Τάκης Μαλακατές: «Ο Παναθηναϊκός του Βοτανικού θα έχει έσοδα 4 εκ. ευρώ. Τώρα έχει 400 χιλ.»

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Τάκης Μαλακατές μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 για όλα τα θέματα που απασχολούν τους φιλάθλους του «τριφυλλιού».

Αναφέρθηκε τόσο στο πως έφτασε στην απόφαση να βγει μπροστά όσο και στον έμπιστο συνεργάτη του Δημήτρη Βρανόπουλου. Φυσικά στην κουβέντα κυριάρχησε και το θέμα της Διπλής Ανάπλασης και του γηπέδου στον Βοτανικό με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη να απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Τάκης Μαλακατές:

Για την κατάκτηση του Κυπέλλου Βόλεϊ Γυναικών:

«Ίσως το πιο ιστορικό τμήμα του συλλόγου. Περισσότερους από 30 τίτλους. Το τμήμα αυτό πέρασε δύσκολα στην όλη κρίση του Παναθηναϊκού. Ευτυχώς υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που το στήριξαν στα δύσκολα. Υποβιβάστηκε, αλλά επέστρεψε εκεί που ανήκει».

Για την απόφασή του να αναλάβει τη διοίκηση της ομάδας:

«Είναι μέγιστη τιμή να αναλάβεις τον Παναθηναϊκό, αλλά οφείλεις να μπορείς κάτι να προσφέρεις. Παραλάβαμε ένα σύλλογο με πολύ μικρό χρέος. Μου πήρε πολύ καιρό η απόφαση να μπω μπροστά. Κινητήριος δύναμη για μένα ήταν οι συζητήσεις με τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο και τον Σωτήρη Πανταλέοντα. Έβαλα πάνω απ’ όλα το συναίσθημα και την αγάπη για το σύλλογο. Βρήκα αξιόλογους συνεργάτες, όπως ο κ. Βρανόπουλος, που εγώ δεν τον ήξερα».

Για τον κ. Βρανόπουλο:

«Κανένας δεν τον ήξερε. Τον γνώρισα όταν έγινε η πρόταση να έρθει να βοηθήσει, αλλά μέρα με τη μέρα έγινε ο πιο πιστός συνεργάτης και φίλος. Πέρα από το σημαντικό ποσό που βάζει, υπάρχει η διάθεση προσφοράς, να δίνει λύσεις και να είναι κοντά σε όλα τα τμήματα. Πολλές φορές σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο και σήκωσε ο ένας τον άλλο. Νομίζω ότι έχω κερδίσει έναν άξιο συνεργάτη και έναν πολύ καλό φίλο. Μαζί μπορούμε να φτάσουμε τον Παναθηναϊκό πολύ ψηλά γιατί έχουμε όραμα. Η απόφαση για να παίξουμε στην Ευρώπη ήταν δύσκολη, γιατί μας έλεγαν πού θα τα βρείτε τα χρήματα. Όμως νομίζω πως δικαιωθήκαμε. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που πρέπει να διεκδικεί και τίτλους πανευρωπαϊκούς και νομίζω θα έρθει αυτή η στιγμή».

Για τους στόχους του όταν ξεκίνησε:

«Αν μου έλεγε κανείς ότι θα έχουμε πετύχει σε δύο χρόνια αυτά τα πράγματα, δεν θα το πίστευα κι εγώ ο ίδιος. Ποτέ δεν βάλαμε χαμηλά τον πήχη. Πάντα θέλαμε να βάλουμε ψηλά τον πήχη και τα καταφέραμε. Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό, είναι πολλές ενέργειες που κάνουμε και δείχνουν τις αξίες, όπως το futsal, η εναγκάληση των τμημάτων ΑμΕΑ που κερδίζουν καθημερινά τη ζωή από το κίνητρο που τους δίνει ο Παναθηναϊκός, με πρωτεργάτες τον Άγγελο Σκλαβουνάκη και τον κ. Βρανόπουλο. Δεν ασχοληθήκαμε μόνο με τη βιτρίνα. Ασχοληθήκαμε με το τμήμα στίβο, με την κολύμβηση, την άρση βαρών, την πυγμαχία, την σκοποβολή, το σκάκι… Δεν σκύψαμε μόνο στα τρία μεγάλα τμήματα και αγνοήσαμε όλα τα άλλα. Δώσαμε βαρύτητα σε όλο τον Παναθηναϊκό. Είναι η μάνα του λόχου. Προσπαθήσαμε να είμαστε κοντά. Ακόμη και στο πόλο που θεωρείται παραμελημένο, βάλαμε στόχο. Το ρίξαμε οικειοθελώς για να ανέβει και πιστεύω πως θα κάνει σιγά-σιγά πρωταθλητισμό. Θα έρθει η ώρα και γι’ αυτό. Αν ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση σίγουρα θα πάρουμε κι εκεί τίτλους».

Για την στήριξη του κόσμου:

«Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη. Όμως στα τόσα εκατομμύρια των Παναθηναϊκών που υπάρχουν είναι και λίγοι και πιθανώς κάπου κάνουμε εμείς ένα λάθος και δεν έχουμε καταφέρει να τους φέρουμε κοντά. Ποτέ δεν θα κατηγορήσω κάποιον που δεν έρχεται να δώσει το 50αρικο στον Παναθηναϊκό, αλλά θα προσπαθήσω να τον κάνω να θελήσει να το προσφέρει. Αυτή τη στιγμή τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι 3,5 χιλ. Θα βρούμε τον τρόπο να φέρουμε και τους υπόλοιπους κι ας μην είναι εύκολο. Να ευχαριστήσω τον κόσμο που έρχεται και γεμίζει τα γήπεδα του Ερασιτέχνη». 

Για το ποιο τμήματα θέλει να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός ακόμα:

«Θα θέλαμε να φτιάξουμε πάλι το χάντμπολ και να βελτιώσουμε το πόλο και το πόλο Γυναικών. Δεν είναι στις βλέψεις μας να φτιάξουμε ένα τμήμα απλά για να υπάρχει, αλλά θέλουμε να πρωταγωνιστεί. Ξεκινάμε πάντα όμως από το μηδέν, όχι αγοράζοντας ΑΦΜ».

Για το αν υπάρχει περίπτωση κι άλλων παλαιμάχων στα τμήματα:

«Όποιος είναι ικανός και άξιος και το θέλει, θεωρώ πως είναι μέσα στις προτεραιότητές μας, σημαίες του Παναθηναϊκού να τους φέρουμε κοντά στον σύλλογο. Ο Σωτήρης Πανταλέων και η Σοφία Αγγελάκη είναι δύο τέτοιες περιπτώσεις. Θεωρώ πως υπάρχουν και άλλοι τέτοια αθλητές με προσφορά και διάθεση προσφοράς, που αν θέλουν μπορούν να έρθουν δίπλα στον Παναθηναϊκό».

Για τα ντέρμπι με Ολυμπιακό σε μπάσκετ Γυναικών και βόλεϊ Ανδρών:

«Στο αυριανό ματς θέλουμε νίκη με +7 για να τελειώσουμε πρώτοι. Θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε. Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση. Το βόλεϊ Ανδρών έχει την ευκαιρία να κάνει μια νίκη ακόμη που θα τη φέρει πιο κοντά στον τίτλο. Πάντα αισιόδοξος είμαι και την αισιοδοξία αυτή μου δίνουν τα τμήματα με την αγωνιστική τους κατάσταση. Και οι ήττες είναι μέσα στο παιχνίδι και μπορούν να σε κάνουν καλύτερα, αλλά προτιμάμε τις νίκες».

Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό:

«Προβλέπονται σύγχρονα προπονητήρια, με όλες τις εγκαταστάσεις και με δυνατότητα να γίνονται και αγώνες».

Για το λόγο που είναι προτιμότερο γήπεδο στον Βοτανικό από ό,τι στη Λεωφόρο:

«Γήπεδο στη Λεωφόρο όπως αρμόζει στον Παναθηναϊκό δεν μπορεί να γίνει. Πολλοί προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η ΑΕΚ είχε 27 στρέμματα στη Νέα Φιλαδέλφεια για να κάνει την Αγια-Σοφιά, ενώ έχει μόνο γήπεδο ποδοσφαίρου και τίποτα για τον Ερασιτέχνη. Εμείς θέλουμε κάτι ρεαλιστικό, κάτι εφικτό. Για να γίνει γήπεδο στη Λεωφόρο, μιλάμε για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Επίσης, πού θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν; Αν γίνει ένας πολυχώρος μόνο για τον Ερασιτέχνη στον Βοτανικό, ποιος θα τον πληρώσει και πώς θα τον συντηρήσει; Με τι έσοδα και τι εμπορικές χρήσεις. Η Λεωφόρος και το ΟΑΚΑ δεν έχει εμπορικές χρήσεις. Εμείς έχουμε εμπορικές χρήσεις στον Βοτανικό. Στη Λεωφόρο θα υπάρχει το εστιατόριο και το μουσείο. Στον Βοτανικό θα έχουμε την μπουτίκ, την ονοματοδοσία του γηπέδου κλπ. Αν μείνουμε στη Λεωφόρο, μετά από 30-40 χρόνια θα μιλάμε για το ποιες είναι οι δυνατότητες. Το ζητούμενο είναι ή πάμε στον Βοτανικό ή μένουμε στη Λεωφόρο ως έχει. Στο δεύτερο σενάριο το μόνο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να μας δώσουν χρήματα για να ανεβάσουμε την χωρητικότητα στις 20-22 χιλιάδες, αλλά δεν θα υπάρχει χώρος για τον Ερασιτέχνη. Αν είχα τη διαβεβαίωση πως θα μπορούσε να γίνει, θα το έκανα. Όμως αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο μια ρεαλιστική προοπτική, με πάρα πολλά συν και ελάχιστα πλην. Είμαι πεπεισμένος πως δεν μπορεί να γίνει γήπεδο με σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Λεωφόρο και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Δίνουμε με πόνο ψυχής τη Λεωφόρο, αλλά φεύγουμε για να πάμε από ένα γήπεδο 39.000 θέσεων και αφήνουμε τον Τάφο του Ινδού για να πάμε σε γήπεδο 3.000 θέσεων. Συν ότι αποκτούμε οικονομική αυτοτέλεια για να μην έχουμε κανέναν ανάγκη. Εμένα το όραμά μου είναι ο Παναθηναϊκός να είναι παντού πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης. Αυτό γίνεται μόνο με έσοδα και εγκαταστάσεις».

