Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Ο Τίχομιρ Γκβάρντιολ θα λείψει λίγο παραπάνω από την ψαραγορά

Ο Τίχομιρ Γκβάρντιολ αποφάσισε να πάει στο Κατάρ για να παρακολουθήσει την Κροατία και το γιο του, Γιόσκο, και να ζήσει από κοντά ένα από τα ομορφότερα παραμύθια του φετινού Μουντιάλ…

Οι κάμερες από τα κροατικά κανάλια εφόρμησαν, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των εμπόρων και των πελατών, στην ψαραγορά του Ζάγκρεμπ. Δεν έψαχναν κάποιον, στην πραγματικότητα, αναζητούσαν τον κανέναν. Η είδηση είχε πέσει ως κεραυνός εν αιθρία στα γραφεία. Ο Τίχομιρ Γκβάρντιολ έλειπε από τη θέση του.

Όλοι ήξεραν τι σήμαινε αυτό, αλλά προφανώς προκαλούσε έκπληξη το ενδιαφέρον. Για τον πατέρα του Γιόσκο Γκβάρντιολ δεν έχουν μαζευτεί πολλά στοιχεία. Γίνεται να ειπωθεί μετά βεβαιότητας ότι τον φωνάζουν «Τάτα». Επίσης,ασφαλής τοποθέτηση είναι ότι έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 2022 η ιστοσελίδα transfermarkt είχε προσδιορίσει την τιμή πώλησης του σε περίπου ένα μήνα 21χρονου στόπερ της Λειψίας στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η τιμή της πώλησής του θα αγγίξει το εννιαψήφιο νούμερο. Στην Αγγλία λένε ότι η Τότεναμ, που αρχικά ενδιαφερόταν για εκείνον, δεν θα μπορεί να δώσει χρήματα. Αναφέρουν, επίσης, ότι το φαβορί είναι η Τσέλσι, αλλά η μετακίνησή του θα συμβεί μόνο αν δεν ενδιαφερθεί η Ρεάλ Μαδρίτης. Σε περίπτωση που οι «μερένχες» μπουν σοβαρά στην εξίσωση και λέγεται ότι ετοιμάζουν πρόταση της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ, τα δεδομένα θα αλλάξουν αισθητά.

Ευσυγκίνητος ο Γιόσκο Γκβάρντιολ ανάμεσα σε δικούς του ανθρώπους

Για τον Γκβάρντιολ, ο οποίος φοράει μάσκα αφού έσπασε τη μύτη του στο νικηφόρο (3-1) παιχνίδι με τη Φράιμπουργκ για την Bundesliga, ενδιαφέρθηκαν αγγλικές ομάδες από το 2019, όταν ήταν ποδοσφαιριστής της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και οδήγησε την ομάδα Νέων στα προημιτελικά του δικού της Champions League. Ήταν η Τσέλσι που την απέκλεισε, αλλά αυτό συνέβη στα πέναλτι. Από τότε εποφθαλμιούν αυτό το δυνατό παιδί από την πρωτεύουσα της Κροατίας οι «μπλε».

Είναι θεμιτό να αναφερθεί ότι ο πατέρας του Γιόσκο ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στα νιάτα του. Η ομάδα της φανέλας την οποία φόρεσε ήταν η Τρεσνιέφσκα Νόβιγκραντ, στη γενέτειρά του. Εκεί έστειλε το γιο του, τον οποίο ανακάλυψαν και διεκδίκησαν με ζήλο η Χάιντουκ Σπλιτ και η Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Νίκησε στο νήμα η δεύτερη.

Στις 4 το πρωί

Επίσης, γίνεται να ειπωθεί με σιγουριά ότι το αυτί του Τίχομιρ Γκβάρντιολ δεν ίδρωνε από όλα αυτά. Βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται στην κατηγορία των αγουροξυπνημένων. Κάθε μέρα, στις 4 το πρωί, ο πατέρας του νεαρού αμυντικού, που είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάει στην Αγγλία το καλοκαίρι του 2020 επειδή η Premier League είναι ένα πρωτάθλημα που στηρίζεται στη φυσική δύναμη και την αντοχή και ο ίδιος δεν τις κατείχε στον επιθυμητό βαθμό, ανοίγει τα μάτια του.

Δεν περνάει πολλή ώρα και παίρνει το δρόμο για την ψαραγορά, όπου πουλάει στον πάγκο του ψάρια. Ουδείς θεωρεί ότι οι Γκβάρντιολ, ο «Τάτα» και η μητέρα του Γιόσκο, Σάνια, θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά βιοτικό πρόβλημα.

Ένας περήφανος πατέρας

Παρ’ όλα αυτά, ο Τίχομιρ μοιάζει να μην ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι το παιδί του, που είδε το πρώτο φως στις 23 Ιανουαρίου του 2002, βγάζει ένα μισθό που φτάνει για να κάθονται τουλάχιστον οι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Είτε αποφάσισε να ηγείται από παράδειγμα είτε απλώς θεωρεί ζωογόνο το να κάνει την εργασία του, έχει ένα συγκεκριμένο πάγκο και καταλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χώρο. Οι κινήσεις του μοιάζουν να είναι αυτοματοποιημένες. Από την ψαραγορά δεν λείπει, παρά σπανίως. Μέχρι, τουλάχιστον, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.

Τότε ήταν που οι κάμερες επιτέθηκαν στον πάγκο του, για να διαπιστώσουν ότι η πληροφορία ήταν έγκυρη. Ο Τίχομιρ Γκβάρντιολ έλειπε και ουδείς είχε πάρει το μέμο νωρίτερα. Είχε αποφασίσει, επιτέλους, πως είχε φτάσει η ώρα να πάει στο Κατάρ.

Να δει από κοντά την Κροατία και το γιο του σε έναν ημιτελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου, ένα χρόνο μετά την παρουσία του στον προημιτελικό του Euro και το σχεδόν βιβλικό παιχνίδι με την Ισπανία, το 5-3 με το οποίο οι «χρβάτσκι» ηττήθηκαν στην παράταση. Το γιο του σε έναν ημιτελικό Κυπέλλου με την Αργεντινή.

Ασφαλές δεν είναι να ειπωθεί αν σκέφτηκε την ψαραγορά μετά τη φάση του 69’, όταν ο Λιονέλ Μέσι έκανε τρία ανοίγματα, δύο παύσεις και δύο σπασίματα για να προσπεράσει το εμπόδιο του Γιόσκο, που μάρκαρε σαν από εγχειρίδιο. Γράφτηκε: «Ο Γιόσκο Γκβάρντιολ τα έκανε όλα σωστά. Απλώς ο Μέσι σε κάνει να αμφιβάλεις για την πίστη σου».

Ο Τίχομιρ Γκβάρντιολ παρέμεινε στο Κατάρ. Η Κροατία αντιμετωπίζει στο «Khalifa International » το υπέροχο Μαρόκο, με το οποίο είχε έρθει ισόπαλη, 0-0, στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, στις 17:00.

Στη φάση του τρίτου γκολ της Αργεντινής, ο Γιόσκο Γκβάρντιολ τα έκανε όλα σωστά και αυτό δεν ήταν αρκετό

Οι δύο ομάδες ενδιαφέρονται πραγματικά για την τρίτη θέση, αρκεί να θυμηθεί κάποιος πώς έκαναν οι Κροάτες ποδοφαιριστές το 1998, μετά τη νίκη τους επί της Ολλανδίας 2-1, τα γκολ οι σπουδαίοι Ρόμπερτ Προσινέτσκι και Νταβόρ Σούκερ.

Έπειτα, η οικογένεια θα επιστρέψει και ο Γιόσκο θα καθίσει κάποιος μέρες πριν φύγει για τη Γερμανία, που το πρωτάθλημα συνεχίζεται στις 20 Ιανουαρίου. Η ζωή θα πάρει τους κανονικούς ρυθμούς της. Η Λειψία έχει «δέσει» έως το 2027 τον Γκβάρντιολ, αλλά ίσως κοιτάξει να αυξήσει τη ρήτρα του.

Ο Γιόσκο ξέρει ότι με αυτήν τη θητεία κέρδισε, σε εμπειρία, άλλωστε η ομάδα του βρίσκεται στη φάση των «16» του Champions League, όπου θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι, ο ίδιος σκόραρε στους ομίλους, το πρώτο γκολ στο 3-2 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ είναι τρίτη στην Bundesliga, με έξι βαθμούς διαφορά από την πρώτη Μπάγερν, την οποία υποδέχεται με την επιστροφή στη δράση.

Ο Τίχομιρ Γκβάρντιολ, πάλι, θα συνεχίσει να ρίχνει… παραγάδι και να ξυπνά τα άγρια ξημερώματα για να πουλά τα ψάρια του στη λαϊκή.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News