Νικ Κύργιος: Ο άνθρωπος που συνυπάρχει με το τένις επειδή αρνείται τις νόρμες
Νικ Κύργιος: Ο άνθρωπος που πεισματικά συνυπάρχει με το τένις γίνεται 27 ετών και το sportday.gr αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του αλλά και το κατά πόσο θα μπορούσε να κατακτήσει Grand Slam!
Νικ Κύργιος, ένας… ακροβάτης του τένις που συστήθηκε ως το next big thing του αθλήματος και γιορτάζει σήμερα τα 27α γενέθλιά του, με τον δικό του, αντισυμβατικό τρόπο!
Διανύουμε την πρώτη μέρα του Ιουλίου για το 2014. Το γνωστό έδεσμα που αποτελείται από φράουλες και σαντιγί ρέει άφθονο στις εγκαταστάσεις του «All England Club» και η ημέρα της φάσης των «16» προμηνύεται σπουδαία. Στα θεμέλια του Wimbledon έρχεται να βάλει μία… βόμβα ένας 19χρονος με ελληνικό επίθετο!
Ο Νικ Κύργιος επικρατεί με 3-1 σετ απέναντι στο Νο1 του κόσμου, Ράφα Ναδάλ και όλοι μιλούν για το απαράμιλλο ταλέντο του, το οποίο θα αφήσει εποχή στο τένις και θα συλλέξει αμέτρητους τίτλους. Άλλωστε είχε ήδη προλάβει να κατακτήσει το Australian Open στα Juniors ως το Νο1, απέναντι στον Θανάση Κοκκινάκη. Μπορεί να μην είχαν άδικο αλλά αυτή η έμφυτη αλεγρία του γεννημένου από Έλληνα πατέρα και Μαλαισιανή μητέρα στην Καμπέρα, Νικ όσο κοντά ήταν να τον εκτοξεύσει στην κορυφή, άλλη τόση απόσταση είχε να τον παρασύρει μαζί της προς τα κάτω.
Ο ίδιος δε βρήκε ποτέ την ισορροπία και πλέον, 8 χρόνια αργότερα, ανήμερα της ημέρας που γίνεται 27 χρονών, όχι μόνο δεν έχει την πληθώρα των Grand Slam που θα αναλογούσαν στον 19χρονο αρτίστα τον οποίο θαυμάσαμε στο Λονδίνο, τουναντίον απασχολεί περισσότερο για τις αταξίες του εντός -ενίοτε και εκτός- γηπέδων!
Το δέσιμο του Κύργιου με τη γιαγιά του και η αγάπη για το μπάσκετ
Από μικρός ο Κύργιος έπρεπε να απαντήσει στο δίλημμα μεταξύ του αγαπημένου του μπάσκετ και του τένις. Ο ίδιος διαλέγει το δεύτερο παρά τη μεγάλη του αγάπη για το πρώτο, με την αγαπημένη του γιαγιά να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκλογή αλλά και το κίνητρο για την καριέρα του.
Αυτή η «μαγκιά» που εκπέμπει μέσα σε ένα τενιστικό κορτ κάνει στην άκρη έξω από αυτό, αφού ο ίδιος διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με τη γιαγιά του. Αυτό οδηγεί στο να «σπάσει» ο ίδιος, όταν εκείνη φεύγει από τη ζωή το 2017 και μένει εκτός των τενιστικών γηπέδων. Πολλές φορές θα σκέφτηκε αν επέλεξε σωστά και δεν έγινε πιθανώς συμπαίκτης με όλους αυτούς τους οποίους φέρει κατά καιρούς τις φανέλες τους. Στις 27 Ιανουαρίου του 2020 βγαίνει συντετριμμένος στη Rod Laver Arena της Μελβούρνης φορώντας τη φανέλα του Κόμπι Μπράιαντ, που λίγες μέρες νωρίτερα είχε φύγει από τη ζωή.
