ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Mια του «κλέφτη», δυο του «κλέφτη»…

Ο Κώστας Κοφινάς γράφει για τη… μετάλλαξη της άλλοτε κυρίαρχης δύναμης στον ποδοσφαιρικό πλανήτη!

Μάρτιος 2021. Ανήμερα της εθνικής επετείου. Η εθνική Ελλάδας αποσπά 1-1 στη Γρανάδα απέναντι στην Ισπανία που ήταν καλύτερη – άλλωστε παίξαμε την τακτική του κλεφτοπόλεμου. Οι πάντες μίλησαν για ένα σπουδαίο αποτέλεσμα και όντως ήταν τέτοιο. Λίγα 24ωρα μετά, η Φούρια Ρόχα στις καθυστερήσεις πήρε το τρίποντο (2-1) στην Τυφλίδα επί της Γεωργίας, ομάδα που δεν τη λες και φόβητρο. Το αφήγημα για «τρομερή και καταπληκτική Ισπανία» είχε ήδη αρχίσει να δέχεται πλήγματα. Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες…

Η τωρινή έκδοση της πάλαι ποτέ παγκόσμιας πρωταθλήτριας παραπέμπει σε ένα σύνολο νεανικό και με αναμφίβολα ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, χωρίς όμως να ξεχειλίζει αυτό από προσωπικότητες. Αλήθεια, πόσους ποδοσφαιριστές από την Ισπανία μπορεί κάποιος να πει ότι ξεχώρισαν στο Euro; Αφήστε που η όλη πορεία της ομάδας παραπέμπει ευθέως σε μαγική εικόνα και καλό είναι να δούμε τις λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω από μια ωραία ιστορία και μια ακόμη ωραιότερη καλή πορεία μέχρι τα ημιτελικά: σε έναν όμιλο του χεριού της, η Ισπανία νίκησε μόνο σε έναν αγώνα, αυτόν με το εκκωφαντικό 5-0 κόντρα στους Σλοβάκους και εκεί διασφαλίστηκε η πρόκριση. Κατά τα λοιπά, το τίκι τάκα δεν λειτούργησε ούτε με τη Σουηδία, πολύ περισσότερο δεν έπιασε και με τους Πολωνούς που πανηγύρισαν τον ένα και μοναδικό βαθμό τους στη διοργάνωση. Στα δε ματς των νοκάουτ, οι Ισπανοί θα έμαθαν το ρητό περί «μιας του κλέφτη, δύο του κλέφτη…».

Η Ισπανία έχει το όνομα αλλά όχι πλέον τη χάρη. Ξεκάθαρα διαθέτει την κλάση αλλά αλίμονο, πλέον δεν φαντάζει ανίκητη και έχει ρωγμές.

Τι σημαίνει αυτό; Με τους Κροάτες αγχωτική νίκη στην παράταση, μολονότι το πλεονέκτημα ήταν δικό τους. Επιβίωσαν στα προημιτελικά με τους Ελβετούς στη διαδικασία των πέναλτι, σε ραντεβού που χρειάστηκε να γυρίσουν υπέρ τους όλα τα δεδομένα. Και το βράδι της Τρίτης, ξανά πέναλτι με τους Ιταλούς, αλλά εκεί η Σκουάντρα Ατζούρα υπήρξε παραπάνω αποτελεσματική και , αν προτιμά κάποιος, τυχερή. Κοινώς, τα τρία σερί νοκάουτ παιχνίδια ήταν για την Ισπανία πάντα στην κόψη του ξυραφιού. Απόδειξη πως η πρώην υπερομάδα των Τσάβι , Ινιέστα , Τόρες και των συν αυτώ, δεν υπήρξε στο τουρνουά και τόσο άτρωτη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως ο αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχει το όνομα αλλά όχι πλέον τη χάρη. Ξεκάθαρα διαθέτει την κλάση και παραμένει το απόλυτο φαβορί, αλλά αλίμονο, πλέον δεν φαντάζει ανίκητη και έχει ρωγμές. Εστω κι αν ορισμένοι εξακολουθούν να θαμπώνονται…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News