European Super League: Μαζί στο «Ritz» Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, και ο Ζοάν Λαπόρτα, πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, είναι «φίλοι» από καιρό. Ο Ενρίκε Θερέθο, πρόεδρος της Ατλέτικο Μαδρίτης, το σκέφτεται να προστεθεί στην παρέα.

Ως CEO της A22 Sports Management, ο Μπερντ Ράιχαρντ είναι εκείνος που ουσιαστικά εκπροσωπεί τους τρεις συλλόγους που έχουν απομείνει να κυνηγούν το όνειρο της ευρωπαϊκής Super League. Η λέξη «όνειρο» βάζει το ρομαντισμό σε ένα εγχείρημα δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρέπει να συντηρείται κατά το νεκρό χρόνο για να μην «πεθάνει».

Η αντίδραση το καλοκαίρι του 2021, ενώ έμοιαζε καθολική, δεν ήταν. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους παρέμειναν πιστές στο όνειρο της κλειστής λίγκας για τους μεγάλους συλλόγους και δεν άλλαξαν ρότα. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν βρήκαν την αντίδραση που βρήκαν οι αγγλικές ομάδες, αλλά και κλαμπ που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τον κόσμο τους.

Η διαφορά του εκατομμυρίου από το δισεκατομμύριο, είναι τεράστια. Ένα εκατομμύριο δευτερόλεπτα είναι μία εβδομάδα, τέσσερις μέρες, 13 ώρες, 46 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Ένα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα είναι 31 χρόνια, 251 μέρες, 13 ώρες, 34 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα.

Για τους κολοσσούς επιχειρηματίες που επιχειρούν στο ποδόσφαιρο, η διαφορά αυτή είναι η μόνη που παίζει ρόλο. Η μόνη που δίνει δυναμική στη σχέση τους. Η Μπαρτσελόνα, η οποία εδώ και 15 χρόνια προβαίνει σε διαρκείς αντιφάσεις ανάμεσα στο ιδανικό της και την πραγματικότητα, είναι το κλαμπ που ενδιαφέρεται περισσότερο ακόμα και από τη Ρεάλ να πραγματώσει το εγχείρημα ενός πρωταθλήματος που οι σύλλογοι θα έχουν εγγυημένα δισεκατομμύρια ευρώ.

Λαπόρτα και Πέρεθ σχεδιάζουν τον τρόπο που θα ανοίξουν το δρόμο για τη European Super League

Γι’ αυτό και οι «μερένχες» την έχουν πάρει στη φτερούγα τους. Οι φίλοι των «μπλαουγκράνα», που κάποτε κράδαιναν τη σημαία της ανεξαρτησίας, δεν ξέρουν πώς να νιώσουν γι’ αυτό. Από τη μία, αντιλαμβάνονται απολύτως ότι το κλαμπ έχει οικονομικό πρόβλημα, κυρίως μέσω της κακοδιαχείρισης και των ανομιών της προηγούμενης διοίκησης, με τον Ζοζέπ Μπαρτομέου για πρόεδρο.

Αναγνωρίζουν ότι η διοίκηση Λαπόρτα, που έχασε τον Λιονέλ Μέσι, δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε για να τον κρατήσει. Ο νυν πρόεδρος της «Μπάρσα» είπε ότι «αν ο Μπερνάρντο Σίλβα κοστολογηθεί στα 80 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα μπούμε στη διαδικασία να τον αποκτήσουμε».

Ξέρουν, ακόμα, ότι η μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι τον προηγούμενο χρόνο ήταν μια επένδυση, ένα χρέος της Μπαρτσελόνα στη European Super League, όταν αυτή γίνει. Σημαίνει ότι για να γίνει η μεταγραφή συνέτρεξαν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Φλορεντίνο Πέρεθ.

Όμως, δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι ο Πέρεθ έγινε πρόεδρος της Ρεάλ με την απόκτηση του Λουίς Φίγκο. Και παρ’ ότι γλυκαίνονται με το γεγονός ότι έχουν μια ανταγωνιστική ομάδα, η οποία είναι πρώτη στη Liga, δεν εμπιστεύονται, με τίποτα, τον 75άρη, πια, επιχειρηματία.

Ο Ενρίκε Θερέθο, πρόεδρος της Ατλέτικο Μαδρίτης

Ο Πέρεθ και ο Λαπόρτα, πάντως, είναι κολλητοί. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η σχέση τους θα παραμείνει στενή μέχρι να πραγματωθεί το όραμά τους για την κλειστή λίγκα. Σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ράιχαρντ στολ «Ritz» της Μαδρίτης, έφτασαν μαζί και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Οι ίδιοι δεν μίλησαν, αλλά άκουσαν τον Ράιχαρντ να λέει ότι το σενάριο της European Super League δεν είναι απιθανότητα, αλλά μπορεί να γίνει.

Ξέρετε ποιος άλλος εμφανίστηκε στην εκδήλωση; Ο Ενρίκε Θερέθο, πρόεδρος της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Με το μικρότερο δυνατό κόστος

Ο Θερέθο βρίσκεται στην πλέον ευχάριστη θέση. Κουμαντάρει μια ομάδα που ο κόσμος έχει αποφανθεί ότι δεν συνάδει με τα ιδανικά της να συμμετέχει σε μια νεοπλουτιστική συμμαχία, αλλά δεν αποκλείει κάτι αν δεν ακούσει την ιδέα.

Γι’ αυτό βρέθηκε εκεί. Έφυγε ακριβώς την ώρα που ξεκίνησαν οι ομιλητές, αλλά το γεγονός ότι ενδιαφέρεται δεν αλλάζει. Όλοι οι ιθύνοντες των ομάδων της Liga θέλουν να μάθουν πώς σκέφτονται οι καρχαρίες να φτιάξουν αυτό το πρωτάθλημα. Όλοι φιλολογικά ενδιαφέρονται, αλλά ουδείς παίρνει την ευθύνη να δηλώσει υποστήριξη.

Επί του παρόντος, η Ρεάλ δεν νοιάζεται για αυτό. Αυτό που ενδιαφέρει τον Φλορεντίνο Πέρεθ είναι να έχει συμμάχους την κρίσιμη ώρα, όταν, δηλαδή, η Μαδρίτη θα εξαπολύσει την αντεπίθεσή της για το concept. Προς το παρόν, αυτός που αγαπάει τους «μερένχες» περισσότερο ακόμα και από την Μπαρτσελόνα, είναι ο Χαβιέρ Τέμπας, δηλαδή ο πρόεδρος της Liga.

Οι φίλοι της Μπαρτσελόνα δεν ξέρουν αν πρέπει να εμπιστευτούν τον άνθρωπο που το 1999 τους άρπαξε τον Λουίς Φίγκο

Στα ντουζένια του, το ισπανικό πρωτάθλημα δεν ήταν διεγερτικό, σε θέαση και ακρόαση, όταν είχε πολλές καλές ομάδες, αλλά όταν είχε δύο μεγάλες. Πρακτικά, το προϊόν Premier League υπερτερεί σε όλα του ισπανικού πρωταθλήματος και αυτό, βεβαίως, είναι ένας βραχνάς που απασχολεί, διότι πρόκειται για τον ανταγωνισμό.

Στα γραφεία, που βρίσκονται στην ισπανική πρωτεύουσα, θυμούνται τα αστρονομικά νούμερα που έκαναν από το 2008 και μετά με τα «Classico» και παίρνουν θάρρος, βλέποντας την Μπαρτσελόνα να είναι στην κορυφή της βαθμολογίας αυτού του πρωταθλήματος. Ο Τέμπας ξέρει ότι ρισκάρει, διότι στην περίπτωση που τα δύο μεγαθήρια κάνουν το… πραξικόπημά τους, θα αναγκαστεί να εναντιωθεί.

Το προϊόν, που πασχίζει με νύχια και δόντια να πουλήσει, θα χάσει κατά πολύ την αξία του. Αλλά το βασικό πρόβλημά του είναι αν θα μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, εφόσον η κατάσταση φτάσει σε εκείνο το σημείο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News