Ολυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά Μαρτίνς – Κορμπεράν

Sportday.gr

Η μεγάλη διαφορά που καθιστά ολοκληρωτικά αντίθετες τις εκκινήσεις Μαρτίνς και Κορμπεράν στον Ολυμπιακό και η αποστολή «αυτοκτονίας» και «εκτόξευσης» του Ισπανού προπονητή.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από την επίσημη πρεμιέρα του Κάρλος Κορμπεράν στον πάγκο του Ολυμπιακού, η αγωνία για το κατά πόσο θα προλάβει ο Ισπανός τεχνικός να μεταμορφώσει το αγωνιστικό φάντασμα που περιπλανήθηκε στα δύο παιχνίδια με τη Μακάμπι Χάιφα, ολοένα και μεγαλώνει.

Ανεξαρτήτως της άποψης που έχει κανείς για τον πρώην προπονητή της Χάντερσφιλντ (είτε δηλαδή αν ανήκουν στην κατηγορία όσων υποστηρίζουν ότι ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν πολλά υποσχόμενο τεχνικό με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης, είτε εκείνων που θεωρούν ότι οι πρωταθλητές όφειλαν να έχουν στραφεί σε πιο έμπειρη λύση) άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας είναι πολύ πιο δύσκολη από την αντίστοιχη που αντιμετώπισε ο Πέδρο Μαρτίνς στην δικιά του εκκίνηση στο λιμάνι.

Κι αυτή η διαφορά που χωρίζει τους δύο προπονητές στο ξεκίνημά τους στον Πειραιά, δεν είναι απλά μεγάλη αλλά… χαώδης.

Ο Ολυμπιακός, οι δύο μήνες του Μαρτίνς και οι… δύο μέρες του Κορμπεράν

Ο Πορτογάλος είχε την πολυτέλεια να προσληφθεί δύο μήνες πριν ξεκινήσει καν η καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας. Του δόθηκε η δυνατότητα να τη μελετήσει στο φινάλε μιας προβληματικής σεζόν για τους «ερυθρόλευκους», να διαπιστώσει από την εξέδρα της αδυναμίες και τις αρετές του συνόλου που καλούνταν να διαχειριστεί και – σε συνεργασία με τη διοίκηση – να λάβει όλες τις αποφάσεις που έκρινε απαραίτητες για την αναδόμησή της.

Και προσέξτε: Κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα συνθήκες (γιατί συνήθως οι αντικαταστάσεις προπονητών γίνονται στην… τούρλα του Σαββάτου) στην πρώτη του σεζόν ο Μαρτίνς ναι μεν διαφοροποίησε άρδην την εικόνα του Ολυμπιακού, τίτλο όμως δεν κατέκτησε.

Ο Κάρλος Κορμπεράν, όχι μόνο δεν διαθέτει άνεση και πολυτέλεια χρόνου, αλλά αντίθετα καλείται να μεταστρέψει την άποψη των όποιων αμφισβητιών του (όπως είχε κληθεί να το πράξει και ο Μαρτίνς στον πρώτο χρόνο παρουσίας του στην ομάδα) εν μέσω ενός αγωνιστικού τυφώνα που πλήττει εδώ και μήνες τους πρωταθλητές.

Από που να ξεκινήσει και που να σταματήσει κανείς; Από την άθλια αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού από το ξεκίνημα των φιλικών; Από το γεγονός ότι πρέπει να εμπνεύσει ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν ότι σύντομα μπορεί να μην βρίσκονται καν στο ρόστερ της ομάδας; Από την αναγκαιότητα να αναγεννήσει παίκτες που εδώ και μήνες απλά… περιφέρονται στα γήπεδα;

Μια αποστολή… αυτοκτονίας και επιβεβαίωσης των μεγάλων προσδοκιών για τον Κορμπεράν

Κατά πολλούς η αποστολή που ανέλαβε ο Κορμπεράν είναι… αυτοκτονίας. Κατά άλλους το γεγονός ότι την ανέλαβε με τόσο πάθος και τόση εργατικότητα (σαν αυτή που χαρακτηρίζει τις πρώτες του ώρες στις εγκαταστάσεις του Ρέντη) επιβεβαιώνουν απλά τις τεράστιες προσδοκίες που υπάρχουν στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο για την εκτόξευση της προπονητικής του μετοχής μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως συμβαίνει πάντα ο χρόνος θα είναι ο απόλυτος κριτής του Ίβηρα τεχνικού. Ενδεχομένως να ήθελε να τον έχει και σύμμαχο, αλλά στο ξεκίνημα της διαδρομής του στον Πειραιά θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός του!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News