ΛεΜπρόν Τζέιμς: «Στημένο» ρεκόρ κόντρα στον Γιάννη

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θέλει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θεατή όταν προσπεράσει τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ σε πόντους.

Οι ιστορίες που ακούγονται για το φωτεινό μυαλό του ΛεΜπρόν Τζέιμς μέσα στο παρκέ, δίνουν στο εγχείρημά του, για το πότε θα περάσει τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ στην πρώτη θέση όλων των εποχών, μια παράδοξη σαφήνεια.

Στα τελευταία έξι παιχνίδια του, ο Τζέιμς έβαλε: 46 πόντους απέναντι στους Λος Άντζελες Κλίπερς, 20 στη νίκη των Λος Άντζελες Λέικερς επί των Σαν Αντόνιο Σπερς, 41 στην ήττα από τους Μπόστον Σέλτικς στην παράταση, 28 στην επικράτηση επί των Νιου Γιορκ Νικς στην παράταση, 26 στο 112-111 των Λέικερς επί των Πέισερς, 27 στην ήττα 131-126 από τους Νιου Όρλεανς Πέλικανς. Το ρεκόρ της ομάδας του είναι 3-3 σε αυτά.

Με τους πόντους που έχει σημειώσει, ο ΛεΜπρόν έφτασε τους 38.352. Του υπολείπονται 36 για να προσπεράσει τον Τζαμπάρ. Θα το έχει καταφέρει σε 150 παιχνίδια λιγότερα, δηλαδή κάπου δύο σεζόν στην κανονική διάρκεια στο NBA.

Ο ΛεΜπρόν έχει τα ξημερώματα της 8ης Φεβρουαρίου την αναμέτρηση με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και στις 10 παίζει στο Λος Άντζελες με τους Μπακς.

Σχεδόν 35 χρόνια κράτησε ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ το ρεκόρ πόντων του

Με βάση τους καλούς αριθμούς του, ο Τζέιμς θα μπορούσε να κάνει το ρεκόρ με τους Θάντερ. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να βάλεις 36 πόντους σε παιχνίδι, αλλά θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος το σενάριο να είναι το τελευταίο της κανονικής περιόδου και οι Λέικερς να μην έμπαιναν καν στα Play-In του NBA. Τότε ουδείς, καν οι… εξωγενείς παράγοντες, θα αμφέβαλε ότι θα έβρισκε τον τρόπο για να το κάνει.

Όμως, το δέλεαρ να το πετύχει απέναντι στο Μιλγουόκι, είναι πολύ μεγάλο. Βασικά, είναι ψηλό, με το σώμα που είχε ο Ηρακλής. Είναι ένα παιδί από τη Νιγηρία, που μεγάλωσε στην Ελλάδα, δεν έπαιξε μπάσκετ παρά μόνο στην όψιμη εφηβεία του και θεωρείται από αρκετούς, έστω κι αν πρόκειται για… αυτήν την εβδομάδα, ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο.

Το δέλεαρ είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Το μάθημα

Ο ΛεΜπρόν θέλει να το πετύχει απέναντι σε έναν παίκτη που δεν ήταν ακριβώς διάδοχός του σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά χαρίσματα, αλλά και οι δύο θεωρήθηκαν μονόκεροι με βάση τις αθλητικές ιδιότητές τους, οι οποίες πολλάκις έχουν περιγραφεί με ακατάληπτους φθόγγους. Ο ΛεΜπρόν βλέπει στον Γιάννη, αυτήν τη στιγμή, τον κραταιό αστέρα ενός πρωταθλήματος που για χρόνια ήταν δικό του.

Ο Τζέιμς ξέρει ότι χωρίς τους πόντους του οι Λέικερς δεν έχουν τύχη

Ο ίδιος είναι ένα φαινόμενο υπεράνω πάσης λογικής, με αποτέλεσμα ο Αντετοκούνμπο να λέει «θέλω να γίνω σαν τον ΛεΜπρόν», κυρίως αναφερόμενος στο παιχνίδι με τους Ατλάντα Χοκς, που έβαλε 47 πόντους ανήμερα των 38ων γενεθλίων του. Αλλά, φυσικά, εξαιρουμένων των αβροτητών, που δείχνουν κιόλας ότι είμαστε αθρώποι, ο ανταγωνισμός μαίνεται. Και οι δύο, όπως όλοι οι σπουδαίοι παίκτες εξ υπαρχής του πρωταθλήματος, είναι αιμοδιψείς. Θέλουν να επικρατήσουν, όπως ο Αχιλλέας να κυνηγούν τρεις φορές τους φοβισμένους Έκτορές τους γύρω από το Ίλιον.

Ο Γιάννης ψάχνει αυτήν τη σταθερότητα και ο Τζέιμς βλέπει έναν παίκτη που επιθυμεί τουλάχιστον να ρεφάρει την κυριαρχία του στην Ανατολή και να γίνεται καλύτερος κάθε μέρα. Στον Αντετοκούνμπο, ούτως ειπείν, βλέπει τον αμεσότερο ανταγωνιστή του σε μια περίεργη κατηγορία: εκείνη που θα αναφέρονται τα ονόματά τους στην ίδια φράση.

Επιπλέον, είναι οι αρχηγοί της Ανατολής και της Δύσης, που θα διαλέξουν σε ζωντανή σύνδεση τους συμπαίκτες τους για το All Star Game που θα γίνει στη Γιούτα, από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.

Ο ΛεΜπρόν θέλει να δώσει ένα μάθημα στον Γιάννη. Πώς θα του φαινόταν αν τη στιγμή που έβαζε το καλάθι με το οποίο θα προσπερνούσε τον Καρίμ, ο οποίος θα έδινε το «παρών» στο παιχνίδι, θα σταματούσαν οι διαιτητές την αναμέτρηση και όλο το «Staples» θα σηκωνόταν ολόρθο να τον χαιρετήσει, ενώ τα media στις ΗΠΑ θα κρατούσαν την ανάσα τους;

Είναι φυσιολογικό να θεωρεί ο Τζέιμς ότι ο Γιάννης θα νιώσει κάποιο δέος με όλη αυτήν τη διαδικασία, αλλά κυρίως θα αισθανθεί ζήλια. Μια αβεβαιότητα, η οποία θα εκπορεύεται από το αν θα γίνει ποτέ αυτός ο άνθρωπος που όλοι θα κλίνουν το γόνυ για να τον χαιρετίσουν ως έναν από τους Θεούς του μπάσκετ.

Ο πειρασμός και το μειονέκτημα

Θα μπορούσε, βεβαίως, να ισχυριστεί κάποιος ότι το επόμενο παιχνίδι των Λέικερς, στο Σαν Φρανσίσκο με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, θα είναι ακόμα πιο σημαντικό για να γίνει ο αρχισκόρερ στην Ιστορία του NBA.

Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς αποτελούν πειρασμό για τον ΛεΜπρόν, αλλά το ζήτημα είναι πρακτικό

Μπροστά στον Στεφ Κάρι και τον Κλέι Τόμπσον, ενώπιον του Ντρέιμοντ Γκριν, που στις αρχές της σεζόν είχε δηλώσει ότι θα πάει να τον δει να σπάει το ρεκόρ ακόμα κι αν ο Στιβ Κερ δεν του δώσει άδεια.

Κυρίως, με το κοινό των Γουόριορς, που έγινε η Νέμεσή του στους τελικούς του NBA το 2016, όταν έκανε ίσως τη μεγαλύτερη κασκαρίκα στην Ιστορία, ανατρέποντας το 3-1 εις βάρος των Κλίβελαντ Καβαλίερς και νικώντας στον έβδομο τελικό δίπλα στη Γέφυρα την ομάδα που έκανε την καλύτερη κανονική σεζόν, 73-9, να πρέπει να δείξει πολιτισμό και να σηκωθεί για να τον χειροκροτήσει.

Αυτό έχει, όμως, ένα πρακτικό μειονέκτημα. Θα σημαίνει ότι στα τρία προηγούμενα παιχνίδια δεν θα έχει σκοράρει πολύ. Οι Λέικερς τώρα έχουν 25-29 ρεκόρ και είναι 12οι στη Δύση, δεν βρίσκονται καν στην κατηγορία των Play-In. Οι Πέλικανς, που τους νίκησαν, έχουν 27-27, οι Θάντερ 24-27 και οι Γουόριορς 26-26.

Δεν τον παίρνει να μοιράσει το σκοράρισμά του στο βαθμό που θα ήθελε, αφού ξέρει ότι αν δεν είναι εκείνος που θα βάλει την μπάλα στο καλάθι, η ομάδα του θα χάσει.

Θα έχει την αγωνία του. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει πού θέλει να σπάσει το ρεκόρ. Και θα κάνει αυτό που θέλει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News