ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ - ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ: Ο Στέφανος καλείται να περάσει μέσα από τον τοίχο

AUSTRALIAN OPEN: Η νέα γενιά του τένις είναι εδώ, με τους Στέφανο Τσιτσιπά και Ντανιίλ Μεντβέντεφ να τίθενται αντιμέτωποι για 9η φορά, με φόντο μία θέση στον τελικό του Australian Open.

Η νέα γενιά του τένις είναι εδώ, με τους Στέφανο Τσιτσιπά και Ντανιίλ Μεντβέντεφ να τίθενται αντιμέτωποι για 9η φορά, με φόντο μία θέση στον τελικό του Australian Open.

Οι big-3 σιγά – σιγά αφήνουν τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ηττήθηκε στον τελικό του US Open, από τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ και έχασε την ευκαιρία να φτάσει πρώτος τους 21 major τίτλους. Ο Σέρβος απουσιάζει λόγω της γνωστής ιστορίας από το Australian Open και ο Φέντερερ έχει πατήσει τα 40, με τις εμφανίσεις του περιορισμένες, ένεκα και των τραυματισμών του. Ο Ράφα Ναδάλ προσπαθεί να… κρατήσει ψηλά τη σημαία τους, έχοντας να αντιμετωπίσει τον Ματέο Μπερετίνι.

Με του που ολοκληρωθεί ο μεταξύ τους ημιτελικός, στο πάλκο της Rod Laver Arena θα ανεβούν οι Στέφανος Τσιτσιπάς και Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ένα rivalry που έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του και αναμένεται να απασχολήσει το τένις για αρκετά χρόνια, διεκδικώντας τους μεγάλους τίτλους.

Στη Μελβούρνη έχουν ήδη βρεθεί σε κοινή αρένα, με τον Μεντβέντεφ να μετατρέπει σε μονόλογο τον περσινό τους ημιτελικό, παίρνοντας εκείνος το εισιτήριο για να γίνει το… θύμα του Τζόκοβιτς δύο μέρες αργότερα. Φέτος όμως τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά, με τον Ρώσο να αποτελεί το μεγαλύτερο φαβορί του τουρνουά, αν και χρειάστηκε να επιστρέψει από την κόλαση του 2-0, στον προημιτελικό κόντρα στον Φελίξ Οζέρ-Αλιασίμ, σώζοντας μάλιστα και match point του Καναδού!

Κρατάει χρόνια η διαμάχη Τσιτσιπά – Μεντβέντεφ

Το περιστατικό που… άναψε τα αίματα μεταξύ τους στο Μαϊάμι, το μακρινό 2018 οδήγησε σε μία άτυπη κόντρα των δύο, που έχει εξομαλυνθεί πλέον, μετά και τη συνύπαρξή τους στο Laver Cup. Ο Μεντβέντεφ είχε πάρει τις πρώτες πέντε αναμετρήσεις τους και προηγείται με 6-2 στο H2H, με τον Τσιτσιπά να επικρατεί στην πιο πρόσφατη, για τον προημιτελικό του Roland Garros 3-0.

Βεβαίως στην Αυστραλία όλα είναι διαφορετικά, αφού οι πιο γρήγορες συνθήκες και η ικανότητα του Μεντβέντεφ να κυριαρχεί στα σκληρά κορτς, είχε γείρει την πλάστιγγα υπέρ του, στο 3-0 του περσινού ημιτελικού. Ο Ρώσος έχει τη δυνατότητα να καλύπτει με μαεστρία το κορτ, θυμίζοντας πολύ Νόλε και να επιβιώνει με μαεστρία από το βαρύ σερβίς του, που το βγάζει από τη φαρέτρα του στα κρίσιμα. Όταν ο Αλιασίμ βρέθηκε έναν πόντο μακριά από το να τον αποκλείσει, ένα flat wide serve στο backhand του έκανε όλη τη ζημιά.

Κέρδισε το 75% (94/126) των πόντων στο πρώτο του σερβίς, για να πάρει το εισιτήριο της τετράδας, με μοναδικό ψεγάδι τα 9 διπλά του λάθη, συνοδευόμενα από τους 15 άσους του!

Έχει και ο Τσιτσιπάς σερβίς… αλλά

Από την άλλη το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης έδειξε πως από τη γραμμή του σερβίς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Στο παιχνίδι με τον Σίνερ κατέθεσε στο κορτ ένα πραγματικό masterclass, για να απλοποιήσει τη νίκη του σε τρία βήματα. Αυτό το 79% του πρώτου του σερβίς ήταν καθοριστικό, όμως κρίνεται κάτι περισσότερο από αναγκαίο, στον ημιτελικό.

 

Ο Μετνβέντεφ είναι φορές που μεταμορφώνεται σε τoίχο από τη βασική γραμμή και κάθε μπάλα έρχεται πίσω με μεγαλύτερη ακρίβεια και βάθος από την προηγούμενη. Σταδιακά σε εξαντλεί και στο φινάλε, αφού δεν κάνει λάθος, οδηγείσαι σε αχρείαστη υπερβολή. Μοτίβο που εν πολλοίς ακολουθήθηκε στις 6 ήττες του Τσιτσιπά από τον Ρώσο, με τον Έλληνα να έχει την ανάγκη να τον… σπάσει.

Αυτό το… robot mode δεν το έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό στο Australian Open, αλλά είναι ικανός να το εμφανίσει ξαφνικά στον ημιτελικό. Για αυτό οι εύκολοι και γρήγοροι πόντοι από το σερβίς του Τσιτσιπά χρειάζονται στον μέγιστο βαθμό, ώστε να μην μπλέξει στη ρουλέτα των μεγάλων ράλι. Αν μάλιστα βρει τις συνθήκες να εφαρμόσει το serve and volley που έχει εισάγει μέσα στο 2022, για περισσότερη επιθετικότητα και έξτρα ευκολία, ένα παραπάνω, αφού δείχνει αρκετά βελτιωμένος και στο βολέ του!

Προσοχή στο backhand, να αλλάξει τον ρυθμό των ράλι

Μία ακόμα συνήθης εικόνα στις αναμετρήσεις τους είναι η πίεση στο backhand του Τσιτσιπά. Αυτό το χτύπημα με το ένα χέρι, το οποίο βάζει διαρκώς στη διόπτρα του ο Μεντβέντεφ και τις περισσότερες φορές παράγει λάθη και εκνευρισμό, από ό,τι λύσεις και προβλήματα.

Ο Στέφανος στον προημιτελικό με το γρήγορο footwork προλάβαινε να τοποθετήσει το κορμί του σε θέση για inside in ή out forehand, προστατεύοντας ιδανικά τη γωνία του. Είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί να το επαναλάβει και απέναντι στον αυριανό αντίπαλό του, αν θέλει να αποφύγει αβίαστα λάθη που θα του χαλάσουν τον ρυθμό. Άλλωστε με το forehand του έδειξε πως μπορεί να θέσει εκείνος τα όρια και τις προϋποθέσεις του εκάστοτε ράλι από τη βασική, αφού ανοίγει ιδανικά το κορτ με το κατάλληλο βάθος.

Δε θα είναι κακή ιδέα να φέρει στο παιχνίδι και μερικές άμυνες με slice που κόβουν τον ρυθμό της μπάλας (δεν είναι το δυνατό του σημείο βέβαια) ή κάποια drop shot που θα ανεβάσουν τον Ρώσο στο φιλέ, πράγμα που απεχθάνεται να κάνει και ο Αλιασίμ τον εξέθεσε αρκετά στον προημιτελικό.

Έρχεται η καταιγίδα…

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέα καταιγίδα στη Μελβούρνη, κάτι που μετατρέπει τον ημιτελικό σε ένα παιχνίδι indoor. Οι flat μπάλες του Μεντβέντεφ λατρεύουν αυτές τις συνθήκες, σε αντίθεση με το top spin forehand του Τσιτσιπά, αλλά κάτι τέτοιο ήθελε και ο Σίνερ, που βρέθηκε να μην ξέρει πώς να αντιδράσει.

Αν ο Τσιτσιπάς είναι αυτός που θα δημιουργήσει τις συνθήκες από το σερβίς του και πάρει ξανά τις μπάλες στο ανέβασμα για να επιτεθεί, έχει αρκετές πιθανότητες να βάλει αρκετά δύσκολα στον Μεντ για να φτάσει στον 2ο major τελικό της καριέρας του. Είναι ο μοναδικός από τους ημι-φιναλίστ που δε χρειάστηκε πέντε σετ για να βρεθεί εδώ, με δεδομένο πως η φρεσκάδα και τα αποθέματα ενέργειας θα παίξουν τον ρόλο τους, όσο η διάρκεια του ματς μεγαλώνει, ειδικότερα αν οι μικροενοχλήσεις του Μεντβέντεφ κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Διαφορετικά στην Rod Laver Arena ο Ρώσος ξέρει καλύτερα τον τρόπο αλλά και τον δρόμο για να φτάσει ως τον τελικό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτοί οι δύο δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν στο κορτ και να μην παρουσιάσουν μία… ματσάρα, μετατρέποντας όλες τις ασκήσεις επί χάρτου σε μία πανδαισία τένις!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News