Κύπελλο Ελλάδας: Όλα όσα πρέπει γνωρίζετε για το Final Four

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας (18-20/2). Το sportday.gr σας προσφέρει στο πιάτο όλα όσα θέλετε να ξέρετε.

Τα «Δύο Αοράκια» ξέρουν από τελικούς κυπέλλου, αλλά πρώτη φορά θα φιλοξενήσουν φάιναλ φορ

Το φάιναλ φορ επιστρέφει μετά από 18 χρόνια στις μπασκετικές μας ζωές. Τα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου, ένα εκπληκτικό γήπεδο θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά ένα φάιναλ φορ, αλλά για 4η φορά έναν τελικό κυπέλλου. Διότι το νεόκτιστο γήπεδο έχει «αγκαλιάσει» για τρεις σερί χρόνιές τους εξής τελικούς: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 83-88 (2017-2018), ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 73-79 (2018-2019) και Προμηθέας – ΑΕΚ 57-61 (2019-2020). Το νέο αυτό μπασκετικό σπίτι βρίσκεται στην τοποθεσία Δύο Αοράκια, στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο και το λιμάνι Ηρακλείου. Η χωρητικότητα του Μεγάλου Κλειστού Ηρακλείου είναι 5.222 θεατές, είναι η μόνη κλειστή αθλητική εγκατάσταση στην Κρήτη που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα διεθνούς κύρους.

Το πρόγραμμα του τριημέρου και η διανομή των εισιτηρίων

Το τελετουργικό έχει ως εξής. Την προσεχή Πέμπτη (17/2, στις 14.30), στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Ibis Style Central» στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου. Εκεί θα μιλήσουν οι προπονητές και οι αρχηγοί των τεσσάρων ομάδων (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Προμηθέας), αλλά και αρμόδιοι φορείς (ΕΟΚ, Δήμος Ηρακλείου).

Την προσεχή Παρασκευή είναι η ώρα της… αλήθειας! Δηλαδή οι δύο ημιτελικοί. Ο Προμηθέας θα παίξει με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στις 17.00 ενώ στις 20.00 είναι προγραμματισμένος ο δεύτερος ημιτελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ και ως εκ τούτου οι τέσσερις μονομάχοι θα δώσουν τα ρέστα τους για την πρόκριση στον τελικό. Το φάιναλ φορ θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ3.

Μια ημέρα μετά, το Σάββατο στις 19/2 και ώρα 17.45 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τύπου του Κλειστού Γυμναστηρίου Ηρακλείου η συνέντευξη Τύπου εν όψει του τελικού που θα διεξαχθεί την Κυριακή 20/2, με τη συμμετοχή των προπονητών και των αρχηγών των δύο φιναλίστ. Εν αντιθέσει με τα άλλα φάιναλ φορ, δεν θα διεξαχθεί μικρός τελικός μια και δεν χρησιμεύει σε κάτι. Ως εκ τούτου οι δύο «χαμένοι» των ημιτελικών, αναμένεται να αναχωρήσουν για την Αθήνα το Σάββατο. Την προσεχή Κυριακή (20/2) στις 17.00 θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός και ακολούθως θα γίνει και η απονομή του κυπέλλου και των μεταλλίων στις δύο ομάδες.

Για λόγους ασφαλείας δεν δόθηκαν εισιτήρια στις ομάδες ούτως ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση οπαδών προς το Ηράκλειο. Κατόπιν έγκρισης της πολιτείας (μετά από αίτημα της ΕΟΚ), θα πραγματοποιηθεί το φάιναλ φορ παρουσία του 40% της χωρητικότητας του γηπέδου. Εν ολίγοις τους αγώνες θα μπορέσουν να τους παρακολουθήσουν 2000 θεατές με την αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Οσοι αγοράσουν τα εισιτήρια θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ολόκληρο το φάιναλ φορ. Δηλαδή δεν θα τυπωθούν ξεχωριστά εισιτήρια για τους ημιτελικούς και για τον τελικό. Τα εισιτήρια θα διανεμηθούν στις ομάδες (ακαδημίες) των Ενώσεων ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό που αφορά τις ομάδες. Σύμφωνα με το προαναφερόμενο κατατεθειμένο πρωτόκολλο του Final 4, ανεξάρτητα από τον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που ενδέχεται να έχει μία ομάδα, ο αγώνας της δεν αναβάλλεται.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News