Aργύρης Πεδουλάκης: Καινούρια ιδιότητα, ίδιο… μέλημα, μεγάλο στοίχημα
Δοκιμασμένη επιλογή ή ξαναζεσταμένο φαγητό; Ηλεκτροσόκ μπας και σωθεί ό,τι σώζεται από μία χρονιά που πηγαίνει κατά διαόλου ή όντως τοποθέτηση που αποσκοπεί στη δημιουργία κάτι καλού μακροπρόθεσμα;
Το σίγουρο είναι ότι η πέμπτη θητεία του Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό μόλις αρχίζει. Γκαρντ της ομάδας στα πέτρινα χρόνια, αμέσως πριν τη γιγάντωσή της, τρις «πυροσβέστης» ως προπονητής σε δύσκολες στιγμές, από το 2012 έως το 2019. Μόνο που τώρα η μάνικα που θα σηκώσει πρέπει να είναι μακρύτερη από ποτέ. Επειδή ο σύλλογος διανύει τις… δυσκολότερες ever -αγωνιστικά και κυρίως οικονομικά- ημέρες του, επειδή η «σημαία» του, Δημήτρης Διαμαντίδης, απομακρύνθηκε άκομψα και μεγαλύτερη ανοχή του κόσμου απ’ ό,τι στο δικό του πρόσωπο (και του Φραγκίσκου Αλβέρτη, που εξωθήθηκε στην έξοδο) δεν υπάρχει, επειδή ο ίδιος ο «Αρτζι» δοκιμάζεται σε ένα νέο ρόλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναθηναϊκός: «Όχι» του Αλβέρτη στην πρόταση Γιαννακόπουλου και τέλος εποχής!
Αυτόν του τεχνικού διευθυντή, που θα προσπαθήσει να επαναφέρει στο σωστό δρόμο μια ομάδα που ξηλώνει… τους πάντες λίγο πριν την τελική ευθεία της περιόδου. Δική του αρμοδιότητα η εύρεση νέου τεχνικού, η επιλογή ξένων που να μην απογοητεύουν, το στήσιμο ενός συνόλου που να καταστήσει επιτέλους την ελληνοποίηση πράξη και όχι εξαγγελία.
Κάν’ το όπως στην «ανοικοδόμηση» του 2012
Δέκα χρόνια πριν, στο πιο δύσκολο «πράσινο» καλοκαίρι, μέχρι το… επικείμενο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχωρεί ύστερα από 13 συναπτά χρόνια στο τιμόνι του πιο επιτυχημένου εκείνη την εποχή συλλόγου στην Ευρώπη, ο Δημήτρης Ιτούδης φεύγει επίσης, όλοι οι παίκτες υπό τον φόβο του άγνωστου στο «αύριο», την κάνουν επίσης. Ολοι, πλην του Δημήτρη Διαμαντίδη (τι ειρωνεία…) και του Κώστα Τσαρτσαρή.
Ο «τρελός», που αναλαμβάνει την πιο δύσκολη… διαδοχή όλων των εποχών, είναι ο Πεδουλάκης. Και όχι μόνο τα βγάζει πέρα, μα κατακτά το εγχώριο νταμπλ (ενώ η ομάδα είχε χάσει τον τίτλο την προηγούμενη περίοδο) και φτάνει ένα παιχνίδι μακριά από το φάιναλ φορ. Με μπρέικ στον δεύτερο προημιτελικό στη Βαρκελώνη, με δύο μπρέικ στους τελικούς της Α1 και «σκούπα» του Ολυμπιακού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Το άδοξο φινάλε του Διαμαντίδη και τα ερωτηματικά
Ευτύχησε στην επιλογή του «εργάτη» (και πρώην «Περιστεριώτη», αν και όχι με τον ίδιο προπονητή) Μάικ Μπράμου, βρήκε το κουμπί του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, πήρε πράγματα ακόμα και από τον νεαρό Χάρη Γιαννόπουλο που έφερε μαζί του από το «Ανδρέας Παπανδρέου», κυρίως όμως ήταν η ευστοχία του στους ξένους που τον έβγαλε στον αφρό. Λαβράκι ο Στεφάν Λάσμε, colpo grosso -αφότου είχε ξεκινήσει η σεζόν- η ανταλλαγή (!) του «άοσμου» Αντι Πάνκο με τον Τζέιμς Γκιστ, ακόμα μεγαλύτερο κόλπο η έλευση του Γιόνας Ματσιούλις, credit και στην αργοπορημένη διορθωτική κίνηση με την απόκτηση προς το τέλος της χρονιάς του άγνωστου γκαρντ Ραμέλ Κάρι.
Οι δικοί του άνθρωποι και οι πιτσιρικάδες
Στις επόμενες θητείες του προφανώς υπήρξαν περισσότερες αστοχίες στην επιλογές παικτών, ο ανεβασμένος πήχυς δεν ξεπεράστηκε, οι… απολύσεις πολλαπλασιάστηκαν. Ακόμα και από το αγαπημένο του Περιστέρι είδε την πόρτα της εξόδου τον Φεβρουάριο του 2021, προτού προλάβει να κλείσει τρίμηνο. Το είχε αναλάβει μετά το προβληματικό του ξεκίνημα στη χρονιά, μαζί του έγινε ακόμα χειρότερο. Συνεχείς ήττες στην Basket League, αποκλεισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ, διαζύγιο με αιχμές περί αλλοιωμένου DNA διοικητικά στον σύλλογο.
Η… πολλοστή επιστροφή στην άλλη ομάδα της καρδιάς του έρχεται λοιπόν με τον τίτλο του τεχνικού διευθυντή. Αν επιβεβαιωθεί η φημολογία και γυρίσει στον πάγκο κι ο Γιώργος Βόβορας, θα έχει επιλέξει (τουλάχιστον για το κλείσιμο της σεζόν) ένα δικό του παιδί. Εκείνο που άφησε -με τις ευλογίες του- πίσω τον Οκτώβριο του 2016, στη δεύτερη δική του απόλυση από τον Παναθηναϊκό. O Bόβορας έμεινε και στο πλευρό των Φραγκίσκου Αλβέρτη, Τσάβι Πασκουάλ και Ρικ Πιτίνο, προτού δοκιμαστεί ως χεντ κόουτς – και απομακρυνθεί μάλλον πρόωρα…
Πρωταρχικό μέλημα του «Αρτζι», αν (απαραίτητος ο υποθετικός σύνδεσμος, κι ας αφήνεται να εννοηθεί πως θα μείνει πέραν της τρέχουσας περιόδου) βρίσκεται στην ίδια θέση και μετά το καλοκαίρι, η παγιοποίηση ελληνικού κορμού και η ανάδειξη των νεαρών και ταλαντούχων παικτών που έχουν μαζευτεί. Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν λογίζεται ανάμεσά τους, αν και 24 ετών ακόμα. O κορυφαίος ριμπάουντερ και μπλοκέρ της Ευρωλίγκας πρέπει να πειστεί από το νέο πρότζεκτ και να παραμείνει, κι ας λήγει το 2023 το συμβόλαιό του (που εμπεριέχει ΝΒΑ buy out κάθε θέρος). Αν μη τι άλλο, τον Πεδουλάκη τον γνωρίζει από… μωρό παιδί. Με δαύτον προπονητή ντεμπούταρε σε ηλικία 14 ετών στην Α1, σε ένα παιχνίδι του Περιστερίου στο…. ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό.
Ο Λευτέρης Μαντζούκας αναμένεται να πάρει ακόμα περισσότερο χρόνο, ιδεατά ο Νίκος Χουγκάζ θα τρυπώσει επίσης στο ροτέισιον, μα όλα αυτά είναι συνάρτηση και του αν θα αλλάξει και πώς θα αποκρυσταλλωθεί το υπάρχον ρόστερ. Το θέμα είναι ο ρόλος των μικρών να είναι… υπαρκτός του χρόνου, όταν θα έχει ενσωματωθεί και το παιδί-θαύμα του ελληνικού μπάσκετ, Αλέξανδρος Σαμoντούροβ. Ευαγγελίστηκε κι άλλες φορές τέτοια προσέγγιση το «τριφύλλι», εντούτοις οι διάφοροι Χαραλαμπόπουλοι, Κονιάρηδες, Λούντζηδες και Καλαϊτζάκηδες (για διάφορους λόγους) ούτε εξελίχθηκαν ιδιαίτερα ούτε στέριωσαν.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Πρώτη επιλογή ο Γιώργος Βόβορας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται