Ο Σπύρος Λούης λέει στον Χίτλερ... «Κυρ Χίτλερ μου, να 'ναι καλά ή φαμίλια σου»
Σαν σήμερα: Ο Σπύρος Λούης λέει στον Αδόλφο Χίτλερ… «Κυρ Χίτλερ μου, να ‘ναι καλά ή φαμίλια σου»
Σαν σήμερα -26 Μαρτίου- το 1940, σύμφωνα με το ληξιαρχείο, πεθαίνει πάμπτωχος στην Αθήνα ο Σπύρος Λούης σε ηλικία 67 ετών. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες έχει πεθάνει την προηγούμενη ημέρα, ανήμερα της επετείου του 1821. Ήταν λίγους μήνες πριν από την Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα.
Γεννημένος στο Μαρούσι στις 12 Ιανουαρίου 1873, ήταν ο νικητής στον μαραθώνιο δρόμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς τότε που ακόμη δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση και ο Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό.
Η νίκη του Σπύρου Λούη αμφισβητήθηκε και ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές τι είχε συμβεί. «Όταν μπήκα στο στάδιο και τερμάτισα, γινόταν τέτοιο πανδαιμόνιο που δεν μπορώ να το περιγράψω. Ξαφνικά με πλησίασε κάποιος και με συγχάρηκε για τη δεύτερη θέση που κατέλαβα. Εγώ κεραυνοβολημένος γύρισα και του είπα. Μα πως είναι δυνατόν; Αφού δε με προσπέρασε κανείς», έλεγε ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ο οποίος υποστήριζε μάταια ότι ήταν ο νικητής.
Δεν έτρεξε ποτέ ξανά
Ο Σπύρος Λούης δεν έτρεξε ποτέ ξανά σε αγώνες. «Όσο ζω θα υποστηρίζω ότι ο Λούης δεν μας κατέφθασε αλλά παρουσιάστηκε ουρανοκατέβατος», επέμενε ο Χαρίλαος Βασιλάκος.
Τη δεκαετία του ’20 ο Σπύρος Λούης εργάστηκε ως φύλακας στον σιδηροδρομικό σταθμό Μαρκόπουλου του Λαυρεωτικού. Το 1926 κατηγορήθηκε για πλαστογράφηση στρατιωτικών εγγράφων και μπήκε στη φυλακή. Μετά από ένα χρόνο και παραπάνω στη φυλακή, αθωώθηκε και βγήκε, ενώ η υπόθεσή του προκάλεσε σάλο στον Τύπο.
Την τελευταία δημόσια εμφάνισή του έκανε το 1936, όταν προσκλήθηκε ως τιμητικός φιλοξενούμενος από τους διοργανωτές των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1936, που διοργανώθηκαν στο Βερολίνο. Εκεί συναντήθηκε με τον Χίτλερ. Μάλιστα, τον σύντομο μεταξύ τους διάλογο περιγράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος. «Σημαιοφόρε της ολυμπιακής παρέλασης, σου προσφέρω κλάδον ελαίας», είπε ο Χίτλερ, για να του απαντήσει ο Σπύρος Λούης: «Ευχαριστώ κυρ Χίτλερ μου, να ‘ναι καλά ή φαμίλια σου». Προφανές ότι ο διερμηνέας τα έχασε και δίστασε να μεταφράσει.
Η ευρύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού
2018: Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 54-104 τον Κόροιβο για την 20η αγωνιστική της BasketLeague. Το +50 με το οποίο έφυγε ο Ολυμπιακός από την έδρα του Κόροιβου δεν κατατάσσει τη σημερινή νίκη του απλά στην πρώτη 10άδα εκείνων με τις μεγαλύτερες διαφορές στην ιστορία του στη Basket League. Το 104-54 συνιστά την ευρύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα και την 9η μεγαλύτερη του συνολικά στην κατηγορία. Παράλληλα αυτή είναι η ευρύτερη νίκη φιλοξενούμενου από τον Απρίλιο του 2007 ενώ 100 ματς συμπλήρωσε στη Basket League ο Κόροιβος.
