ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Η «March Madness» του Ρικ και ο... οιωνός του 101-103!

O Γιάννης Λαμπίρης γράφει για τα μυστικά του θριάμβου της Ελλάδας επί της Τουρκίας και αποκαλύπτει τι του είχε πει ο Πιτίνο παραμονές του ταξιδιού στον Καναδά.

Ο κόουτς Ρικ Πιτίνο και το ειδικό βάρος που έχει η φανέλα της εθνικής μας ομάδας «πλάκωσε» την Τουρκία που δεν κατάλαβε από που της ήρθε αυτός ο αποκλεισμός.

Είναι αλήθεια ότι οι οιωνοί ήταν εξαιρετικοί από νωρίς καθώς οι διεθνείς μας βγαίνοντας στο παρκέ για ζέσταμα είδαν το ταμπλό να γράφει 101-103 (η νίκη της Τσεχίας επί του Καναδά στην παράταση!), ακριβώς όπως το 1987 όπου ήμασταν – τυπικά φιλοξενούμενοι- όταν ο Αργύρης Καμπούρης ολοκλήρωσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών με τις βολές του στα 4’’ πριν το φινάλε της παράτασης του τελικού του Ευρωμπάσκετ με τη Σοβιετική Ενωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Όποιος πει ότι περίμενε την εκπληκτική εμφάνιση της εθνικής μας ομάδας στη νίκη επί της Τουρκίας (81-63) θα είναι ψεύτης. Δεν ήταν μόνο τα πολλά προβλήματα και οι σοβαρές απουσίες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αλλά συνάμα και το βάθος του πάγκου των αντιπάλων μας, βγαλμένος από το ΝΒΑ με τους  Τσεντί Οσμάν (Καβαλίερς), Ομέρ Γιουρτσεβέν (Χιτ), Φουρκάν Κορκμάζ (Σίξερς), και Ερσάν Ιλιασόβα (Τζαζ).

Όμως την αύρα του ΝΒΑ, εμείς την είχαμε στην άκρη του πάγκου με τον Ρικ Πιτίνο να παίρνει ταυτότητα, διαβατήριο και ότι άλλο είχε πάνω του ο Ορχούν Ενέ, που ώρες ώρες παρακολουθούσε αποσβολωμένος το σώου της εθνικής μας στο δεύτερο ημίχρονο.

«Εάν πηγαίναμε σε μια σειρά αγώνων best of 7, δεν θα είχαμε καμιά τύχη ούτε με Καναδά, ούτε με Τουρκία. Αλλά εμείς πάμε σε… φάιναλ φορ κολλεγιακού»

Σε μια σύντομη κουβέντα μας, δύο μέρες πριν αναχωρήσει η εθνική για τον Καναδά, ο κόουτς Πιτίνο μας είχε εκμυστηρευτεί: «Εάν πηγαίναμε σε μια σειρά αγώνων best of 7 δεν θα είχαμε καμία τύχη ούτε με Καναδά, ούτε με Τουρκία, αλλά εμείς πάμε σε…φάιναλ φορ κολλεγιακού και στην «March Madness», σε δύο νοκ άουτ παιχνίδια όλα μπορούν να συμβούν»!

Πλέον η Ελλάδα απέχει 40 λεπτά από το Τόκιο και την επιστροφή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το τελευταίο της ραντεβού και πάλι στην Ασία (Πεκίνο 2008). Τι να πει και η Τουρκία που περιμένει να δει προκοπή από το 1952 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ελσίνκι.

Ο Ρικ Πιτίνο ζήτησε από την πρώτη στιγμή στους παίκτες του να βγάλουν τα… εσώψυχά τους στην άμυνα κάτι που έγινε μετά το πρώτο δεκάλεπτο προσπαρμογής. Απλά τα άστοχα σουτ δεν μας επέτρεπαν να είμαστε πιο κοντά στο σκορ.

«Με τέτοια αστοχία υπάρχει θέμα, απλά το καλό είναι ότι βρισκόμαστε μόνο επτά πόντους πίσω (34-27) στο ημίχρονο χάρις στην καλή μας άμυνα», είπε στην ανάπαυλα ο κόουτς Ρικ που δεν σταμάτησε στιγμή να χειροκροτά τις προσπάθειες των παικτών του. Είδε τον Λαρεντζάκη να ηγείται στην άμυνα στο πρώτο μέρος.

Ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε συνδυασμό με ταχύτητα και το πλάνο το εξυπηρέτησαν άψογα οι δύο πιο έμπειροι στην ομάδα ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Σλούκας που έκαναν…παππάδες και την οδήγησαν στη νίκη.

Παράλληλα Μήτογλου, Παπαγιάννης και Λαρεντζάκης έβαλαν την εθνική σε άλλο επίπεδο αγωνιστικά και στη νίκη μαζί με τους δύο προαναφερθέντες. Η οποία πανηγυρίστηκε περισσότερο από τους νέους, καθώς οι πιο έμπειροι παίκτες γνώριζαν ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα και σήμερα μας περιμένει η ομάδα που μας «πέταξε» έξω από την οκτάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Κίνας το 2019.

Αν και τότε θέλαμε νίκη με 12 πόντους (νικήσαμε με επτά) ενώ τα ξημερώματα μας αρκεί απλή νίκη και με ένα πόντο αλλά ας μην τον ψάξουμε στο δικό μας (τελευταίο) σουτ καθώς το καλάθι των Τσέχων τους έχει προστατεύσει στις δύο γκράν γκινιόλ νίκες τους όπου ο αντίπαλοί τους (Ουρουγουάη και Καναδάς) αστόχησαν στην εκπνοή.

Δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι με μια εξαιρετική ομάδα με πλάνο και σύστημα όπως η Τσεχία. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η εθνική μας ομάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση. Ο Ρίκ Πιτίνο είπε πρόσφατα ότι αυτά τα παιδιά που παίζουν δεν τους ενδιαφέρει το όνομα τους που γράφει πίσω η φανέλα, αλλά αυτό που γράφει μπροστά (Hellas). Από τις πιο εμπνευσμένες και ωραίες δηλώσεις όλων των εποχών από ομοσπονδιακό τεχνικό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News