Παρί Σεν Ζερμέν: Έχει μάθει οτιδήποτε από το ποδόσφαιρο ο Νεϊμάρ;

Παρί Σεν Ζερμέν: Έχει μάθει οτιδήποτε από το ποδόσφαιρο ο Νεϊμάρ ή βρίσκεται ακόμη στον κόσμο του μικρού αγοριού; Υπάρχει σωτηρία για την καριέρα του χωρίς τον Λιονέλ Μέσι και τον Κιλιάν Εμπαπέ και δίχως οποιαδήποτε σοβαρότητα;

Η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μπαρτσελόνα, ο Νεϊμάρ, ο Μέσι, ο Εμπαπέ, ο Τσάβι, ο Τιάγκο, ο Άλβες, ο Πουγιόλ, τα παπούτσια στην παρέλαση και το (μικρό) άλλοθι.  

Πρέπει να υπολογιστεί, σε αυτό το σημείο, πως ό,τι διαμείβεται στις τάξεις της Παρί Σεν Ζερμέν, γίνεται για να μείνει ο Κιλιάν Εμπαπέ στην ομάδα. Είναι, πλέον, ρεαλιστική η δυσαναλογία των ρεπορτάζ με τις εξελίξεις. Από το προσύμφωνο μέχρι την προφορική συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης και από την αλλαγή πλεύσης ως την τιτάνια πρόταση των Παριζιάνων, άλλος ποδοσφαιριστής να έχει «παιχτεί» σε μεταγραφικό πλαίσιο τόσο πολύ, σε έντυπα και ιστοσελίδες, από τον Ιούνιο του 2021 έως και σήμερα, δεν υπάρχει. Οι αναφορές είναι χιλιάδες και οι τελευταίες πληροφορίες, ότι οι Άραβες προτίθενται να διαλύσουν τη λατινοαμερικανική παροικία και να κρατήσουν μόνο τον Λιονέλ Μέσι, είναι πρόδηλες της επιθυμίας να κρατήσουν έναν ποδοσφαιριστή που θα συνοδέψει την ομάδα στη νέα εποχή της.

Ο Άνχελ ντι Μαρία έχει ήδη φύγει. Και η διοίκηση της Παρί, στην κατ’ εξοχήν κομβική απόφαση που αφορά τον Εμπαπέ, σπάει το συμβόλαιο ενός Βραζιλιάνου που έδωσε 198 εκατομμύρια να τον αποκτήσει το 2017 και που από τη Βαρκελώνη, την οποία νοστάλγησε από τον κιόλας πρώτο χρόνο στο Παρίσι, αποδείχθηκε ότι κρύβει μέσα του πηγαίο χιούμορ: «Φεύγω από την Μπαρτσελόνα, είναι μικρό κλαμπ μπροστά στην Παρί».

Όπως η Γκλόρια Σουάνσον στη «Λεωφόρο της Δύσεως», ο Νεϊμάρ κοιτάζει προς το ηλιοβασίλεμα. Και είναι φυσικό να αναρωτιέται κάποιος, ύστερα από 8 χρόνια στην Ευρώπη, αν έχει μάθει οτιδήποτε από το ποδόσφαιρο. Στην πραγματικότητα, το ερώτημα είναι αν έχει μάθει οτιδήποτε από το ποδόσφαιρο στο επίπεδο του πρωταθλητισμού.

 

Η σφαλιάρα και ο σεβασμός

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά βίντεο λανθασμένης νοοτροπίας και πώς να την διορθώσεις. Στο ένα, οι Τιάγκο Αλκάνταρα και Ντάνι Άλβες πανηγυρίζουν χορεύοντας ένα γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ένας από τους πλέον εμβληματικούς αρχηγούς στην Ιστορία της ομάδας, ο Κάρλες Πουγιόλ, τρέχει και διαλύει τον πανηγυρισμό εις τα εξ ων συνετέθησαν. Ας υπενθυμιστεί ότι τότε η Μπαρτσελόνα δεν θυμίζει ομάδα βόλεϊ και έχει μόνο τη Unicef -και μάλιστα αφιλοκερδώς- στη φανέλα της. Σημειώνεται δε ότι ο Τιάγκο, Ισπανός και γεννημένος στην Ιταλία, έχει γονείς Βραζιλιάνους. Ο Πουγιόλ δεν ενδιαφέρεται για το ομηρικό νόστιμον ήμαρ. Αυτό που τον νοιάζει είναι να διαλυθεί η πανήγυρη, που με κάποιον τρόπο γελοιοποιεί το κλαμπ, όπως ο ίδιος το έχει στο μυαλό του.

 

Αυτή η φάση συμβαίνει, μάλιστα, την τελευταία χρονιά του στην ομάδα και πριν ο Νεϊμάρ πιέσει για να παίξει στους «μπλαουγκράνα», που είναι το όνειρο κάθε Λατινοαμερικανού. Την επόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Champions League το 2015, που είναι και το τελευταίο της Μπαρτσελόνα, και με τα τρόπαια της Liga και του Copa del Rey επίσης παρατεθειμένα, ο Τσάβι, που είναι ο αρχηγός της ομάδας, ρίχνει μια ξεγυριστή σφαλιάρα στον Νεϊμάρ.

