ΚΛΕΪ ΤΟΜΠΣΟΝ: Θαλασσοθεραπεία με ένεση σνομπαρίσματος
Πώς ο σούτινγκ γκαρντ των Γουόριορς ξεπέρασε τους δύο σοβαρούς τραυματισμούς και δείχνει έτοιμος μετά από δυόμισι χρόνια αποχής. Ο «καπετάνιος», ο δάσκαλος, ο στόχος πειράγματος, ο νέος… Ντουράντ.
Δυόμισι χρόνια. Και βάλε, 941 μέρες για την ακρίβεια μετά. Και 177 (χαμένοι για τον ίδιο) αγώνες. Και 40 μόλις δευτερόλεπτα. Τόσα χρειάστηκε ο Κλέι Τόμπσον ώστε να σημειώνει το πρώτο του καλάθι στην πολυαναμενόμενη επιστροφή του στα παρκέ. Ένα ντράιβ, ένα λέι απ με καμπύλη, ένα παραλήρημα στο «Τσέις Σέντερ».
O 31χρονος σούτινγκ γκαρντ είναι εδώ, είναι καλά και οι Γουόριορς καλύτερα. Το 96-82 επί των Καβαλίερς τους ξανάφερε στην κορυφή σε όλο το ΝΒΑ με ρεκόρ 30-9, οι 17 πόντοι σε μονάχα 20 λεπτά του άτυχου σουτέρ επανάφεραν το χαμόγελο και στο πρόσωπό του – και πλέον η ομάδα του Στιβ Κερ καθίσταται σαφέστατα ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Εκανε και ένα εντυπωσιακό κάρφωμα «χορεύοντας» πρώτα με σταυρωτή ντρίμπλα τον Τζάρετ Αλεν ο Τόμπσον, στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε και το χέρι του από μακριά.
? KLAY THOMPSON JUST DROPPED THE HAMMER ?
Watch Free on NBA TV pic.twitter.com/ksffv6abBV
— NBA (@NBA) January 10, 2022
Το κέφι του, το ξαναβρήκε εδώ και κάμποσους μήνες. Πάνω στο μήκους 11,3 μέτρων καράβι που αγόρασε. Πάνω στη θάλασσα δηλαδή, ανοιχτά του κόλπου της Καλιφόρνιας. Στη ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο που υπέστη στους τελικούς του 2019, είχε πει πως το μόνο που χρειαζόταν ήταν καλή ψυχολογία και πολλή δουλειά ώστε να γυρίσει στα παρκέ. Μετά και τη ρήξη αχίλλειου τένοντα στο δεξί πόδι τον Νοέμβριο του 2020, ο ίδιος φάνηκε να καταβάλλεται ψυχολογικά. Και πώς όχι, δηλαδή; Πάνω που ετοιμαζόταν να πατήσει πάλι παρκέ, άλλη μια, μεγαλύτερη ατυχία.
Τη λύση έδωσε η αγάπη του για τη θάλασσα. Γνωστή και στους φίλους και συμπαίκτες του, που τον παρότρυναν να ασχοληθεί περισσότερο. Μπαχαμέζος άλλωστε από τη μεριά του πατέρα του, του δις πρωταθλητή με τους Λέικερς Μάικαλ Τόμπσον, ο Κλέι έγινε σύντομα… καπεταναίος. Βρήκε τον χρόνο να δει αγαπημένα του πρόσωπα στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Καραϊβικής στον Ατλαντικό ωκεανό, απόλαυσε παράμερες ακτές της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό. Και φιλοξένησε πάνω στο σκάφος του τον Τζέιμς Γουάιζμαν.
Δεύτερο πικ στο ντραφτ του 2020, o ψηλόλιγνος σέντερ ετοιμάζεται και για τη δική του επιστροφή στη δράση. Στην τρέχουσα σεζόν δεν έχει ντεμπουτάρει ακόμα και μετά τη ρήξη μηνίσκου τον περασμένο Απρίλιο πέρασε αρκετό καιρό με τον Τόμπσον στη θάλασσα. «Όταν βλέπω έναν τρις πρωταθλητή και εκ των κορυφαίων σκόρερ να αντιμετωπίζει την κατάστασή του στωικά και με αισιοδοξία, δεν γίνεται εμένα να με πάρει από κάτω», είχε πει.
Από τη μεριά του, ο Τόμπσον παραδέχτηκε πως «πάνω στο σκάφος δεν γίνεται να έχεις άσχημη μέρα». Είχε, βέβαια, όταν το όνομά του δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόσφατη ψηφοφορία του ΝΒΑ για τους 75 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών – με αφορμή τη συμπλήρωση αντίστοιχων ετών στην ιστορία του. Στη σχετική λίστα συμπεριλήφθηκαν -λόγω ισοβαθμίας- 76 παίκτες και λίγες ημέρες αργότερα ο τύπος που φοράει (κανονικά) το νούμερο 11 στο Γκόλντεν Στέιτ, εμφανίστηκε να προπονείται με φανέλα με το Νο 77.
