Super League: Τα 12 «πενταρέ» με Νεστορίδη, Μαύρο, Βαζέχα, Ντέμη και Μπεργκ

Μόλις 12 ποδοσφαιριστές έχουν σημειώσει πέντε γκολ σε έναν αγώνα στην 63χρονη διαδρομή του θεσμού

Ένα από τα πλέον σπάνια φαινόμενα στην Ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας του εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου είναι δίχως αμφιβολία η επιτυχία πολλών γκολ από έναν ποδοσφαιριστή στη διάρκεια αγώνων.

Μπορεί τα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη σεζόν της έναρξης τους μέχρι σήμερα να έχουν αλλάξει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τέσσερα ονόματα (Α’ εθνική από την αρχή και επί μία 30ετία, κατόπιν Α’ Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία από το 1979 ως  το 2006 , στη συνέχεια και ως το 2019 ονομαζόταν Super League ενώ έκτοτε μέχρι και σήμερα είναι γνωστή ως Super League 1) όμως μια από τις… σταθερές αξίες στην 63χρονη διαδρομή του θεσμού  είναι ότι εκείνοι που έχουν κατορθώσει να βρουν δίκτυα πεντάκις στον ίδιο αγώνα είναι μόλις 12 ποδοσφαιριστές. Και το sportday.gr επ ‘ ευκαιρία της επετείου του 3ου εξ αυτών,  πριν ακριβώς  55 χρόνια, παρουσιάζει  την ντουζίνα των μελών του σε μεγάλο βαθμό  κλειστού αυτού κλαμπ  στο ποδόσφαιρο της χώρας μας.

Πρώτος ένας μικρός «μαυραετός»

Την αρχή έκανε ο Σάββας Τσοκαταρίδης της Δόξας Δράμας  κάτι λιγότερο από 60 πριν ενώ  ουδείς το έχει καταφέρει  την τελευταία 5ετία. Ο  «χορός» των «πενταρέ άνοιξε λοιπόν στις 27 Μαΐου 1962  στο σαρωτικό 5-0 της ομάδας της Ανατολικής Μακεδονίας εντός έδρας κόντρα στον Φωστήρα. Οι «μαυραετοί» ήταν ουραγοί της βαθμολογίας και τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος η κατάσταση δεν έμοιαζε διόλου ευοίωνη για τη Δόξα αν αναλογιστεί κανείς πως η τελευταία της εντός έδρας νίκη ήταν τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Σε όλο το πρωτάθλημα άλλωστε είχε  αξιοποιήσει μόλις τρεις φορές τον παράγοντα έδρα και η αποστολή της κόντρα στην ομάδα του Ταύρου στο τελευταίο ματς  μπροστά στο κοινό της  δεν προδίκαζε επ’ ουδενί αυτό που έγινε κόντρα σ’ έναν αντίπαλο  ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας. Η ομάδα της Δράμας βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο καθώς είχε αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα πρώτα χρόνια χάνοντας μεταξύ άλλων τον ηγέτη της Τάκη Λουκανίδη. Η διοίκηση είχε αποφασίσει να στηριχθεί σε νέα ταλέντα από την περιοχή και την δεύτερη της ομάδα, με αποτέλεσμα να προωθηθούν αρκετοί μικροί ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρωτάρης στην κορυφαία κατηγορία Σάββας Τσοκαταρίδης ο οποίος  στις 27 αγωνιστικές ως τότε είχε βρει έξι φορές τον δρόμο για τα δίχτυα. Οι Μακεδόνες είχαν την αμέσως προηγούμενη σεζόν σαρώσει  6-2 στην έδρα τους τον Φωστήρα οποίος μάλιστα είχε προηγηθεί με 2-0. Δεν ήταν πολλοί περισσότερα από χίλια τα άτομα που βρέθηκαν στο γήπεδο της Δράμας  εκείνο το απόγευμα για να παρακολουθήσουν τον τελευταίο εκεί αγώνα της Δόξας τη σεζόν 1961-62.  Αυτό που ακολούθησε ήταν άνευ προηγουμένου καθώς ο νεαρός επιθετικός των γηπεδούχων όχι απλά άνοιξε το σκορ στο 19ό λεπτό αλλά και  πέτυχε άλλο ένα καρέ συμπληρώνοντας το  χατ-τρικ στο πρώτο μέρος (29’, 41’) ενώ ολοκλήρωσε το επίτευγμα του στο 2ο με άλλα δύο  (57’ , 79’).

Η κορυφαία επίδοση  του Νεστορίδη

Χρειάστηκε να περάσει κάτι λίγο παραπάνω από ένας χρόνος για να πετύχει ακριβώς το ίδιο επίτευγμα ένας μύθος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν ήταν άλλος από το Κώστα Νεστορίδη ο οποίος στην αναμέτρηση  της ΑΕΚ με τον Ηρακλή  στις 2 Ιουνίου 1963  στη Νέα Φιλαδέλφεια έστειλε επίσης  ισάριθμες φορές (15’, 26’, 60’, 82’ και 84’ ) την μπάλα των φιλοξενούμενων. Η «5αρα» εκείνη βοήθησε τον διεθνή επιθετικό της Ένωσης να ανακηρυχθεί κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος για 4η σερί χρονιά.  Ο 33χρόνος πλέον Νέστορας του ελληνικού ποδοσφαίρου  συνέβαλε καταλυτικά στο να στεφθεί λίγες βδομάδες αργότερα η ΑΕΚ Πρωταθλήτρια ύστερα από 23 χρόνια σε αγώνα μπαράζ με τον Παναθηναϊκό, παίρνοντας έτσι «εκδίκηση» για το πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής που είχε χάσει μέσα από τα χέρια της  τρία χρόνια νωρίτερα.

Το  μοναδικό κατόρθωμα του Κυριακού

Φθάνουμε έτσι στο γκολ… επέτειο που προαναφέραμε. Ήταν 26 φεβρουαρίου 1967 όταν ο  Βασίλης Κυριακού  του Απόλλωνα Αθηνών καταφέρνει να «ισοφαρίσει» το κατόρθωμα των Τσοκαταρίδη και Νεστορίδη σημειώνοντας πέντε γκολ στο 6-2  επί του Αιγάλεω.  Μια επιπλέον διαφορά με τους δύο πρωτοπόρους ήταν ότι τα δικά του σημειώθηκαν σε εκτός έδρας ματς κάτι που ουδείς μπόρεσε  έκτοτε να επαναλάβει.

 

Το «πενταρέ» του Κουβά

Πέρασαν 13 μήνες και λίγες ημέρες (7 Απριλίου 1969) για να αποκτήσει το κλαμπ νέο μέλος.  Ήταν ο επιθετικός του Βύζαντα Σάκης Κουβάς που σημείωσε και τα πέντε τέρματα της ομάδας του  (τα δύο με πέναλτι) στο 5-1 επί του Ολυμπιακού Λευκωσίας στα Μέγαρα. Τη χρονιά εκείνη ο μετέπειτα άσος του Παναθηναϊκού σημείωσε άλλα 14 τέρματα και  κατέλαβε την 3η θέση (μαζί με τον Μίμη Παπαϊωάννου της ΑΕΚ) στον πίνακα των σκόρερ της διοργάνωσης πίσω από τους Θανάση Ιντζόγλου (Πανιώνιος 24) και  Γιώργο Σιδέρη (Ολυμπιακός 23).

 

Μια από τα ίδια και ο Δέδες

Λίγο πριν κλείσει η δεκαετία  του 60 (22 Οκτωβρίου 1969) ο Γιώργος Δεδές του Πανιωνίου  είχε ανάλογη επίδοση κόντρα στον ίδιο αντίπαλο από την Κύπρο. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά η ομάδα της Λευκωσίας γνώρισε τη συντριβή 8-0. Παρόλα αυτά η χρονιά εκείνη δεν ήταν η πλέον παραγωγική για τον διεθνή επιθετικό της ομάδας της Νέας Σμύρνης που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ  της κατηγορίας το 1971 με 28 γκολ, επίδοση  η οποία του έδωσε το χάλκινο παπούτσι στην Ευρώπη, πίσω από τον Σκόμπλαρ της Μαρσέιγ ( 39) και τον Κεϊτά της Σεντ Ετιέν  (33 ).

Ο Δράκος «ντύθηκε»…  Κώττης

Χρειάστηκε να περάσει  σχεδόν μια δεκεατία για να έρθει κάτι ανάλογο. Αυτό έγινε σε ένα ακόμα γήπεδο της επαρχίας. Πιο συγκεκριμένα ήταν 15 Απριλίου 1979  όταν για την 28η αγωνιστική η Ρόδος υποδέχθηκε την Καβάλα στο Εθνικό Στάδιο του πανέμορφου νησιού της Δωδεκανήσου και τη σάρωσε 5-1. Μέγας πρωταγωνιστής ήταν ο Μιχάλης Δράκος με τα πέντε του γκολ  ενώ τα τρία μάλιστα από αυτά τα πέτυχε μέσα σε ένα διάστημα δέκα λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο! Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδων της εποχής, ο κόσμος των γηπεδούχων  έφυγε κατά κάποιον τρόπο… λυπημένος από το γήπεδο για το γεγονός αυτό. Και τούτο γιατί   δεν μπόρεσε να  βρει δίκτυα ο  μεγάλος τους  γκολτζής Μανώλης Κώττης, ο οποίος  φιλοδοξούσε να ξεπεράσει  τον Θωμά Μαύρο στον πίνακα τον σκόρερ της κατηγορίας. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι αυτοί που θεωρούσαν ότι είχε ευθύνη ο προπονητής Μιχάλης Μπέλλης ο οποίος «στρίμωξε» για πρώτη φορά στη θέση του έξω αριστερά τον Χριστοδούλου και τον Κώτη ενώ ο δεύτερος συνήθως έπαιζε είτε δεξί εξτρεμ είτε σέντερ φορ. Και έτσι την παράσταση έκλεψε ο Δράκος που άνοιξε το σκορ στο 13’  και μετά το 1-1 των φιλοξενούμενων ολοκλήρωσε (47’, 55’, 57’, 79’) τη μαγική του ημέρα ενώ στο 65’ είχε και οριζόντιο δοκάρι.

 

Το κατόρθωμα του πατέρα του Γιούρκα

Περίπου δύο χρόνια αργότερα (17 Μαΐου 1981) ήρθε η σειρά του Δημήτρη Σεϊταρίδη να κάνει κάτι ανάλογο. Πιο συγκεκριμένα  σημείωσε τα μισά από τα τέρματα του Εθνικού στα σαρωτικό 10-0  της ομάδας του Πειραιά εντός έδρας κόντρα στον Ατρόμητο.  Τα υπόλοιπα των θριαμβευτών  σημείωσαν  δύο ο Κοτίδης και από ένα οι Μητρόπουλος, Κουτσιβίτης και Μαυρουδής ενώ στον  πάγκο τουςκαθόταν ο Βούλγαρος τεχνικός Μανόλ Μανόλοφ. Ο 31 χρόνων τότε επιθετικός, πατέρας του  βετεράνου αμυντικού των ΠΑΣ Γιάννινα,  Παναθηναϊκού, Πόρτο, Ντιναμό Μόσχας και Ατλέτικο Μαδρίτης Γιούρκα Σεϊταρίδη,  στα δύο χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του Εθνικού και σε σύνολο 35 αγώνων  σημείωσε άλλα μόλις  έξι γκολ.

