Νόβακ Τζόκοβιτς: Το staredown στον Τσιτσιπά

Τα τρία τρομακτικά δευτερόλεπτα που ο Νόβακ Τζόκοβιτς κόλλησε το βλέμμα του στον Στέφανο Τσιτσιπά, στον τελικό του Australian Open.

Το αφηγείται ο Τζο Ρόγκαν στο πολύ δημοφιλές podcast του και έχει το νόημά του. Ο Μίρκο Κρο Κοπ, κατά κόσμον Μίρκο Φιλίποβιτς, μπήκε στο κλουβί της Σαϊτάμα της Ιαπωνία στις 10 Σεπτεμβρίου του 2006, μόλις εννιά μέρες αφού η εθνική ομάδα νίκησε τις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μπάσκετ.

Ο Κροάτης από το Βινκοβίτσι αντιμετώπισε τον Βραζιλιάνο Βαντερλέι Σίλβα, για το Γκραν Πρι Pride Conflict Absolute. Ο Λατινοαμερικανός είχε το παρατσούκλι «Axe Murderer» (ελληνιστί «Ο δολοφόνος με το τσεκούρι) και μία από τις ικανότητές του ήταν το λεγόμενο staredown. Πρόκειται για τη διαδικασία που οι δύο αντίπαλοι, συμβαίνει κυρίως στις πολεμικές τέχνες, κοιτιούνται πριν ξεκινήσουν να παλεύουν.

Ο Κρο Κοπ, που το προσωνύμιό του με το οποίο παρουσιαζόταν στα πρωταθλήματα της ΜΜΑ, μεταφράζεται ως «Κροάτης αστυνομικός», ήταν μέρος της αντιτρομοκρατικής ομάδας Λούτσκο, η οποία ανήκε στις ειδικές δυνάμεις στην Κροατία. Ο Ρόγκαν περιέγραψε πώς, σε αυτό το staredown, ο Μίρκο κινούσε μόνο τους αμφιβληστροειδείς του και είπε ότι «αυτό το βλέμμα είναι ενός τύπου που έχει σκοτώσει άνθρωπο με μαχαίρι».

Έπειτα, συμπλήρωσε: «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Βαντερλέι έχει χάσει σε staredown». Ο Κρο Κοπ έβγαλε νοκ άουτ τον Βραζιλιάνο με κλωτσιά στο κεφάλι, 5’52” πριν τη λήξη του πρώτου γύρου.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς φιλάει το τρόπαιο του πρωταθλητή για το Australian Open 2023

Στον τελικό του Australian Open την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, μία στιγμή ήταν ανάλογη. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρισκόταν ήδη, στα μέσα του δεύτερου σετ, σε δυσμενή θέση απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς. Είχε χάσει το πρώτο 6-3 και στο 3-3 του δεύτερου αντιμετώπισε μερικούς break points. Ο Έλληνας τενίστας αρνήθηκε να παραδοθεί και τελικά πήρε το γκέιμ και προηγήθηκε 4-3.

Μια από τις πιο θορυβώδεις ιαχές ανέβλυσε στη «Rod Laver Arena». Ο Τσιτσιπάς εξερράγη. Θα ήταν αδύνατον ακόμα και να υποτεθεί τι είπε, πάντως, στην άλλη μεριά του κορτ, ο Τζόκοβιτς δεν κοίταξε απλώς την αντίδρασή του. Θα μπορούσε να έχει στρέψει το σώμα του και να οδεύει προς την καρέκλα του κοιτάζοντας προς τα εκεί.

Όμως, βλέποντας τον Τσιτσιπά να σηκώνει τα χέρια του και να παρακινεί το κοινό να πανηγυρίσει μαζί του, έριξε το βλέμμα του πάνω του. Η κάμερα έκανε σπουδαία δουλειά σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο, αφού έπιασε τη συντριπτική πλειονότητά της ώρας που ο Τζόκοβιτς κοίταζε τον αντίπαλό του. Ήταν σκάρτα τρία δευτερόλεπτα, αλλά, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που το βλέμμα μένει κολλημένο πάνω σε κάτι, έμοιαζαν πολύ περισσότερα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε επιπλέον κίνητρο απέναντι στον Σέρβο, αλλά ο Τζόκοβιτς αποδείχθηκε πάλι άτρωτος

Ο Σέρβος δέρκετο τον Τσιτσιπά. Μοιάζει υποτιμητικό ακόμα και ότι τα μάτια του πετούσαν φλόγες. Ήταν εκεί, καταβλητικός, και προσπάθησε να διαλύσει τον αντίπαλό του μόνο με το βλέμμα του. Το παιχνίδι παιζόταν, εκείνος ήταν μπροστά στα σετ, θα σέρβιρε, οπότε δεν έστεκε ουσιαστικό προβάδισμα για τον Έλληνα τενίστα, οπότε θεώρησε μάλλον προσβλητική για τον ίδιο την αντίδραση του Τσιτσιπά.

Ο 24χρονος, από τη μεριά του, ήταν ήδη θυμωμένος με τον Τζόκοβιτς. Γι’ αυτό.

 

Σε αυτήν τη θέση που βρίσκεται ο Τζόκοβιτς στην ιεραρχία του τένις, μόνο σε δύο αντιπάλους του θα γινόταν να ανεχθεί αυτές τις αντιδράσεις -τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ, βεβαίως βεβαίως. Ο ίδιος υπήρξε, σε όλες τις αναμετρήσεις απέναντί τους, ιδιαιτέρως επιφυλακτικός στο πώς θα περιφέρει τον εαυτό του μέσα στο κορτ. Πιθανότατα, αυτή η αντιμετώπιση έπαιξε ρόλο στην παροιμιώδη πειθαρχία του ως αθλητή.

Παρά το εξαιρετικά εντυπωσιακό staredown, ο Τσιτσιπάς είναι πολύ ποιοτικός αντίπαλος για να γίνει βορά στις ορέξεις του Τζόκοβιτς. Ο Έλληνας τενίστας έφτασε το δεύτερο και το τρίτο σετ στο τάι μπρέικ και ακόμα και σε αυτήν τη διαδικασία, που φυσικά θέλει ατσαλωμένα νεύρα, αφού πόντος που περνάει, δεν ξαναπερνάει, παραδόθηκε δύσκολα. Είχε το δικό του κίνητρο απέναντι στον Σέρβο, αλλά πλειστάκις, κόντρα στον Τζόκοβιτς, αυτό δεν είναι αρκετό.

Παρέα με το τρόπαιο του Australian Open και τον αριθμό 10, που δηλοί πόσες φορές έχει νικήσει στη Μελβούρνη

Γι’ αυτό, κιόλας, πρόκειται για έναν τενίστα που έχει κατακτήσει 22 Major, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ναδάλ, και 10 Australian Open, τα περισσότερα στην Ιστορία. Έχει νικήσει αυτό το τουρνουά για ένα διάστημα δεκαετίας.

Ο σπαραγμός στον οποίο παραδόθηκε μετά τη λήξη του τελικού, με την οικογένειά του και τον προπονητή του, Γκόραν Ιβανίσεβιτς, έναν Κροάτη, παρόντες, ήταν κάτι πολύ διαφορετικό: απότοκο της προηγούμενης χρονιάς, όταν οι Αυστραλοί δεν του αρνήθηκαν απλώς να παίξει λόγω απάτης με το εμβόλιο, αλλά τον κράτησαν έγκλειστο, λες και ήταν ένας κοινός απατεώνας.

Ο Τζόκοβιτς, φυσικά, δεν ξέχασε αυτήν τη στιγμή και στις κερκίδες της «Rod Laver Arena» έζησε τη δικαίωσή του με ακόμα μία κατάκτηση τροπαίου που αχρείαστη ήταν όσον αφορά στο να υπαγορεύσει στους επαΐοντες τη θέση του στη μυθολογία του τένις. Αυτή είναι εξασφαλισμένη από καιρό.

Ακριβώς όπως και οι τρόποι με τους οποίους μετουσιώνει την επιθυμία του για νίκη στο κορτ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News