. Αυτό διότι με τον ήλιο να πέφτει, τη νύχτα οι μπάλες γίνονται μεν πιο βαριές και είναι πιο δύσκολο να κρατήσει κάποιος με βαρύ forehand τον έλεγχο από τη βασική, αλλά απαγορεύει την υψηλή αναπήδηση και το top spin, που θέλει να εφαρμόσει ο Τσιτσιπάς.

Παρόλα αυτά και ο Στέφανος έχει δείξει δείγματα από το σερβίς του, που μπορούν να θεωρηθούν ως… αντίβαρο σε αυτό του Φριτζ! Μέτρησε 21 άσους και 89% (59/66) κερδισμένους πόντους απέναντι στον Περ πίσω από το πρώτο σερβίς, χωρίς να σπάσει το σερβίς του. Από τον 1ο γύρο, για να μην πούμε από το ATP Cup, κιόλας είχε δώσει δείγματα επιθετικότητας και serve and volley, κάτι που μπορεί να εφαρμόσει και απέναντι στον Φριτζ για να απλοποιήσει τα δικά του service game.

Αν τα ράλι μεγαλώσουν δεν έχει τύχη ο Αμερικανός

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τον Τσιτσιπά προφανώς δε θα προέλθει από το σερβίς. Για να επικρατήσει του Φριτζ πρέπει να ακολουθήσει τις τακτικές που εφαρμόζει ο… Ναδάλ, απέναντι σε παίκτες όπως ο Ντελ Πότρο στο παρελθόν. Να σημαδέψει δηλαδή με μανία το backhand του αντιπάλου του.

Ο Φριτζ μετά το σερβίς θέλει να μικρύνει τους πόντους ή να κυριαρχήσει μέσω του πολύ δυνατού του forehand. Αν ο Τσιτσιπάς μπορέσει να τον θέσει σε κίνηση και να πάρει λάθη στο ράλι από το φτωχό σε επιδόσεις του backhand, θα έχει περισσότερη ασφάλεια να ψάξει με ηρεμία το break που θα του δίνει προβάδισμα στο εκάστοτε σετ, προτού φτάσουμε στη ρουλέτα των tiebreak!

Ναι, ο Τσιτσιπάς δεν είχε ρυθμό μετά την εγχείρηση στον αγκώνα του για το ξεκίνημα της σεζόν, ναι έχασε δύο σετ απέναντι στους Μπάεζ και Περ δείχνοντας σημάδια αστάθειας, αλλά το τρίτο ναι αφορά την έκβαση του παιχνιδιού του με τον Φριτζ. Ναι, η πρόκριση εξαρτάται από τη δική του ρακέτα και το κατά πόσο θα καταφέρει να μην αφήσει το παιχνίδι να εξελιχθεί σε ένα one serve show…

Αν η διάρκεια των πόντων αυξηθεί και ο Φριτζ τρέξει οριζόντια την baseline, τότε δεν έχει τύχη και το πιθανότερο είναι να λυγίσει στα 3 ή στα 4 σετ. Ο Στέφανος έχει παίξει ήδη δύο ημιτελικούς στην Αυστραλία το 2019 και το 2021 και ο δρόμος για τον τρίτο περνάει από το τεστ… χαρακτήρα με τον υψηλόσωμο Αμερικανό!  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News