Δεν θα μπορούσε να λείψει ο Μαύρος  ο θεός

Όσο σπάνια ήταν η επαφή του προαναφερθέντος ποδοσφαιριστή με τα αντίπαλα δίκτυα άλλο τόσο συχνή ήταν αυτή  εκείνου που έμελλε να τον… μιμηθεί. Δεν ήταν άλλος από τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών Θωμά Μαύρο ο οποίος  στις 27-01-85 πέτυχε όλα τα τέρματα της ΑΕΚ στο εντός έδρας  5-2 επί του Αιγάλεω. Οι φιλοξενούμενοι  προηγήθηκαν πριν ο διεθνή επιθετικός  κάνει για πολλοστή φορά τη δουλειά ξεπερνώντας όμως εκείνη τη φορά και τον ίδιο του τον εξαιρετικά  παραγωγικό εαυτό. Ισοφάρισε πριν λήξει το ημίχρονο και με την έναρξη του δεύτερου, έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ. Ακολούθησαν ακόμα δύο γκολ και ένα στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, με τους φίλους της Ενωσης να παραληρούν στην εξέδρα και να φωνάζουν ρυθμικά: «Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός». Με τον μεγάλο γκολτζή να εκμυστηρεύεται μετά το ματς. Βγαίνοντας από τα αποδυτήρια, οι φίλοι της ΑΕΚ τον αποθέωναν. Ο πατέρας του, Μιχάλης Μαύρος τον περίμενε σκεφτικός: «Είσαι ικανοποιημένος από την εμφάνιση σου;» ρώτησε τον Θωμά. «Εσύ θα μου πεις», απάντησε ο κορυφαίος άσος, που είχε δει τη…παγίδα. «Χάλια ήσουν. Επρεπε να είχες βάλει τουλάχιστον οκτώ γκολ!», του είπε ο αείμνηστος Μιχάλης Μαύρος.

Και ο «τρελός ο Πολωνός»

Πέρασε μια δεκαετία και βάλε (23-09-95) για να ακολουθήσει κάτι ανάλογο. Και μάλιστα για πρώτη φορά από έναν ξένο ποδοσφαιριστή. Το ονοματεπώνυμο αυτού Κριστόφ Βαζέχα. Η πολωνική μηχανή των γκολ  που ήταν ο μοναδικός σκόρερ ο οποίος πλησίασε σε συνολικές επιδόσεις στο θεσμό τον Μαύρο ήταν ο σκόρερ όλων των τερμάτων του Παναθηναϊκού στο εντός έδρας 5-3 επί του Πανιωνίου. Άνοιξε το σκορ στο 17′ με κεφαλιά, διπλασίασε τα τέρματά του στο 45′ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, έκανε χατ τρικ στο 54′ με υπέροχο αριστερό σουτ και τρία λεπτά αργότερα  έφθασε στο «καρέ» με ωραίο δεξί σουτ.Ακολούθησαν τρία γκολ από την χρυσή αλλαγή των φιλοξενούμενων Παντελή Τζούλη με τον  25χρονο επιθετικό να πετυχαίνει μέσα σε 12 λεπτά  σχεδόν ό,τι είχε συνολικά καταφέρει τα  τέσσερα προηγούμενα χρόνια με τη φανέλα των Νεοσμυρνιωτών (μόλις ένα παραπάνω ). Ο Βαζέχα δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη και σημείωσε και πέμπτο γκολ στο 89ο λεπτό , ξεπέρασε τον Μίμη Δομάζο στη δεύτερη θέση των σκόρερ του  «τριφυλλιού» φθάνοντας  τα 138  και έβαλε πλώρη για το ρεκόρ του Αντώνη Αντωνιάδη, το οποίο και κατάφερε μερικά χρόνια αργότερα να αφήσει επίσης πίσω. «Όλα τα γκολ ήταν ωραία κι αυτό μου δίνει μεγαλύτερη χαρά. Όμως, βοήθησαν και οι συμπαίκτες μου για να φτάσω στο ρεκόρ. Μέχρι σήμερα, σημείωνα τα πολλά γκολ στο β’ γύρο. Φέτος ξεκίνησα δυνατά από την πρεμιέρα. Είναι τιμή μου που πήρα τη θέση του Δομάζου στον πίνακα των σκόρερ του Παναθηναϊκού» δήλωσε  μετά το ιστορικό του ο «τρελός Πολωνός» όπως τον αποκαλούσε η «πράσινη εξέδρα».

 

Ο Ντέμης είχε αδυναμία στην Καλαμάτα

Πέρασαν 15 μήνες και ένας ακόμα Έλληνας, ο τελευταίος μέχρι σήμερα, κατάφερε να πετύχει «πενταρέ». Ήταν 23 Φεβρουαρίου όταν ο Ντέμης Νικολαϊδης έγινε ο τρίτος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ που πέτυχε πέντε γκολ σε αγώνα πρωταθλήματος. Τα κατάφερε στο 6-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια επί της Καλαμάτας,  κόντρα στην οποία μάλιστα είχε πετύχει τα πρώτα τρία γκολ στο 0-3 του πρώτου γύρου. Ο  διεθνής επιθετικός (που τέσσερα χρόνια αργότερα, στο 6-3 επί του Ναυπακτιακού για το Κύπελλο Ελλάδας, πέτυχε ξανά πέντε γκολ) άνοιξε το σκορ στο 9′, με το πιο ωραίο από όλα του τα τέρματα εκείνη την ημέρα. Σκόραρε ξανά στο 20΄ . Αφού βρήκαν δίκτυα οι Λάρσεν και Μαρτσέλο για φιλοξενούμενους και γηπεδούχους αντίστοιχα  ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ματς  έκανε το 4-1 στο 41′, το 5-1 στο 63′ και το 6-1 στο 77′ αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τους εννιά προηγούμενους με ανάλογη επίδοση στο πρωτάθλημα.

Οι δύο τελευταίοι ήταν «πράσινοι» λεγεωνάριοι

Υπήρξαν όμως και δύο μιμητές του έκτοτε. Αμφότεροι λεγεωνάριοι και φορούσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Πρώτος πήρε το όπλο του ο Γκόραν Βλάοβιτς.  Ήταν 20 Οκτωβρίου  2001 όταν ο Παναθηναϊκός  σάρωσε 8-0 εντός έδρας την  Παναχαϊκή  και ο Κροάτης πέτυχε τα 5/8 των τερμάτων των γηπεδούχων.  Αφού το χορό άνοιξε με δύο  εξ αυτών ο  Κωνσταντίνου (22’, 28’) κατόπιν ο Βλάοβιτς πρόσθεσε τα δικά του πέντε  (27’, 36’, 39’, 49’, 69) πριν κλείσει το χορό ο Κόλκα (78’)«Είναι η δεύτερη φορά που πετυχαίνω πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι. Την πρώτη φορά το είχα κάνει στην Κροατία. Είμαι ευχαριστημένος τόσο για εμένα όσο και για την ομάδα. Όταν τέλειωσε το ματς ήρθε στο μυαλό μας το παιχνίδι με τον Ακράτητο. Όλη την εβδομάδα ο προπονητής μάς έλεγε τι λάθη κάναμε και πως πρέπει να παίζουμε. Καταλάβαμε αρκετά από αυτά και το δείξαμε. Είμαι πολύ χαρούμενος για το ρεκόρ που πέτυχα και στην Ελλάδα» δήλωσε αμέσως μετά το επίτευγμα του ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα.

Τον μέχρι σήμερα κύκλο των πέντε γκολ από τον ίδιο «δράστη» σε ένα ματς μπόρεσε να  ολοκληρώσει πριν από κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε στις  17 Απριλίου 2016 τον Πανθρακικό και ο Σουηδός φορ σκόραρε τρεις φορές  στο  πρώτο μέρος (23′,  42′, 45′) δύο στο 2ο (51′ και 61′) και έβαλε τη σφραγίδα του στο 6-1 της ομάδας του. Όμως φαίνεται πως ουδείς στους γηπεδούχους ενημέρωσε τον τότε τεχνικό της Αντρέα Στραματσόνι για το ιστορικό ρεκόρ που θα μπορούσε να πετύχει ο Μπεργκ με ένα επιπλέον γκολ ο 30χρονος διεθνής φορ και τον αντικατέστησε στο 77′.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News