Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς βαδίζει στα… χνάρια του Μαρτίνς

Η πρώτη σεζόν του Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, παρουσιάζει ομοιότητες με την αρχή του Μαρτίνς στον Ολυμπιακό.

Απόψε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» θα τεθούν αντιμέτωποι δύο από τους καλύτερους προπονητές της Superleague. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αποδείξει την αξία του οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση τριών συνεχόμενων τίτλων, ενώ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει αναμορφώσει την αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού.

Σαφώς, ο Πορτογάλος έχει να παρουσιάσει περισσότερα επιτεύγματα στη χώρα μας συγκριτικά με τον Σέρβο, ο οποίος είχε τις επιτυχίες του στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δουλεύει για πρώτη φορά στο υψηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα, αν και ο Παναθηναϊκός απέχει από τα στάνταρ που αρμόζουν στο μέγεθος του. Άλλωστε, αυτή είναι η αποστολή του 60χρονου τεχνικού: να δημιουργήσει μία ομάδα η οποία θα επιστρέψει στην Ευρώπη και θα διεκδικήσει τίτλους.

Τα αποτελέσματα δεν δικαίωναν την εικόνα

Κατά μία αναλογία, στην πρώτη σεζόν του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ακολουθεί παρόμοια πορεία με τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος ανέλαβε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2018, μετά την απώλεια του τίτλου του 2017 από την ΑΕΚ και με τον ΠΑΟΚ να διαφαίνεται πανίσχυρος. Πράγματι, ο Δικέφαλος του Βορρά στέφθηκε αήττητος πρωταθλητής και κατέκτησε το νταμπλ.

Την πρώτη χρονιά του στον Πειραιά, ο Μαρτίνς δεν πέτυχε κάτι χειροπιαστό. Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη Λαμία στο Κύπελλο και στο πρωτάθλημα δεν φάνηκε ανταγωνιστικός απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, παρά τις αποτυχίες στο επίπεδο των στόχων, ήταν εμφανές ότι κάτι καλό χτίζεται. Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν διαρκή βελτίωση και έπαιζαν καλό ποδόσφαιρο. Για αυτό ο Μαρτίνς στηρίχτηκε από τη διοίκηση και τον κόσμο του Ολυμπιακού και τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν όλους.

Ο Παναθηναϊκός προοδεύει, αν και δεν φαίνεται

Με τη ψυχρή ανάγνωση των αριθμών, ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς δεν έχει πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι. Δεν έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή στα προκριματικά του Europa League, παλεύει μέσω των Play Offs και ηττήθηκε σε 10 παιχνίδια στην κανονική διάρκεια. Η μόνη διαφορά είναι η παρουσία στα ημιτελικά του Κυπέλλου, με την πρόκριση στον τελικό να είναι ρεαλιστικότατη προοπτική κόντρα στη Λαμία.

Ωστόσο, η αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού δεν συγκρίνεται με την περσινή. Η ομάδα έχει αποκτήσει «ταυτότητα», παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας και έχει αποκτήσει αυτοματισμούς. Η δουλειά του Γιοβάνοβιτς αποδίδει και φαίνεται όλο και περισσότερο. Είναι σαφές ότι η ποδοσφαιρική λογική επιτάσσει ο Σέρβος να συνεχίσει το έργο του και του χρόνου, η βελτίωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μία συνθήκη που ίσχυσε με τον Μαρτίνς και πρέπει να ισχύσει με τον Γιοβάνοβιτς.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News