Πίτερ Λιμ: Ο ιδιοκτήτης της Βαλένθια που αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα

Έργα και ημέραι του ιδιόρρυθμου ιδιοκτήτη της Βαλένθια, Πίτερ Λιμ, οποίος κατάφερε στα οκτώμισι χρόνια παρουσίας του στην ομάδα, να μην αφήσει τίποτα όρθιο.

H προσωπική περιουσία του ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια και είναι ένας από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους της Σιγκαπούρης. Όταν ανέλαβε την Βαλένθια το 2014 οι φίλοι των νυχτερίδων πίστεψαν ότι βρέθηκε o χρηματοδότης που θα επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή της La Liga και στους ισχυρούς της Ευρώπης.

Γύρω στα 8,5 χρόνια αργότερα, η Βαλένθια παραμένει κολλημένη στα έξι πρωταθλήματα και… απλά επί των ημερών του τα εφτά Κύπελλα Ισπανίας έγιναν οκτώ. Σε όλες αυτές τις συνήθως μέτριες χρονιές, έχει αλλάξει 10 προπονητές, με τελευταίο στη λίστα το γνωστό μας Τζενάρο Γκατούζο.

Αγαπημένη του λέξη το «όχι» όταν οι προπονητές τού ζητούν μεταγραφική ενίσχυση.

Στο φετινό πρωτάθλημα, η Βαλένθια ύστερα από 18 αγώνες έχει μόλις 20 βαθμούς και βρίσκεται ένα μόνο πόντο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Ο κόσμος έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές από τον ιδιοκτήτη να αφήσει την ομάδα, μήπως δει άσπρη μέρα, ο Λιμ, όμως, παραμένει ακλόνητος και η Βαλένθια πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο. Αν συνεχίσει έτσι διόλου απίθανο ιστορική ομάδα να υπβιβαστεί στη  Σεγούντα…

Το background του και οι επενδύσεις στον αθλητισμό

Ο πατέρας του ήταν ιχθυοπώλης και μαζί με τα εφτά αδέρφια του μεγάλωσε σε ένα τριάρι. Ο 69χρονος σήμερα, Λιμ ξεκίνησε από χρηματιστής και έφτιαξε μια αμύθητη περιουσία με έξυπνες επενδύσεις σε διάφορα πεδία μεταξύ των οποίων και ο αθλητισμός.

Του ανήκει το 83%  των μετοχών της Βαλένθια, το 40% της Σάλφορντ Σίτι, με συνιδιοκτήτες τους παλιούς  παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γκιγκς Σκόουλς, Μπατ, Μπέκαμ και τους αδερφούς Νέβιλ, ενώ έχει μετοχές στη McLaren και στο Hotel Football, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Ολντ Τράφορντ στο Μάντσεστερ. Τον Οκτώβριο του 2001 ίδρυσε την ZujuGP, μια ψηφιακή πλατφόρμα που στόχο έχει να προσφέρει στους φιλάθλους ψηφιακές αναλύσεις, ψυχαγωγία, networking και ηλεκτρονικές διαφημίσεις.

Προπονητοφάγος – Η μακρά λίστα

Ας δούμε μία προς μία τις περιπτώσεις των 10 προπονητών που… κατάπιε ο Λιμ.

Χουάνγκ Αντόνιο Πίτσι

Απολύθηκε τον Ιούνιο του 2014, πριν από την άφιξη του Λιμ, ύστερα από μια όχι και τόσο καλή χρονιά στη La Liga, ενώ στο Europa League έφτασε στα ημιτελικά. Ο νέος ιδιοκτήτης είχε απαιτήσει να είναι ο Νούνο Εσπίριτο Σάντος ο νέος προπονητής της ομάδας και ο Πίτσι είδε την πόρτα της εξόδου.

Νούνο Εσπίριτο Σάντος

Έφυγε το Νοέμβριο του 2015, ύστρα από μια πολύ καλή πρώτη σεζόν αλλά μέτρια δεύτερη. Το συμβόλαιο του λύθηκε κοινή συναίνεση.

Γκάρι Νέβιλ

Έφυγε κακήν κακώς τον Απρίλιο του 2016 ύστερα από σκάρτους πέντε μήνες παραμονής. Ο άνθρωπος δεν ήταν προπονητής, σχολιαστής ήταν και είναι. Ανέλαβε την Βαλένθια με το…  ζόρι και ζήτησε ο ίδιος να φύγει χωρίς να έχει καμία οικονομική απαίτηση.

Αγιεστεράν

Ο συγκεκριμένος ήταν προπονητής φυσικής κατάστασης κι έμεινε απλά για να καλύψει το κενό που άφησε ο Νέβιλ μέχρι να τελειώσει σεζόν 2015-2016. Πα’ ρόλα αυτά, ξεκίνησε και την ερχόμενη χρονιά, αλλά ύστερα από πέντε σερί ήττες απολύθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πραντέλι

Αν και ήταν αποδεκτός από τη διοίκηση, έμεινε μόλις δύο μήνες, μέχρι το Δεκέμβριο του 2016. Παραιτήθηκε, καθώς, ενώ ζήτησε μεταγραφική ενίσχυση, δεν εισακούστηκε και το κλαμπ τον μήνυσε απαιτώντας διαφυγόντα κέρδη

Μαρσελίνο

Ο πιο επιτυχημένος κόουτς της πρόσφατης ιστορίας της Βαλένθια, ξεκίνησε τη θητεία του τον Ιούνιο του 2017 και ύστερα από δύο εξόδους στο Champions League κι ένα Kύπελλο Ισπανίας, απολύθηκε το Σεπτέμβριο του 2019. Ο λόγος, ότι ζήτησε από τον Λιμ να επενδύσει στην ομάδα για να παραμείνει στην ελίτ της Ευρώπης. Δεν εισέπραξε απλά αρνητική απάντηση, αλλά είδε τον Ροδρίγο να πωλείται στην Ατλέτικο! Διαμαρτυρήθηκε δημόσια και είδε κι αυτός την πόρτα της εξόδου!

Θελάδες

Από κόουτς σε ομάδες Κ21, βρέθηκε προπονητής στη μεγάλη κατηγορία. Ήταν αυτός ακριβώς που ήθελε ο Λιμ, καθώς είχε γεμίσει την ομάδα με νεαρούς παίκτες. Ξεκίνησε καλά, αλλά στη συνέχεια τον πήρε η… μπάλα και η πανδημία. Απολύθηκε έξι παιχνίδια πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.

Γράθια

Ο γνωστός μας από την Super League προπονητής, δεν έβγαλε όλη τη σεζόν 2020-21, καθώς απολύθηκε τρία παιχνίδια πριν λήξει η σεζόν. Ουσιαστικά εξαπατήθηκε, αφού όταν ανέλαβε πουλήθηκαν τρεις βασικοί παίκτες και παρ’ ότι ζητούσε ενίσχυση, δεν την έλαβε ποτέ. Παραιτήθηκε νωρίς, αλλά του υπενθύμισαν ότι θα πρέπει να πληρώσει 3 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση κι έτσι έμεινε μέχρι να… απολυθεί.

Μπορδαλάς

Απλά έβγαλε τη σεζόν και ίσως ούτε αυτό να συνέβαινε, αν δεν έφτανε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου. Ζήτησε επανειλημμένα ενίσχυση της ομάδας, αλλά τον Λιμ τον είδε μόνο δύο φορές μέσω τηλεδιάσκεψης!

Γκατούζο

Συνάντησε τον Λιμ δύο φορές στη Σιγκαπούρη, κι ενώ ο Μπορδαλάς ήταν ακόμα ο προπονητής της ομάδας! Ο ιδιοκτήτης εντυπωσιάστηκε από τον Ιταλό και συνέχιζε να το θαυμάζει, παρ’ ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδανικά. Ο Γκατούζο ζήτησε δύο μεταγραφές, η μία για να αντικαταστήσει τον αμυντικό χαφ, Νίκο αλλά δεν εισακούστηκε. Παραιτήθηκε και επειδή  Λιμ τον συμπαθούσε, τον άφησε να φύγει χωρίς να απαίτηση αποζημίωση, όπως συνέβη με τον Γράθια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News