ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Όταν παραδίνεσαι άνευ όρων, προτού… ματώσεις!

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ συνεχίζει να σκορπάει θλίψη μακριά από το γήπεδό του, αλλά κυρίως για το γεγονός πως “πέφτει” χωρίς να είναι μαχόμενος, αλλά παραδομένος πριν το τζάμπολ.

Η πράσινη εικόνα μακριά από το ΟΑΚΑ προκαλεί λύπη και πλέον προκαλεί και ανοσία, αλλά δεν προκαλεί μπασκετικά… νεύρα στους παίκτες του Παναθηναϊκού που χάνουν από τα αποδυτήρια.

Όχι, δεν είχα καμία ελπίδα ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να κάνει το μεγάλο «μπαμ» στην Βαρκελώνη. Ειδικά απέναντι σε ένα σύνολο που παίζει στον… αυτόματο. Είχα όμως μια ελπίδα ότι θα δω έναν Παναθηναϊκό που θα μάχεται, που θα βάλει το κορμί του στη φωτιά, που θα αντιδράσει στην σκληρή άμυνα των Καταλανών. Τον Παναθηναϊκό των τελευταίων δύο εβδομάδων. Αμ… δε! Η ήττα με ήττα πολλές φορές διαφέρει. Το – 26 δεν μου κάνει καμία εντύπωση, όμως μου κάνει εντύπωση πως η ομάδα δεν πάλεψε. Η άμυνα είναι θέμα διάθεσης και θέμα μυαλού. Οι «πράσινοι» δεν είχαν τίποτα από τα δύο. Τουλάχιστον από τη 2η περίοδο και μετά. Ναι, δεν περίμεναν να κερδίσουν την Μπαρτσελόνα, αλλά περίμεναν να βγάλουν την υποχρέωση. Προσωπικά αυτό μου βγάζουν. Να τελειώσουν την φετινή τους περιπέτεια και να επικεντρωθούν στην Ελλάδα. Μέγα λάθος.

Αντί ο Παναθηναϊκός να «τεστάρει» τις δυνάμεις του ενόψει νταμπλ, κάνει αγγαρεία

Ο Παναθηναϊκός έχει μια τεράστια ευκαιρία μπροστά του και την πετάει στα… σκουπίδια. Να τεστάρει τις δυνάμεις του και να βελτιώσει τα πολλά και τρωτά σημεία του απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ούτως ώστε να «ψηθεί» περισσότερο και να εμφανιστεί καλύτερος την ώρα των εγχώριων τίτλων. Αντ’ αυτού δείχνει σαν να κάνει αγγαρεία. Ναι, να δεχθώ ότι η ομάδα είχε δύο σημαντικές απουσίες (Νέντοβιτς, Παπαπέτρου), να δεχθώ πως η Μπαρτσελόνα δεν… παίζεται όταν βρει ρυθμό, να δεχθώ πως υπερέχει υψομετρικά και αυτό δεν άφησε τους «πράσινους» να διαβάσουν τα μις-ματς που του έδινε η άμυνα με αλλαγές των Καταλανών. Όμως, δεν μπορώ να δεχθώ πως οι παίκτες δεν έχουν μπασκετικό εγωϊσμό και παραδίδονται προτού «ματώσουν» στο παρκέ. Γιατί όπως και να το κάνουμε ο Παναθηναϊκός μόνο μέσω της σκληράδας μπορεί να αντέξει ή να κερδίσει παιχνίδια. Διότι επιθετικά υστερεί. Δεν είναι ούτε Εφές, ούτε Ρεάλ.

Ο αντίπαλος αλλάζει, αλλά όχι και η σοφτ άμυνα!

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η άμυνα είναι θέμα μυαλού. Όταν όμως «θολώνεις» και μόνο στη σκέψη ότι παίζεις κόντρα στην Μπαρτσελόνα, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου ή αν προτιμάτε δεν ορίζεις τη μοίρα σου. Δεν θα μπω στο τρυπάκι του πρεστίζ και του ένδοξου παρελθόντος, διότι θα αναλωθούμε στα ίδια και στα ίδια. Όμως, πόσες φορές έχω και έχετε διαβάσει μετά από πανωλεθρίες πως «είμασταν σοφτ στην άμυνα»; Αμέτρητες! Και όμως κάθε φορά γίνονται τα ίδια. Μόνο ο αντίπαλος αλλάζει. Δεν ξέρω υπάρχουν στιγμές που νομίζω πως όταν ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει εκτός Ελλάδας βγαίνει από την comfort zone του. Χάνει το μυαλό του, τον προσανατολισμό του, σαν να είναι ήδη παραδομένος. Δεν θεωρώ πως δεν υπάρχει στενοχώρια ή απογοήτευση μετά από τέτοιες εικόνες, θεωρώ όμως ότι δεν γίνεται κάθε φορά σωστή διαχείριση της εκάστοτε ήττας ώστε να μη δούμε ξανά το ίδιο σκηνικό και σε αυτό φέρει ευθύνη και ο Δημήτρης Πρίφτης.

Η χαρμολύπη με τις εμφανίσεις των Παπαγιάννη-Μέικον

Αν υπάρχει κάτι που χρίζει αναφοράς, σίγουρα είναι η εμφάνιση του Γιώργου Παπαγιάννη. Ο Ελληνας σέντερ ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από θλάση πρώτου βαθμού, δούλεψε αρκετά, έκανε εντατικά αποθεραπεία και κόντρα στην Μπαρτσελόνα έδειξε ότι βρίσκεται ξανά στα γνωστά του στάνταρ. Τροφοδοτήθηκε σωστά, κέρδισε μάχες, «χτύπησε» πολλές φορές στο πικ εν ρολ και γενικότερα ήταν ο μόνος που διακρίθηκε από τους «πράσινους». Κατά συνέπεια ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό του (είναι και βαρύ κορμί και συνήθως υπάρχει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιστροφής). Αντίθετα, ο Ντάριλ Μέικον έδειξε ακόμα επηρεασμένος. Η απουσία του Νέντοβιτς, έδινε την ευκαιρία στον Αμερικανό γκαρντ να έχει αυξημένο ρόλο και να μπορέσει να βρει τον ρυθμό του. Και όμως, όχι. Δεν έχει την εκρηκτικότητα που τον διακρίνει μετά τον τραυματισμό στη γάμπα ενώ του λείπει και η «φρεσκάδα». Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός έκανε πολλά βήματα πίσω με αυτή την εμφάνιση. Επειδή ο χρόνος λιγοστεύει μέχρι το φάιναλ φορ, είναι καιρός να κάνει ξανά βήματα μπροστά και μόνο μπροστά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News