2008: Ο 33χρονος Ντέιβιντ Μπέκαμ, που αγωνίζεται στην Los Angeles Galaxy, συμπληρώνει 100 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας στον αγώνα εναντίον της Γαλλίας στο Stade de France. Πρόκειται για τον πέμπτο Άγγλο που επιτυγχάνει το κατόρθωμα αυτό μετά τον Μπίλι Ράιτ της Γουλβερχάμπτεν, τον Μπόμπι Τσάρλτον, τον Μπόμπι Μουρ και τον Πήτερ Σίλτον.
2006: Η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ηρακλή Θεσσαλονίκης ηττάται με 3-1 από την Σίσλεϊ Τρεβίζο στον τελικό του Final Four του Indesit European Champions League στη Ρώμη. Στον ρώσικο μικρό τελικό, η Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ κερδίζει την Δυναμό Μόσχας με 3-1.
2000: Κατεδαφίζεται το Στάδιο Kingdome του Σηάτλ με σκοπό την δημιουργία ενός καινούργιου και πιο ακριβού σταδίου.
2000: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών από καρκίνο ο θρύλος του χόκεϊ Maurice “The Rocket” Richard. Ήταν ο πρώτος παίκτης που σκόραρε 50 γκολ σε μια σεζόν και ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερς του NHL.
Ο θρίαμβος του παράλυτου O.J. Waddell
1999: Ο παράλυτος από τη μέση και κάτω O.J. Waddell τερματίζει δεύτερος, ιππεύοντας την “Hutt Girl” στην κούρσα των 25.000 δολαρίων στο Los Alamitos Race Course.
1995: Κάνει πρεμιέρα στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης μια όπερα που έχει σαν θέμα της την ζωή της τενίστριας Martina Navratilova.
1992: Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Mike Tyson κρίνεται ένοχος για τον βιασμό της ”Miss Black America” Desire Washington στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ και καταδικάζεται σε 6 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 δολαρίων.
1991: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ νικώντας τη Σαραγόσα με 76-72.
1989: Στον αγώνα ΠΑΟ – Απόλλων Θεσσαλονίκης (3-0) στη Λεωφόρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά το μέτρο της τιμωρίας διεξαγωγής αγώνα σε άδειες εξέδρες.
Δεληκάρης και Βιέρα στη Μικτή Κόσμου
1975: Ο Γιώργος Δεληκάρης και ο Μίλτον Βιέρα του Ολυμπιακού αγωνίζονται με την Μικτή Κόσμου κάτω από τις οδηγίες του Ρίνους Μίχελς στις Βρυξέλλες εναντίον της Άντερλεχτ που θα αναδειχθεί νικήτρια με 8-3. Ο αγώνας γίνεται προς τιμήν του βέλγου Πολ Βαν Χιμστ και με την Μικτή αγωνίζονται και οι Πελέ, Κρόιφ, Ζαϊρζίνιο και άλλοι.
1959: Ο Mushtaq Mohammed σε ηλικία 15 ετών και 124 ημερών κάνει το ντεμπούτο του με το Πακιστάν εναντίον των Δυτικών Ινδιών στο Lahore και γίνεται ο νεότερος παίκτης του τεστ κρίκετ.
1804: Ο Ούγγρος συγγραφέας και εφευρέτης Wolfgang von Kempelen πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών. Έγινε διάσημος με την κατασκευή του “Τούρκου”, ενός αυτοματισμού παιξίματος σκακιού, ο οποίος απεδείχθη ότι ήταν απάτη, αφού στην ουσία ένας παίκτης κρυμμένος μέσα στο κουτί κάτω από την σκακιέρα, κινούσε μέσω ενός συστήματος με γρανάζια, μία κούκλα ντυμένη με ρόμπα και τουρμπάνι που κρατούσε μία τούρκικη πίπα. Ο μηχανισμός δημιουργήθηκε για να εντυπωσιάσει την αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα και πολλά χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1836, θα περιγραφεί από τον Edgar Allan Poe στο δοκίμιο με τίτλο “Maelzel’s Chess Player”, από τον Johann Nepomuk Maelzel που θα το αγοράσει το 1817, δεκατρία χρόνια μετά τον θάνατο του Kempelen.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»