Παναθηναϊκός: Όταν με 500 δραχμές έβλεπες ημιτελικό του Πρωταθλητριών

Παναθηναϊκός: Όταν με 500 δραχμές έβλεπες τον ημιτελικό του Πρωταθλητριών με τη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ

Ένας Άγγλος οπαδός ανάρτησε στο Twitter ένα εισιτήριο από τη ρεβάνς Παναθηναϊκός – Λίβερπουλ για τους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985.

Με τις τιμές σε όλα τα είδη να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, έχει αναπτυχθεί ένα κύμα νοσταλγίας της δραχμής. Όχι τόσο για το νόμισμα αυτό καθεαυτό. Όσο για το κόστος ζωής που επικρατούσε τότε και το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό. Με λίγα λεφτά στην τσέπη, ο μέσος Έλληνας μπορούσε να διασκεδάσει και να απολαύσει ανέσεις που σήμερα λογίζονται ως ακριβές πολυτέλειες.

Ειδικά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όλα στοίχιζαν λιγότερο. Με μόλις 500 δραχμές, ένας φίλαθλους μπορούσε να παρακολουθήσει τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Όχι, δεν είναι υπερβολή για να καταδείξουμε τη δύσκολη πραγματικότητα του 2022. Είναι γεγονός. Και αποδεικνύεται από την ανάρτηση ενός Άγγλου χρήστη του Twitter, o οποίος είχε βρεθεί στην Αθήνα στις 24 Απριλίου του 1985. Σαν σήμερα, πριν από 27 χρόνια.

Ο Άγγλος είχε ταξιδέψει στη χώρα μας για να παρακολουθήσει τη ρεβάνς της ημιτελικής φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ. Με το πρώτο ματς του Άνφιλντ να έχει λήξει 4-0 υπέρ των «κόκκινων» και τον διαιτητή Κάιζερ να αδικεί τους «πράσινους» και να… διαλύει τις λίγες ελπίδες που είχαν για πρόκριση.

Σε μία δική του διάθεση νοσταλγίας για την εποχή της νιότης του, ο Άγγλος ανάρτησε το εισιτήριο της αναμέτρησης στο «Σπύρος Λούης». Το οποίο γράφει «Τιμή μετά φόρου, δραχμές 500». Κοινώς, 1,5 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Εξυπακούεται η αγοραστική αξία έχει αλλάξει, αλλά σε πιάνει μία θλίψη συγκρίνοντας τις εποχές, έστω και με άλλα κριτήρια…  

 

Για την ιστορία, η Λίβερπουλ διπλασίασε τις νίκες της, επικρατώντας 1-0 του Παναθηναϊκού με γκολ του Λόρενσον. Ωστόσο, στον τελικό του Χέιζελ, παρέδωσε το στέμμα της στη Γιουβέντους, η οποία είχε νίκησε 1-0. Ωστόσο, εκείνο το ματς στιγματίστηκε από την τραγωδία της εξέδρας που κατέρρευσε και των 39 νεκρών και το ποδοσφαιρικό κομμάτι πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

Παναθηναϊκός (Γκμοχ): Λαφτσής, Ταράσης, Κυράστας, Μαυρίδης, Καρούλιας, Ζάετς (78’ Παπαβασιλείου), Αντωνίου, Ρότσα, Σαραβάκος, Δημόπουλος, Χαραλαμπίδης (69’ Καραβίδας)

Λίβερπουλ (Φάγκαν): Γκρόμπελαρ, Χάνσεν, Λόρενσον, Γκίλεσπι, Μπέγκλιν, Νιλ, Νίκολ, Γουίλιαν, Γουάρκ, Νταγκλίς, Γουόλς (69’ Τζόνσον)

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News