 

Πριν καν την εξήγηση, ένα αβίαστο συμπέρασμα βγαίνει: ο Τσάβι είχε δίκιο. Δεν χρειάζεται να μάθει κάποιος το γιατί. Απλώς ο Τσάβι είχε δίκιο. Σε εννιάμιση στις δέκα περιπτώσεις που κάποιος όπως ο Ισπανός αρπάζεται με κάποιον όπως ο Βραζιλιάνος, αυτομάτως ο τρίτος ρέπει προς το να δώσει όλους τους διαθέσιμους πόντους στον πρώτο.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Νεϊμάρ, μεθυσμένος, προσπαθούσε να βγάλει τα παπούτσια του αρχηγού της Μπαρτσελόνα, που απέναντι στη Γιουβέντους, στο 3-1 της 6ης Ιουνίου 2015 στο Βερολίνο, έπαιξε το τελευταίο ματς με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα». Ο Τσάβι επιχειρηματολόγησε με το εξής απλό: υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι από κάτω, χαρούμενοι και συγκινησιακά φορτισμένοι που η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Champions League, που όλοι οι παίκτες θα έπρεπε να είναι λίγο πιο συνειδητοποιημένοι ότι η παρέλαση δεν γίνεται για εκείνους, αλλά για τους ίδιους τους φιλάθλους των «μπλαουγκράνα».

Εν τω μεταξύ, ο Τσάβι είχε επικρίνει τον Νεϊμάρ και μέσα στη χρονιά, όταν έκανε μια ντρίμπλα σηκώνοντας την μπάλα με τα τακούνια σε ένα ματς με την Μπιλμπάο, μετά την οποία βρέθηκε φαρδύπλατος στο τερέν. Η Μπαρτσελόνα επικρατούσε με άνεση των Βάσκων και ο αρχηγός της ομάδας είπε ότι θα έπρεπε να έχει περισσότερο σεβασμό για τον αντίπαλο και, κατά συνέπεια, για το παιχνίδι.

 

Το άλλοθι, ο Ροναλντίνιο και ο Κόντε

Είναι ακριβές να ειπωθεί ότι ο Νεϊμάρ δεν άλλαξε. Στους πανηγυρισμούς της Παρί για το δέκατο πρωτάθλημά της, όγδοο από το 2011, έδωσε το δικό του μήνυμα στους Παριζιάνους: «Έχω ακόμα τρία χρόνια συμβόλαιο, οπότε σταματήστε να αποδοκιμάζετε». Το πιο πρόσφαιρο ρεπορτάζ τον συνέδεσε με την Τότεναμ του Αντόνιο Κόντε, ενός προπονητή με την αυτοπεποίθηση κάποιου που νομίζει ότι μπορεί να διαχειριστεί ταραχοποιά στοιχεία. Ο Νεϊμάρ είναι τέτοιο και στα 30 του είναι απαραίτητη η αποδοχή ότι θα παραμείνει. Τα προβλήματα είναι πολλά, το κυριότερο εξ αυτών, ότι βρίσκεται στον κόσμο του αγοριού και πως είναι σκανταλιάρης, δηλαδή πηγή προβλημάτων. Αν δεν έβρισκε ανταπόκριση, θα ήταν διαφορετική και η αντιμετώπιση προς το πρόσωπό του. Οι Άραβες ενδεχομένως τον άντεξαν επειδή ψυχαγωγούνταν, η συμπεριφορά του συμπίπτει με τη δική τους και δεν συνάδει με τη γενική κορεκτίλα, που ειδικά στο Παρίσι βρίσκεται στον ψυχισμό των κατοίκων σε ό,τι αφορά όλους τους άλλους, παρ’ όλα αυτά χρειάστηκε μια φρέσκια προσωπικότητα ώστε να αντιληφθούν ότι, αν θέλουν να την κρατήσουν, πρέπει να ξεφορτωθούν εκείνον που ο νους του είναι περισσότερο στο να «δυναμιτίσει» το κλίμα.

Άλλωστε, στο Παρίσι είχε στρατοπεδεύσει και ο Ροναλντίνιο και, λες και επρόκειτο για τον Λεονίντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1938, εξερεύνησε επισταμένως όλα τα καμπαρέ της περιοχής. Ο «Ρόνι» λατρεύεται όπως ο Νεϊμάρ ούτε έχει καταφέρει ούτε πρόκειται. Οι βασικές διαφορές τους είναι δύο: η εποχή, που στο περίγραμμά της απαγορεύει κάθε ροπή στην ανωριμότητα, και φυσικά η κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002 από τη Βραζιλία, στην οποία ο τότε πιτσιρικάς από το Ρίο Γκράντε έπαιξε μείζονα ρόλο. Επιπλέον, ο Ροναλντίνιο έπαιζε ποδόσφαιρο για το ποδόσφαιρο, δεν προσπαθούσε να εξευτελίσει τους αντιπάλους του και για αυτήν τη χαρά λατρεύεται απανταχού της οικουμένης. Ο Νεϊμάρ κάνει τρικ, πέφτει στο τερέν σαν κεραυνόπληκτος, διακωμωδεί τους αντιπάλους του και έχει φανερό πρόβλημα συγκέντρωσης.

Όπως, όμως, στην περίπτωση του Ρόνι, για τον «Νέι» το μέλλον αναμένεται να είναι ζοφερό. Η προσγείωση στην πραγματικότητα θα τον βρει να χρωστάει πράγματα σε ανθρώπους και η άμμος στην κλεψύδρα, για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, κυλάει ήδη. Μια φορολογική ατασθαλία και ένα διαζύγιο θα του υποδείξουν εκείνο που του είπε παραβολικά ο Τσάβι: μπορεί να μη σέβεσαι, αλλά, αν δεν το κάνεις, θα έρθει η ώρα που θα πληρώσεις το λογαριασμό είτε είσαι ζάπλουτος είτε όχι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News