Παναθηναϊκός-Αρμάνι Μιλάνο 90-77 (72-72 κ.δ.): Μπέικον σημαίνει… σχιζοφρένεια

eurokinissi

Ο συγκλονιστικός παικταράς που λέγεται Ντουέιν Μπέικον οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε απίθανη ανατροπή απέναντι στην Αρμάνι και χάρισε στην ομάδα του νίκη-θριλερ στην παράταση, που κρατά τους “πράσινους” ολοζώντανους στο κυνήγι της οκτάδας στη Euroleague

Η κακή μέρα φάνηκε από το… κανονικό πρωί, με τη διαφαινόμενη απουσία του άρρωστου Γουόλτερς, που οριστικοποιήθηκε λίγο πριν το τζάμπολ. Αγωνιστικά, η κακή μέρα φάνηκε με τα δύο σκοτωμένα σουτ και τις τέσσερις χαλασμένες επιθέσεις προτού συμπληρωθεί τρίλεπτο.

Κι όμως, αυτός ο ανεβασμένος Παναθηναϊκός ξέρει να αντιπαρέρχεται και τα άσχημα ξεκινήματα και τις σημαντικές απουσίες (Γκριγκόνις, ο Μποχωρίδης γύρισε τον αστράγαλο στην τρίτη περίοδο) και διαφορές 15 πόντων. Νίκησε 90-77 την Αρμάνι (72-72 κανονική διάρκεια) των οκτώ πια συνεχών ηττών, ο ίδιος πήγε στις τέσσερις συνεχείς (είχε να το κάνει από τον Δεκέμβριο του 2019) και στο 6-6.

Ας είναι καλά ο υπερπαικταράς Μπέικον των 31 πόντων και 7 ριμπάουντ, που έκανε τον κόσμο να παραληρεί, φωνάζοντας «σχιζοφρένεια, τραλαλαλαλά». Στους 22 πόντους, τις 5 ασίστ και τα 4 κλεψίματα σταμάτησε ο κατακόρυφα ανεβασμένος μετά την ανάπαυλα Λι. Πρώτοι σκόρερ του Ετορε Μεσίνα οι Μήτρου-Λονγκ (15), Λουβαβού-Καμπαρό (15) και Ντέιβις (13).

Ντάμπα-ντούμπα, μέχρι να τρυπήσει το παρκέ

Μπροστά σε περίπου 10.000 φίλους του, το «τριφύλλι» ξεκίνησε με τον Λι αντί του μεγάλου απόντος, αλλά ο βραχύσωμος πόιντ γκαρντ δεν μπορούσε να δημιουργήσει. Η μπάλα κολλούσε στα χέρια του, οι επιθέσεις εκδηλώνονταν στο τέλος του χρόνου από τα 9 μέτρα και χρειάστηκε μια τεχνική ποινή (και συνάμα τρίτο φάουλ του Λουβαβού-Καμπαρό) για να γίνει σεφτές.

Η ισοφάριση 6-6 αποτέλεσε αναλαμπή. Ο Ντέιβις κέρδιζε τις μάχες χαμηλά, μπήκαν και κάποια τρίποντα, οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν: 11-6, 16-10, σκορ δεκαλέπτου 22-13. Κατάχρηση ντρίμπλας από τους γκαρντ σε βαθμό κουραστικό, μη εκμετάλλευση του μπόνους των φάουλ από το 4’.

Τρίποντο… δεν, Μπέικον ένας εναντίον πολλών

Ακόμα πιο γρήγορα, μέσα σε τρία λεπτά στα 4 φάουλ οι Ιταλοί και στη δεύτερη περίοδο, και σε αυτήν θα μπορούσε να έχει πάει περισσότερες φορές στη γραμμή το «τριφύλλι». Βρέθηκε στο -14 στο 15’ (31-17), αντέδρασε και μείωσε 39-33 με δίποντο και τρίποντο του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, εντούτοις ο άπειρος γκαρντ-φόργουορντ χάρισε τρεις βολές στον Μπάρον στην εκπνοή.

Στο 42-33 πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια, με τους «πράσινους» να σπάνε τα καλάθια με τα 2/14 σουτ τριών πόντων, έναντι 5/11 των αντιπάλων τους. Εκείνοι έλεγχαν και τα ριμπάουντ (24-15, τα εννιά επιθετικά), άρα ο Παναθηναϊκός δεν έτρεχε, άρα πόντους δεν έβρισκε, παρά μόνο με τον Μπέικον (14 π. έως τότε), που έπαιρνε την μπάλα και τα έβαζε και με δύο και με τρεις Ιταλιάνους.

Ούτε με ροντέο, «πράσινο» σερί 10-0 κι ελπίδες

Ξαφνικά ο ρυθμός άνοιξε στην έναρξη του δεύτερου μέρους, αλλά η μείωση 42-37 πάλι με τον Μπέικον αποδείχθηκε πρόσκαιρη. Ο Αμερικανός κουράστηκε κι άρχισε τα λάθη, οι συμπαίκτες του τον ακολούθησαν, από την άλλη πλευρά ο Λουβαβού-Καμπαρό βρήκε το χέρι του, φτάνοντας τα 3/3 τρίποντα.

Ιταλικό σερί 8-0 και 57-42 λίγο μετά, στις μέγιστες διαφορές. Η ομάδα του Μεσίνα είχε καλό passing game, η έξτρα πάσα στις γωνίες βρισκόταν συνεχώς. Στα τελευταία δυόμισι λεπτά της τρίτης περιόδου ο Λι ενέπνευσε σερί 10-0, με καλές άμυνες στα δυναμικά hedge out ακόμα και από τον Γκουντάιτις. Πάλι όμως, ενώ ο ελληνικός σύλλογος είχε να δώσει τέσσερα φάουλ, δέχτηκε καλάθι σε νεκρό χρόνο (59-52).

Άλλες δύο επιστροφές, σόου Μπέικον στην παράταση

Πάλι σε διψήφια τιμή η διαφορά στο 64-54, πάλι ανέβασμα των αμυντικών δεικτών και της πίεσης, να και σερί 9-0 για τη μείωση στον πόντο (64-63)! Τρίποντα των Χολ και Ντέιβις (!) για το 70-64 της Αρμάνι πάνω που το ΟΑΚΑ κόχλαζε, νέα επιστροφή μετά το 72-65 και ευκαιρία προσπεράσματος.

Ο Μπέικον όμως, που με τις καλαθάρες του είχε γυρίσει για πολλοστή φορά το ματς, αστόχησε για τρεις στο 72-70 στα 50’’. Ε, και; Ηρθε η ισοφάριση 72-72 με το κάρφωμα του Παπαγιάννη στη λόμπα του Λι στα 8’’. Ο Π. Καλαϊτζάκης κέρδισε πανέξυπνα επιθετικό φάουλ από τον Λουβαβού-Καμπαρό στα 2’’, ο Μπέικον αστόχησε υπό ασφυκτική πίεση μετά το τάιμ άουτ, παράταση.

«Πράσινο» προβάδισμα 78-75 με δύο καλάθια… ξέρετε ποιου (Μπέικον), μα αυτά ήταν μόνο η προθέρμανσή του στο έξτρα πεντάλεπτο. Η Αρμάνι έμεινε να παρακολουθεί την παράστασή του, το τρίποντο του Λι στην εκπνοή έβαλε το κερασάκι στην τούρτα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News