EURO 2020 FINAL: Πώς τα «λιοντάρια» μυρίζουν το νέκταρ της δόξας
Η συμπαγής άμυνα, οι δύο κεντρικοί χαφ «κλειδιά», η αριστερή πλευρά «δυναμίτης», η δύναμη στις στημένες φάσεις, οι πολλοί Αγγλοι στην αντίπαλη περιοχή και ένα «soft penalty».
Ότι θα φτάναμε μια μέρα να λέμε όλα αυτά για τους Αγγλους μπορείς να το χαρακτηρίσεις και μια ανωμαλία του ποδοσφαίρου. Παραδοσιακά ήταν kick and rush, βαθιές μπαλιές και άντε παλικάρια. Πού και πού ή τέλος πάντων κάποιες φορές έβγαζαν και μερικούς υψηλής τεχνικής ποδοσφαιριστές (Γκλεν Χοντλ, Τζον Μπαρνς και Πολ Γκασκόιν από το 1980 και μετά ήταν μερικοί από αυτούς), οι οποίοι τελικά μάλλον ξόδευαν το χρόνο τους να βλέπουν την μπάλα συνεχώς στον αέρα. Τελευταία όμως, η… μουσική έχει αλλάξει. Και για την εθνική Αγγλίας μπορείς να πεις και πράγματα που δεν πίστευες ποτέ ότι θα τα πεις. Όπως αυτά που συμβαίνουν σε αυτό το Euro.
Τα «τρία λιοντάρια» έχουν… μυρίσει το νέκταρ της δόξας και έχουν χυμήξει να το γευτούν. Πώς το έχουν κάνει αυτό; Συνδυάζοντας πολλά πράγματα μαζί. Το sportday.gr βάζει κάτω τα στοιχεία, τις εικόνες, και όλα όσα έχουν δει τα μάτια μας τον τελευταίο μήνα (ακόμα και ένα soft penalty) και βγάζει συμπεράσματα…
Συμπαγής άμυνα, αμυντικοί «χαφ» κλειδιά
Οι Αγγλοι ήταν πάντα σκληροί αμυντικοί. Ηταν όμως και αφελείς. Ετρωγαν εύκολα ντρίμπλες, ήταν μάλλον μονοκόμματοι και υστερούσαν αφάνταστα με την μπάλα κάτω. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να πεις ότι έχουν γίνει ξαφνικά Βραζιλιάνοι, όμως, δεν τους λες και ατάλαντους. Πάρτε για παράδειγμα τον Στόουνς. Εχοντας θητεύσει σε ομάδα του Γκουαρδιόλα, στην οποία η μπάλα πρέπει να κυλάει καλά από πίσω και κυρίως από τον τερματοφύλακα και τους κεντρικούς αμυντικούς, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι έχει βελτιωθεί. Το ίδιο και ο Μαγκουάιρ, ο οποίος μάλιστα έχει φτάσει σε σημείο να προωθεί την μπάλα και με το εξωτερικό του ποδιού του.
Το θέμα είναι ότι η άμυνα της Αγγλίας, είτε όταν απαρτίζεται από τρεις είτε από τέσσερις είναι η πιο αποτελεσματική του τουρνουά. Και παρά το γεγονός ότι ο Σάουθγκέιτ κλήθηκε να διαχειριστεί και απουσίες της τελευταίες στιγμής, όπως αυτή του Αλεξάντερ Άρνολντ. Εχουν περάσει έξι παιχνίδια και έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ. Aπό στημένη φάση, όχι από open play. Κι όχι μόνο έχει κρατήσει σε καλά επίπεδα το παθητικό της, αλλά έχει δεχτεί και λίγες τελικές από τους αντιπάλους της. Σε αυτό έχουν, πάντως, βοηθήσει πολύ και οι κεντρικοί χαφ. Ο Ράις, ο οποίος μένει συνήθως πιο πίσω, και ο Φίλιπς, που αν βρει την ευκαιρία προωθείται και βγάζει ασίστ όπως στο ματς της πρεμιέρας με την Κροατία. Εχει βοηθήσει επίσης και ο Χέντερσον προερχόμενος από τον πάγκο! Το στιγμιότυπο παραπάνω δείχνει κάτι από το δέσιμο των αμυντικών και των holding midfielders.
