ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ: Το σαρωτικό 5-0 της Άρσεναλ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έγραψε ιστορία

Πέρασαν από τότε 75 χρόνια όμως το ματς της 30ης Ιανουαρίου 1937 θα παραμείνει στην Ιστορία για δύο λόγους

Έχουν μέχρι σήμερα αναμετρηθεί αισίως σε επίσημα ματς  σε όλες τις διοργανώσεις 235 φορές. Όμως το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο γίγαντες του αγγλικού ποδοσφαίρου που φιλοξενήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1937  στο «Χάιμπουρι» ήταν και θα παραμένει μέχρι σήμερα διπλά ιστορικό.

Πρώτα απ’ όλα γιατί ήταν η στο πλαίσιο της σημαντικότερης τότε διοργάνωσης στο Νησί, το Κύπελλο Αγγλίας, παρθενική μονομαχία των Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  με αυτά τα … ονόματα.  Η πρώτη τους αναμέτρηση είχε λάβει χώρα  τον … προηγούμενο αιώνα και πιο συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου 1894 όταν η Νιούτον Χιθ είχε υποδεχθεί την Γούλγουϊτς Άρσεναλ για τον 2η κατηγορία του πρωταθλήματος με  το ματς να τελειώνει 3-3. Για την ίδια διοργάνωση ήταν και οι  εννιά επόμενες τους συναντήσεις και λίγο πριν κλείσει ο 19ος αιώνας, στις 4 Νοεμβρίου 1899 η ομάδα της Βορειοδυτικής Αγγλίας  είχε πλέον μετονομαστεί σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  όταν υποδέχθηκε τους μη έχοντες ανάλογη ονομαστική αλλαγή Λονδρέζους και τους νίκησε 2-0 πάλι για την 2η κατηγορία.

Οι δύο ομάδες πρωτοαναμετρήθηκαν στο Κύπελλο στις  10 Μαρτίου  1906 στο Μπανκ Στριτ του Κλέιτον με τους φιλοξενούμενους της πάντα Γούλγουϊτς Άρσεναλ να επικρατούν 3-2 χάρη και σε δύο γκολ από τον  Άγγλο τους στράικερ Μπερτ Φρίμαν. Όλες οι προηγούμενες 19 αναμετρήσεις τους ήταν για τη 2η τη τάξει κατηγορία του πρωταθλήματος ενώ από την επόμενη ξεκίνησαν οι μονομαχίες στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι πρώτες 14 εξ αυτών ήταν με τους Λονδρέζους να έχουν πάντα  δύο λέξεις στο όνομα τους κάτι που πρωτοάλλαξε στις 21 Φεβρουαρίου  1920 όταν η Άρσεναλ πλέον γνώρισε  βαρειά ήττα 3-0 στην έδρα της από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το πρωτάθλημα. Ακολούθησαν άλλα 18 ματς των δύο αντιπάλων για τον ίδιο θεσμό πριν έρθει εκείνο το ιστορικό παιχνίδι της πρωτελευταίας ημέρας του πρώτου μήνα του 1937 όταν ξεπέρασαν  τις 45 χιλιάδες οι φίλαθλοι που βρέθηκαν  στο «Χάιμπουρι» για να δουν το πρώτο ματς των «κανονιέρηδων» με τους «κόκκινους διαβόλους» στο Κύπελλο με τις δεύτερες τους ονομασίες που ως γνωστόν  διατηρούν μέχρι σήμερα.

Ήταν στο πλαίσιο του 4ου γύρου και οι τότε κάτοχοι του τροπαίου πρωτευουσιάνοι που είχαν εκείνη τη δεκαετία μια πανίσχυρη ομάδα, και ήταν στη 2η θέση της βαθμολογίας, έναν βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Τσάρλτον,  σάρωσαν την αντίπαλο τους 5-0 . Το σκορ άνοιξε στο 17’ ο Κλιφ Μπάστιν και το χορό του θριάμβου έκλεισε ο έτερος μύθος της ομάδας του Λονδίνου Τεντ Ντρέικ. Τα υπόλοιπα τέρματα ήταν των Τζέιμς Μπράουν (22’ αυτ.), Άλφ Κίρτσεν (25’) και Μπόμπι Ντάβιντσον (43’). Η νικήτρια ήταν από τα φαβορί για το τρόπαιο και σάρωσε στον επόμενο γύρο 7-1 εκτός έδρας την  Μπέρνλι τρεις εβδομάδες αργότερα αλλά  στα προημιτελικά γνώρισε την ήττα 3-1 από την Γουέστ Μπρόμγουϊτς Άλμπιον. Και στο πρωτάθλημα  η ομάδα  Τζορτζ  Άλισον περιορίστηκε  στην 3η θέση , πέντε βαθμούς πίσω από την εν τέλει πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι  και δύο από την συμπολίτισσα Τσάρλτον. Όσο για την Γιουνάιτεντ στη σύνθεση της οποίας ήταν και ο μετέπειτα (από το 1946 ως το 1962) τεχνικός της εθνικής Αγγλίας και σερ από το 1978 Γουόλτερ Γουϊντερμπότομ (που αγωνίστηκε δύο σεζόν με τη φανέλα της  πριν αναγκαστεί λόγω σοβαρού τραυματισμού στη μέση να σταματήσει ένα χρόνο μετά το ποδόσφαιρο)  τερμάτισε στην 21η και προτελευταία θέση με 32 βαθμούς  (δύο περισσότερο από την ουραγό Σέφιλντ Γουένσντεϊ ) και γνώρισε τον υποβιβασμό.

 

Οι δύο τελικοί θρίαμβοι των «κανονιέρηδων»

 

Για την Ιστορία Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν έκτοτε αναμετρηθεί άλλες 14 φορές για το Κύπελλο Αγγλίας με τους «κόκκινους διαβόλους» να έχουν το επάνω χέρι με  οκτώ νίκες έναντι  μόλις τεσσάρων των πρωτευουσιάνων  που έχουν όμως επικρατήσει σε αμφότερους τους τελικούς  στους οποίους βρέθηκαν αντιμέτωποι (3-2 σε εκείνον τον αλησμόνητο του 1979 και 5-4 στα πέναλτι το 2005 με τον Γιένς Λέμαν να αποκρούει το πέναλτι του Πολ Σκόουλς).

 

Μόλις δύο φορές, το 1999 στο Ολντ Τράφορντ  και το 2005 στον τελικό στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ) οι δύο ομάδες απέτυχαν να βρουν δίκτυα στις μονομαχίες τους στην αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση.

 

Ημέρα των γηπεδούχων σε Κύπελλο και πρωτάθλημα

Τέλος η 30η Ιανουαρίου 1937 έχει μια ακόμα ιστορική ιδιαιτερότητα. Και τούτο γιατί την ημέρα εκείνη ουδεμία γηπεδούχος στους 35 αγώνες για το Κύπελλο και το πρωτάθλημα γνώρισε την ήττα. Για την πρώτη διοργάνωση  αναμετρήθηκαν εκτός από την Άρσεναλ με την Γιουνάιτεντ και αρκετές ακόμα ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας. Η 6η Ντέρμπι Κάουντι επικράτησε 3-0 της 3ης Μπρέντφορντ, η 15η Πρέστον Νορθ Έντ σάρωσε 5-1 την μάλιστα ευρισκόμενη ένα σκαλί πιο πάνω Στόουκ Σίτι,  ενώ η 10η Έβερτον δεν δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει 3-0 το εμπόδιο της Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Τέσσερα ζευγάρια χρειάστηκαν επαναληπτικούς για να λύσουν τις διαφορές τους στους οποίους τρεις φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που εν τέλει πήραν το εισιτήριο της πρόκρισης. Η μοναδική γηπεδούχος που στο εν λόγω καρέ καταφέρε να προκριθεί ήταν η Σάντερλαντ η οποία  νίκησε 3-1 την Λούτον στο δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου εκείνη τη χρονιά επικρατώντας στον τελικό 3-1 της Πρέστον  αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News