Βίκτορ Ολαντίπο: Τετρακέφαλος, σιδεροκέφαλος και… πονοκέφαλος

Για τον Βίκτορ Ολαντίπο, ο χρόνος φαινόταν κολλημένος εκείνη την αποφράδα 23η Ιανουαρίου 2019. Όταν υπέστη ρήξη τετρακέφαλου τένοντα ως παίκτης των Πέισερς. Ως ένας από τους καλύτερους σούτινγκ γκαρντ του ΝΒΑ, προερχόμενος από σεζόν εκτόξευσης.

Οι 23,1 πόντοι, τα 5,2 ριμπάουντ, οι 4,3 ασίστ και ακόμα περισσότερο τα 2,4 κλεψίματα, που του είχαν δώσει την πρωτιά σε όλη τη λίγκα τη σεζόν 2017-18, τον είχαν φέρει στην τρίτη καλύτερη πεντάδα. Και σε δύο συνεχή Ολ Σταρ Γκέιμ, με το δεύτερο να το χάνει λόγω εκείνου του τραυματισμού. Εκείνου που ακόμα και τώρα που μιλάμε, κανείς δεν ξέρει αν όντως τον έχει ξεπεράσει.

Εκανε πάνω από ένα χρόνο να επιστρέψει στα γήπεδα, μα δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Πέρυσι, τέτοιες ημέρες, ξαναπερνούσε την πόρτα του χειρουργείου για μία ακόμα επέμβαση. Στο ίδιο σημείο, στην ευρύτερη περιοχή του δεξιού γονάτου. Αν και μετρούσε μερικές εβδομάδες μονάχα στο Μαϊάμι, οι Χιτ τον ανανέωσαν το περασμένο καλοκαίρι. Εστω και για το μίνιμουμ των βετεράνων, αφού έχοντας σε βάθος τετραετίας συμμετοχές… μιας περιόδου (96, αυτός που είχε μονοψήφιες απουσίες στις πέντε πρώτες σεζόν του!) πουθενά δεν θα έβρισκε πολυετές και πλουσιοπάροχο συμβόλαιο.

 

Μίνιμουμ συμβόλαιο, μάξιμουμ απόδοση (όταν παίζει)

Θα μπορούσε όμως να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από το μίνιμουμ. Δεν ήθελε κι ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος πως αν επέστρεφε για μία ακόμα φορά, θα βρισκόταν σε έναν οργανισμό που φλερτάρει σταθερά με την κορυφογραμμή της Ανατολής. Σε έναν σύλλογο φιλόδοξο, με ανθρώπους που τους πίστευε – και τον πίστευαν. Και να, που στο 97-94 επί των Χοκς και την πρόκριση στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ, ο φίλος μας ήταν ο κορυφαίος. Με 23 πόντους χάρη στα 8/16 σουτ και τις 4/4 βολές, με 3 ριμπάουντ κι άλλες τόσες ασίστ, με συμβολή στον… εφιάλτη του ηγέτη της Ατλάντα, Τρέι Γιανγκ (2/12 σουτ, 0/5 τρίποντα), με 36 ολόκληρα λεπτά συμμετοχής!

Μόλις πριν από ενάμιση μήνα γύρισε στα παρκέ ο σχεδόν 30χρονος πια Ολαντίπο, ίσα για να καταγράψει οκτώ ολιγόλεπτες (κάτω από 20’ οι πέντε πρώτες) συμμετοχές στη ρέγκιουλαρ σίζον. Επαιξε πολύ μονάχα στο φινάλε της και έριξε 40άρα στο γειτονικό -και πρώτο του «σπίτι» στο ΝΒΑ- Ορλάντο. Δεν αγωνίστηκε καν στα τρία πρώτα ματς με τους Χοκς, πρόλαβε σε 23 λεπτάκια στο Game 4 να καταγράψει 6-8-4 και στο πέμπτο που έπαιξε πάλι πολύ, ήταν πάλι φανταστικός.

Σιδεροκέφαλος, Βίκτορ, να δούμε βέβαια και τι θα κάνει στο εξής ο Ερικ Σπόελστρα. Ευχάριστος ίσως ο πονοκέφαλος για τον κόουτς του Μαϊάμι, ο οποίος χθες δεν είχε διαθέσιμους τους δύο κορυφαίους περιφερειακούς του, Τζίμι Μπάτλερ και Κάιλ Λάουρι. Αμφότεροι δεν έχουν κάτι σοβαρό και θα είναι εκεί στους ανατολικούς ημιτελικούς με τους Σίξερς ή τους Ράπτορς.

Οι δύο βετεράνοι είχαν σημειώσει ή δημιουργήσει πάνω από τους μισούς πόντους της ομάδας στις τέσσερις πρώτες αναμετρήσεις με τα «γεράκια». Ο Τάιλερ Χίρο είναι ο καλύτερος έκτος παίκτης του ΝΒΑ, ο Γκέιμπ Βίνσεντ έχει αναπληρώσει θαυμαστά τον Λάουρι στις συχνότατες απουσίες του, ο Μαξ Στρους (του τρίτου καλύτερου ομαδικού +/- στην τρέχουσα ποστ σίζον σε όλη τη λίγκα!) έχει φάει τη θέση βασικού από τον κορυφαίο σουτέρ Ντάνκαν Ρόμπινσον – που κι αυτός δεν είχε πρόβλημα να έρθει από τον πάγκο και να πάρει μόνος του το Game 1 με 8/9 τρίποντα! Πού να χωρέσει κι ο νιγηριανής καταγωγής σούτινγκ γκαρντ; Καλύτερα βέβαια πονοκέφαλος για τον προπονητή του, παρά (ποτέ ξανά) τετρακέφαλος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News