Πεπ Γκουαρδιόλα: Το παράπονο για το τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημα

Μετά την ήττα της Μάντσεστερ Σίτι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», 2-1, για την Premier League, ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν να σκάσει -και είχε σοβαρό λόγο γι’ αυτό.

Η ανανέωση του συμβολαίου του Πεπ Γκουαρδιόλα με τη Μάντσεστερ Σίτι ως το 2025 φυσικά και σημαίνει ότι ο Καταλανός είναι ο έμπιστος της διοίκησης, ασφαλώς και εννοεί ότι οι γαλάζιοι φίλαθλοι του Μάντσεστερ θεωρούν πως είναι ο κορυφαίος που έχει κάτσει ποτέ στον προπονητικό θώκο των πολιτών.

Δεν είναι αμελητέο, στη συζήτηση. Η εμβέλεια του Πεπ στο Μάντσεστερ έχει υπόσταση: κάποιοι νομίζουν ότι είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ιστορία της Σίτι, άλλοι, ότι είναι ο κορυφαίος που έχει πάει ποτέ στην Αγγλία, μερικοί, ότι είναι ο καλύτερος στον κόσμο και κάποιοι, κατατί λιγότεροι, ότι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Ουδείς, πάντως, νομίζει ότι δεν έχει την πρωτοκαθεδρία τουλάχιστον για τη Σίτι. Όπως έχει καταστεί σαφές, στόχος των «πολιτών» είναι το Champions League.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως, ακόμα και οι ηρωισμοί της Ρεάλ Μαδρίτης να μπουν στην εξίσωση, στον αγγλικό Βορρά θεωρούν ότι η Σίτι έκανε ένα πρώτης τάξεως χαρακίρι, χάνοντας την πρόκριση στον τελικό για ελάχιστα, ενώ τους έχει κοστίσει και η ελλιπής εμφάνιση στο «Ντραγκάο», απέναντι στην Τσέλσι, στις 29 Μαΐου του 2021.

Χαμένος στο «Ντραγκάο», μετά την ήττα από την Τσέλσι στον τελικό του Champions League

Επιπλέον, έστω κι αν λέγεται ψιθυριστά, θεωρείται ότι ο Καταλανός τεχνικός ηττήθηκε τακτικά από τον Τόμας Τούχελ στο ματς που οι «μπλε» νίκησαν 1-0. Βεβαίως, η πραγματικότητα δείχνει ποιος αντέχει στο χρόνο. Ο Γερμανός απολύθηκε και ο Γκουαρδιόλα συνεχίζει. Φυσικά δεν υπάρχει καμια τρομερή απόσταση σε ό,τι αφορά το βάρος της φανέλας μεταξύ των δύο ομάδων.

Μετά την ήττα της ομάδας του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με σκορ 2-1, ο Καταλανός ήταν να σκάσει. Ειρήσθω εν παρόδω, καν πριν αυτό το παιχνίδι, η ομάδα του Έρικ τεν Χαγκ παιζόταν 20 προς ένα για να πάρει τον τίτλο, ενώ κάποια στιγμή στην αρχή της φετινής Premier League είχε φτάσει στο 89 προς 1.

Η Άρσεναλ νίκησε 2-0 την Τότεναμ στο «Tottenham Stadium» και έφτασε τους 47 βαθμούς, η Σίτι έχει 39, η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από 38. Η διαφορά βρίσκεται στους 8 και απομένει ακόμη πάνω από ένας γύρος στο πρωτάθλημα.

Σε παιχνίδια όπως το 4-0 με την Τσέλσι στο Κύπελλο Αγγλίας, η Μάντσεστερ Σϊτι παίζει το ποδόσφαιρο που θέλει ο προπονητής της

Το ξέσπασμα του Γκουαρδιόλα, λοιπόν, δεν συνταιριάζει απολύτως με τη βαθμολογία. Ενδεχομένως να έπνιξε ένα παράπονο για την άμυνα της ομάδας του και την αφέλειά της να ασκήσει πίεση στη Γιουνάιτεντ στο 77’, με το σκορ στο 1-0 υπέρ της, με αποτέλεσμα στη φάση της ισοφάρισης του Μπρούνο Φερνάντες να βγάλει δύο παίκτες που είχαν όλη την άνεση του κόσμου να κάνουν ό,τι θέλουν στο τρανζίσιον -κάτι που συνέβη, αφού ο Μάρκους Ράσφορντ, ακάλυπτος, μπόρεσε να πάει προς την μπάλα και να μην την ακουμπήσει.

Ίσως ο Καταλανός θεωρεί ότι δεν γίνεται να φτάσει την Άρσεναλ ή, ακόμα, ότι από εδώ και μπρος η συντοπίτισσά του θα πάει… τρένο, οπότε ακόμα κι αν οι «κανονιέρηδες» χάσουν το προβάδισμα που έχουν αποκτήσει, η Γιουνάιτεντ θα γίνει το φαβορί.

Μπορεί, όμως, να είναι κάτι άλλο. Η πίεση που νιώθει από το κυνήγι της Ιστορίας.

Ο θρύλος του Άλεξ Φέργκιουσον και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Γκουαρδιόλα βρίσκεται σε μια θέση στην οποία αναγιγνώσκει μια μοναδική ευκαιρία ώστε να μπει στα βιβλία της μυθολογίας. Επειδή, παρά την κοινωνικότητά του, σίγουρα αυτό το φωτεινό ποδοσφαιρικό μυαλό κρατάει κάτι για τον εαυτό του, δεν γίνεται να εκτιμηθεί ακριβώς πόσο τον νοιάζει η δική του υστεροφημία, παρά μόνο μέσα από τον περιβόητο ανδρικό εγωισμό.

Μια διαφωνία… καταλανικού βεληνεκούς με τον Μάρκους Ράσφορντ

Ο Πεπ θέλει να κατακτήσει, ασφαλώς, το Champions League με την ομάδα του, αλλά είναι περιώνυμος για το γεγονός ότι προτιμά την Premier League και γενικώς το θεσμό του πρωταθλήματος: το έχει στο μυαλό του σαν κάτι αρκετά δυσκολότερο από μια διοργάνωση που έχει λιγότερα παιχνίδια και εξ ορισμού ο παράγοντας τύχη μπορεί να παίξει αιχμαλωτιστικό ρόλο.

Γι’ αυτό και θα υποτεθεί, μόνο και μόνο για να υπάρξει η βάση που οδηγεί το κείμενο, πως ο πρώτιστος στόχος του για τη φετινή σεζόν ήταν η Premier League. Μάλιστα, φέτος οιστρηλατείτο από την κατάκτησή της περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ο λόγος είναι ότι το 2023 η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα για τρίτη διαδοχική χρονιά.

Ο Γκουαρδιόλα είχε στα σκοινιά τη Ρεάλ Μαδρίτης τον προηγούμενο Μάιο, αλλά με κάποιον τρόπο του την… σκαπούλαρε

Μόνο τρεις ομάδες και ένας συν… ένας προπονητές το έχουν καταφέρει στην Ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, δηλαδή τα τελευταία… 135 χρόνια: η Χάντερσφιλντ από το 1924 έως το 1926, η Άρσεναλ από το 1933 έως το 1935 και η Γιουνάιτεντ από το 1999 έως το 2001. Πάει να πει, μόνο μία τα τελευταία 87 χρόνια, δηλαδή από το 1935 έως το 2022.

Επιπλέον, οι δύο προπονητές που έχουν βάλει το αποτύπωμά τους σε αυτό, είναι επί της ουσίας ένας. Ο Χέρμπερτ Τσάπμαν ήταν ο προπονητής της Χάντερσφιλντ στις νίκες της το 1924 και το 1926 και της Άρσεναλ στη νίκη της το 1933. Δηλαδή ήταν ο αρχιτέκτονας των δύο ομάδων, αλλά δεν το έκανε τρεις φορές με μία.

Από την άλλη μεριά, ο Άλεξ Φέργκιουσον όχι μόνο το έκανε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά την πρώτη χρονιά κατέκτησε το τρεμπλ: δηλαδή η δυναστεία άρχισε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, του Κυπέλλου και του Champions League και συνεχίστηκε με ακόμα δύο πρωταθλήματα.

Ένα στιγμιότυπο κατευθείαν για meme

Αυτός, πιθανώς, είναι ο τύπος που σκέφτεται ο Γκουαρδιόλα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ξέρει, διαμένοντας την τελευταία εφταετία στο Νησί, πως η Γιουνάιτεντ είναι ξεκάθαρα το μεγαλύτερο brand στην Αγγλία. Οι νίκες της και οι ήττες της απασχολούν εντονότερα τους πάντες. Βρίσκεται σε μια θέση ευθύνης, με μία ομάδα, μάλιστα, που ήδη από πέρυσι ήταν εκείνη στην οποία έχει μείνει περισσότερο. Κάπως θέλει να αλλάξει αυτό.

Γι’ αυτό και ήταν… χολοσκασμένος και είπε «δεν με νοιάζει η Premier League». Ο ίδιος μάλλον δεν δύναται να θεωρεί ότι ο αφορισμός του θα μπορούσε να χαλαρώσει το συνεργάτη του για πολλά χρόνια, δηλαδή τον Μικέλ Αρτέτα, αλλά περισσότερο ήταν μια κουβέντα που ειπώθηκε πάνω στην άψη της στιγμής: μια μίνι, έστω και παιδιάστικη, παραδοχή ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ έχει έναν υπερβατικό χαρακτήρα που ο ίδιος, με όλη την ποδοσφαιρική ανησυχία και όλες τις γνώσεις του, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News