ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Κάθε κόκκινη επίσκεψη στη Νέα Φιλαδέλφεια και... μια περιπέτεια!

Sportday.gr

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια ύστερα από δύο δεκαετίες για τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και η ΑΕΚ καλείται να διαχειριστεί μια… κληρονομιά έντασης που κρατάει χρόνια!

Ενώ το «Clasico» θεωρούνταν ούτως ή άλλως ένα από τα σπουδαιότερα ντέρμπι στην Ευρώπη, αυτό που βοήθησε στην ανύψωσή του ήταν μία… γουρουνοκεφαλή. Ο Λουίς Φίγκο, φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 10 της Ρεάλ Μαδρίτης, έγινε η persona non grata για τους Καταλανούς. Επρόκειτο για τις 21 Οκτωβρίου του 2000.

Όλα τα αντικείμενα που έπεφταν στο γήπεδο, παρ’ ότι προϊόν οργής, είχαν ως στόχο την ακεραιότητά του. Αν τον έβρισκε η γουρουνοκεφαλή στο κεφάλι, οι Καταλανοί στις κερκίδες θα ούρλιαζαν σαν Ρωμαίοι και κάπου η βασίλισσα Κλεοπάτρα θα ριγούσε από ευχαρίστηση.

Κι ενώ το «Clasico» υπήρχε και δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονταν, με τις διαφορές στη νοοτροπία και τη γλώσσα να καθιστούν εξ ορισμού ανταγωνιστικό το κόνσεπτ, η μεταγραφή που έκανε σχεδόν ετσιθελικά ο νεόκοπος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, άλλαξε το ποδόσφαιρο συνολικά. Κυρίως, έφερε στο παιχνίδι μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων συγκροτημάτων στην Ισπανία τοξικότητα και εχθρότητα.

Η αναλογία στην Ελλάδα είναι το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Παρ’ όλα αυτά, όταν οι «ερυθρόλευκοι» πηγαίνουν στη Λεωφόρο σχεδόν ωχριά, σε ένταση και παλμό, με τις επισκέψεις τους τόσο στην Τούμπα όσο και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο νέο σπίτι της «Ένωσης» στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι ματς υψηλού κινδύνου

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν ήταν προαιώνιοι εχθροί του Ολυμπιακού, αν και ανταγωνιστές. Δύο γεγονότα, όμως, συνετέλεσαν στο να μετατραπεί ο ανταγωνισμός σε μίσος. Το ένα ήταν η προσπάθεια του Νίκου Γουλανδρή, Ανδριώτη εφοπλιστή και αργότερα προέδρου των «ερυθρόλευκων», να βάλει τη λευκή και κόκκινη φανέλα στον Γιώργο Κούδα. Ο «Μεγαλέξανδρος» ήθελε να την φορέσει, όμως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν θα άφηναν να γίνει αυτό.

Το άλλο, βέβαια, 28 χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1996, ήταν η φυγή του Ντούσαν Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Μόλις τρία χρόνια πριν, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1994, ο Στέλιος Μανωλάς, αρχηγός της «Ένωσης», τολμούσε να δηλώνει ότι «αν δεν πάρουμε το πρωτάθλημα εμείς του χρόνου, θέλω να το πάρει ο Ολυμπιακός».

Οι δύο σύλλογοι δεν ήταν ποτέ φίλοι, αλλά δεν υπήρχαν και εγγενείς ταξικές διαφορές. Ενώ με τον Παναθηναϊκό το υπόβαθρο ενείχε μια τέτοια απόσταση ανέκαθεν, η ΑΕΚ, δημιούργημα προσφύγων, δεν υπόκειτο σε κάποια από τις κατηγορίες που θα γινόταν να αποτελέσουν συγκριτικό μέγεθος για την αριστοκρατία και την εργατιά, αν και η ίδια απέκτησε μεγάλο διαμέτρημα και κατοχυρώθηκε ως μία από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, μία από τις τρεις γωνίες του ΠΟΚ.

Φυσικά, οι αντιδικίες πάντα υπήρχαν, το 1979, επί παραδείγματι, ύστερα από ένα 3-3 με τον ΟΦΗ που λογίστηκε ως χαρακίρι, ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να παίξει μπαράζ για τον τίτλο του πρωταθλητή, τον οποίο τελικά κατέκτησε η ΑΕΚ, αλλά η κόντρα γιγαντώθηκε το 1996, όταν ο Μπάγεβιτς άλλαξε πάγκους.

Μία από τις ιστορικές επιστροφές στο ελληνικό ποδόσφαιρο: εκείνη του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Φιλαδέλφεια

Εκτός, βέβαια, από τη μοναδική ιστορία του 1991, τότε που, με τον Ολυμπιακό να προηγείται 2-1 και την ΑΕΚ να παίζει με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Στέλιου Μανωλά στο ματς της 13ης Ιανουαρίου, μία φωτοβολίδα βρίσκει στην κοιλιά το 16χρονο Γιώργο Παναγιώτου, ο οποίος χάνει τη ζωή του.

Ο διαιτητής Ζακεστίδης διακόπτει το παιχνίδι στο 84’, εξαιτίας δακρυγόνου, αλλά επειδή όλοι νίπτουν τας χείρας των, ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα αν η μοιραία φωτοβολίδα έφυγε από τη Σκεπαστή ή την Αστυνομία.

Ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει το παιχνίδι, αφού δεν διακόπτεται με υπαιτιότητά του, αλλά αποφασίζεται να επαναληφθεί: γίνεται στη Ρόδο 24 μέρες μετά, στις 6 Φεβρουαρίου, και η ΑΕΚ νικά 1-0 με γκολ του Ντανιέλ Μπατίστα στο 90’.

Δεν πέρασαν παρά δύο χρόνια και το φθινόπωρο του 1993, σε μια κρίση άνευ προηγουμένου στην Αθήνα, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είχε εκδώσει κόκκινο συναγερμό, αφού προειδοποίησε ότι οι εκκενώσεις ρεύματος στους πυλώνες της ΔΕΗ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ως και εκρήξεις.

Η απόφαση της ΕΠΑΕ να γίνει το παιχνίδι της 24ης Νοεμβρίου βράδυ ενείχε ρίσκο και η ΑΕΚ είχε προλάβει να προμηθευτεί από τη ΔΕΗ μια βεβαίωση ότι σε περίπτωση διακοπής λόγω μπλακ άουτ, δεν θα ευθυνόταν.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ούτε ήταν ούτε έμοιαζε ποτέ με ηλεκτρολόγο

Η πλάκα είναι ότι εκείνο το ματς δεν είχε κόσμο, αφού είχαν πάει μόλις 2,5 χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού και το εισιτήριο των 10.000 δραχμών ήταν ακριβό για τους ΑΕΚτζήδες. Στο «Νίκος Γκούμας» τα φώτα άναψαν με το που μπήκαν οι δύο ομάδες για ζέσταμα, ενώ στη Δεκελείας το ξύλο μεταξύ οπαδών που συναντήθηκαν ήταν ανηλεές, αφού χρησιμοποιήθηκαν και εργαλεία για όπλα.

Στο 83’, με το σκορ στο 1-1, οι ασφάλειες έπεσαν. Ο διαιτητής Τσινασλίδης έδωσε… έξι λεπτά ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα, για να έρθει η μυθική ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη, «και τι είμαι εγώ; Ηλεκτρολόγος;» ενώ αργότερα, όταν ο διαιτητής έγραψε στο φύλλο αγώνος ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ τον απώθησε βίαια, ο Μελισσανίδης τού φώναξε «χαρίστε το ματς στον Ολυμπιακό» και… ξεσάλωσε: «Πρώτη φορά είδα Πόντιο να με παίζει 10-90 μέσα στη Φιλαδέλφεια.

Το παιχνίδι έγινε ξανά την 1η Δεκεμβρίου και ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1. Δέκα χρόνια μετά, μάλιστα, ο Μανωλάς «έδωσε» τον Μελισσανίδη, υποστηρίζοντας ότι εκείνος ήταν ο υπαίτιος του μπλακ άουτ.

Αυτά, πριν καν το ματς της Δευτέρας, 13 Ιανουαρίου 1997, με τον «προδότη» Μπάγεβιτς να φτάνει στη Φιλαδέλφεια, το συνθέτη Λευτέρη Παπαδόπουλο να κραδαίνει πεντοχίλιαρα, να γράφεται ένα από τα πιο εμετικά πανό στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ΑΕΚ να νικά μέσα στη λασπουριά 2-0.

Ο έξαλλος Μιχάλης Κασάπης απέναντι στο διαιτητή Δημητρόπουλο, στο ματς που τιμωρήθηκε με… 23 αγωνιστικές

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, στις 15 Νοεμβρίου του 1999, έγινε ένα επίσης επεισοδιακό ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0, αλλά η ΑΕΚ διαμαρτυρόταν σύσσωμη για τη διαιτησία.

Ήταν το παιχνίδι που ο Μιχάλης Κασάπης κλώτσησε το διαιτητή Βαγγέλη Δημητρόπουλο, με αποτέλεσμα να «φάει» την πιο εξοντωτική τιμωρία ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, 23 αγωνιστικές, ενώ είχε προηγηθεί η κόκκινη του Γιάννη Καλλιτζάκη. Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η εταιρεία Netmed εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση, το επιμύθιο της οποίας ήταν ότι δεν θα άφηναν τους διεθνείς παίκτες να παίξουν ξανά στην Εθνική.

Μάλιστα, στη μυθολογία των μεθόδων που επιδίδονταν οι παράγοντες πέρασε και το σκηνικό που έγινε αργότερα στο Member’s Club: οι πυροβολισμοί από τον προσωπικό φρουρό του τότε προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλου, Νίκο Γιαννουδάκο. Ο φρουρός πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα, ύστερα από διένεξη του τότε προέδρου της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη με τον φυλασσόμενό του. Ακολούθως, ο φρουρός τραυματίστηκε στο πόδι από αιχμηρό αντικείμενο και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο…

Το Member’s Club μετά τα έκτροπα

Επίσης: στις 10 Ιανουαρίου του 2001 έγινε το τελευταίο ματς των δύο ομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια για το Κύπελλο, πριν από αυτό της Πέμπτης, 9 Φεβρουαρίου 2023, στις 20:30. Η ΑΕΚ είχε φριχτά παράπονα από το διαιτησία του Δημήτρη Ποντίκη, που απέβαλε για διαμαρτυρία τον Άκη Ζήκο με δεύτερη κίτρινη και τον Ντέμη Νικολαΐδη, που ύστερα από το παιχνίδι ισχυρίστηκε ότι αυτό που του είπε ήταν «δεν μας έδωσες πέναλτι και αποβάλεις με κόκκινη τον Ζήκο», με απευθείας κόκκινη. Μάλιστα, ο διεθνής επιθετικός περιέγραψε έτι περαιτέρω τη στιχομυθία, λέγοντας ότι ο Ποντίκης τού είπε «φύγε από εδώ, θα σου βγάλω κόκκινη κάρτα» και ο Ντέμης τού απάντησε «βγάλε μου».

Οι εξοργισμένοι οπαδοί έσπασαν την πόρτα της Σκεπαστής και, πριν μπουν στο γήπεδο, ο μεγαλομέτοχος Πέτρος Στάθης είπε στον προπονητή Γιάννη Παθιακάκη να δώσει εντολή σε τρεις ποδοσφαιριστές να πέσουν κάτω τραυματισμένοι. Οι Μίλεν Πέτκοφ, Βασίλης Λάκης και Τραϊανός Δέλλας το έκαναν, η ΑΕΚ είχε συμπληρώσει ήδη τις αλλαγές της, στο 71’ έμεινε με έξι παίκτες και ο Ποντίκης διέκοψε το πρώτο ματς για τη φάση των «16» με σκορ 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού στα χαρτιά. Η ρεβάνς τελείωσε με σκορ 6-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων».

Το γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο 2-3 της 20ής Ιανουαρίου ήταν το τελευταίο των δύο ομάδων σε ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η τελευταία ανάμνηση από τις δύο ομάδες στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, το 3-2 υπέρ του Ολυμπιακού στο «Νίκος Γκούμας», με το φάουλ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στις καθυστερήσεις για το πρωτάθλημα.

Έχουμε και λέμε: φωτοβολίδα, δακρυγόνο, θάνατος 16χρονου, διακοπή ΔΕΗ, πεντοχίλιαρα για τον «προδότη», οι «χάνουν από τη Δεκελείας» κόντρα στους «πέστε κάτω», πυροβολισμοί στο Member’s Club, τιμωρίες, ψεύτικοι τραυματίες. Ταυτοχρόνως, μνημόσυνα για νεκρούς και ηθικά διδάγματα που όλα υποδεικνύουν την ειρήνη.

Αυτός ο πρώτος ημιτελικός Κυπέλλου, 21 χρόνια και 20 μέρες μετά το τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων στο «Νίκος Γκούμας», δεν έρχεται χωρίς ένταση. Κι ενώ πάντα το ΑΕΚ-Ολυμπιακός στη Φιλαδέλφεια είναι ξεχωριστό, οι σύγχρονοι άνθρωποι που θα πάνε σε ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο καλούνται να αφήσουν τα καλτ στιγμιότυπα, που όταν συνέβαιναν υποδείκνυαν, επαμφοτερίζοντα, κενό στο ανθρώπινο πνεύμα, στο χρόνο που έγιναν. Δηλαδή στο μακρινό παρελθόν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News