Παγκόσμιο Κύπελλο 2010: Για ποιο λόγο να ζητήσει συγγνώμη ο Σουάρες;

Ο Λουίς Σουάρες αποσόβησε με… μανσέτα ένα σίγουρο γκολ της Γκάνας στο 119′ του προημιτελικού με την Ουρουγουάη τη 2η Ιουλίου 2010 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Τιμωρήθηκε και τα γεγονότα που επακολούθησαν, συνέβησαν ερήμην του

Ο ισχυρισμός ότι ο νόμος υπάρχει ώστε ο άνθρωπος να μη ζητάει άμεση εκδίκηση όταν θίγεται, δεν είναι παράλογος. Η τιμωρητικότητα εξαγνίζεται με την ποινή, ως εκ τούτου εκείνος που έχει υποστεί την αδικία επαφίεται στη δικαιοσύνη προκειμένου να μη χρειαστεί να πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του και να ενεργήσει με μίσος, με το οποίο θα επιζητήσει το πολλαπλάσιο κακό, σε σχέση με αυτό που ο ίδιος έπαθε, του θύτη του.

Από μόνοι τους, η Δικαιοσύνη και εκείνος που την αντιλαμβάνεται ως λειτούργημα ενεργούν πρωτίστως με γνώμονα την αποφόρτιση. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Ισχύει και στην περίπτωση του Λουίς Σουάρες και του χεριού που έκανε με την Γκάνα στον προημιτελικό της Ουρουγουάης για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010. Τη φάση της διοργάνωσης.

Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε, αλλά η ιστορία είναι γνωστή. Στις 2 Ιουλίου, στο «Soccer City» του Γιοχάνεσμπουργκ, οι Αφρικανοί προηγήθηκαν με έναν ασύλληπτο κεραυνό του Σούλεϊ Μουντάρι στο 45+2’, ο Ντιέγκο Φορλάν ισοφάρισε στο 55’ με εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ, το παιχνίδι πήγε στην παράταση και στο 119’, σε ένα μποτιλιάρισμα στην άμυνα των Ουρουγουανών, ο Ασαμόα Γκιαν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Θα ήταν γκολ, αν δεν βρισκόταν ο Λουίς Σουάρες στη γραμμή του τέρματος, που την έδιωξε με τα δύο χέρια του. Ο επιθετικός του Άγιαξ, τότε, έκανε… κάθετη μανσέτα και οι Γκανέζοι κέρδισαν πέναλτι. Ο Σουάρες αποβλήθηκε από τον Πορτογάλο Ολεγκάριο Μπενκερένσα και πήγαινε προς τα αποδυτήρια, όταν στάθηκε στο στίβο για να δει το πέναλτι.

Ο Γκιαν πήρε φόρα και έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Εκστασιασμένος, με παραμορφωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ο 23χρονος ποδοσφαιριστής, που είχε βάλει τα δύο γκολ στο παιχνίδι της φάσης των «16» με τη Νότιο Κορέα, το οποίο η Ουρουγουάη νίκησε 2-1, γύρισε προς τον πάγκο της ομάδας του με τις δύο γροθιές σφιγμένες και πανηγύρισε.

Στη διαδικασία, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας ο Σεμπαστιάν Αμπρέου έλεγε στους συμπαίκτες του, «θα το κάνω, θα το κάνω», ο Φερνάντο Μουσλέρα έπιασε τα πέναλτι των Τζον Μενσά και Ντομινίκ Αντιγιά ενώ ο Γκιαν σκόραρε το πρώτο, ο «Λόκο» έσκαψε την μπάλα πάνω από τον Ρίτσαρντ Κίνγσον στο πέμπτο και η Ουρουγουάη πέρασε στα ημιτελικά.

Ο Λουίς Σουάρες εξήγησε το αυτονόητο, γιατί, δηλαδή, ούτε απολογήθηκε ούτε πρόκειται να απολογηθεί για το χέρι που έκανε στον προημιτελικό με την Γκάνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010

Από εκείνο το παιχνίδι συμπληρώνονται 12 χρόνια και 5 μήνες ακριβώς και η Ουρουγουάη αντιμετωπίζει την Γκάνα παίζοντας τις πιθανότητές της για να παραμείνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Σουάρες, πια, έχοντας φύγει και από τη Νασιονάλ, με εκείνον τον ποδοσφαιριστή δεν έχει οποιαδήποτε σχέση υπό την έννοια της φυσικής κατάστασης. Ένα μισάωρο στο γήπεδο είναι μαξ.

Η ζωή έχει πλάκα αν αναλογιστεί κάποιος ότι το τελευταίο παιχνίδι του με τη φανέλα της εθνικής Ουρουγουάης πιθανότατα θα έρθει απέναντι στην ομάδα στην οποία στέρησε τη μεγαλύτερη στιγμή στην Ιστορία της και τη μεγαλύτερη επιτυχία του αφρικανικού ποδοσφαίρου μετά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Νιγηρίας στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα.

Αν σκεφτεί με ποιον τρόπο αρχικά της την στέρησε, κερδίζοντας απλώς λίγο χρόνο, και πώς η ίδια η Γκάνα έχασε την ευκαιρία της.

Ο Κουρτ Οκράκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γκάνας, είχε μιλήσει για εκδίκηση από τον Απρίλιο κιόλας. Οι Γκανέζοι θέλουν να σβήσουν εκείνο το ματς ή τουλάχιστον να αλλοιώσουν την εφιαλτική διάσταση που έχει πάρει. Σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, με τις 50 κορυφαίες στιγμές στην Ιστορία, είχαν βάλει το χέρι του Σουάρες, επικρίνοντάς τον για απρεπή συμπεριφορά.

Μόλις την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου του 2022, τον ρώτησαν αν μετανιώνει για αυτό που έκανε. Όχι, προφανώς όχι. Ενώ είναι καταφανές ότι ο Σουάρες έκλεψε, είναι, από την άλλη, βέβαιο ότι υπερασπίστηκε το εθνικό ιδανικό. Επιπροσθέτως, και αυτό είναι το πλέον σημαντικό στη διήγηση, γι’ αυτό τιμωρήθηκε άμεσα.

Η πράξη του Σουάρες στον προημιτελικό δεν κρίνεται από το έμμεσο αποτέλεσμα, δηλαδή από το χαμένο πέναλτι του Γκιάν, αλλά από τη δική του τιμωρία. Γι’ αυτό, κιόλας, θα πρέπει να υποτεθεί πως αν ο επιθετικός της Γκάνας ευστοχούσε το πέναλτι, δεν θα υπήρχε οποιαδήποτε σπέκουλα περί μετάνοιας, αφού η Ουρουγουάη θα έχανε το παιχνίδι.

Δεν χρειάζεται καν η είσδυση στην πιθανότητα ο Σουάρες να μη μετάνιωνε αν δεν τιμωρούνταν. Άλλωστε, είναι πλειστάκις αποδεδειγμένο ότι η συγγνώμη που ζητάται δεν συνοδεύεται από βαθιά μεταμέλεια. Ο Ουρουγουανός φορ, πάντως, δεν έχει οποιονδήποτε λόγο για να ζητήσει συγγνώμη. Για όσους είχαν την ευκαιρία να καθυστερήσουν μια ήττα σε προημιτελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου και δεν το έκαναν, επειδή δεν είναι ευπρεπής συμπεριφορά, τίθεται ζήτημα νοημοσύνης.

Και μάλλον σε αυτό πρέπει να ψάξουν οι Άγγλοι το λόγο που εδώ και 56 χρόνια δεν έχουν πάρει ένα διεθνές τρόπαιο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News