Δύναμη στις στημένες φάσεις
Οι κεντρικοί αμυντικοί της Αγγλίας είναι υψηλόσωμοι. Τόσο ο Στόουνς και ο Μαγκουάιρ όσο και ο Μινγκς, που έπαιξε στην πρεμιέρα λόγω του τραυματισμού του σέντερ χαφ (έτσι αποκαλούν τους κεντρικούς αμυντικούς στην Αγγλία) της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι πολύ δυνατοί στο ψηλό παιχνίδι. Τόσο όταν η ομάδα αμύνεται όσο και όταν επιτίθεται δίνουν έξτρα δύναμη στον Πίκφορντ όταν χρειάζεται να υπερασπιστούν τα μετόπισθεν ή μεγάλη βοήθεια στον Κέιν και τους άλλους της εμπροσθοφυλακής στα κερδισμένα κόρνερ ή φάουλ.
Οι στημένες φάσεις ήταν το μεγάλο ατού της Αγγλίας προ τριετίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Θα θυμάστε ότι τα περισσότερα γκολ είχαν σημειωθεί μετά από κόρνερ ή στημένες φάσεις.
Σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η δύναμη στον αέρα φάνηκε κυρίως στην επίθεση στο ματς με την Ουκρανία. Δυο γκολ σημειώθηκαν από στημένες φάσεις. Στο παραπάνω στιγμιότυπο βλέπετε πώς ο Λουκ Σο σημαδεύει -στο ματς με την Ουκρανία- τον Μαγκουάιρ για να πετύχει αυτός το πρώτο του γκολ σε αυτό το τουρνουά. Απλά για την ιστορία το άλλο γκολ προήλθε από κόρνερ και κεφαλιά του Χέντερσον, ο οποίος πανηγύρισε το πρώτο του γκολ με την εθνική Αγγλίας. Και το γεγονός αυτό έγινε μεγάλο θέμα. Περίμενε χρόνια για να το πετύχει… Τη δύναμη στο ψηλό παιχνίδι την έδειξαν οι Αγγλοι και κόντρα στους Δανούς. Ιδιαίτερα ο Μαγκουάιρ…
Πώς «τρυπάνε» τις κλειστές άμυνες
Με τη Δανία να αμύνεται το βράδυ της Τετάρτης στο δεύτερο ημιτελικό και να μην επιτρέπει πολλές φάσεις σε ανοιχτό παιχνίδι, οι στημένες φάσεις επρόκειτο να παίξουν το ρόλο τους. Τα «λιοντάρια», όμως, έπρεπε να βρουν και άλλες λύσεις όπως έκαναν στα παιχνίδια με την Τσεχία, αλλά και την Ουκρανία.
Κόντρα στους Τσέχους ήταν ο Γκρίλις που ελίχτηκε από αριστερά και έβγαλε σέντρα στο πίσω δοκάρι για να πετύχει ο Στέρλινγκ το μοναδικό γκολ του ματς και το δεύτερο δικό του μέχρι εκείνο το σημείο.
Εναντίον της Ουκρανίας, ωστόσο, ήταν πιο ευδιάκριτη η ικανότητα των Άγγλων να ανοίξουν την κλειστή άμυνα. Με τον Στέρλινγκ να ξεκινάει από θέση έξω αριστερά και να κλίνει προς τα μέσα, οι αμυντικοί των Ουκρανών τραβήχτηκαν προς το μέρος του με συνέπεια να υπάρξει ο κενός χώρος για τον Κέιν. Μια καλή μεταβίβαση και ένα εύκολο πλασέ -για την αξία του Αγγλου αρχισκόρερ- επέτρεψαν στην ομάδα του Σάουθγκεϊτ να πάρει το προβάδισμα. Στο παραπάνω στιγμιότυπο φαίνεται ξεκάθαρα ο χώρος που δημιουργήθηκε για να να έρθει το γκολ. Όπως βλέπετε τέσσερις παίκτες βρίσκονται κοντά στον Στέρλινγκ πριν αυτός πασάρει στον Κέιν.
Κόντρα στη Δανία σημειώθηκε επίσης γκολ κόντρα σε κλειστή άμυνα. Αυτή τη φορά από δεξιά. Με τον Κέιν σε ρόλο πασέρ. Εβγαλε ωραία κάθετη στον Σάκα πριν αυτός πασάρει παράλληλα προς το τέρμα και δημιουργήσει την αναταραχή που οδήγησε στο αυτογκόλ.
Αριστερή πλευρά δυναμίτης
Αν το παιχνίδι ανοίξει στον τελικό, τότε γι’ ακόμα μια φορά να περιμένετε την αριστερή πλευρά της Αγγλίας να κάνει μεγάλα πράγματα. Βέβαια, ο προπονητής της Ιταλίας δεν μπορεί παρά να είναι υποψιασμένος βλέποντας την παρουσία του Σο σε αυτό το τουρνουά και ειδικά στα τελευταία τρία παιχνίδια. Με τη Γερμανία, την Ουκρανία και τη Δανία. Ο Σο είναι συνεχώς ο έξτρα παίκτης στην επίθεση, καθώς βρίσκεται πολύ συχνά σε θέση έξω αριστερά. Μάλιστα στο παιχνίδι με τους Ουκρανούς έγινε ο πρώτος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τον Μπέκαμ που έφτιαξε πάνω από ένα γκολ σε ένα ματς της εθνικής Αγγλίας.
Οι κούρσες του Σο είναι για ανάλυση. Μοντέρνο μπακ, με καλή τεχνική κατάρτιση. Γενικά έκανε καλή χρονιά και με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναγκάζοντας τον Άλεξ Τέλες να μείνει στο περιθώριο κι ας ήρθε για αντικαταστάτης του. Φυσικά, έδωσε πολλές απαντήσεις στον Ζοσέ Μουρίνιο που ούτε λίγο ούτε πολύ τον είχε βγάλει άχρηστο όταν και οι δύο τους δρούσαν στο «Ολντ Τράφορντ».
Το στιγμιότυπο από το ματς με την Ουκρανία είναι χαρακτηριστικό του τι μπορεί να κάνει ο Σο. Δείτε από που ξεκίνησε και έφυγε γρήγορα στην κόντρα πριν βγάλει σέντρα «πάρε βάλε» στον Κέιν, που στη συγκεκριμένη φάση πέτυχε το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση! Τα γκολ του Κέιν έγιναν τέσσερα με αυτό που πέτυχε εναντίον της Δανίας. Φανταστείτε, δηλαδή, να είχε ξεκινήσει και καλά ο σέντερ φορ της Τότεναμ. Θα είχε τουλάχιστον τα διπλάσια γκολ μέχρι στιγμής.
Και πέντε παίκτες στην αντίπαλη περιοχή
Ο Σο και ο Στέρλινγκ αποτελούν μέχρι στιγμής ένα από τα καλύτερα δίδυμα αυτού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Στέρλινγκ με τα τρία γκολ και την ασίστ στον Κέιν, αποτελεί τον παίκτη που έχει τραβήξει το… κάρο από τη λάσπη. Ειδικά στα παιχνίδια με Κροατία και Τσεχία και φυσικά με τη Δανία που έκανε πολύ μεγάλο παιχνίδι, κερδίζοντας το πέναλτι και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην άμυνα των Δανών. Ο Γκάρι Λίνεκερ δήλωσε για την απόδοση του Στέρλινγκ ότι είχε πολλά χρόνια να δει τέτοια εμφάνιση από παίκτη σε ματς της Εθνικής Αγγλίας.
Η συνεργασία του Στέρλινγκ με το Σο φάνηκε στο παιχνίδι με τους Γερμανούς και τους Δανούς. Κυρίως, όμως, στον προημιτελικό με τους Ουκρανούς. Κλίνοντας αυτός προς τα μέσα ο αριστερός μπακ της Γιουνάιτεντ κάνει συνεχώς το overlap που του επιτρέπει να βρίσκει χώρους και να δέχεται χωρίς μαρκαρίσματα την μπάλα. Από εκει και πέρα είναι ζήτημα δικής του ικανότητας να βγάλει τη σωστή πάσα ή τη σωστή σέντρα. Το θέμα είναι ότι τις περισσότερες φορές έχει επιλογές. Και πολλές επιλογές. Επιλέχτηκε το παραπάνω στιγμιότυπο από το παιχνίδι με τη Γερμανία. Είναι η φάση του 1-0. Δείτε ότι η Αγγλία σε αυτή τη φάση έχει πέντε παίκτες μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Προσέξτε είναι σε ματς με τους «αιώνιους» εχθρούς. Στο 0-0. Αυτό δείχνει πολλά.
Επίσης, σε αυτό το στιγμιότυπο φαίνεται γι’ ακόμα μια φορά πόσο σημαντικοί είναι οι κεντρικοί χαφ. Είναι σε θέσεις που τους επιτρέπουν να προσφέρουν κάλυψη αν η μπάλα χαθεί στην επίθεση και ο αντίπαλος φύγει στην κόντρα.
Η τύχη και μια διαιτητική απόφαση
Τα πράγματα έχουν αλλάξει γενικώς με τους Αγγλους. Κι αυτή τη στιγμή έχουν φτιάξει μια καλή ομάδα, με παίκτες που πρωταγωνιστούν σε μια από τις πιο δημιουργικές ομάδες του πλανήτη, τη Μάντσεστερ Σίτι, ή είναι μέλη της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, Τσέλσι, ή της φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν μπορεί όμως κανένας να παραβλέψει ότι τα σταυρώματα και το πρόγραμμα γενικώς έχει “σπρώξει” τους Αγγλους στην κορυφή. Επίσης, το γεγονός πώς τα έξι από τα επτά παιχνίδια (συμπεριλαμβανομένου του τελικού) του τουρνουά είναι στην έδρα τους χαρακτηρίζεται εύνοια. Οπως εύνοια ήταν και αυτό που συνέβη στον ημιτελικό.
Ακόμα και οι ίδιοι οι Αγγλοι το χαρακτήρισαν “soft penalty”. O Αλαν Σίρερ, μάλιστα, είπε πως αν αυτό το πέναλτι δινόταν εναντίον της Αγγλίας, θα ήταν έξαλλος. Ο Γκάρι Λίνεκερ πάντως, έδωσε τη δική του διάσταση.
“Ολα πήγαιναν στραβά για την Αγγλία στις μεγάλες διοργανώσεις. Το 1986 ήταν το ‘χέρι του θεού’, το 1990 η φάση με τον Κρις Γουόντλ, το 1996 ο ‘Γκάζα’ που δεν μπόρεσε να σκοράρει στην παράταση και ο Σαουθγκέιτ που έχασε το πέναλτι και το 2010 το γκολ του Λάμπαρντ που δεν μέτρησε. Είναι η πρώτη φορά που όλα δουλεύουν υπέρ της Αγγλίας”, είπε ο Λίνεκερ. Και μαζί του όλοι στην Αγγλία λένε ότι τα σημάδια δείχνουν πώς “It’s coming home”! Για να δούμε, βέβαια, τι έχει να πει και η πιο επιθετική Ιταλία όλων των εποχών…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Κουλούρης: Η αναγέννηση ενός σεσημασμένου σκόρερ - «Καυτός» στην Πολωνία
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια