Ολεκσάντρ Ούσικ: Ο πυγμάχος που θα κάνει τον Φιούρι να επιστρέψει

Ο Ολεξάντρ Ούσικ πήρε και τη ζώνη του «The Ring», για την κατηγορία βαρέων βαρών στην πυγμαχία νικώντας για δεύτερη διαδοχική φορά τον Άντονι Τζόσουα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Τώρα τις έχει όλες. Πλην μίας.

Οι εποχές που ο δαιμόνιος Έντι Χερν κανόνιζε αγώνα του Άντονι Τζόσουα με τον Τάισον Φιούρι για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, παρακάμπτοντας ομοσπονδίες και κατατάξεις σε αυτές, ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

Ο Βρετανός πρωταθλητής, που θεωρήθηκε ένα υβρίδιο «Σούγκαρ» Ρέι Λέοναρντ και Μοχάμεντ Αλί σε γοητεία και χάρισμα, στην Ιστορία μάλλον θα περάσει όπως ο Έρνι Σέιβερ ή ο Ρόνι Λάιλ. Για τους περισσότερους καλός, για κάποιους πολύ καλός πυγμάχος, που δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες.

Για το ακριβές της περιγραφής, ο Τζόσουα κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή δις. Είχε ενοποιήσει τη ζώνη της IBF με εκείνη της WBA τον Απρίλιο του 2017, όταν νίκησε τον Βλαντίμιρ Κλίτσκο. Όταν νίκησε τον Τζόζεφ Πάρκερ, πήρε τη ζώνη της WBO. Έκανε μία υπεράσπιση με τον Αλεξάντερ Ποβέτκιν και έχασε τις ζώνες από τον Άντι Ρουίς, την 1η Ιουνίου 2019.

Στη ρεβάνς με τον Ρουίς, στις 7 Δεκεμβρίου του 2019, πήρε ξανά τις ζώνες. Τις κράτησε απέναντι στον Κούμπρατ Πούλεφ και τις έχασε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν ο Ολεξάντρ Ούσικ τον νίκησε με ομόφωνη απόφαση μέσα στο «Tottenham Stadium».

Ο Τζόσουα, λοιπόν, που δεν είχε χάσει στις 22 πρώτες αναμετρήσεις του, έχει ηττηθεί τρεις φορές στις τελευταίες έξι. Η ήττα του τα ξημερώματα της Κυριακής, με μοιρασμένη απόφαση, του στοίχισε και τη ζώνη του «The Ring», η οποία πήγε στον Ούσικ.

Από αυτήν την ενοποίηση λείπει κάτι: η ζώνη της WBC. Σε εκείνη την πλευρά βρίσκεται ο Τάισον Φιούρι, ο οποίος επίσης ύστερα από νίκη επί του Κλίτσκο στις 28 Νοεμβρίου του 2015, είχε πάρει όλες τις ζώνες που τώρα έχει ο Ούσικ.

Ο Άγγλος τιμωρήθηκε για χρήση ναρκωτικών και οι ζώνες αποσπάστηκαν αυτού, με συνέπεια να έχουν καταλήξει πια στον Ούσικ. Όταν ο Φιούρι επέστρεψε, έπαιξε… μπαλίτσα στην WBC.

Στην πρώτη διεκδίκηση, την 1η Δεκεμβρίου του 2018 με τον κάτοχο της ζώνης, Ντιόντε Γουάιλντερ, δεν κατάφερε να την πάρει. Η ισοπαλία εκείνη θεωρήθηκε από πολλούς λανθασμένο αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι ο Φιούρι έπρεπε να έχει νικήσει στον αγώνα.

Ύστερα από δύο επικρατήσεις, η ζώνη, μαζί με εκείνη του «The Ring» για τα βαρέα βάρη, έπεσε στο τραπέζι. Στις 22 Φεβρουαρίου του 2020, ο Φιούρι έβγαλε εκτός τον Γουάιλντερ με τεχνικό νοκ άουτ στον έβδομο γύρο. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά, στις 9 Οκτωβρίου του 2021, έκανε υπεράσπιση με τον ίδιο αντίπαλο.

Ο Φιούρι έκανε αγώνα με τον Ντίλιον Γουάιτ στις 6 Απριλίου του 2022, ώστε να νικήσει το νούμερο δύο στην κατάταξη της WBC. Αυτή η υπεράσπιση του έδινε το δικαίωμα να αγωνιστεί ώστε να ενοποιήσει όλες τις ζώνες. Δηλαδή τη δική του με εκείνες που κατέχει.

Μόνο 10 πυγμάχοι το έχουν κάνει στο παρελθόν, σε 11 περιπτώσεις: ο Σόνι Λίστον, ο Μοχάμεντ Αλί, ο Τζο Φρέιζερ, ο Τζορτζ Φόρμαν, ο Λέον Σπινκς, ο Μάικ Τάισον, ο Μπάστερ Ντάγκλας, ο Εβάντερ Χόλιφιλντ και ο Λένοξ Λιούις.

Στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, όπως με τον Αλί την πρώτη και την τρίτη φορά που τα κατάφερε (ο μοναδικός με πάνω από μία), τον Φρέιζερ, τον Φόρμαν, τον Σπινκς, τον Ντάγκλας, τον Χόλιφιλντ και τον Λιούις, αρκούσε για τον πυγμάχο να γίνει διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου.

Σε αυτήν εδώ την περίπτωση, που ουδείς πυγμάχος εδώ και 22 χρόνια δεν έχει στην κατοχή του όλους τους τίτλους, υπάρχουν δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές, που μπορούν να βάλουν κάτω τις ζώνες τους. Στην κατηγορία βαρέων βαρών κατέχουν δύο μποξέρ όλες τις ζώνες και έχουν ξεμπλέξει με τους διεκδικητές.

Ο Ούσικ αντιμετώπισε με επιτυχία όλες τις δύσκολες καταστάσεις απέναντι στον Τζόσουα | ΑΠΕ

Το πρόβλημα είναι πως ύστερα από τον αγώνα με τον Γουάιτ, με τον οποίο ο Φιούρι «καθάρισε» την κατηγορία του, ο Άγγλος είπε ότι αποχωρεί. Το δέλεαρ, όμως, είναι υψηλό. Από τους προαναφερθέντες, ουδείς αποχώρησε ως αδιαφιλονίκητης παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη, δηλαδή ο ισοβίως πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο.

Ο κορυφαίος cruiserweight όλων των εποχών

Ο Ολεξάντρ Ούσικ είναι εύπλαστος. Όταν κανονίστηκε ο πρώτος αγώνας με τον Τζόσουα, πολλές φωνές κατηγόρησαν τον Άγγλο, επειδή ήθελε να κάνει πιο εύκολο το έργο του και να κερδίσει χρόνο απέναντι στον Φιούρι, τον οποίο δεν επιθυμούσε να αντιμετωπίσει.

Αυτό ήταν εύκολο να αναγνωστή, αλλά αδύνατον να επιβεβαιωθεί. Ο Τζόσουα κραύγαζε ότι θα έστελνε τον Φιούρι στο ρινγκ, αλλά όλο μέλι και τηγανίτα τίποτα. Ο Ούσικ δεν έμοιαζε αντίπαλος για τον Τζόσουα, αφού υπάρχει μια σχετική υψομετρική διαφορά, αλλά κυρίως στα κιλά: ο Βρετανός είναι κατά 12 βαρύτερος από τον Ουκρανό.

Ο Ούσικ, βεβαίως, είναι αγνός πυγμάχος και ξέρει όλα τα μυστικά της τέχνης: μετέφερε την κίνηση που είχε αποκτήσει από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όταν ήταν middleweight -ούτως ή άλλως έχει φουτουριστικά στοιχεία η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Ουκρανοί, αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τον Βασίλ Λοματσένκο.

Για τον Ουκρανό, η γη της Επαγγελίας ήταν η cruiserweight, δηλαδή η κατηγορία πάνω από εκείνη των ελαφρών βαρέων βαρών και κάτω από αυτήν των βαρέων βαρών. Στη heavyweight, πάντως, πήρε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο, το 2012, ενώ ο Τζόσουα ήταν «χρυσός» ολυμπιονίκης στα super heavyweight.

Ο Τζόσουα τα βρήκε μπαστούνια απέναντι σε έναν πυγμάχο που δεν είναι της κατηγορίας one punch knock out, αλλά είναι επιστήμονας στην αποδόμηση. Αυτό συνέβη και την πρώτη και τη δεύτερη φορά. Σε 24 γύρους μεταξύ των δύο πυγμάχων, ο Τζόσουα πήρε έναν: τον ένατο στο δεύτερο αγώνα.

Ακόμα και στο DAZN, που έδειξαν την αναμέτρηση και τόνιζαν τις αρετές του Τζόσουα, εξεπλάγησαν που υπήρξε κριτής ο οποίος βαθμολόγησε 115-113 υπέρ του Βρετανού.

