ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ: Με αυτό το σερβίς μπορεί να «σπάσει» ακόμη και τον... βράχο Μεντβέντεφ!

Australian Open: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται στον 5ο ημιτελικό της καριέρας του σε Grand Slam, βασιζόμενος στο εξαιρετικό πρώτο του σερβίς απέναντι στον Γιανίκ Σίνερ!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται στον 5ο ημιτελικό της καριέρας του σε Grand Slam, βασιζόμενος στο εξαιρετικό πρώτο του σερβίς απέναντι στον Γιανίκ Σίνερ!

Δεν ήταν και λίγοι αυτοί που τοποθετούσαν την ισορροπία του ζευγαριού μεταξύ του Σίνερ και του Τσιτσιπά, στην πλευρά του Ιταλού και δεν είχαν άδικο. Κάτι το 7-0 που μετρούσε το 2022, κάτι η ανετοιμότητα του Τσιτσιπά ελέω της εγχείρησης στον αγκώνα, αλλά και η επιβάρυνση μετά τα πέντε σετ απέναντι στον Φριτζ, έστησαν μία επικίνδυνη αποστολή για τον Έλληνα.

Ως άλλος Τομ Κρουζ, όχι μόνο έπαιξε ένα εξαιρετικό πρώτο σετ για να πάρει το προβάδισμα, αλλά προσαρμόστηκε στις συνθήκες που θεωρητικά ευνοούσαν τον αντίπαλό του, κράτησε το παιχνίδι του σε υψηλά επίπεδα και μετέτρεψε τα «όπλα» του σε αδιαπραγμάτευτα χαρτιά πρόκρισης. Άλλωστε η εμπειρία διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων τον έχει φέρει σε αυτό το πολύ εντυπωσιακό 5/5 στους Grand Slam προημιτελικούς.

«Κανονιές» από το σερβίς του Τσιτσιπά

Το βασικότερο στοιχείο ήταν φυσικά το σερβίς του. Ο Τσιτσιπάς όχι μόνο δεν αντιμετώπισε κανένα break point, αλλά δεν άφησε τον Σίνερ να πάρει σε κανένα service game του τρεις πόντους και κατά συνέπεια να μη φτάσει ούτε σε κάποιο deuce για να τον πιέσει!

Το να παίξει σε καταστάσεις indoor φαινόταν πως θα δώσει το προβάδισμα στον Σίνερ, την ώρα που ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε με set και break. Αντ’ αυτού το μετέτρεψε σε πλεονέκτημα προς όφελός του, μέσω του εκπληκτικού πρώτου σερβίς. Τους 19 άσους που τον έβγαλαν στον… αφρό απέναντι στον Φριτζ, διαδέχτηκε ένα αδιανόητο 79% κερδισμένων πόντων (42/53).

Σε έναν προημιτελικό που –σχεδόν- τα 2/3 του παίχτηκαν κάτω από κλειστή οροφή, το σερβίς ήταν ο οδηγός. Χωρίς τον αέρα που επηρεάζει περισσότερο τον σέρβερ και με ευνοϊκές συνθήκες για την ταχύτητα της μπάλας, ο Τσιτσιπάς τοποθέτησε με μαεστρία τα σερβίς του, προσθέτοντας χιλιόμετρα για να μοιάζουν μη αντιμετωπίσιμα!

Ποικιλία στην τοποθέτηση των σερβίς

Για τον Σίνερ έγινε σταδιακά όλο και πιο δύσκολο να βρει τρόπο για να βάλει τις μπάλες στο κορτ. Υποδεχόμενος αρκετά πίσω από τη βασική γραμμή, είτε δεν είχε απάντηση, είτε επέστρεφε ρηχές μπάλες. Εκμεταλλευόμενος το δεύτερο στοιχείο, ο Τσιτσιπάς πήρε αρκετά χτυπήματα πολύ νωρίς, στο ανέβασμα, δείγμα και της επιθετικότητας αλλά και των 30 winners, που για τρία μόλις σετ είναι αρκετά υψηλό νούμερο.

Οι τοποθετήσεις των πρώτων σερβίς του Τσιτσιπά

Το σερβίς του έμεινε στο πλάνο όπως δήλωσε και τον οδήγησε σε μία εμφατική νίκη. Ο Τσιτσιπάς είχε ποικιλία στο που θα σερβίρει, με τις επιλογές ανάμεσα σε «Τ» και wide serve, να μετρούν 60% και 40% αντίστοιχα. Μόλις δύο από τα 52 πρώτα του σερβίς κατέληξαν σε body serve, δείγμα της επιθετικότητας αλλά και του ρίσκου που σκόπευε να πάρει. Ήθελε είτε να εκβιάσει τη ρηχή επιστροφή του Σίνερ, αλλά και να μπορεί να χτίσει πάνω στο serve and volley, ανοίγοντας το κορτ με το wide serve. Κέρδισε 10/17 πόντους όταν ανέβηκε στο φιλέ και θα μπορούσε να είχε πολύ καλύτερο ποσοστό από αυτό, αν δεν έχανε τον έλεγχο σε 2-3 forehand.

Του έδωσε αρκετές… ανάσες και γρήγορους πόντους, έχοντας 4 περισσότερους στα ράλι από 0-4 χτυπήματα (47 έναντι 43). Μάλιστα από τους 47, οι 19 προήλθαν με winnner, εκ των οποίων 4 άσοι, την ώρα που ο Σίνερ μέτρησε μόλις 13. Όσο ο Τσιτσιπάς επιβεβαίωνε την κυριαρχία του στα μικρά ράλι, μπορούσε με περισσότερη ασφάλεια να κατευθύνει τις μπάλες από το forehand, που πραγματικά… διέλυσε τον Ιταλό, πιέζοντάς τον αρκετά πίσω από τη βασική γραμμή!

Αναμφίβολα αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του παιχνιδιού του αυτήν τη στιγμή και τον έχει κρατήσει από τον 1ο κιόλας γύρο, που επέμενε σε αυτό το serve and volley, έως τώρα και θα χρειαστεί να μείνει στο ίδιο επίπεδο, για να τον οδηγήσει μέχρι το… τέλος της διαδρομής, ειδικά απέναντι στον αλύγιστο Ντανιίλ Μεντβέντεφ!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News