Super League: Οι άθικτοι που πρόλαβαν και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Super League: Οι προπονητές που κατόρθωσαν να κρατήσουν τη θέση τους και έφτασαν μέχρι και την δεύτερη παρέλαση, αυτή της 25ης Μαρτίου.

Η σεζόν στην Ελλάδα έχει μπει στην τελική της ευθεία και οι ομάδες που έχουν ακόμη στόχους προσπαθούν να κάνουν ένα τελευταίο step up με σκοπό να καταφέρουν να τους πιάσουν.

Τα playoffs ξεκίνησαν, το ίδιο και τα playouts και ήρθε ίσως η ώρα να γίνει και ένας απολογισμός αναφορικά με τους προπονητές των ομάδων, μιάς και φτάσαμε και σε δεύτερη παρέλαση, αυτή της 25ης Μαρτίου.

Κάποιοι δεν κατόρθωσαν να φτάσουν ούτε ως την πρώτη, την 28η Οκτωβρίου, ενώ κάποιοι απομακρύνθηκαν λίγο αργότερα. Κάποιοι πάλι είτε στάθηκαν τυχεροί, είτε ήταν ικανοί και κατάφεραν να φτάσουν σε αυτό το στάδιο κρατώντας την θέση τους στην «ηλεκτική καρέκλα» του προπονητή.

Πάμε να δούμε τις ομάδες που εμπιστεύτηκαν το πλάνο τους κάνοντας υπομονή μέχρι το τέλος. Τους προπονητές που άντεξαν παρά τις αντιξοότητες και κατόρθωσαν να μείνουν στις ομάδες τους. Ο δρόμος τους μπορεί να μην ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και να ήταν δύσβατος. Εκείνοι τον περπάτησαν και βρίσκονται ακόμη εδώ.

Ολυμπιακός – Πέδρο Μαρτίνς

Ο Πορτογάλος είναι ο αρχιτέκτονας του Ολυμπιακού, ο άνθρωπος που έχει οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» σε τόσες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια και που εντός των τειχών τους έχει καταστήσει ως τους απόλυτους κυρίαρχους. Ο Μαρτίνς σε μία περίεργη χρονιά για τον ίδιο αλλά και για την ομάδα του, κατάφερε να κρατήσει την θέση του και μάλιστα να φέρει τον Ολυμπιακό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 

Σίγουρα έχει δεχθεί αρκετή κριτική, αφού είναι γεγονός πως τη φετινή σεζόν, οι παίκτες του δεν αποδίδουν το ίδιο. Ο 51χρονος όμως έχει αντέξει στην πίεση αλλά και στην γκρίνια σε πολλές περιπτώσεις και είναι αυτός που οδηγεί εκ του ασφαλούς τον Ολυμπιακό στις επιτυχίες. Πρώτος και με διαφορά αρκετών βαθμών στην Super League, στα ημιτελικά του κυπέλλου, εκτός Ευρώπης από την ανώτερη Αταλάντα.

Πρόσφατα ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο, με την διοίκηση να τον ανταμείβει για την δουλειά και το έργο του όλα αυτά τα χρόνια.

ΠΑΟΚ – Ραζβάν Λουτσέσκου

Επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στον ΠΑΟΚ, με σκοπό την επιστροφή του «δικεφάλου» στην κορυφή της Ελλάδας. Περίεργη χρονιά και για τον Ρουμάνο, που σε πολλά σημεία μέσα στη σεζόν συνάντησε ανώμαλο δρόμο. Ο ΠΑΟΚ έκανε μία παρατεταμένη κοιλιά χάνοντας εύκολα βαθμούς, ενώ κινδύνεψε να μείνει εκτός Ευρώπης. Η γκρίνια δεν άργησε να κάνει και εκεί την εμφάνισή της, όμως η διοίκηση του «δικεφάλου» αφουγκράστηκε τις δυσκολίες του εγχειρήματος και έδωσε χρόνο στον 53χρονο τεχνικό.

Η κίνηση όπως αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος ήταν σοφή, αφού από ένα σημείο και μετά ο ΠΑΟΚ βρήκε τα πατήματά του και άρχισε να αποδίδει. Χαρακτηριστική είναι η πορεία του στο Conference League, όπου δίνει μάχη με την Μαρσέιγ για μία θέση στα ημιτελικά, ενώ και στην Ελλάδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα καπαρώσει τη δεύτερη θέση. Επιτυχημένος και στο κύπελλο, αφού βρίσκεται στα ημιτελικά και αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός – Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Ο Σέρβος ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, ως μία πιο safe επιλογή προπονητή που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, διαθέτει παραστάσεις αλλά και εμπειρία από πρωταθλητισμό. Για χρόνια προπονητής του ΑΠΟΕΛ που έφτασε μαζί του μέχρι και τα ημιτελικά. Μία χρονιά με τα πάνω της και τα κάτω της. Από την μία ωραίο ποδόσφαιρο και παραγωγικότητα και από την άλλη ανέλπιστες ήττες, που έφτασαν τις δέκα στο πρωτάθλημα.

Παρόλα αυτά ο Σέρβος έμεινε στον πάγκο των «πρασίνων» και πήρε την απαραίτητη στήριξη έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του. Μπήκε στα playoffs, πέρασε και στα ημιτελικά του κυπέλλου όπου παίζει με την Λαμία για μία θέση στον μεγάλο τελικό.

ΠΑΣ Γιάννινα – Ηρακλής Μεταξάς

Η φυγή του Αργύρη Γιαννίκη έφερε απογοήτευση στις τάξεις των φιλάθλων του Άγιαξ της Ηπείρου, όμως η συνεργασία με τον Ηρακλή Μεταξά τους έκανε να ξεχάσουν τον προκάτοχό του. Ο 54χρονος τεχνικός πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά με την ομάδα του, ενώ κατάφερε να βάλει τον ΠΑΣ Γιάννινα στα playoffs.

Από τις πιο σταθερές ομάδες του πρωταθλήματος, που μάλιστα πρόσφεραν θέαμα στους φιλάθλους τους, με τον Ηρακλή Μεταξά να πιστώνεται την πορεία της ομάδας του.

ΟΦΗ – Νίκος Νιόπλιας

Ο Νίκος Νιόπλιας ανέλαβε την περασμένη χρονιά την ομάδα του ΟΦΗ και από τότε οι Κρητικοί πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Από τις πιο συμπαθείς ομάδες, φυσικά λόγω της συνέπειας σε αυτό που έβγαζε στον αγωνιστικό χώρο. Για λίγους βαθμούς έμεινε εκτός από τα playoffs, μετά την επιστροφή των βαθμών στον ΠΑΣ, όμως και πάλι ο ΟΦΗ ήταν από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες του πρωταθλήματος.

Παναιτωλικός – Γιάννης Αναστασίου

Ο Γιάννης Ανστασίου ανέλαβε την ομάδα του Παναιτωλικού το καλοκαίρι, με την πρόσληψη του Έλληνα τεχνικού να μην φέρνει και ιδιαίτερα χαμόγελα στις τάξεις των φιλάθλων. Το ξεκίνημα δύσκολο, όμως ο χρόνος ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο. Η διοίκηση της ομάδας του Αγρινίου έκανε υπομονή και τελικά σιγά σιγά ο Παναιτωλικός άρχισε να αποδίδει.

Εξαιτρετικό ποδόσφαιρο από ένα σημείο και μετά στο πρωτάθλημα, ενώ πάλεψε μέχρι το τέλος για πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό.

Αστέρας Τρίπολης – Μίλαν Ράσταβατς

Ο Αστέρας Τρίπολης μετά την πολύ καλή σεζόν και την είσοδο στα playoffs πέρυσι, έκανε την αρχή και φέτος με σκοπό να επαναλάβει την επιτυχία του. Η ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς μπορεί να μην τα κατάφερε, όμως αυτό οφείλεται στο κακό ξεκίνημα. Από ένα σημείο και μετά οι Αρκάδες άρχισαν να κάνουν νίκες, βρήκαν σταθερότητα και δημιούργησαν ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο. 

Τα playoffs χάθηκαν όμως η δουλειά του Σέρβου τεχνικού έκανε ξανά τη διαφορά.

Ιωνικός – Δημήτρης Σπανός

Ο Δημήτρης Σπανός βρίσκεται στον Ιωνικό από το 2020 και οδήγησε την ομάδα της Νίκαιας στην άνοδο στην μεγάλη κατηγορία την περασμένη σεζόν. Ο Έλληνας προπονητής κατάφερε να φτιάξει ένα αξιόμαχο σύνολο που σε πολλές περιπτώσεις έχασε βαθμούς και από ατυχία, όμως κατάφερε να κλειδώσει την παραμονή από νωρίς.

 

Μπορεί να είχε ένα κενό διάστημα με ήττες και εσωστρέφεια, όμως κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες και να βγάλει την ομάδα του από το τέλμα.

Αυτοί δείχνουν το δρόμο και στους υπόλοιπους

Από τις 14 ομάδες της ελληνικής Super League, οι οκτώ κράτησαν τον προπονητή τους ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Πίστεψαν το πλάνο και συνέχισαν να το υπηρετούν. Δεν είναι τυχαίο πως οι σύλλογοι που δεν άλλαξαν πορεία μέχρι το τέλος, ήταν αυτοί που έκλεισαν τη χρονιά με θετικό πρόσημο. 

Αυτός θα πρέπει να είναι και ο οδηγός για τους υπόλοιπους. Αυτές οι οκτώ ομάδες μαζί με τους προπονητές τους προπονητές δείχνουν το δρόμο, το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Η χρονιά για κάποιους πήγε χαμένη, ότι και να θελήσουν να φτιάξουν είναι πλέον πολύ αργά.

Ας παραδειγματιστούν τουλάχιστον εν όψει της επόμενης σεζόν, ξεκινώντας από τα απλά. Ένα σχέδιο και έναν σοβαρό  προπονητή, που να διαθέτει τα χαρακτηριστικά να το υπηρετήσει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News