Ήταν φανερό ότι, αν εξαιρούνταν εκείνο το κρεσέντο χτυπημάτων, το οποίο φαινόταν ότι άλλαζε τη ροή και που ο Ούσικ συνέθλιψε με ένα μπαράζ χουκ στο δέκατο γύρο, ο Ουκρανός ήταν ο καλύτερος μποξέρ από τους δύο.

Η δεύτερη διαδοχική ήττα του Τζόσουα από τον Ούσικ τον πείραξε σε συναισθηματικό επίπεδο | ΑΠΕ

Μάλιστα, φαίνεται ότι ακόμα και τα γάντια που επέλεξε να φορέσει ο Τζόσουα ήταν πιο σκληρά, κάτι που κατέστησε σαφές πως στόχος του ήταν το νοκ άουτ. Βέβαια, για να βγάλεις κάποιον νοκ άουτ πρέπει να τον βρεις και, παρ’ ότι ο Ούσικ δεν δίσταζε να πηγαίνει toe to toe με τον Τζόσουα στο κέντρο του ρινγκ, οι αποφυγές τον κατέστησαν σχεδόν αόρατο.

Ο Ούσικ απέδειξε ότι η βαθιά γνώση του αντικειμένου πάντα είναι ανώτερη από τα επιμέρους συστατικά που γίνεται να υπάρχουν για να φέρουν μια αποστολή εις πέρας.

Ο «βασιλιάς των γύφτων» ψήνεται

Ο Φιούρι, βέβαια, είναι επίσης ρέκτης της sweet science. Είναι 34 και έφυγε επειδή τον παρακάλεσε η γυναίκα του, αλλά κιόλας ένιωσε ότι δεν είχε κάτι να αποδείξει. Πριν αποχωρήσει, είχε αφήσει μια υπόνοια ότι θέλει να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή του MMA στα βαρέα βάρη, δηλαδή τον Φράνσις Ενγκάνου.

Αυτήν τη στιγμή, όμως, η πρόκληση είναι υπαρκτή. Ο Ούσικ είχε μήνυμα για τον ίδιο τον Φιούρι, προκαλώντας τον σε αναμέτρηση. Ο «βασιλιάς των γύφτων» δεν θα το άφηνε να πέσει κάτω. Με ένα βίντεο που ανέβασε, χαρακτήρισε τον αγώνα μεταξύ του Ούσικ και του Τζόσουα «έναν από το χειρότερο που έχω δει στη βαρέων βαρών».

Ο Τάισον Φιούρι θέλει να ενοποιήσει όλες τις ζώνες ώστε να γίνει ο αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη | ΑΠΕ

Επιπλέον, είπε «βγάλτε τα βιβλία των επιταγών έξω. Ο “βασιλιάς των γύφτων” ήρθε για να μείνει. Για πάντα». Το πιθανότερο είναι ότι ο Φιούρι ήδη κανονίζει το πρόγραμμα των προπονήσεών του, διότι μπορεί να είπε ότι θα αποχωρήσει, αλλά έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τον τελευταίο αγώνα του.

Ο Φιούρι δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά τέτοιον αντίπαλο. Ο ίδιος είναι ένας Ούσικ 15 πόντους ψηλότερος, τουλάχιστον 20 κιλά βαρύτερος και με εφτά εκατοστά μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών. Ο Ούσικ δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Είναι 1,91μ. και ίσως μπορέσει να βάλει αρμονικά ακόμα πέντε κιλά για μια επικείμενη αναμέτρηση με τον Φιούρι.

Ο τύπος από το Μάντσεστερ είναι ούτως ή άλλως αήττητος σε 33 αναμετρήσεις. Η 34η, όμως, είναι εκείνη που θα σβήσει τα βαρέα βάρη και θα αναγκάσει τις ομοσπονδίες να μοιράσουν ζώνες από την… αρχή. Είν αι δύσκολο να μην επιστρέψει, υπό την έννοια ότι αυτός ο αγώνας είναι και νομότυπο να γίνει, οπότε η συμφωνία της WBC με τις υπόλοιπες είναι δεδομένη.

Από εκεί και ύστερα, οι αμοιβές θα κριθούν από τους χορηγούς, τα εισιτήρια και το pay per view. Οι πυγμάχοι σε τέτοιο βεληνεκές χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για να προετοιμάζονται για μία αναμέτρηση. Το οικονομικό κομμάτι πρέπει να είναι εντάξει, αλλά το κίνητρο πέρα από αυτό, για πρώτη φορά, μοιάζει ισοϋψές, ου μην και ανώτερο, σε σημασία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News