Ο Φέρελ, τα νυστέρια και τα ρεκόρ
Ο Ντρέιμοντ Γκριν (που αν και τραυματίας, ξεκίνησε χθες κόντρα στο Κλίβελαντ και αμέσως μετά το τζάμπολ αποσύρθηκε, θέλοντας να είναι παρών στην επιστροφή του κολλητού του), ο Στεφ Κάρι (με τον οποίο συνθέτει από το 2011 τους «splash brothers» και ως ευθεία παραπομπή ο Κλέι αποκαλεί το καράβι του «Splash express») και τα άλλα φιλαράκια του άρπαξαν την ευκαιρία για καζούρα. Ετοίμασαν τη συγκεκριμένη φανέλα μετά το ηχηρό σνομπάρισμα του Τόμπσον και αυτός την τίμησε. Ως Τζάκι Μουν μάλιστα (στο όνομά της), δηλαδή ως ο χαρακτήρας του Γουίλ Φέρελ στην αθλητική κωμωδία του 2008 «Semi-Pro», που είχε τιτλοφορηθεί στα ελληνικά… «Ο Ασχετ-Ball». Εξ ου και το άφρο μαλλί και η κορδέλα που διατηρεί μέχρι σήμερα ο Τόμπσον.
Klay Thompson rocking the No. 77 jersey after the Warriors were trolling him for not making #NBA75 ?? pic.twitter.com/6VS2HwgkS8
— DARIUS A (@IAMDARIUSALFORD) October 23, 2021
Η κανονική ονομασία του σκάφους του είναι πάντως «Σκανδιναβικό μαχαίρι». Από το μέρος όπου φτιάχτηκε και επειδή «σκίζει» τα κύματα. Οι συνειρμοί μετά τα δύο νυστέρια του δεν είναι οι καλύτεροι ή οι πιο εύηχοι, εντούτοις ο ίδιος δεν χαμπαριάζει από τέτοια. Ούτε και από ιατρικές μελέτες και δυσμενείς σχετικές παραδόσεις. Από έρευνα του δόκτορος Ντάγκλας Τσέρενικ το 2013, είχε εξαχθεί πως σε 43 περιπτώσεις παικτών του ΝΒΑ (από το 1988 έως το 2011) που υπέστησαν ρήξη αχίλλειου, οι 37 είδαν μετά την επιστροφή τα νούμερά τους να πέφτουν και έξι δεν γύρισαν ποτέ στο παρκέ. Ηχηρη εξαίρεση παίκτη που επανεμφανίστηκε καλύτερος (και απλώς προϊόντος του χρόνου οι μέσοι όροι του μειώθηκαν, επειδή ήταν πλέον 32 ετών) αποτελεί ο Ντόμινικ Γουίλκινς, που θαυμάσαμε και στον Παναθηναϊκό.
Την τελευταία δεκαετία, όμως, η ιατρική ειδικά σε τέτοιου είδους θέματα έχει κάνει άλματα και ο Κέβιν Ντουράντ αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα πως κάλλιστα επιστρέφεις ανώτερος – αρκεί να έχεις απαράμιλλο ταλέντο και δυνατό χαρακτήρα. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Τόμπσον και κάνουν τον ίδιο τον καθηγητή Τσέρενικ να δηλώνει αισιόδοξος πως ο σταρ των Γουόριορς θα είναι στα στάνταρ που τον έχουμε συνηθίσει.
Klay Thompson has made history in his return. With his two 3-pt FG, he became the second fastest in NBA history to 1.8k career threes.
Thompson reached this milestone in 615 games, and the only person who’s done it faster is Stephen Curry (545 games). pic.twitter.com/n5VbiaoLwv
— ESPN Stats & Info (@ESPNStatsInfo) January 10, 2022
Εκτός των άλλων, ο Τόμπσον έφτασε τους 12.000 πόντους και τα 1.800 εύστοχα τρίποντα, δεύτερος πιο… γρήγορος ΝΒΑer που το καταφέρνει αυτό το τελευταίο. Μόνο ο «διόσκουρός» του, Κάρι, ξεπέρασε το συγκεκριμένο ορόσημο σε λιγότερες συμμετοχές. Ο Τόμπσον καλωσορίστηκε θερμά από το αγαπημένο του κοινό και νοερά από όλο τον μπασκετικό κόσμο πίσω στη δράση και -για να παραμείνουμε σε mood θάλασσας- βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ. Καλοτάξιδος…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»