Η καριέρα του ακροβατεί διαρκώς σε ένα τεντωμένο σκοινί και μετά την απώλεια της αγαπημένης του γιαγιάς, το κίνητρο δεν είναι αρκετό για το τένις. Ποτέ δεν ήταν για τον Κύργιο και έτσι πάντοτε αναζητά κάτι που αυτός θεωρεί ανώτερο, μεγαλύτερο, διότι ο ρόλος του πρωταθλητή και του ακρεφνούς επαγγελματία δεν του ταιριάζει. Ιδρύει το «Ίδρυμα ΝΚ» το 2017 και προσπαθεί να βοηθήσει παιδιά που έχουν χαμηλά εισοδήματα για να παίξουν μεταξύ άλλων και τένις, όπως έκανε αυτός κάποτε, παρά τον ρατσισμό που δέχτηκε ως τέκνο μειονότητας στην Αυστραλία.
Ο Κύργιος αντί για Νο1 έγινε το κακό παιδί του τένις
Το τένις μεταξύ άλλων πάντοτε είχε τη στάμπα του σπορ που παίζεται από την ελίτ. Συμπεριφορές που ξεφεύγουν από τα όρια δεν είχαν θέση σε κορτ και κερκίδες, κάτι που το τελευταίο διάστημα έχει φύγει από το μυαλό των περισσότερων, καθώς τα παραδείγματα γίνονται σταδιακά και επικίνδυνα περισσότερα. Οι «εκρήξεις» κατά τη διάρκεια του αγώνα κάποτε είχαν δίπλα στο λεξικό το όνομα του Νικ.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει συγκεντρώσει στο ποινολόγιό του ένα ποσό που αγγίζει τα 273.500 δολάρια, τα οποία μάλλον είναι λίγα αν συνυπολογίσει κανείς τι έχει κατεβάσει η κούτρα του στο παρελθόν. Ο Κύργιος δεν έχει τη στόφα του πρωταθλητή, ούτε συγκινείται με το κυνήγι των τροπαίων. Δε θέλει να εξαργυρώσει το ταλέντο του έτσι και παίζει απλά επειδή γουστάρει, όποτε γουστάρει και όταν γουστάρει. Διαλέγει επιφάνειες αφού το χώμα δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Για τον λόγο αυτό όταν αγωνιζόταν εκεί εφηύρε το underarm serve, ώστε να αιφνιδιάζει αντιπάλους που στέκονται αρκετά πίσω από τη βασική γραμμή και βρίσκουν αντίδοτο στο βαρύγδουπο σερβίς του.
Τον Ναδάλ τον εκνευρίζει, η σχέση του με τον Τζόκοβιτς περνάει από χίλια κύματα, αφού θεωρεί πως δεν κάνει καλό στο άθλημα ο τρόπος που αγωνίζονται. Στο μυαλό του έχει το θέαμα πάνω από όλα και ο ανταγωνισμός περιορίζεται στα όρια μίας γειτονιάς, όπως τα παιδιά που μαζεύονται να παίξουν ποδόσφαιρο όλοι μαζί, χωρίς περαιτέρω πίεση. Όταν νιώθει πως η δαμόκλειος σπάθη του «πρέπει» βρίσκεται πάνω από την πάντοτε ξεχωριστή κώμη του, τότε το μυαλό φεύγει από το κεφάλι.
Με αυτόν τον τρόπο θα κάνει ευθεία επίθεση στον Στάν Βαβρίνκα το μακρινό 2015, λέγοντας πως ο Κοκκινάκης συνευρέθηκε ερωτικά με την κοπέλα του, αναφερόμενος στη 19χρονη τότε Ντόνα Βέκιτς. Όταν κουράστηκε να χάνει από τον Ζβέρεφ στη Σανγκάη το 2016 σχεδόν παράτησε το παιχνίδι και κατηγορήθηκε για tanking, αφού προηγουμένως τόνιζε στον διαιτητή να δίνει γρηγορότερα το σήμα για τους πόντους ώστε να πάει σπίτι.
Τα περιστατικά δεν τελιώνουν και το αποκορύφωμα έρχεται απέναντι στον Ρούουντ, όταν το 2019 στη Ρώμη εκτοξεύει καρέκλες στα νεύρα του, ενώ τελευταία του «παράσταση» είναι στο Indian Wells, όταν και απέναντι στον… αγαπημένο του Ράφα Ναδάλ γυρίζει κάποια στιγμή στην κερκίδα.
Με ποιον τα έβαλε; Με έναν θεατή που του έδινε οδηγείες, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Μπεν Στίλερ, στον οποίο δε λέει πως να παίξει τις ταινίες του επειδή δεν είναι ο ίδιος ηθοποιός.
Πόσα Grand Slam θα είχε ο Κύργιος αν παρέμενε σοβαρός;
Όταν ο Κύργιος ξεφεύγει πραγματικά δεν υπάρχουν όρια και κατά συνέπεια όταν δεν υπάρχουν όρια δεν υπάρχει και λύση. Το γιατρικό για τις συμπεριφορές αυτές βρίσκεται στον ίδιο. Λες και ένα διαβολάκι προσπαθεί να ισοσκελίσει το εξωπραγματικό του ταλέντο, που θα σκόρπιζε… τρόμο στην απέναντι πλευρά του κορτ με μία ατίθαση, αλλόκοτη νοοτροπία. Το yin και το yang που συνυπάρχει στο είναι του, όπως κάποτε συνυπήρξε το μπάσκετ με το τένις, αλλά η γιαγιά του δεν είναι πλέον εδώ να τον κατευθύνει.
Τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αυστραλία κατέκτησε τον πρώτο του major τίτλο στα διπλά, παρέα με τον καλό του φίλο Θανάση Κοκκινάκη. Ο λόγος ήταν η… επιστροφή στα βασικά. Ο Νικ χάρηκε το παιχνίδι και απολάμβανε κάθε στιγμή του στο κορτ, κρατώντας το «εκρηκτικό» μείγμα στο κεφάλι του μακριά από τους πειρασμούς.
Είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις στην τενιστική κοινότητα ανά τον κόσμο. Πόσα Grand Slam θα είχε αν προσπαθούσε να δείξει τον επαγγελματισμό που αρμόζει στο ταλέντο του. Η απάντηση είναι απλή, θα είχαν εξαρτηθεί πολλά από το πόσο θα απολάμβανε το παιχνίδι και που θα έβαζε αυτός τη γραμμή της ανιδιοτελούς αφοσίωσης σε αυτό. Όπως εκείνος ο 19χρονος κάποτε στο «All England Club» που είχε τόση όρεξη για τένις αλλά και αυτήν την προσήλωση να κερδίσει, σκαρφιζόμενος μέχρι και βολέ κάτω από τα πόδια, αφήνοντας άναυδο τον Ράφα Ναδάλ!
Ο Κύργιος πλέον δεν είναι 19 αλλά 28, το βολέ κάτω από τα πόδια συνεχίζει να υφίσταται στο τένις που έχει σχεδιασμένο στο μυαλό του, όχι γιατί έχει στόχο να κερδίσει, αλλά να συνυπάρχει με το ίδιο το άθλημα γιατί πρέπει. Γιατί αυτό έμαθε να κάνει σε όλη του τη ζωή και δε θα αλλάξει. Δεν εγκλωβίζεται στις νόρμες που απαιτεί το σπορ, προπονητή έχει τον πατέρα του, ίσως γιατί απλά θέλει με κάποιον να συζητά από τις κερκίδες.
Αυτή η συνύπαρξη του είναι πιεστική αν ακολουθεί τα τετριμμένα. Δε θα γίνει ποτέ Νο1, ούτε θα κατακτήσει διψήφιο αριθμό major τίτλων, αλλά ποτέ δεν υπάρχει περίπτωση να μη… διασκεδάσεις αν πας στο γήπεδο για να τον παρακολουθήσεις, αρκεί να μη βρεθείς στο διάβα της ιπτάμενης και πολλές φορές σπασμένη από τα νεύρα ρακέτας του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'