WIMBLEDON: Οι εποχές αλλάζουν, η «middle Sunday» φεύγει

Το τουρνουά του Wimbledon έχει ήδη κάνει γνωστό πως η φετινή Κυριακή ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα, είναι η τελευταία που δε θα πραγματοποιούνται αγώνες στις εγκαταστάσεις του «All England Club»

Αν υπάρχει κάποιο γκραν σλαμ που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σε θέμα παραδόσεων, αυτό είναι το Wimbledon. Οι Άγγλοι αν είχαν τη δυνατότητα, θα διατηρούσαν το τουρνούα με όσο περισσότερες ομοιότητες γίνεται από το ξεκίνημά του το 1877.

Ακόμα και για τους Βρετανούς όμως, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Εν προκειμένω η πιο γνωστή Κυριακή στο τένις, η «middle Sunday» όπως την ονομάζουν. Η Κυριακή δηλαδή ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα, όπου στο Wimbledon δεν υπάρχει δράση. Είναι το μοναδικό γκραν σλαμ που διατηρεί αυτήν την παράδοση.

Το Roland Garros έχει τρεις Κυριακές στο πρόγραμμά του, ενώ Αυστραλιανό και Αμερικανικό όπεν από δύο.

Τι είναι η «middle Sunday»

Το Wimbledon διανύει της 144η χρονιά που διεξάγεται. Το 1877 έγινε η πρώτη διοργάνωση, ενώ το 1922 μεταφέρθηκε εκεί που στεγάζεται τώρα.

Μόλις 4 φορές σε αυτά τα 144 χρόνια έχει σπάει η παράδοση της συγκεκριμένης μέρας, το 1991, 1997, 2004, 2016.

Η Κυριακή αυτή ήταν μια παραχώρηση των διοργανωτών προς τους κατοίκους της περιοχής. Ο τελικός των ανδρών αρχικά παιζόταν Σάββατο, όμως όταν μεταφέρθηκε την Κυριακή, οι κάτοικοι της περιοχής θεώρησαν πως θα έπρεπε να διατηρηθεί μια μέρα ξεκούρασης, για να μη διαταράσσεται η ησυχία επί δύο εβδομάδες.

Η πρώτη φορά του 1991

Πρώτη φορά μετά από 114 χρόνια(το 1991 δηλαδή) η παράδοση χάλασε. Η Κυριακή βρήκε τα κορτ γεμάτα, αφού η βροχή είχε πάει πολύ πίσω το πρόγραμμα.

Κόνορς, Ναβρατίλοβα και Μάκενρο αγωνίστηκαν εκείνη τη μέρα, με 24.894 φιλάθλους να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του «All England Club».

Ο Κρίστοφερ Γκόρινγκ, τότε γενικός διευθυντής του Wimbledon, τόνισε πως παρά την επιτυχία δε θα έπρεπε να θεωρείται ως δεδομένο πως θα παίζεται τένις την Κυριακή στις εγκαταστάσεις.

Παρόλα αυτά, «αλλάζουν δρόμοι και μορφές, οι εποχές αλλάζουν» που θα έλεγε και ο Σωκράτης Μάλαμας. Το 1991 είναι 30 χρόνια πίσω και η φετινή Κυριακή, είναι η τελευταία που θα υπάρξει το άτυπο «ρεπό».

Το Wimbledon έχει κάνει γνωστό πως από του χρόνου η «middle Sunday» θα είναι παρελθόν και το Λονδρέζικο σλαμ θα διεξάγεται σερί για δύο εβδομάδες, όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα τρία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News