Άρσεναλ: Το λάθος του Φαν Πέρσι για τον Μπέργκαμπ στο τζακούζι

Ο Ρόμπιν φαν Πέρσι είδε τον Ντένις Μπέργκαμπ να κάνει ατομικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της προπόνησης της Άρσεναλ και έβαλε με τον εαυτό του ένα στοίχημα, το οποίο έχασε.

Πολύ σημαντική για την οικονομία του πρωταθλήματος θα είναι η επόμενη αγωνιστική της Premier League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου, στις 14:30 και η Τότεναμ την Άρσεναλ την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, στις 18:30. Στο χειρότερο σενάριο για τους «κανονιέρηδες», η λήξη της 18ης αγωνιστικής θα τους βρει με μόλις δύο πόντους πάνω από την ομάδα του Πεπ Γουαρδιόλα.

Στο καλύτερο, θα είναι 8 και, πιθανότατα, θα έχει προσπεραστεί με επιτυχία η παγίδα της διακοπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για την Άρσεναλ, ο Ιανουάριος ήταν πάντα κρίσιμος μήνας. Δεν είναι μία η φορά που έχει χάσει τους στόχους της στο λυκαυγές του νέου έτους. Γι’ αυτό, κιόλας, μπαίνει συχνά λαβωμένη ψυχολογικά στη φάση των «16» της διοργάνωσης που παίζει στην Ευρώπη, συνήθως το Champions League.

Αυτά τα 19 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι το μεγαλύτερο σερί της από τότε που κέρδισε τον πρώτο τίτλο της το 1931, με προπονητή το θρυλικό Χέρμπερτ Τσάπμαν. Η Άρσεναλ πήρε το τρόπαιο του πρωταθλητή το 1953 και έπειτα το 1971. Μετά νίκησε, με εκείνο το 2-0 μέσα στο «Άνφιλντ», το 1989. Το 1998, το 2002 και το 2004 κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα.

Η μέρα που ο Ντένις Μπέργκαμπ έφτασε στην Άρσεναλ θεωρείται παλιγγενεσίας από τους φίλους του συλλόγου

Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ στηρίχθηκε στους Γάλλους της και, βέβαια, σε μία από τις μεγάλες διάνοιες του ποδοσφαίρου με το ονοματεπώνυμο Ντένις Μπέργκαμπ.

Ο Μπέργκαμπ υπήρξε ο θεμέλιος λίθος μίας ομάδας που «έθαψε» το… αγροτικό ποδόσφαιρο στην Αγγλία και έβαλε τα καρφιά στο φέρετρό του. Που έπαιξε πανέμορφα και κατάφερε να μεταφέρει αυτήν την ομορφιά στον ανταγωνισμό. Θου Κύριε, αλλά η ομάδα του 2003 ήταν καλύτερη ακόμα και από εκείνη του 2004, που είχε πάρει το πρωτάθλημα αήττητη.

Ο Μπέργκαμπ έδινε στην Άρσεναλ ένα διαφορετικό είδος αρμονίας από εκείνο του Τιερί Ανρί, ο οποίος έπαιξε τρία χρόνια στην Μπαρτσελόνα, από το 2007 έως το 2010, και το 2022 δήλωσε πως ο Ολλανδός ήταν ο κορυφαίος συμπαίκτης του. Πάνω από τον Λιονέλ Μέσι. Όταν τον ρώτησε ο Μάικα Ρίτσαρντς για τον Αργεντινό, ο Ανρί απάντησε απλά: «Ο Ντένις Μπέργκαμπ».

Με τον «Μη Ιπτάμενο Ολλανδό» να κάνει τα πάντα αβίαστα, θα νόμιζε κάποιος ότι απαιτούνταν λίγη προπόνηση. Ο Μπέργκαμπ, άλλωστε, ήταν ελάχιστα συγκρουσιακός με συμπαίκτες και αντιπάλους, κάτι που… σύγχυζε τον Γιόχαν Κρόιφ όταν τον είχε στις ακαδημίες του Άγιαξ στο Άμστερνταμ, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Ήταν ένας πολύ καλός παίκτης, ένας προφήτης και μία διάνοια…

Ο τελευταίος ζούσε για τις συγκρούσεις και ήθελε από τον Μπέργκαμπ να αποκτήσει αυτήν τη διάσταση. Ο νεαρός από το Άμστερνταμ θα σκόραρε τρεις φορές σε ένα παιχνίδι και στο επόμενο ο προπονητής του θα τον έβαζε κεντρικό αμυντικό. Θα περίμενε κάποιος, ειδικά ο Κρόιφ, τη σύγχυσή του, αλλά ο Μπέργκαμπ θα χαιρόταν. Εκτιμούσε τα προβλήματα, ήθελε να τα έχει μπροστά του για να βρίσκει τις λύσεις τους.

Το λάθος που δεν ήρθε

Η ουσία, λοιπόν, ήταν ότι ο Μπέργκαμπ έπρεπε να προπονείται και μάλιστα πιο σκληρά από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές ώστε να διατηρεί αυτό το δαντελένιο στυλ που υποχρέωνε συμπαίκτες και αντιπάλους να τον αποκαλούν «στράικερ των σκιών».

Ο συμπατριώτης του, Ρόμπιν φαν Πέρσι, είχε πει μια ιστορία επ’ αυτού. Ο τελευταίος πήγε στην Άρσεναλ το 2004, ούτως ειπείν ατύχησε, αφού έπρεπε να περιμένει ως το 2013 για να κατακτήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας με τη… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την πρώτη χρονιά του.

Με τον Μπέργκαμπ ήταν συμπαίκτες για δύο χρόνια και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τον τρόπο που δούλευε. Σε μία περίπτωση, είχε τελειώσει μια χαλαρή προπόνηση αποκατάστασης στο προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ και βρέθηκε στο τζακούζι για να συνεχίσει. Από εκεί, μέσα από ένα παράθυρο, μπορούσε να παρακολουθεί τι συνέβαινε στον αγωνιστικό χώρο.

Εκεί είδε τον Μπέργκαμπ να συνεχίζει την προπόνησή του και μάλιστα με σημαντική προσπάθεια: έκανε σπριντ, άλματα και ασκήσεις με την μπάλα.

Ο Τιερί Ανρί είπε ότι ο Ντένις Μπέργκαμπ είναι ο κορυφαίος συμπαίκτης που είχε ποτέ

Ο Φαν Πέρσι κοιτούσε με ενδιαφέρον και σκέφτηκε «θα μείνω στο τζακούζι έως ότου ο Μπέργκαμπ κάνει ένα λάθος». Εκείνη τη στιγμή, ο 21χρονος φορ δεν κατάλαβε το ρίσκο που έπαιρνε.

Πέρασαν 45 λεπτά και ο αριστεροπόδαρος Ολλανδός βρισκόταν ακόμη στο τζακούζι. Είχε μουλιάσει, οι μπουρμπουλήθρες πια τον ενοχλούσαν. Δεν ήθελε να είναι εκεί, αλλά το είχε υποσχεθεί στον εαυτό του και δεν μπορούσε να αθετήσει το λόγο του: ο Μπέργκαμπ δεν είχε κάνει ακόμη το λάθος που θα τον έβγαζε έξω.

Η Άρσεναλ υπήρξε η ηγερία του όμορφου ποδοσφαίρου στην Αγγλία το 2000. Ήταν εκείνη η ομάδα που ουσιαστικά δημιούργησε τον «πονηρό» Μουρίνιο, τον «αντιστασιακό» Πορτογάλο προπονητή. Τον Μάιο του 2005, ο Πορτογάλος, πρωταθλητής με την Τσέλσι, δήλωσε ευθέως ότι δεν του άρεσε η Άρσεναλ. Όταν ρωτήθηκε γιατί, απάντησε: «Διότι νίκησε 7-0 την Έβερτον. Γι’ αυτό δεν μου αρέσει».

Ο Πορτογάλος, πάντως, έγινε για τους «κανονιέρηδες» η… Χάρυβδη του Άλεξ Φέργκιουσον. Μαζί την αποδόμησαν. Ο Ντένις Μπέργκαμπ αποχώρησε το 2006.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News