Μακάμπι Τελ Αβίβ – Μπασκόνια 94-93: Ο Γουίλμπεκιν έριξε στο κανναβάτσο την Μπασκόνια

Η Μακάμπι Τελ Άβιβ έμεινε όρθια στο εξ αναβολής «θρίλερ» με την Μπασκόνια για τη 19η αγωνιστική της EuroLeague (94-93), με τον Σκότι Γουίλμπεκιν να βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη νίκη της ομάδας του, σημειώνοντας πέντε κρίσιμους πόντους στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα στη Euroleague, συνεχίζοντας να κάνει όνειρα οκτάδας. Οι Ισραηλινοί υπερασπίστηκαν την έδρα τους στο… νήμα με 94-93, απέναντι στη Μπασκόνια, σε εξ αναβολής αναμέτρηση της 19ης αγωνιστικής, βελτιώνοντας σε 12-13 το ρεκόρ τους και βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τους Βάσκους (7-18).

Οι γηπεδούχοι μπορεί να βρέθηκαν μετά από μία συγκλονιστική αναμέτρηση με την… πλάτη στον τοίχο στα 42΄΄ για τη λήξη (89-91), αλλά ένα ξέσπασμα του Γουίλμπεκιν στα τελευταία δευτερόλεπτα, με προσωπικό σερί 5-0 (1 τρίποντο), έκοψε τα… πόδια των Βάσκων, οι οποίοι έμειναν με την… όρεξη.

Οι Τζέιμς Νάναλι και Άντε Ζίζιτς οδήγησαν την επίθεση της Μακάμπι, σημειώνοντας από 21 πόντους, ενώ ο Γουίλμπεκιν πρόσθεσε 17 και το τρίποντο της ανατροπής στα τελευταία δευτερόλεπτα. Από τη Μπασκόνια ξεχώρισε ο Γουέιντ Μπάλντουιν με 27 πόντους.

 

Ο αγώνας

Η πρώτη περίοδος πήγε σε πολύ υψηλό σκορ, σε ρυθμό ο οποίος σίγουρα λειτουργούσε προς όφελος των Ισραηλινών. Οι Βάσκοι προηγήθηκαν με 10-19 στο 6’, αλλά σύντομα έχασαν την ισορροπία τους σε άμυνα και επίθεση, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο με προβάδισμα ενός πόντου (28-27).

Ο ευνοϊκός για τη Μακάμπι υψηλός ρυθμός συνεχίστηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο και απολύτως φυσιολογικά οι γηπεδούχοι διεύρυναν το προβάδισμά τους. Το 38-36 στο 13’ μετατράπηκε σε 51-42 στο 17’, με τη Μακάμπι να έχει αρκετές λύσεις τόσο εντός όσο και εκτός ρακέτας. Η ισπανική ομάδα έδειξε για πρώτη φορά στο ματς σκληράδα στο τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου, γεγονός που της επέστρεψε να πάει στα αποδυτήρια με μειονέκτημα μεν, όχι απαγορευτικό για ανατροπή δε (56-50).

Το σκηνικό άλλαξε άρδην στην τρίτη περίοδο, καθώς οι Ισπανοί ύψωσαν «αόρατο τείχος» στην άμυνά τους και επωφελήθηκαν με 3-16 επί μέρους σκορ, το οποίο τους έβαλε στο τιμόνι της αναμέτρησης (61-66 στο 25’). Η Μακάμπι απάντησε με δικό της 6-0 (67-66), αλλά αυτό διόλου έκοψε τον φρενήρη ισπανικό ρυθμό, με τη διαφορά να ανοίγει ακαριαία και το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με σκορ 71-77 χάρη σε 4-11 επί μέρους σκορ των φιλοξενούμενων μετά το προσπέρασμα της «ομάδας του λαού».

«Από μηχανής θεός» ο Γουίλμπεκιν

Η Μακάμπι έδειξε και πάλι…σημάδια ζωής στην τέταρτη περίοδο και αφού μπήκε και ο κόσμος στην εξίσωση ο αγώνας μετατράπηκε σε μάχη μέχρι τελικής πτώσης. Με τον Ζίζιτς να δεσπόζει κοντά στο καλάθι, η διαφορά μειώθηκε στην ελάχιστη δυνατή τιμή της (83-84 στο 35′) και τα τελευταία λεπτά ήταν «αίμα και άμμος».

Ο ασυναγώνιστος Μπάλντγουιν έδωσε μεγάλη ανάσα στους Βάσκους στα 2’22” πριν από το φινάλε (85-88), όμως ο Μπαρτολομέο με τρίποντο στα 53″ έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του (89-88). Ο Κοστέλο με καλάθι και φάουλ στα 42″ έφερε νέα αλλαγή στο προβάδισμα (89-91) για να ακολουθήσει άμεση απάντηση των Ισραηλινών με τον Γουίλμπεκιν πίσω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων (92-91 στα 31″). Οι γηπεδούχοι έβγαλαν δις την κρίσιμη άμυνα, με τον Νάναλι να φιλοδωρεί αρχικά τον Πίτερς με ένα μεγαλοπρεπές μπλοκ και την μπάλα να μένει στα χέρια του Μπάλντγουιν στη συνέχεια, έπειτα από επαναφορά.

Ο επίλογος της αναμέτρησης γράφτηκε δια χειρός Γουίλμπεκιν, ο οποίος με 2/2 βολές στα 6.4″ «κλείδωσε» τη νίκη της ομάδας του (94-91) και έριξε στο κανναβάτσο τους Βάσκους. Στο φινάλε, μετά από δύο εύστοχες βολές του Μπάλντγουιν (94-93), οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να κάνουν καν φάουλ για να σταματήσουν τον χρόνο και… υποτάχθηκαν.

Τα δεκάλεπτα: 28-27, 56-50, 71-77, 94-93

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά των δύο ομάδων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News