Για το νοίκι που λένε πως θα υπάρχει στον Βοτανικό:

«Είναι μία εντελώς αυθαίρετη κουβέντα. Δεν πληρώνει νοίκι ο Ερασιτέχνης, δεν προκύπτει από πουθενά. Ίσα ίσα θα παίρνει νίκη από τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό. Έχει εξασφαλίσει τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με την Λεωφόρο για 99 χρόνια».

Για τα τωρινά έσοδα και τα του Βοτανικού:

«Τα τωρινά έσοδα 300-400 χιλ. με 1,7 εκ. ευρώ να είναι ο προϋπολογισμός του Ερασιτέχνη. Από τον Βοτανικό ο Ερασιτέχνης θα αντλεί 3-4 εκ. ευρώ. Γι’ αυτό λέω ότι στον Βοτανικό ο Παναθηναϊκός με αυτά τα έσοδα θα είναι πρωταγωνιστής παντού και θα έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει σε όλα τα αθλήματα».

Για το αν επιλέξει να φύγει η ΠΑΕ από τον Βοτανικό:

«Μιλάμε για υποθετικά σενάρια. Γιατί να φύγει; Από τη Λεωφόρο όσες έφυγε, αυτό συνέβη γιατί δεν τα έβρισκαν οι δύο διοικήσεις ή επειδή χρειαζόταν μεγαλύτερο γήπεδο. Στον Βοτανικό υπάρχει ήδη συμφωνια μεταξύ δύο πλευρών κι ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Αν όμως φύγει, θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τον Δήμο για το τι θα γίνει. Και από την Λεωφόρο αν φύγει τώρα η ποδοσφαιρική ομάδα τι θα συμβεί; Θα ξεμείνει η ομάδα μ’ ένα γήπεδο που πρέπει να συντηρεί και χωρίς έσοδα. Ενώ στον Βοτανικό θα έχει τις δικές της εγκαταστάσεις».

Για το κολυμβητήριο στη Λεωφόρο:

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι αποθηκευτικό χώρος. Θα μπορούσε με ένα κόστος 200-300 χιλ. ευρώ να ξαναγίνει κολυμβητήριο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Θα δούμε. Είναι πάντως ένας χώρος που κάτι πρέπει να γίνει και να μην παραμένει αποθηκευτικός».

Για τη συνεργασία του με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Γιάννη Αλαφούζο:

«Η συνεργασία με τον κ. Αλαφούζο νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλή. Θέλουμε και οι δύο το καλό του Παναθηναϊκού και προσπαθεί ο καθένας για το καλύτερο στο μετερίζι του. Εγώ ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη προσπαθώ για το καλύτερο και αυτό θα κάνω όσο είμαι στη θέση αυτή».

Σε περίπτωση που καταψηφιστεί στη ΓΣ του Ερασιτέχνη το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης:

«Θα προκηρύξουμε σύντομα εκλογές αν και βάσει του καταστατικού θα μπορούσαμε να κλείσουμε τριετία. Όμως τηρώντας τον λόγο μας, εκλεχθήκαμε για δύο χρόνια και θα ζητήσουμε την ψήφο για να μας τιμήσει ο κόσμος σε νέες εκλογές. Θέλουμε να είμαστε πάντα κοντά και να προσφέρουμε όσο μπορούμε».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος για την χρηματοδότηση του έργου λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

«Όλες οι χρηματοδοτήσεις έχουν εγκριθεί κι έτσι τα χρήματα και τα έργα είναι εξασφαλισμένα».

Για την διαδικασία ψηφοφορίας στην κρίσιμη ΓΣ του Ερασιτέχνη:

«Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν κλείσει έναν χρόνο από την πρώτη τους εγγραφή και όσοι είναι ενήμεροι. Ο αθλητικός νόμος και το καταστατικό προβλέπει ότι μέχρι τις 18/3 πρέπει κάποιος να έχει πληρώσει τα οφειλόμενα για να έχει δικαίωμα ψήφου. Επίσης πέρασε και η ψήφος εξ αποστάσεως με μια διαδικασία συγκεκριμένη. Τα μέλη του Παναθηναϊκού από παλιά είναι περίπου 17.000, αλλά από αυτά είναι περίπου 3.500 εντάξει για να ψηφίσουν. Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν, τόσο πιο αντιπροσωπευτικό της θέλησης του κόσμου θα είναι το αποτέλεσμα».

Για τη Λεωφόρο:

«Και μένα η καρδιά μου είναι στη Λεωφόρο, εκεί έπαιξα μπάσκετ αλλά ήμουν τόσο καλός που γρήγορα σταμάτησα (γέλια). Είχα μόνο σουτ, ούτε άλμα, ούτε ντρίμπλα. Εκεί μεγάλωσα, στη Λεωφόρο, αλλά αν υπήρχε δυνατότητα να γίνει εκεί κάτι θα το είχαν κάνει και όλοι οι παλιοί. Ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο Παύλος Γιαννακόπουλος… Όλοι έψαχναν κάτι καινούριο. Αν υπήρχε λύση, γιατί να μην είχε γίνει κάτι τόσα χρόνια. Κι αν δεν περάσει τώρα η Διπλή Ανάπλαση, πάλι θα συζητάμε τι θα κάνουμε».

Για την ανοιχτή συζήτηση (28/03-18:00) που θα γίνει στην Λεωφόρο ενόψει της ψηφοφορίας για τον Βοτανικό:

«Έχουμε ζητήσει να γραφτούν ως ομιλητές όσοι θέλουν να εκφράσουν το λόγο τους. Θα μεταδοθεί και διαδικτυακά κι αν υπάρχουν ερωτήσεις, θα δώσουμε απαντήσεις. Επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του με τα επιχειρήματά του, δεν χρειάζονται αντεγκλήσεις. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Μετά από τη Γενική Συνέλευση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, για το οποίο απαιτούνται τα 2/3, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την επόμενη μέρα».

Για την επόμενη μέρα:

«Αν περάσει η Διπλή Ανάπλαση, σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και λίγο αργότερα το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό. Αν δεν περάσει η Διπλή Ανάπλαση, θα προσπαθήσουμε και πάλι για το καλύτερο. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν ξέρω ποια θα είναι η στάση της ΠΑΕ. Τώρα για το αν θα ζητήσουμε χρήματα για να μεγαλώσει η Λεωφόρος ή την ανακαίνιση, ό,τι μπορούμε θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Η πραγματικότητα είναι πως πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν σε ένα γήπεδο 100 ετών. Ούτε πρόκειται να γκρεμίσουμε το γήπεδο για να φτιάξουμε εγκαταστάσεις. Δεν θα πάθουμε ό,τι έπαθε η ΑΕΚ. Δεν υπάρχει περίπτωση, όλα έχουν προβλεφθεί γραπτώς και με όλους τους τρόπους».

Για το γήπεδο μπάσκετ:

«Εμείς θέλαμε όλα τα τμήματα μαζί, με το μπάσκετ μέσα. Έγινε σαφές ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε τον δήμαρχο για ένα κλειστό σε όμορο οικόπεδο, 10.000 θέσεων που όμως είναι μικρό για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Είχε συμπεριληφθεί και στο πρώτο MoU που είχε υπογραφεί. Ο κ. Γιαννακόπουλος έκανε μία συνάντηση με τον Δήμαρχο, δεν τα βρήκανε κι έτσι δεν προχώρησε το πλάνο και με το γήπεδο μπάσκετ. Χωρίς το μπάσκετ, που είναι σημαντικό κομμάτι του Παναθηναϊκού, θα υπάρχει μια παναθηναϊκή πολιτεία, έστω και με τα υπόλοιπα τμήματα».

Για το πώς θα ξέρουν τα μέλη αν έχουν δικαίωμα ψήφου:

«Στις 18/3 θα ανακοινωθούν τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου. Αν κάποιος εγγραφεί τώρα μέλος, δεν έχει δικαίωμα ψήφου βάσει καταστατικού. Όποιος δεν δει το όνομά του και θεωρεί πως έπρεπε να είναι, θα πρέπει να απευθυνθεί στον Ερασιτέχνη, ώστε οποιοδήποτε τυχόν λάθος να διορθωθεί».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News