Μήπως να ανοίξει η κουβέντα για μία κλειστή Λίγκα;

Το ελληνικό ποδόσφαιρο χόρτασε από ομάδες-φωτοβολίδες, από συλλόγους που δεν έχουν κόσμο, δεν έχουν εμπορική αξία, αλλά σηκώνουν δήθεν τη σημαία της επανάστασης πάνω από την αξία της ιστορικότητάς τους

Το ημερολόγιο γράφει 10 Αυγούστου και ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για το αν θα αρχίσει η νέα Super League στην προγραμματισμένη της ημερομηνία. Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα.

Το “μέτωπο” των τηλεοπτικών παραμένει ανοιχτό, ούτε τώρα εγκρίθηκε η προκήρυξη του επόμενου πρωταθλήματος και κάποιες ομάδες δείχνουν αποφασισμένες να “βάλουν φωτιά” στη διοργάνωση και τον προγραμματισμό επειδή… καλόμαθαν στο μέλι.

Ωραία όλα αυτά, μαθημένα τα βουνά στα χιόνια όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό πρωτάθλημα θυμίζει ωρολογιακή βόμβα, αλλά για κάτσε βρε αδερφέ. Ας δούμε το προϊόν, τις ομάδες που το εκπροσωπούν και την εμπορική τους αξία.

Πόσες ομάδες έχουν τη δύναμη λόγω ονόματος και ιστορίας να “σηκώσουν” το βάρος που τους αναλογεί και να πάρουν αυτό που αξίζουν; Μετρημένες στα δάχτυλα είναι. Το λεγόμενο “Big-5” και ο ΟΦΗ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε μόνος του, αξιοποίησε την εμπορικότητά του και κατάφερε και έκλεισε ένα σημαντικό, οικονομικό, deal με την Cosmote. Από ‘κει και πέρα, τι; Το χάος. Το τόνισε και ο Κώστας Καραπαπάς τη Δευτέρα, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Λίγκας. “Παίρνουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο από το στοίχημα μετά από αγώνα που οι μεγάλοι έδωσαν και θέλουν και άλλα 2 από την τηλεόραση. Να έχουν 3,5 εκατομμύρια έσοδα μόνο από αυτά με 1 εκατομμύριο μπάτζετ!”

Με λίγα λόγια, υπάρχουν ομάδες που ουσιαστικά βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία όχι μόνο για να είναι στα οικονομικά τους “ίσα βάρκα, ίσα νερά”, δίχως να επενδύουν, αλλά φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να έχουν και κέρδος! Το τρομερό είναι πως αντί να πουν και “ευχαριστώ” που άνοιξε μία σημαντική πηγή εσόδων με το στοίχημα και προσθέτουν ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία τους, θέλουν να εξασφαλίσουν και τηλεοπτικό συμβόλαιο πάνω από την αξία τους και αυτό που προσφέρουν στον τηλεθεατή/φίλαθλο, αλλά και στο ίδιο το πρωτάθλημα!

Ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός σε μία αποστροφή των δηλώσεών του στη Γ.Σ. του συνεταιρισμού έβαλε στο κάδρο της κουβέντας τα λεγόμενα κριτήρια. Ομάδα που δεν κόβει 1.200 εισιτήρια μέσο όρο να μην παίζει στη Super League. Θα μου πείτε, να γίνει κλειστή η Λίγκα για να “τρώνε” οι λίγοι; Όχι, δεν πάει έτσι. Δεν θα “τρώνε” οι λίγοι, αλλά θα συμμορφωθούν οι υπόλοιποι.

Αν θες να έχεις σοβαρό πρωτάθλημα θα έχεις και σοβαρή αντιμετώπιση στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Αν θες να συμμετέχεις στην πρώτη κατηγορία η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα αρκεί να καλύπτεις κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο χόρτασε από ομάδες-φωτοβολίδες, από συλλόγους που δεν έχουν κόσμο, δεν έχουν εμπορική αξία, σηκώνουν δήθεν τη σημαία της ιστορικότητάς τους, αλλά στο τέλος, εκεί που γίνεται το “ταμείο”, αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν το μέγεθος και την οντότητα να διεκδικήσουν πράγματα. Και όλο αυτό φέρνει διάφορα “μικροπολιτικά” παιχνίδια που γεννούν “μπλογκ” και γιγαντώνουν την εσωστρέφεια.

Προφανώς δεν είναι όλα καλώς καμωμένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πόσο μάλλον στη Super League. Αλλά το να “σηκώνουν” τη “σημαία” της επανάστασης ομάδες που υπάρχουν μόνο για την αυτοπροβολή των ιδιοκτητών τους και να “τορπιλίζουν” το πρωτάθλημα και τον προγραμματισμό, ε αυτό πάει πολύ!

Αν είχαμε καλό πρωτάθλημα, θα είχαμε κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά. Τόσο απλά. Δεν έχουμε καλό προϊόν συνολικά, έχουμε μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις που “πουλάνε”, όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Αυτός είναι, καλώς ή κακώς, ο νόμος της αγοράς που ορίζει η εμπορικότητα. Αν θέλουμε καλό και ελκυστικό πρωτάθλημα τότε ας σκεφτούμε τα κριτήρια που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Με τα κριτήρια μπαίνει “δικλείδα ποιότητας” και τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για αύξηση της εμπορικότητας που θα φέρει και τα ανάλογα κέρδη για όλες τις ομάδες. Ένα εξ αυτών η κεντρική διαχείριση. Μέχρι τότε το πρωτάθλημα θα συνεχίζει να έχει ομάδες που δεν έχουν ούτε 1.000 οπαδούς, αλλά θέλουν να ορίσουν την τύχη της διοργάνωσης. Αυτό το λες και θράσος.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News