ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τα πράσινα ντραφτ πικ και η προϊστορία των... τελευταίων, α λα Καλαϊτζάκη
Κόντρα στα προγνωστικά και στα… mock drafts, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης όχι μόνο άκουσε το όνομά του, μα θα γίνει και μέλος των Μπακς. Φυσικά δεν είναι ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού που επιλέγεται σχετικά.
Αισίως φτάσαμε στους 30 μπασκετμπολίστες που έχουν επιλεγεί στο ντραφτ. Ελληνες ή… σχεδόν Ελληνες. Απαραίτητο το διευκρινιστικό «σχεδόν», διότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνουμε τους εξελληνισμένους Ντράγκαν Τάρλατς, Πέτζα Στογιάκοβιτς (που αμφότεροι έγιναν πικ ενόσω αγωνίζονταν στην Α1), Ράσο Νεστέροβιτς και Μάρκο Γιάριτς. Αλλοι οκτώ εμπίπτουν στην κατηγορία των ομογενών από τις ΗΠΑ. Παίκτες που δεν είχαν σχέση με τη χώρα μας έως τη στιγμή που «ντραφταρίστηκαν».
Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης βέβαια είναι καθαρό προϊόν της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας, κι ας βρήκε μόνο κατά τον δανεισμό του στη λιθουανική Νεβέζις τον χρόνο συμμετοχής που δεν έβρισκε στον Παναθηναϊκό. Ο 22χρονος γκαρντ-φόργουορντ ήταν το 60ό και τελευταίο πικ της φετινής διαδικασίας, με τους Μπακς να κοιτάζουν για πολλοστή φορά προς τα μέρη μας και να τον καλούν άμεσα στα δικά τους – έστω κι αν εκτός απροόπτου θα του δώσουν two-way contract και θα τον «παρκάρουν» αρχικά στην G-League. Οι «πράσινοι» χάνουν ένα μεγάλο ταλέντο, κερδίζουν όμως περί τα 350 χιλιάρικα από το μπάι άουτ και τον μισθό που δεν θα καταβάλουν στον ακόμα παλιότερα παίκτη του Αρη.
Από τον Φώτση στον Παπαγιάννη
Πριν από 20 χρόνια, ο νεαρός παίκτης του Παναθηναϊκού που άκουγε το όνομά του στον δεύτερο γύρο του ντραφτ και έφευγε επίσης αμέσως για Αμερική ήταν ο Αντώνης Φώτσης. Η διαφορά έχει να κάνει με το ότι ο νυν πάουερ φόργουορντ του Ηλυσιακού αποτελούσε βασικό στέλεχος των πρωταθλητών Ελλάδας ήδη από μία σεζόν νωρίτερα. Το 2000 σε ολόκληρο ευρωπαϊκό -θριαμβευτικό με τη Μακάμπι- τελικό ήταν ο τρίτος σκόρερ του «τριφυλλιού»…
Tο 2001 εμπιστεύτηκαν τον 20χρονο «Μπάτμαν» στο Νο 48 οι Βανκούβερ Γκρίζλις, λίγα μόλις 24ωρα προτού μετακομίσουν στο Μέμφις! Εκεί κατέγραψε 28 ολιγόλεπτες συμμετοχές το ψηλόλιγνο «τεσσάρι», έχοντας συμπαίκτες τους επίσης ρούκι Πάου Γκασόλ, Σέιν Μπατιέ και Γουίλ Σόλομον. Το επόμενο καλοκαίρι ο τελευταίος γινόταν παίκτης του Αρη, ενώ στην Ελλάδα επέστρεφε και ο Φώτσης, για λογαριασμό πάλι του Παναθηναϊκού. Σε αυτόν έμελλε να καταγράψει τέσσερις διαφορετικές θητείες.
