Χβίτσα Χβαρατσκέλια: Το άγαλμά του θα κριθεί από τον Ιανουάριο

Ο Χβίτσα Χβαρατσκέλια ποντάρει ότι το όνομά του θα αρέσει στους Ναπολιτάνους, ώστε να βαφτίσουν με αυτό τα παιδιά τους όταν κερδίσει τη Serie A και φτάσει ψηλά στο Champions League με τη Νάπολι

Η εικόνα του γαμπρού και πατέρα στη Γεωργία, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω είχε ένα λογαριασμό στο twitter με την ονομασία khvaratskelia10 που είναι πια απενεργοποιημένος, έχει φυσικά τη δική της σημασία. Ο τυπάκος, για όσους δεν έχουν δει τη φωτογραφία, παντρεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του φορώντας σμόκιν και τη φανέλα της Νάπολι, με το επώνυμο «Χβαρατσκέλια» στην πλάτη, απ’ έξω.

Ήταν εντυπωσιακό, η νύφη κρατούσε το παιδί τους και ο ίδιος γιόρταζε με τον παίκτη που έπιασε τον κόσμο εξ απήνης από την day one: στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Νάπολι νίκησε στο «Diego Maradona» τη Λίβερπουλ 4-1.

Μια και το γήπεδο έχει πάρει το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενός πραγματικού μάγου, που σε αυτήν την πόλη έχει ζήσει ισοϋψή, ίσως και μεγαλύτερο, θαυμασμό με το Μπουένος Άιρες, το ερώτημα έρχεται αβίαστα: πόσο ταιριάζει το όνομα Χβίτσα στους Ναπολιτάνους του μέλλοντος;

Οι Ναπολιτάνοι είχαν ξεκινήσει να βαφτίζουν τα παιδιά τους Ντιέγκο μετά το πρώτο πρωτάθλημα των «παρτενοπέι», το 1987. Ο Μαραντόνα είχε δώσει τον ενθουσιασμό που έλειπε στη Νάπολη, η οποία είχε πληχθεί οριστικά και αμετάκλητα από τα τραύματα που της είχε δημιουργήσει η εριστική βορειοϊταλική προσέγγιση. Ο Μαραντόνα, προ ημερών γράφτηκε, υπήρξε καταλύτης ώστε αυτό να αλλάξει, όσο κι αν στην υπόλοιπη Ιταλία προσπαθούσαν να κρατήσουν τα προσχήματα.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έδωσε το έναυσμα στους Ιταλούς να τον κυνηγήσουν για τα ναρκωτικά μετά τη συμπεριφορά του στο πλαίσιο του ημιτελικού του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1990

Οι Ναπολιτάνοι περίμεναν τον σωτήρα τους για δεκαετίες ολόκληρες. Ο Μαραντόνα δεν προδόθηκε από τη συγκεκριμένη ομάδα -ήταν ο ημιτελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου του ’90 που τον έκανε βορά στις ορέξεις των Ιταλών αξιωματούχων. Όλη η προσμονή πριν την αναμέτρηση της 3ης Ιουλίου στο «Σαν Πάολο» κρίθηκε από τα ψυχολογικά τρικ του Μαραντόνα.

Δεν είναι της παρούσης και δεν θα γίνει της… μέλλουσας, μια και η Ιταλία δεν θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, που έχει προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης παιχνιδιών την 21η Νοεμβρίου. Της παρούσης είναι αν ταιριάζει το όνομα Χβίτσα τα ναπολιτανάκια του μέλλοντος.

Η Νάπολι έχει κάνει μια εκπληκτική χρονιά. Πέρασε πρώτη στη φάση των «16» του Champions League και το Σάββατο παίζει ένα δύσκολο παιχνίδι, στο Μπέργκαμο με την Αταλάντα, προκειμένου να στείλει τη διαφορά στους οκτώ πόντους πριν γίνει η διακοπή.

Ας μη γίνει οποιαδήποτε παρεξήγηση, η Νάπολι είναι εκπληκτική ομάδα. Έχει βάλει 30 γκολ σε 12 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και 20 σε πέντε ματς στο Champions League, με το παιχνίδι απέναντι στη Λίβερπουλ, την ήττα με σκορ 2-0, να είναι το δεύτερο παιχνίδι στη σεζόν που η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι δεν έχει σκοράρει φέτος, μετά το 0-0 στη Φλωρεντία στις 28 Αυγούστου με τη Φιορεντίνα.

Ο Χβαρατσκέλια πανηγυρίζει του πρώτο του τέρμα με την Νάπολι στη νίκη επί της Βερόνα με 5-2

Είχε 13 διαδοχικές νίκες μέχρι το «Άνφιλντ» και ο Χβαρατσκέλια έγινε ο απόλυτος σταρ της ομάδας. Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για κομήτη, αλλά είναι και ποδοσφαιρόφατσα: παίζει με τις κάλτσες κάτω, τα καλάμια γυμνά, η πλάτη του κάνει μια ανεπαίσθητη κλίση προς τα μπροστά, κάτι που τον κάνει ποδοσφαιρικό αλήτη, είναι παίκτης της ομάδας και έχει ένα πρόσωπο που μοιάζει να πεινάει.

Είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο του ποδοσφαίρου από τα τέλη του Αυγούστου και ύστερα. Η Νάπολι, επιπροσθέτως, ζει και αναπνέει για το πρωτάθλημα που, ναι μεν κατέκτησε για πρώτη φορά το 1987, αλλά έχει να γευτεί τη χαρά εδώ και 32 χρόνια. Και να που, τώρα, με μια ομάδα που είναι γεμάτη με ποδοσφαιριστές οι οποίοι παίζουν ισόποσα μπαλίτσα ανάμεσα στον ποδοσφαιρικό εγωισμό και την ομαδικότητα, την ατομική τρέλα και τη μαζική τακτική προσέγγιση, έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα -μπορεί, όμως, να είναι ελάχιστο.

Η διακοπή και πώς θα επηρεάσει

Με τους «παρτενοπέι» να ηττώνται για πρώτη φορά στο «Άνφιλντ», η απορία είναι αν αυτή η ήττα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός -άλλωστε έχασαν από τη Λίβερπουλ σε ένα παιχνίδι που μπορούσαν να ηττηθούν μέχρι και με τρία γκολ διαφορά- ή η αρχή μιας περιόδου ντεφορμαρίσματος.

Αν ισχύει το πρώτο, τότε η διακοπή έρχεται σε πολύ κακή… ζωδιακή φάση για την ομάδα του Σπαλέτι: το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι απλώς ένα διάλειμμα στη σεζόν, αλλά την διακόπτει. Στην πραγματικότητα, είναι σαν να παίζονται δύο περίοδοι σε μία.

Η Νάπολι ήταν οπωσδήποτε η ομάδα του πρώτου μισού της σεζόν

Αν ισχύει το δεύτερο, τότε το διάλειμμα των οκτώ εβδομάδων έρχεται σε μια εξαιρετική στιγμή: δεν προλαβαίνει να τριφτεί στις ήττες, διατηρεί την ανεμελιά και την αγνότητά της και εξατμίζεται σαν όνειρο.

Το Σάββατο, στο «Μπέργκαμο», θα υπάρχει μια ένδειξη για το τι θα χάσει ο κόσμος μέσω του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Όμως, όπως και να έχει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μάθουμε εκτός της πραγματικότητας.

Και ποιος ξέρει; Το πρώτο παιδί που θα ονομαστεί Χβίτσα μπορεί να γεννηθεί ή να βαφτιστεί το καλοκαίρι του 2023. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που θα δοθεί η δουλειά σε έναν γλύπτη που από το πρωί διαμαρτύρεται για ό,τι συμβαίνει στη ζωή του για να φτιάξει το άγαλμά του. Ένα άγαλμα που θα στηθεί έξω από το «Diego Maradona».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News