ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ: Η ομάδα που απειλεί το big 6

Δύσκολα θα βρει κανείς ομάδα στην Αγγλία που να πήρε τόσο πολλές επιτυχημένες αποφάσεις το περσινό καλοκαίρι. Ο Ντιν Σμιθ, ο άνθρωπος που εκτόξευσε τους Μιλγουόκι Μπακς και ο πιο πλούσιος Άραβας για το 2021 έχουν σηκώσει ήδη μανίκια για την επόμενη σεζόν και οι φιλοδοξίες τους… αγγίζουν τον ουρανό.

Αν στοιχημάτιζα σήμερα πως μια ομάδα μπορεί να σφήνα στο big 6 την επόμενη σεζόν αυτή θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη η Άστον Βίλα. Βλέπετε, τα “λιοντάρια” από το Μπέρμιγχαμ είναι αποφασισμένα να επιστρέψουν στις μέρες του ένδοξου παρελθόντος και το φωνάζουν με κάθε τους κίνηση.

Είναι πολλά τα λεφτά

Όλα ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου του 2018. Η Άστον Βίλα ετοιμαζόταν για την τρίτη της σεζόν στην Τσάμπιονσιπ όταν ανακοινώθηκε πως ο όμιλος NSWE, μια αιγυπτιακή εταιρία που άνηκε στον δισεκατομμυριούχο Νασέφ Σαουίρις σε συνεργασία με τον επίσης δισεκατομμυριούχο Αμερικανό, Γουές Ίντενς αγόρασαν το 55% των μετοχών του συλλόγου αντί 39 εκατομμυρίων δολαρίων. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, ο Σαουίρις είναι ο πλουσιότερος Άραβας αυτή τη στιγμή, ενώ ο Ίντενς μαζί με τον Μαρκ Λάσρι ήταν αυτοί το 2014 επένδυσαν 550 εκατ. δολάρια για να αγοράσουν τους Μιλγουόκι Μπακς. Τότε η χρηματιστηριακή αξία της ομάδας ήταν 312 εκατομμύρια. Σήμερα οι Μπακς αξίζουν 1 δις και 625 εκατ. δολάρια, ενώ από τον Αύγουστο το 2018 έχουν και ένα υπερσυγχρονο γήπεδο.

Το χτίσιμο του κορμού

Για να επιστρέψουμε στην Άστον Βίλα, μια από τις πρώτες κινήσεις των νέων αφεντικών, τον Οκτώβρη του 2018, ήταν η πρόσληψη του Ντιν Σμιθ (δηλωμένος οπαδός της ομάδας) στην τεχνική ηγεσία και του Τζον Τέρι ως βοηθού προπονητή. Στην πρώτη τους σεζόν στην ομάδα καταφέρνουν μέσω των πλέι-οφ να την οδηγήσουν στην άνοδο και στα εκατομμύρια της Πρέμιερ Λιγκ. 180 εκατομμύρια ευρώ για την ακρίβεια έβαλε στα ταμεία του το κλαμπ το καλοκαίρι του 2019. Εκείνο μόνο το καλοκαίρι η Αστον Βίλα ξόδεψε 160 εκατ. για να αποκτήσει 13 παίκτες και να ανταπεξέλθει στο σαφώς πιο απαιτητικό περιβάλλον της πρώτης κατηγορίας.  Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, με σκαμπανεβάσματα και σώθηκε την τελευταία αγωνιστική με την ομάδα να εξασφαλίζει την παραμονή της, όμως κανείς από τους ιθύνοντες του πλάνου δεν έδειχνε να ανυσηχεί. Οι “χωριάτες” είχαν πετύχει το μίνιμουμ των στόχων τους αγωνιστικά, μα κυρίως είχαν κερδίσει χρόνο.

100% επιτυχία το περσινό καλοκαίρι

Η περσινή σεζόν ξεκίνησε με όλες τις στοιχηματικές εταιρίες να δίνουν την Άστον Βίλα μέσα στα φαβορί για υποβιβασμό. Αυτή τη φορά η μεταγραφική πολιτική ήταν διαφορετική καθώς ο “κορμός” υπήρχε. Λίγες στοχευμένες κινήσεις για να αναβαθμίσουν το σύνολο. Ο Όλι Γουότκινς ήρθε με ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο (34 εκατ. λίρες) από την Τσάμπιονσιπ και την Μπρέντφορντ για να ηγηθεί στην επίθεση. Ο παραγκωνισμένος στην Αρσεναλ, Εμιλιάνο Μαρτίνες για να “γεμίσει” τα γκολποστ. Ο Μάτι Κας για να πάρει σπίτι του την φανελά του βασικού ως δεξιός μπακ και ο “ταχυδακτυλουργός” Μπερτράντ Τραορέ για να γίνει ο δεύτερος, μετά τον Γκρίλις, πόλος στα εξτρέμ. Συν ο δανεισμός του Μπάρκλεϊ από την Τσέλσι.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η ομάδα του Ντιν Σμιθ ξεχώριζε από την πρώτη στιγμή, κέρδιζε την συμπάθεια των ουδέτερων και στα περισσότερα παιχνίδια απολάμβανες να την βλέπεις. Νίκησε δύο φορές την Αρσεναλ, έκανε “διπλά” στην Τότεναμ, στο Λέστερ και στο Γκούντισον Παρκ. Έμεινε όρθια στο Στάμφορντ Μπριτζ και υποχρέωσε σε ιστορική συντριβή την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ με 7-2. Τερμάτισε 11η, πληρώνοντας την απουσία του αρχηγού και ηγέτη της, Τζακ Γκρίλις. Η τελική διαφορά της από τα ευρωπαικά εισιτήρια ήταν μόλις 7 βαθμοί. Δεν ξέρω πως δεν θα τους έβρισκε, αν ο Γκρίλις ήταν καλά στην υγεία του σε όλη τη σεζόν.

Ο Γκρίλις θέλει να μείνει εδώ

Ο Γκρίλις για τον οποίο ο Πεπ Γκουαρδιόλα φάινεται διατεθειμένος να δώσει γη και ύδωρ για να τον κάνει δικό του, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι ιθύνοντες του κλαμπ δεν δείχνουν να συγκινούνται. Ένα παιδί που βρίσκεται στην ομάδα από τα 6 του χρόνια και έχει “ψηθεί” πως μπορεί να εκπληρώσει τα όνειρα του εδώ.

Το φετινό καλοκαίρι και η επόμενη σεζόν θα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία η Άστον Βίλα. Πρέπει να είσαι αδαής για να μη βλέπεις πως η ώρα τους έρχεται. Το κλαμπ έχει μεγαλώσει μέσα από ένα σωρό άψογες επιλογές. Σε σημείο που ο Γκρίλις να προτιμά την Βίλα από την Σίτι. Σε σημείο που να διεκδικούν παίκτη από την Άρσεναλ και αυτός να προτιμά να πάει στο Μπέρμιγχαμ από το Λονδίνο. Για τον Μπουεντία (15 γκολ + 17 ασιστ πέρσι) ο λόγος που άφησε τη Νόριτς για να δώσει ακόμα περισσότερη ποιότητα μεσοεπιθετικά στους “χωριάτες”.  Ποτέ η Νόριτς δεν έχει βάλει πιο πολλά χρήματα στα ταμεία της για πώληση ποδοσφαιριστή. Νεο ρεκόρ μεταγραφής για την Βίλα με 36 εκατ. ευρώ. Και σα να μην έφτανε αυτό παλεύουν για να κάνουν δικούς τους, τον Σμιθ-Ρόου της Άρσεναλ και τον Γουόρντ-Πράους της Σαουθάμπτον.

Στόχος είναι να γίνει η… νέα Λέστερ

Δύσκολα θα βρει κανείς ποδοσφαιριστή αυτή τη στιγμή που δεν βλέπει το Βίλα Παρκ ως έναν από τους πλέον εκλυστικότερους προορισμούς για να συνεχίσει την καριέρα του. Ο Μαρτίνες που λέγαμε πριν, πλέον είναι βασικός τερματοφύλακας στην Εθνική Αργεντινής και δεδομένα ένας από τους 3-4 καλύτερους γκολκίπερ στο πρωτάθλημα.  Ο Γουότκινς που στην πρώτη σεζόν της καριέρας του στην Πρεμιερ Λιγκ “έγραψε” 14 γκολ και 5 ασίστ βρίσκεται στο στόχαστρο της Λίβερπουλ. Όπως και ο Τζον ΜακΓκιν, ο ηγέτης της Εθνικής Σκώτιας που ήρθε το καλοκαίρι του 2018 με μόλις 3 εκατ. από την Χιμπέρνιαν και πλέον κοστολογείται με πάνω από 40. Οι δύο στόπερ; Περιζήτητοι και αυτοί αλλά που θα βρουν καλύτερα. Ο Τάιρον Μινγκς και ο Έζρι Κόνσα κόστισαν μαζί το καλοκαίρι του 2019, 34 εκατομμύρια. Σήμερα με 34 εκατ. παίρνεις το… ένα πόδι του Μινγκς. Η λίστα δεν έχει τελειωμό, όπως και οι φιλοδοξίες του κλαμπ.

Ποτέ κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να φέρει η μεταγραφική… τρέλα του καλοκαιριού, αλλά αν η Άστον Βίλα καταφέρει να κρατήσει όλα τα αστέρια της, τότε οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα έχουν κάθε λόγο να ονειρεύονται βάσιμα πως μπορεί να υπάρξει μια νέα Λέστερ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News