Παναγιώτης Πελεκούδας στο SportDay.gr: «Το σέρβις το κλειδί για να φτάσει ο Παναθηναϊκός στον τελικό»
Ο πολύπειρος βολεϊμπολίστας και πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Παναγιώτης Πελεκούδας μίλησε στο SportDay.gr για την μεγάλη μάχη του Παναθηναϊκού με την Χάλκμπανκ, την προσπάθεια του ΠΑΣΑΠ να κάνει επαγγελματικό το βόλεϊ γυναικών και το θέμα της βίας.
Ο πολύπειρος βολεϊμπολίστας και πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Παναγιώτης Πελεκούδας μίλησε στο SportDay.gr για την μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη του Παναθηναϊκού με την Χάλκμπανκ, την προσπάθεια του ΠΑΣΑΠ να κάνει επαγγελματικό το πρωτάθλημα του βόλεϊ γυναικών και το θέμα της βίας.
Ο 32χρονος διεθνής αναφέρθηκε αρχικά στο μεγάλο ματς που έχει σήμερα ο Παναθηναϊκός απέναντι στην τουρκική Χάλκμπανκ στο πρώτο αγώνα των ημιτελικών του CEV Challenge Cup των ανδρών επισημαίνοντας πως οι «πράσινοι» έχουν πολύ δύσκολο έργο, αφού αντιμετωπίζουν μία πολύ ποιοτική ομάδα. Τόνισε πως πρέπει το «τριφύλλι» να είναι επιθετικό στο σέρβις για να δημιουργήσει προβλήματα στην τουρκική ομάδα και να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στο εκτός έδρας ματς για να διευκολύνει την δουλειά του στο δεύτερο παιχνίδι που θα γίνει στο «καμίνι» του Αγίου Θωμά.
Σήμερα ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, την πρωτοπόρο του τουρκικού πρωταθλήματος Χάλκμπανκ. Πώς βλέπεις αυτό το «αντάμωμα»;
«Η Χάλκμπανκ είναι μία παραδοσιακή δύναμη στο βόλεϊ. Είναι πολύ δύσκολο το έργο του. Μακάρι για το καλό του ελληνικό βόλεϊ να κερδίσουν οι «πράσινοι» και να καταφέρουν ακόμη και να κατακτήσουν τον τίτλο για να έρθει κι ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Ελλάδα που το έχει ανάγκη».
Πού πρέπει να εστιάσει ο Παναθηναϊκός για να «χτυπήσει» την Χάλκμπανκ;
«Θα πρέπει να πιέσει πολύ απ’ το σέρβις, ώστε να δυσκολέψει την ανάπτυξή τους, επειδή είναι ψηλή και δυνατή ομάδα, οπότε αν η μπάλα πάει κοντά στο φιλέ θα δυσκολευτεί πολύ ο Παναθηναϊκός. Θεωρώ πως η Χάλκμπανκ είναι το φαβορί, οπότε σ’ ένα παιχνίδι που μπαίνεις ως αουτσάιντερ πρέπει να πιέσεις αρκετά από το σέρβις».
Ξεχωρίζεις κάποιον παίκτη από το ρόστερ της Χάλκμπανκ;
«Όχι, είναι όλοι υψηλού επιπέδου παίκτες. Η ομάδα αυτή έχει ισχυρό τουρκικό κορμό, παίκτες οι οποίοι παίζουν και στην εθνική τους ομάδα. Είναι πολύ ολοκληρωμένο το ρόστερ της. Ακόμη και οι παίκτες που μπαίνουν ως αλλαγή είναι πολύ ποιοτικοί. Δεν ξεχωρίζει κάποιος από το σύνολο ώστε να πεις πως αν σταματήσουμε αυτόν κερδίσαμε. Είναι μία ομάδα που απειλεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους».
Θεωρείς πλεονέκτημα το γεγονός ότι θα παίξει εντός έδρας το δεύτερο ματς; Θα παίξει ρόλο η άνοδος του ορίου χωρητικότητας στα γήπεδα, που θα αφήσει τους «πράσινους» να έχουν ακόμη περισσότερο κόσμο στο πλευρό τους;
«Σίγουρα η έδρα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Πόσο μάλλον μία έδρα σαν το κλειστό του Αγίου Θωμά, όταν παίζει ο Παναθηναϊκός. Ωστόσο αν καταφέρει να πάρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην Τουρκία θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα».
Ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να κερδίσει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο τελευταίο ματς της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και απέφυγε να πάει στην Τουρκία έχοντας τρεις σερί ήττες σε ντέρμπι (ΠΑΟΚ, Φοίνικας Σύρου, Ολυμπιακός). Μπορεί αυτό το αποτέλεσμα να του δώσει την ψυχολογική ώθηση που χρειάζεται για να κάνει την υπέρβαση απέναντι στην Χάλκμπανκ;
«Δεν το ξέρω αυτό. Πάντως σίγουρα τους βοηθάει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Νομίζω πως αυτοί οι αθλητές που έχει ο Παναθηναϊκός και ο τρόπος που έχουν γαλουχηθεί μέσα στα χρόνια της πορείας τους δεν χρειάζονται ένα αποτέλεσμα για να πάρουν ψυχολογία και για να νιώσουν πως είναι καλοί. Για το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν σημαντικό αποτέλεσμα βαθμολογικά, με την Χάλκμπανκ, όμως δεν νομίζω πως σχετίζεται».
Για την φετινή χρονιά των «πρασίνων» και το πιο πλούσιο ίσως ρόστερ των τελευταίων ετών;
«Είναι μία χρονιά που ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μία πάρα πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Ταυτόχρονα και οι άλλες ομάδες είναι πάρα πολύ καλές. Όμως, οι ”πράσινοι” βρίσκονται σ’ αρκετά υψηλό επίπεδο για να μπορούν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, το οποίο θα έχει πολύ ενδιαφέρον».
Η μεταγραφή του στην Καλαμάτα και οι ενέργειες του ΠΑΣΑΠ για ένα καλύτερο βόλεϊ
Στην συνέχεια ο Παναγιώτης Πελεκούδας μίλησε για την αναπάντεχη μεταγραφή του στην Καλαμάτα της δεύτερης κατηγορίας, καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται στον ΠΑΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών) για την δημιουργία επαγγελματικού πρωταθλήματος στο βόλεϊ γυναικών, αλλά και την επαναλειτουργία του «σπιτιού του βόλεϊ».
Εσύ πέρυσι άφησες τον Παναθηναϊκό και πήγες στην Καλαματά. Πες μας δύο λόγια για την προσπάθεια που γίνεται εκεί. Η ομάδα είναι πρώτη στον πρώτο όμιλο της δεύτερης κατηγορίας.
«Είναι μία επαρχιακή ομάδα που έχει βλέψεις να ανέβει στην μεγάλη κατηγορία. Για να φθάνει να παίρνει αθλητές όπως εγώ και άλλοι παίκτες υψηλού επιπέδου που έχουν έρθει εδώ σημαίνει ότι έχουν κάποιο όνειρο και όραμα που θέλουν να πετύχουν. Τώρα αν θα το πετύχουν φέτος ή όχι είναι άγνωστο. Αλλά σίγουρα είναι μία περιοχή που χρειάζεται το βόλεϊ και το αντίθετο φυσικά».
Εκτός από αθλητής της ομάδας της Καλαμάτας, είσαι και πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών). Πες μας δύο λόγια για τα δύο φλέγοντα θέματα, δηλαδή η προσπάθεια που καταβάλλετε να γίνει επαγγελματικό το πρωτάθλημα του βόλεϊ γυναικών, αλλά και η επαναλειτουργία του σπιτιού του βόλεϊ (παλιά Ολυμπιακή δομή).
«Εγώ επειδή ήμουν και μέλος της Εθνικής Ομάδας εκείνη την περίοδο που λειτουργούσε ακόμα το σπίτι του βόλεϊ, θα σου πω πως είναι μία πολύ ωραία εγκατάσταση και είναι κρίμα που δεν την έχουμε στις υπηρεσίες μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτό θα επιστρέψει στο ελληνικό βόλεϊ. Μπορεί εγώ να μην το προλάβω ως παίκτης, όμως σίγουρα η επόμενη γενιά θα έχει έναν χώρο να προπονείται κι αυτό θα βοηθάει να μένει προσηλωμένη στον στόχο της. Είναι πολύ σημαντικό για μία εθνική ομάδα να μην χρειάζεται να πηγαίνει από δω και από κει για προετοιμασίες κλπ. και να έχει μία σταθερή έδρα.
Τώρα όσον αφορά το κομμάτι του βόλεϊ γυναικών. Ενώ οι αθλήτριες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με μας και ουσιαστικά και αμοιβές, μπορεί κάποιες να παίρνουν και παραπάνω, δεν νοείται να μην υπάρχει το ασφαλιστικό πλαίσιο εκείνο που θα τους επιτρέπει να θεωρούνται επαγγελματίες. Μία κοπέλα όταν θα τελειώσει την καριέρα της στα 36, στα 38 ή στα 40 δεν θα έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή της, ώστε να έχει ένσημα οπότε ουσιαστικά υπάρχει ένα ζήτημα εργασίας. Δεν είναι μόνο η αίγλη που θα δώσει το να γίνει επαγγελματικό το πρωτάθλημα, που είναι σίγουρα πάρα πολύ ωραίο. Αν δούμε και πόσα κοριτσάκια παίζουν βόλεϊ, ίσως είναι το μόνο άθλημα στην Ελλάδα που έχει τόσα πολλά. Άρα αυτό θα το αναπτύξει ακόμη περισσότερο και θα βελτιώσει και την Εθνική μας ομάδα. Είναι, λοιπόν, πέρα από τα υπόλοιπα κι ένα κομμάτι εργασιακό κι εκεί πάμε σε θέματα ισότητας στην εργασία. Οπότε σ’ αυτό το θέμα δεν μπορούμε παρά να είμαστε αμείλικτοι στο να γίνουμε όλοι ίσοι».
Νομίζω πως το βόλεϊ είναι ένα από τα λίγα αθλήματα παγκοσμίως που υπάρχει τέτοια ισορροπία στα χρήματα που παίρνουν άνδρες και γυναίκες.
«Ναι. Το βόλεϊ γυναικών έχει πολύ μεγάλη προβολή στο εξωτερικό. Είναι ένας «κόλαφος» συναισθημάτων. Δηλαδή μπορούν να παίξουν πάρα πολύ ωραία παιχνίδια, έχουν πάρα πολύ ένταση, η διάρκεια στις φάσεις είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στο αντρικό, όποτε για μένα είναι και πιο εμπορικό».
«Πέρα όμως από τα δύο αυτά βασικά θέματα, γίνεται πολύ καλή δουλειά στον ΠΑΣΑΠ κι ετοιμάζουμε αρκετά πράγματα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να υπάρχει μία καλή συνεργασία με την λίγκα και την ομοσπονδία, στα πλαίσια δηλαδή που κινούμαστε αυτή την περίοδο, ώστε να καταφέρουμε να πάμε το αντρικό βόλεϊ πιο μπροστά και στο βόλεϊ γυναικών να βάλουμε τις βάσεις, ώστε η επόμενη γενιά να το πάει ακόμη πιο μπροστά».
«Η βία δεν έχει θέση στον αθλητισμό γιατί δεν πρεσβεύουμε τέτοια ιδανικά»
Τέλος, ο Παναγιώτης Πελεκούδας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το θέμα της βίας με αφορμή την ερώτηση που του έθεσα για την δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού εκφράζοντας τον προβληματισμό του σχετικά με τα αμέτρητα περιστατικά διαφόρων μορφών βίας που καταγράφονται στις μέρες μας. Διατράνωσε πως η βία δεν έχει θέση τόσο στον αθλητισμό όσο και στην κοινωνία.
Θα ήθελα να κλείσουμε μ’ ένα σχόλιο για την δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Άρη, Άλκη Καμπανού, ένα έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα, παρ’ ότι δεν είναι το πρώτο τέτοιου είδους.
«Κάθε δολοφονία είναι άσχημη. Είτε πρόκειται για έναν οπαδό που δολοφονεί έναν άλλο είτε για μία γυναικά που την δολοφονεί ο άντρας της. Γενικά όλο αυτό που γίνεται αυτή την εποχή στην χώρα μας είναι πάρα πολύ άσχημο. Το είδος του κινήτρου που κάνει κάποιον να προβεί σ’ αυτή την πράξη δεν είναι το σημαντικό εδώ. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στο γιατί γίνονται τόσες δολοφονίες.
Σίγουρα παίρνονται μέτρα και πρέπει να παρθούν μέτρα, ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Το θέμα είναι αυτό να μην μείνει μόνο στα γήπεδα, αλλά να γίνει παντού. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Τον τελευταίο καιρό άμα παρατηρήσουμε την επικαιρότητα βλέπουμε πράγματα τα οποία δεν θα τα βλέπαμε. Έχουμε πολλές γυναικοκτονίες. Ξυλοδαρμούς στο σπίτι. Οπαδούς που δολοφονούνται. Γενικά η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρω ακριβώς τι φταίει. Αλλά νομίζω πως όλο αυτό ξεκινάει από την παιδεία μας.
Γενικότερα η βία, σε κάθε της μορφή, είτε αφορά θέματα οπαδικά, είτε σεξιστικά είτε οποιοδήποτε άλλο αποτελεί μία υπερβολή των ανθρώπων για να επιδείξουν κάποια δύναμη. Ενώ ουσιαστικά μπορούμε να αγαπάμε διαφορετικά πράγματα και συμπορευόμαστε σ’ αυτή τη ζωή. Στον αθλητισμό ειδικότερα δεν έχουν θέση αυτά τα πράγματα, γιατί δεν τα πρεσβεύουμε, αλλά κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν θέση γενικότερα στην κοινωνία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται