Συνέντευξη Όλεγκ Προτάσοφ: «Ο Πούτιν είναι τρελός και θέλει να καταστρέψει τη χώρα μου»

Εγκλωβισμένος στο Κίεβο, αλλά αποφασισμένος όπως οι συμπατριώτες του για να υπερασπιστεί τη χώρα του, είναι ο Όλεγκ Προτάσοφ. Ο αντιπρόεδρος της Ουκρανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και παραμένει στο σπίτι του στην ουκρανική πρωτεύουσα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Άλλωστε, μετά την γενική επιστράτευση που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Ζελένσκι, είναι υποχρεωμένος να αναμένει και τις εντολές για το πώς πρέπει να πράξει.

Ο πρώην παίκτης και προπονητής του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι και ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης μίλησε στο sportday.gr για τις καταστάσεις που βιώνει ο ίδιος μετά την ρωσική εισβολή στην πατρίδα του.

«Ευτυχώς η οικογένεια μου είναι ασφαλής στην Ελλάδα»

Κύριε Προτάσοφ καλημέρα σας. Βρίσκεστε στο Κίεβο;

Ναι παραμένω στο σπίτι μου και παρακολουθώ τις εξελίξεις μετά την επίθεση που έγινε στην πατρίδα μου από τους Ρώσους.

Πώς είναι η κατάσταση εκεί;

Προς το παρόν είμαστε καλά. Ακούμε σποραδικά κάποιους πυροβολισμούς αλλά και εκρήξεις, όμως ακόμα στο Κίεβο δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι οι ρωισικές δυνάμεις είναι στα περίχωρα της πόλης, όμως μέχρι στιγμής οι στόχοι τους είναι στρατιωτικοί και οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Για την ώρα εμείς δεν έχουμε πρόβλημα και μάλιστα τώρα που με πήρατε μόλις επέστρεψε από το σούπερ μάρκετ που είναι ακόμα ανοικτό. Βέβαια δεν μπορούμε να πάμε στις δουλειές μας και στα γραφεία μας, αλλά περιμένουμε στα σπίτια μας για τις εντολές της κυβέρνησης.

Εσείς είστε μόνος σας ή έχετε και την οικογένειά σας μαζί;

Όχι ευτυχώς η οικογένειά μου είναι στην Ελλάδα και είναι ασφαλείς. Μιλάω συνέχεια μαζί τους, γιατί καταλαβαίνετε μου λείπουν, αλλά και αυτές παιρνούν τη δική τους αγωνία για μένα που βρίσκομαι μόνος μου εδώ. Ευτυχώς όμως ξαναλέω, η μητέρα μου, η γυναίκα μου και η κόρη μου είναι στην Ελλάδα και είναι μεγάλο πλεονέκτημα αυτό.

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα πάρει εύκολα την Ουκρανία, αλλά δεν θα κάνει τον περίπατο που περίμενε»

Παρ’ όλα αυτά βιώνετε έναν κανονικό πόλεμο.

Δυστυχώς έτσι είναι. Τη νύχτα δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε, καθώς υπάρχει στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση της κυκλοφορίας και φυσικά έχουν σταματήσει τα πάντα

Έχετε πλήροφόρηση για το τι γίνεται στα μέτωπα του πολέμου;

Ξέρουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι στα περίχωρα του Κιέβου και προσπαθούν να μπουν στην πόλη. Βέβαια ο Πούτιν νόμιζε ότι θα πάρει εύκολα την Ουκρανία, αλλά όπως φαίνεται για την ώρα ο στρατός μας τον έχει δυσκολέψει πολύ και δεν κάνει τον περίπατο που περίμενε.

Εμείς εδώ μαθαίνουμε ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το Τσερνόμπιλ και ελέγχουν πλέον και την ενέργεια.

Ναι εκεί βέβαια δεν έγινε τίποτα και οι Ουκρανοί δεν έπαθαν κάτι. Απλά το κατέλαβαν οι Ρώσοι και το ελέγχουν τώρα αυτοί. Χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα και χωρίς να χτυπηθεί κανείς.

Η κυβέρνησή σας φαίνεται έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τελειώνει όλο αυτό.

Δεν ξέρω τι να σας πω. Γίνεται αυτή τη στιγμή ένας πόλεμος που τον αποφάσισε ένας τρελός. Ο Πούτιν δεν θέλει να είναι η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και γενικά έχει στόχο την Δύση. Δεν θέλει η Ουκρανία να κοιτάει προς τα εκεί και την θέλει προσαρτημένη στα δικά του “θέλω”. Είναι μια τρέλα όλο αυτό και θέλει να διαλύσει τη χώρα μου.

«Ο Πούτιν έχει πυρηνικά όπλα και εάν χρειαστεί είναι ικανός να τα χρησιμοποιήσει»

Φοβάστε ότι μπορεί να ξεφύγουν τα πράγματα;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Είναι κάτι που δεν μπορείς να το υπολογίσεις, γιατί ξαναλέω ότι ο Πούτιν είναι τρελός και δεν ξέρει κανείς πως θα αντιδράσει. Άλλωστε έχει και πυρηνικά όπλα και εάν χρειαστεί είναι ικανός για να τα χρησιμοποιήσει.

Νιώθετε όπως είπε ο πρωθυπουργός σας ότι η Δύση και οι φίλοι σας, σας έχουν αφήσει μόνους σας;

Δεν ξέρω τι να πω. Η Δύση σίγουρα μας έδωσε όπλα και μας έδωσε και λεφτά για να προετοιμαστούμε γι αυτό, όμως δεν θέλω να πω και πολλά πράγματα, γιατί είμαι και σε μια θέση ευθύνης, όπως είναι αυτή του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας. Σίγουρα κάποια πράγματα δεν πήγαν όπως θα περίμενε η κυβέρνηση, όμως από κει και πέρα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα. Είναι περίεργη η κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτές τις ώρες για το τι έχει γίνει και τι όχι.

Πάντως τις πρώτες ώρες είδαμε αρκετούς να εγκαταλείπουν το Κίεβο.

¨Εφυγαν οι γυναίκες και τα παιδιά. Τώρα έχουμε επιστράτευση και οι άνδρες μέχρι 60 ετών είμαστε όλοι εδώ για να υπερασπιστούμε την πατρίδα.

Κύριε Προτάσοφ σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι τα καλύτερα.

Σας ευχαριστώ κι εγώ και μακάρι να πάνε όλα καλά.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News