ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Για όλα τα ιερά τέρατα του ελληνικού πόλο αλλά κυρίως για τον αξέχαστο Νώντα…

Ο Κώστας Κοφινάς γράφει για το ταξίδι του ελληνικού πόλο στα ουράνια και εξηγεί γιατί ήρθε στο Τόκιο η επιτυχία που έψαχνε εδώ και δεκαετίες η εθνική ομάδα

Αν κάποιος ανατρέξει στα κιτάπια της Ιστορίας, ασφαλώς θα βρει σπουδαίους πολίστες. Τον Σιταρένιο και τον Σταθάκη. Τον Αρώνη. Τον Κυριάκο Γιαννόπουλο. Τους Παπαναστασίου, τον «γάτο» και τον «πιλότο». Τον Μαυρωτά. Τους Αφρουδάκηδες. Τον Χατζηθεοδώρου. Τον Καλακώνα, τον Δεληγιάννη και τον Νώντα Σαμαρτζίδη που έφυγε πριν από 25 χρόνια πνιγμένος στα νερά της Επιδαύρου. Πολλές οι γενιές που πάλεψαν με το χλώριο…

Δεν είναι σκοπός τούτου του κειμένου να αραδιάσει ονόματα και σημαντικούς σταθμούς της πισίνας. Θέλει απλά να καταδείξει ότι το πόλο ανδρών δεν είναι ένα απλό ή άγνωστο άθλημα – έχει μεγάλη διαδρομή στην πατρίδα μας. Το οξύμωρο φυσικά σχετίζεται με το γεγονός ότι  έφτασε τώρα στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων και το γιατί δεν είχε συμβεί αυτό νωρίτερα.

Συνολικά 16 παρουσίες σε αντίστοιχα τουρνουά μετρά η εθνική που είχε στο παρελθόν κολοσσούς της υδατοσφαίρισης στις τάξεις της. Και πάντα κάτι της έλειπε, έβλεπες χώρες από την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία να ξεχωρίζουν όπως και την πάντα δυνατή Ουγγαρία με τη μακρά παράδοση. Η έκτη θέση στην Ατλάντα (1996), η τέταρτη στην Αθήνα (2004) ήταν οι υψηλότερες θέσεις που πήραμε. Και άξαφνα, το μπαμ! Μια τρελή πορεία και το αήττητο που όλοι καμαρώνουν γι’ αυτό. Ταυτόχρονα η προσμονή για το χρυσό μετάλλιο που πλέον δεν είναι όνειρο. Το χαϊδεύεις, το αγγίζεις, μετράς τις στιγμές έως ότου αρχίσει ο τελικός της Κυριακής.

Πώς, όμως, φτάσαμε έως εδώ; Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία σε τούτη τη ζωή. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια στοιχεία που ατσάλωσαν τον χαρακτήρα της ομάδας και συνέβαλαν στην εκτόξευση. Αρχικά ο κόουτς Θοδωρής Βλάχος. Μέλος του Ολυμπιακού ως παίκτης, κάνει καλύτερη καριέρα ως προπονητής σε σύγκριση με αυτή του αθλητή. Θήτευσε δίπλα σε κολοσσούς των πάγκων, πάει να πει κοντά στους Κροάτες Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς και Βέσελιν Τζούχο, ενώ ήταν συνεργάτης (και) του Ούγγρου Ζόλταν Κάσας στο κόκκινο τιμόνι. Τι σημαίνει αυτό; Ο Βλάχος δέχθηκε επιρροές από δύο διαφορετικές σχολές, συν την ελληνική και τις δικές του ιδέες που πάντα προσαρμόζονται στο σύνολο και τους παίκτες που καλεί.

Δεύτερον, η ομοιογένεια της ομάδας. Εχοντας παράλληλα το πόστο του προπονητή σε Ολυμπιακό και εθνική, γνωρίζει από πρώτο χέρι κάθε …χούι των πολιστών του. Ολες τις δυνατότητες αλλά και την (όποια) αχίλλειο πτέρνα τους. Φροντίζει να παίρνει το καλύτερο. Φουντούλης, Κολόμβος, Μουρίκης, Καπότσης, Δερβίσης, Ζερδεβάς, Γεννηδουνιάς, Σκουμπάκης, Αργυρόπουλος ανήκουν στους Ερυθρόλευκους. Ο  Βλαχόπουλος ήταν επί σειρά ετών στον Πειραιά. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως ναι μεν ο Ολυμπιακός νικά με σκορ «πολλά με λίγα» τους αντιπάλους του στην Ελλάδα, ωστόσο η ομάδα σφυρηλατείται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δη στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Κάπως έτσι έφτασε σε τελικούς και πανηγύρισε μετά το 2002, την κατάκτηση της κούπας και το 2018. Μια ακόμη παράμετρος που χρήζει επισήμανσης σχετίζεται με τις εμπειρίες που αποκομίζουν και κουβαλούν όσοι πάνε στο εξωτερικό. Στις πισίνες οι κώδικες επικοινωνίας είναι γνωστοί. «Τρώνε πολύ ξύλο»  είναι μια φράση και σίγουρα ο Φουντούλης στη Φερεντσβάρος (έφτασε ψηλά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και είναι πρώτος σκόρερ!), αλλά και ο Βλαχόπουλος (αρχικά σε Ποσίλιπο και μετά σε Εγκερ), ναι μεν έφαγαν μπόλικο, ταυτόχρονα όμως ανέβασαν το επίπεδό τους ως αθλητές.

Κάπως έτσι, η εθνική ομάδα του πόλο έφτασε στην κορυφή και την υπέρβαση που θα μπορούσε να έχει προκύψει χρόνια πριν. Δεν πειράζει. Το πόλο πλέον είναι εξωστρεφές άθλημα. Ανοίγει τα μάτια του, έχει ανοιχτούς ορίζοντες και όποιος επιλέξει να περάσει τα σύνορα μπορεί να βελτιωθεί.  Με ευεργετικές συνέπειες για όλη την ομάδα!

Υ.Γ. Μεγάλο respect και για την προσωπικότητα όλων των θριαμβευτών. Στις δηλώσεις τους έβγαλαν ήθος και ποιότητα, κάτι φυσικό αν γνωρίζεις την ψυχοσύνθεση όλων. Με θέα τις πυρκαγιές, έχοντας στο νου τον πόνο όλης της πατρίδας από την ανείπωτη καταστροφή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News