Παναθηναϊκός: Στο πρώτο του διεθνές παιχνίδι έπαιξε με... 2-3-5!
Παναθηναϊκός: Στο πρώτο του διεθνές παιχνίδι έπαιξε με… 2-3-5 εναντίον της γιουγκοσλαβικής Ζελέζνιτσα
Σχεδόν έναν αιώνα πριν, ο Παναθηναϊκός άνοιξε τα ελληνικά ποδοσφαιρικά σύνορα και υποδέχτηκε στη Λεωφόρο την πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας, Ζελέζνιτσα, στον πρώτο διεθνή αγώνα στη χώρα μας.
Η ιδιαίτερη σχέση που έχτισε ο Παναθηναϊκός με την Ευρώπη έχει τις «ρίζες» της στα πρώτα χρόνια ζωής του Συλλόγου. Πολύ πριν την έννοια των «Glory Days», ο Παναθηναϊκός, όταν διένυε τη δεύτερη δεκαετία του, έδειξε εξαρχής την εξωστρέφεια του και τη διάθεση να ξεφύγει από τα στενά τότε όρια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σαν σήμερα, πριν από 97 χρόνια, ο Παναθηναϊκός έδωσε τον πρώτο διεθνή αγώνα της ιστορίας του, αλλά και της χώρας μας συνολικά. Μέχρι τότε, καμία ελληνική ομάδα δεν είχε αντιμετωπίσει αντίπαλο από το εξωτερικό. Στις 26 Απριλίου του 1925, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας, Ζελεζνίτσα.
Ο έντυπος Τύπος της εποχής αποκαλύπτει το ένα ιστορικό λάθος που διαπράχτηκε και αναπαράγεται μέχρι σήμερα. Η γιουγκοσλαβική ομάδα δεν ονομαζόταν Βικτώρια Ζάγκρεμπ, αλλά Ζελέζνιτσα, έχοντας αλλάξει την ονομασία της το 1919.
Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πόσο έχει αλλάξει το άθλημα μετά από έναν αιώνα. Από την περιγραφή του παιχνιδιού από την εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα», προκύπτει ότι ο Παναθηναϊκός και η Ζελέζνιτσα είχαν παραταχθεί με σύστημα 2-3-5! Ναι, όσο και αν ακούγεται απίθανο, τότε οι ομάδες έπαιζαν με πέντε… κυνηγούς!
Με βάση τα γραφόμενα της εποχής, οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν με τερματοφύλακα τον Καλογερόπουλο, οπισθοφύλακες τους Νικολαΐδη και Πενταράκο, μέσους τους Κ. Ανδρίτσο, Τριανταφυλλίδη και Θ. Ασπρογέρακα και κυνηγούς τους Πανά, Παντερμανλή, Σ. Ασπρογέρακα, Πανουργιά και Γεωργιάδη!
Η Ζελέζνιτσα ταξίδεψε στην Ελλάδα για φιλικά παιχνίδια, προσκεκλημένη της διοίκησης του Παναθηναϊκού. Η παρουσία της στην Αθήνα έτυχε τιμητικής υποδοχής και από τις ελληνικές αρχές, η οποία τίμησαν την πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας στο περιθώριο της αναμέτρησης με το Τριφύλλι. Για την ιστορία, το σκορ αναδείχτηκε ισόπαλο 1-1, αλλά δεν κρατήθηκαν τα ονόματα των σκόρερ.
Αναλυτικά το άρθρο του «Ελεύθερου Βήματος»:
«Ελληνοσερβικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες –
Εν τω γυμναστηρίω του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου και ενώπιον χιλιάδων θεατών διεξήχθη χθες ωραίος ποδοσφαιρικός αγών μεταξύ της εκ Σερβίας ελθούσης ομάδος, πρωταθλητρίας της Σερβίας και της ομάδος του Παναθηναϊκού, πρωταθλητρίας των Αθηνών. Αι δύο ομάδες είχαν καταρτισθεί ως εξής:
Σερβική: Τερματοφύλαξ Πούσνικ, οπισθοφύλακες Τότοκ και Μέλικ, μέσοι Μίλζαν, Βόσνερ και Μπάρλικ, κυνηγοί Καστέλακ, Σπριτσε, Πέλιν, Μλέρικ (αρχηγός) και Βόσνεκ.
Ελληνική: Τερματοφύλαξ Καλογερόπουλος, οπισθοφύλακες Νικολαΐδης και Περαντάκος, μέσοι Κ. Ανδρίτσος, Τριανταφυλλίδης, Θ. Ασπρογέρακας, κυνηγοί Πανάς, Παντερμανλής, Σ. Ασπρογέρακας, Πανουργιάς και Γεωργιάδης. Διαιτητής ο κ. Στ. Χατζόπουλος.
Προ της ενάρξεως του αγώνος ο αρχηγός της ελληνικής ομάδος, κ. Απ. Νικολαΐδης προσέφερε προς την σερβικοίν τοιαύτην ωραίον έπαθλον, δώρον του ΠαναθηναϊκούΑθλητικού Ομίλου.
Ο αγών ήρχισε την 4 ½ ακριβώς, επαίχθη δε καθ’ όλον το πρώτον ημίχρονον μετά πολλής ζωηρότητος, τόσον εκ μέρους των Ελλήνων όσον και των Σέρβων αθλητών άνευ αποτελέσματος. Δύο όμως λεπτά προ του τέλους του πρώτου τοιούτου ημιχρόνου, η ελληνική ομάδα επέτυχε εν τέρμα κατόπιν ελευθέρου λακτίσματος δοθέντος προς αυτήν ένεκα λάθους διαπραχθέντος υπό Σέρβου παίκτου εντός της περιοχής του τέρματός του. Την ελληνικήν τούτην επιτυχίαν το παριστάμενον πλήθος υπεδέχθη με ζωηρά χειροκροτήματα.
Προ της ενάρξεως του δευτέρου ημιχρόνου ο τμηματάρχης της γυμναστικής εν τω υπουργείω της Παιδείας κ. Ι. Χρυσάφης προσέφερε προς τους Σέρβους παίκτας αναμνηστικόν κύπελλον προσφερθέν υπό του ανωτέρω υπουργείου.
Το παριστάμενον πλήθος επευφήμησε και πάλιν τους παίκτας της φίλης Σερβίας και ο αγών ήρχισε μετά της αυτής ζωηρότητος ως και πρότερον. Οι Σέρβοι παίκτας κατορθώνουν ολίγα λεπτά μετά την έναρξιν του αγώνος να επιτύχουν εν τέρμα, ζωηρώς χειροκροτηθέντες και από της στιγμής ταύτης ο αγών καθίσταται αρκετά πεισματώδης, άνευ όμως αποτελέσματος.
Την 6.20’ ο διαιτητής εσφύριξε το τέρμα του αγώνς, των ομάδων κριθεισών ούτως ισοπάλων.
Την ανασκόπηση της περιοδείας της γιουγκοσλαβικής ομάδας περιέγραψε εφημερίδα της εποχής αποθεώνοντας την πρωτοποριακή ενέργεια του Παναθηναϊκού να προσκαλέσει ένα ξένο σωματείο στη χώρα μας για σειρά φιλικών αγώνων».
Πηγή δημοσιευμάτων: palaimaxoipanathinaikou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Κουλούρης: Η αναγέννηση ενός σεσημασμένου σκόρερ - «Καυτός» στην Πολωνία
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια