Μπρούκλιν Νετς: Νας και Ντουράντ έκοψαν τα... φτερά του Τζέιμς Χάρντεν

Μπρούκλιν Νετς: Νας και Ντουράντ έκοψαν τα… φτερά του Τζέιμς Χάρντεν, ο οποίος θεωρούσε ότι στους Μπρούκλιν Νετς θα έχει ακριβώς τον ίδιο ρόλο που είχε στους Χιούστον Ρόκετς.

Μετά από μία… περιπετειώδη περίοδο ο Τζέιμς Χάρντεν πήρε αυτό που τόσο πολύ ήθελε, καθώς οι Μπρούκλιν Νετς τον έκαναν ανταλλαγή στους Φιλαδέλφεια Σίξερς για τους Μπεν Σίμονς, Σεθ Κάρι και Αντρέ Ντράμοντ, αλλά τι ήταν αυτό που οδήγησε τον 32χρονο γκαρντ στην αποχώρηση από τους Νετς;

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Τον Ιανουάριο του 2021 ο Τζέιμς Χάρντεν πήρε την ανταλλαγή που είχε ζητήσει από τους Χιούστον Ρόκετς, καθώς όπως διαπόμπευε, ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε αλλά οι «ρουκέτες» δεν ήταν ομάδα για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ο Νταρίλ Μόρεϊ ήρθε σε επαφή με τους Μπρούκλιν Νετς και συμφώνησε σε μία ανταλλαγή που αφορούσε 4 ομάδες στο σύνολο, μαζί με Κλίβελαντ Καβαλίερς και Ιντιάνα Πέισερς, για να καταλήξει ο Χάρντεν στους Νετς και να γίνει συμπαίκτης με τους Κέβιν Ντουράντ και Κάιρι Ίρβινγκ, υπό τις οδηγίες του Στιβ Νας.

Ο Χάρντεν θεωρούσε ότι θα έχει τον ίδιο ρόλο στους Νετς

Ερχόμενος στο Μπρούκλιν, ο Τζέιμς Χάρντεν είχε την αίσθηση ότι ο Στιβ Νας θα τον χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο που τον χρησιμοποιούσαν οι Χιούστον Ρόκετς, τις προηγούμενες 8 σεζόν.

Ωστόσο, τόσο ο Νας όσο και ο Κέβιν Ντουράντ δεν είχαν την ίδια άποψη ή τουλάχιστον είχαν άλλη προσέγγιση στο παιχνίδι. Αυτό φαίνεται και γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο αν παρατηρήσει κανείς το usage rate του Χάρντεν στους Χιούστον Ρόκετς και στους Μπρούκλιν Νετς.

Από την αγωνιστική περίοδο 2014-15 το usage rate του «μούσια» είναι σταθερά πάνω από 31,1%, με το πικ να γίνεται την σεζόν 2018-19, όταν ο «μούσιας» είχε 40,3% usage rate. Την πρώτη σεζόν που, ουσιαστικά, οι Ρόκετς έδωσαν τα… κλειδιά της ομάδας στο παρκέ στον Χάρντεν, ο έμπειρος γκαρντ είχε 27,4 πόντους ανά 38 λεπτά συμμετοχής, παίρνοντας 18 σουτ τον αγώνα και έχοντας τον πρώτο λόγο σε κάθε επίθεση των «ρουκετών».

Την σεζόν 2018-19, όταν το MVP το είχε κερδίσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για… κλοπή, καθώς ο Χάρντεν μετρούσε 36,1 πόντους, 6,6 ριμπάουντ και 7,5 ασίστ κατά μέσο όρο ανά 36,8 λεπτά συμμετοχής, παίρνοντας τουλάχιστον 24 σουτ κάθε αγώνα και ευστοχώντας περίπου στα 11 από αυτά.

Ωστόσο, τα χρόνια περνούσαν και οι Ρόκετς έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα και έτσι ο Τζέιμς Χάρντεν πήρε την απόφαση να αποχωρήσει και να ψάξει το δαχτυλίδι που τόσο πολύ θέλει με άλλη ομάδα.

Οι Νετς του έδωσαν μοναδική ευκαιρία

Οι Μπρούκλιν Νετς λοιπόν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία νέα Big-3, με τους Κάιρι Ίρβινγκ, Κέβιν Ντουράντ και Τζέιμς Χάρντεν να γεμίζουν ελπίδες τους οπαδούς, αλλά και τους ιθύνοντες της ομάδας, ότι με αυτό το ρόστερ το Μπρούκλιν θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Βέβαια, αυτό πλέον φαίνεται ότι ήταν ένα… απατηλό όνειρο τόσο για τους Νετς όσο και για τον MVP του 2018. Ο Τζέιμς Χάρντεν δεν ήταν ικανοποιημένος στους Νετς εδώ και πολύ καιρό. Ένας από τους λόγους που ο Χάρντεν δεν ήθελε να συνεχίσει στην ομάδα των Νετς φαίνεται πως ήταν ο τρόπος που τον χρησιμοποιούσε ο Νας.

Τα νούμερα του 32χρονου γκαρντ έπεσαν. Το usage rate από το 36% στους Ρόκετς υποχώρησε στο 28,3% και στις δύο σεζόν που φόρεσε την φανέλα της ομάδας του Μπρούκλιν.

Ο εγωισμός του Χάρντεν δεν υποχώρησε ποτέ…

Όπως είναι λογικό και επόμενο, τα νούμερά του είχαν μία μικρή πτώση. Την πρώτη σεζόν αγωνίστηκε σε 36 παιχνίδια με τους Νετς στην κανονική περίοδο μετρώντας 24,6 πόντους, 8,5 ριμπάουντ και 10,9 ασίστ κατά μέσο όρο σε 36,6 λεπτά συμμετοχής, σουτάροντας με 47,1% εντός πεδιάς.

Ο Στιβ Νας, λοιπόν, έδειξε ότι θέλει να κάνει τον Χάρντεν δημιουργό, καθώς έτσι συνέχισε και φέτος, έχοντας περίπου τους ίδιους μέσους όρους (22,5 π., 8 ριμπ., 10,2 ασ.), αλλά ο «μούσιας» ήθελε να έχει περισσότερο την μπάλα στα χέρια του και να παίρνει περισσότερα σουτ. Βέβαια, ο Νας ήθελε να διατηρήσει ως πρώτο… βιολί στην ομάδα του, τον Κέβιν Ντουράντ, κάτι που ουσιαστικά οδήγησε και τον Χάρντεν να ζητήσει ανταλλαγή.

Έτσι, φτάσαμε στο ζήτημα της ανταλλαγής. Ο Χάρντεν δεν ήταν ευχαριστημένος στο Μπρούκλιν, δεν είχε τον ρόλο που ήθελε στην ομάδα και το θέμα με τον Κάιρι Ίρβινγκ ακόμα αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την ομάδα του Νας. Ωστόσο, από εδώ και στο εξής τόσο ο Χάρντεν όσο και οι Νετς θα έχουν αυτό που θέλουν, μένει να δούμε αν τελικά θα δούμε και στο παρκέ κάποια σημαντική αλλαγή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News