Βραχύβια αποδείχθηκε και η καριέρα του Γιώργου Παπαγιάννη στο ΝΒΑ. Oι «πράσινοι» τον «έχασαν» το 2016, όταν επελέγη απρόσμενα -τόσο- ψηλά, στο 13 από τους Σανς (σ.σ: ήταν το ψηλότερο πικ Ελληνα παίκτη), και τον «ξαναβρήκαν» δύο καλοκαίρια πιο μετά. Ούτε ο νυν βασικός σέντερ του Παναθηναϊκού έπιασε στις ΗΠΑ, με την ευθύνη πάντως της μη εξέλιξής τους να βαραίνει τους Κινγκς, στους οποίους δόθηκε την ίδια βραδιά του ντραφτ. Στο συμβόλαιο που υπέγραψε προβλέπονταν αποδοχές 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος τετραετίας! Δεν το εξάντλησε, είχε κι ένα πέρασμα από το Πόρτλαντ, εν τέλει επέστρεψε κι εκείνος στο «τριφύλλι» για δεύτερη θητεία.
Από τον Στεργάκο στον Καλάθη
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις παικτών που ακολούθησαν το αντίθετο δρομολόγιο: που δηλαδή έγιναν ντραφτ πικ όχι ως παίκτες του Παναθηναϊκού, αλλά αμέσως μετά φόρεσαν τα πράσινα. Πρώτη τέτοια ο Ντέιβιντ Στεργάκος το μακρινό 1978. Νέλσον τον έλεγαν βέβαια στις ΗΠΑ και ήταν μόλις ο δεύτερος παίκτης με σχέση με την Ελλάδα που γινόταν πικ. Ο πρώτος ήταν το 1953 ο Λου Τσιωρόπουλος (No 57). Τριφύλλι είχε φορέσει κι εκείνος, όχι όμως του Παναθηναϊκού. Εβαλε εκείνο των Σέλτικς, με τους οποίους μάλιστα κατέκτησε δις το ΝΒΑ το 1957 και το 1959.
Οι «Κέλτες» επέλεξαν τους τέσσερις από τους έξι πρώτους δικούς μας παίκτες στη σχετική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη! Πριν από τους «διόσκουρους» του Αρη και της Εθνικής, η Βοστώνη είχε «ντραφτάρει» λοιπόν και τον Στεργάκο προ 43 ετών. Τότε υπήρχαν πολλοί γύροι και ο φόργουορντ-σέντερ με τις τεχνικές κινήσεις ήταν το 72ο πικ στο ιστορικότερο ντραφτ όλων των εποχών για τους Σέλτικς. Όχι επειδή επέλεξαν τον Στεργάκο βέβαια, αλλά επειδή στο Νο 6 πόνταραν σε κάποιον… Λάρι Μπερντ. Ο συμπαθέστατος Ντέιβ ήρθε λίγες εβδομάδες αργότερα στην Ελλάδα ως απόφοιτος του Μπλούμφιλντ με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και επί 14 χρόνια, μέχρι δηλαδή να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, φόρεσε μόνο (σε συλλογικό επίπεδο, διότι έγινε και διεθνής) τα πράσινα. Του Παναθηναϊκού.
Κάτι τέτοιο έγινε ουσιαστικά και το 2009 με τον Καλάθη. Ο Νικ όχι από Ελλάδα, καλά-καλά ούτε για μέρη των ΗΠΑ έξω από τη Φλόριντα δεν ήξερε τίποτα. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του πήγε και (στο ομώνυμο) κολέγιο, δηλώνοντας συμμετοχή στο ντραφτ ύστερα από μόλις δύο περιόδους. Επιλογή της Μινεσότα που είχε αποκτήσει το συγκεκριμένο πικ από τη Φιλαδέλφεια μέσω Μαϊάμι, έγινε τρέιντ στο Ντάλας και τελικά έπαιξε το 2013 και για δύο χρόνια στο Μέμφις. Μύλος… Το 2009 βέβαια ήρθε στον Παναθηναϊκό και βρήκε ρόλο αμέσως, παρ’ ότι είχε συμπαίκτες από Διαμαντίδη και Σπανούλη μέχρι Γιασικεβίτσιους, στην πιο ταλαντούχα ίσως περιφέρεια ευρωπαϊκού συλλόγου τις τελευταίες δεκαετίες. Ο νυν πόιντ γκαρντ της Μπαρτσελόνα φόρεσε πράσινα επί οκτώ σεζόν, χωρισμένες σε δύο θητείες.
Σε εκείνη την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό, ο Καλάθης είχε συμπαίκτη κι έναν άλλο παίκτη που έγινε «πράσινος» αμέσως αφότου «ντραφταρίστηκε». Τον Νίκολα Πέκοβιτς! Ο Μαυροβούνιος σέντερ ήταν το 31ο πικ, για λογαριασμό των Τίμπεργουλβς κι εκείνος, το 2008. Το ίδιο καλοκαίρι προτίμησε το τριετές συμβόλαιο του ελληνικού συλλόγου έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και κατηφόρισε από το Βελιγράδι και την Παρτίζαν στην Αθήνα. Πήγε τελικά το 2010 στη Μινεάπολις και ειδικά την τετραετία 2011-15 ήταν το σημείο αναφοράς των «λύκων» κάτω από τα καλάθια.
Όπως ο Κώστας, ο Ανδρέας, ο Αϊζέια
Τελευταία επιλογή του φετινού ντραφτ ο Καλαϊτζάκης, όπως δηλαδή και ο προηγούμενος Ελληνας σε αυτό: ο Κώστας Αντετοκούνμπο! Ο νέος φόργουορντ-σέντερ της Βιλερμπάν πήρε πρωτάθλημα ως μέλος των Λέικερς πέρυσι, το 2018 όμως είχε επιλεγεί από τους Σίξερς, οι οποίοι αμέσως τον παραχώρησαν στους Μάβερικς. Με το Ντάλας είχε καταγράψει τις δύο πρώτες του εμφανίσεις στο ΝΒΑ. Σπανίως παίκτες από τόσο χαμηλά κάνουν καριέρα εκεί, ας έχει κατά νου πάντως το νέο πρότζεκτ των Μπακς πως στο Νο 60 είχε επιλεγεί το 2011 ο Αϊζέια Τόμας, που έφτασε να πραγματοποιήσει σεζόν με 28,9 πόντους στους (άντε πάλι αυτοί!) Σέλτικς.
Τελευταίο πικ, από τους Πίστονς, ήταν και ο Γλυνιαδάκης το 2003 – ως Νο 58 όμως, επειδή τότε υπήρχαν λιγότερες ομάδες. Είναι το ντραφτ που θέλουν να ξεχάσουν και δεν μπορούν στο Ντιτρόιτ. Όχι λόγω Ανδρέα, μα λόγω Ντάρκο Μίλιτσιτς. Είχαν πάρει στο Νο 2 τον απίθανο Σέρβο, που το έκοψε νωρίς και το γύρισε στην πυγμαχία. Αστοχες επιλογές τόσο ψηλά έχουν κάνει κι άλλοι σύλλογοι. Όχι όμως όταν στο Νο 1 υπάρχει ΛεΜπρον Τζέιμς και (κυρίως) ακολουθούν κατά σειρά Καρμέλο Αντονι, Κρις Μπος και Ντουέιν Γουέιντ! Υπόδειγμα επιμονής να κυνηγήσει το όνειρό του όταν δεν τον πίστευε κανένας, ο Γλυνιαδάκης ταξίδευε επί δύο χρόνια σε απίθανα μέρη της αμερικανικής επαρχίας με ομάδες της NBDL («προγόνου» της G-League) και επιβραβεύτηκε με συμβόλαιο και 13 εμφανίσεις στους Σιάτλ Σουπερσόνικς της περιόδου 2006-07. Είχε συμπαίκτη ολόκληρο Ρέι Αλεν και μάλιστα τέσσερις φορές ήταν πενταδάτος!
Αλλοι Ελληνες που έχουν ακούσει το όνομά τους στην «ουρά» των ντραφτ είναι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (Νο 57 το 2006 από Τίμπεργουλβς), ο Γιώργος Πρίντεζης (Νο 58 το 2007 από Σπερς) και ο Δημήτρης Αγραβάνης (Νο 59 το 2015 από Χοκς). Οσο για άλλα (κυριολεκτικά) τελευταία πικ, την τελευταία 20ετία ήρθαν κατόπιν στην Ελλάδα οι Ρασάντ Ράιτ (σε Πανιώνιο και ΠΑΟΚ – Νο 59 το 2004, στο μοναδικό έτος με τόσα πικ επειδή αφαιρέθηκε η επιλογή της Μινεσότα εξαιτίας παραβίασης στο σάλαρι καπ!), Αλεξ Ακερ (Ολυμπιακός και Απόλλων Πατρών – Νο 60 το 2005) και Γιάνις Τίμα (Ολυμπιακός – Νο 60 το 2013).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται