Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο μυστικός κόσμος του Ρώσου προέδρου και τα περιουσιακά στοιχεία αμύθητης αξίας
Οι υποψίες είναι πολλές, αλλά ελάχιστα τα στοιχεία που συνδέουν απευθείας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με περιουσιακά στοιχεία αμύθητης αξίας.
Όσο κλιμακώνεται η αγανάκτηση του αναπτυγμένου κόσμου για την ωμή βία που αποκαλύφθηκε στη βόρεια Ουκρανία μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και εντείνονται οι εκκλήσεις για την ταχύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, ειδήμονες τονίζουν πως οι κυρώσεις εις βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποκτούσαν νόημα μόνον εάν επεκτείνονταν στα περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους. Ένα από τα πιο πολύτιμα είναι η Gazprom, ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου που καταδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την αλληλεξάρτηση της ΕΕ με το καθεστώς του Κρεμλίνου. Χάρη στη Gazprom, η Ρωσία έχει μια σταθερή ροή εσόδων όσο συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ΕΕ να παραμένει εξαρτημένη από το κρατικό μονοπώλιο για το 40% και πάνω των εισαγωγών της στο φυσικό αέριο. Πέραν τούτου, όμως, στη Gazprom φαίνεται να ανήκει το πολυτελές καταφύγιο που απολαμβάνει ο Πούτιν στην οροσειρά Αλτάι της Σιβηρίας, αναφέρουν οι New York Times. Το εκτενές δημοσίευμα στηρίζεται σε αναλυτική έκθεση, που συνέταξε το 2012 ο Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος υπήρξε αντιπρόεδρος της Ρωσίας και επικριτής του Πούτιν πριν δολοφονηθεί στο κέντρο της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2015. Ήταν 55 ετών και με πλούσια σταδιοδρομία στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας.
Αν και το Κρεμλίνο αρνείται τη σύνδεση αυτή, ο Νέμτσοφ είχε επισημάνει πως το ορεινό καταφύγιο αυτό φυλασσόταν από τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια του Ρώσου προέδρου και υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο συγκαταλέγεται στις 20 ιδιοκτησίες που βρίσκονται στη διάθεση του Ρώσου προέδρου μαζί με 15 ελικόπτερα, δεκάδες τζετ, τέσσερις θαλαμηγούς και 11 ρολόγια χειρός που αποτιμώνται σχεδόν στα 700.000 δολάρια, συνολικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα κτίριο της τσαρικής Ρωσίας στον κόλπο της Φιλανδίας, η ανακαίνιση του οποίου κόστισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. «Για να τον προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις σε όλη τη ρωσική κυβέρνηση», σχολιάζει στην αμερικανική εφημερίδα η Αλίνα Πολιάκοβα, η οποία ειδικεύεται στη Ρωσία και είναι επικεφαλής του Κέντρου Αναλύσεων Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Center for European Policy Analysis). «Και βέβαια υπάρχουν λόγοι που ΗΠΑ και Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμες να το κάνουν».
Πρόσφατα, ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας ακόμη επικριτής του Πούτιν που βρίσκεται στη φυλακή, είχε αποκαλύψει ένα υπερπολυτελές ακίνητο στην ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας, αξίας 1 δισ. δολαρίων, που φυλάσσεται από τις αρχές ασφάλειας της Ρωσίας και κάποια στιγμή είχε επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Έγινε γνωστό ως το παλάτι του Πούτιν. Το Scheherazade είναι μια πιο από τις ακριβές θαλαμηγούς του κόσμου, με δυο ελικοδρόμια, που φαίνεται επίσης να συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο. Μια ακόμη θαλαμηγός, γνωστή ως Olympia, υπό τη διαχείριση εταιρείας με έδρα την Κύπρο, η οποία φαίνεται πως βρίσκονταν στην κυριότητα της ρωσικής κυβέρνησης. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοι τους έχουν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων σε πάνω από 1.000 εταιρείες , οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα , συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ δρομολόγησαν κυρώσεις στις δυο κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν και στα μέλη της οικογενείας του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Αν και θεωρείται πιθανό Ρώσοι ολιγάρχες και άνθρωποι στον κλειστό κύκλο του Πούτιν να διατηρούν εκ μέρους του διάφορα περιουσιακά στοιχεία, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίζεται πως λαμβάνει ετήσιο μισθό 140.000 δολαρίων και κατέχει ένα μικτό διαμέρισμα στη Μόσχα.
Πηγή: powergame.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό