La Liga: Το «κατηγορώ» του Χαβιέρ Τέμπας και μια τηλεοπτική συμφωνία χωρίς τους πιο ισχυρούς συμμάχους

Ο πρόεδρος της Liga, Χαβιέρ Τέμπας, ψάχνει για ολομέτωπη σύγκρουση με την Premier League μέσω της ολιγωρίας στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ οι κολοσσοι του ισπανικού ποδοσφαίρου δεν συμμετείχαν στην τηλεοπτική συμφωνία με τη CVC.

Λαλίστατος, ούτως ή άλλως, είναι ο Χαβιέρ Τέμπας. Ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας ποδοσφαίρου, που ουσιαστικά προτάθηκε από την ισπανική κυβέρνηση ως υποψήφιος στις εκλογές του 2013, φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια στο θώκο και, ανά καιρούς, απασχολεί την ποδοσφαιρική γνώμη με τις τοποθετήσεις του.

Επί τη ευκαιρία του σκανδάλου με τις 105 οικονομικές παραβιάσεις της Μάντσεστερ Σίτι από το 2009 έως το 2018, ο Τέμπας έγραψε στο twitter το εξής: «Στις 9 Μαΐου 2017 καταγγείλαμε στο Soccerex Μάντσεστερ τις παραβιάσεις της Μάντσεστερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν για το Financial Fair Play. Είναι απίστευτο ότι η Premier League χρειάστηκε τόσα χρόνια για να το κάνει. Καταγγέλλουμε ότι υπάρχουν περισσότερες υποθέσεις, θα πάρουν και αυτές τόσο πολλά χρόνια».

Ανά καιρούς, έχει κάνει δηλώσεις όπως «μπορώ να αποδείξω τις ατασθαλίες με τα οικονομικά της Παρί Σεν Ζερμέν» και «η European Super League λέει περισσότερα ψέματα και από τον Πούτιν». Τα έβαλε με τον Νεϊμάρ και την εποχή που έφυγε για την Παρί είχε τονίσει ότι η μετακίνησή του είχε παρατυπίες. Στην πιο πρόσφατη δήλωσή του, όμως, υπάρχει τέτοιος πλούτος, που ουσιαστικά «καθρεφτίζει» όλους όσοι είναι είτε εχθροί είτε ανταγωνιστές της ισπανικής λίγκας.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα περιμένει να δει τι θα συμβεί με το οικονομικό σκάνδαλο που εμπλέκεται η Μάντσεστερ Σίτι

Ουσιαστικά, η ισπανική λίγκα βρίσκεται σε μια θέση κατά την οποία έχει ένα πρωτάθλημα σχεδόν όπως το θέλει, με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Οι «μερένχες» τού χάλασαν τη μαγιά στα τελευταία πέντε παιχνίδια τους, αφού πέτυχαν δύο νίκες, αλλά είχαν δύο ήττες και μία ισοπαλία. Αυτό σημαίνει εννιά χαμένους βαθμούς, τους οποίους η Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύτηκε για να ξεφύγει στη βαθμολογία.

Στη λίγκα προτιμούν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αυτών των δύο ομάδων από ένα χάος που περισσότερες θα έχουν πιθανότητες για διάκριση, διότι στην πρώτη περίπτωση προσελκύουν χορηγούς.

Ως αποτέλεσμα, όμως, έχει να υστερούν κατά πολύ της Premier League, η οποία είναι και παραμένει οικονομικά γοητευτική είτε βρίσκεται η Λίβερπουλ στην πρώτη θέση της βαθμολογίας είτε η Λέστερ. Η διαφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι χαώδης. Το βέβαιο είναι ότι οι ιθύνοντες της Liga θεωρούν πως ο πρακτικός ανταγωνιστής τους είναι μόνο ο φορέας στην Αγγλία. Ένα το κρατούμενο.

Το άλλο είναι εξίσου, αν όχι πιο, σημαντικό. Για να μπορεί ο Τέμπας να απολαμβάνει ένα πρωτάθλημα που τα δύο πρώτα μεγέθη του είναι στην κορυφή της βαθμολογίας, πρέπει να ανεχθεί την παρέα που κάνουν ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ φωτογραφίζεται πριν από ένα γεύμα με τον Ζοάν Λαπόρτα

Ο πρώτος ήταν «φίλος» και με τον Ζοάν Γκασπάρ, πρόεδρο των «μπλαουγκράνα» σε μια «μαύρη» εποχή για το κλαμπ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2000 έως τον Φεβρουάριο του 2003, όταν δεν πήρε τίτλο. Η σχέση των Πέρεθ και Λαπόρτα, μακρόχρονη καθώς είναι, τώρα έχει ως κοινό παρονομαστή τη European Super League, την οποία οι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αλλά και η Γιουβέντους, συνεχίζουν να στηρίζουν και μετά το καλοκαίρι του 2021, όταν όλες οι αγγλικές ομάδες έκοψαν ρόδα μυρωμένα μετά τις αντιδράσεις των οπαδών τους.

Οι δύο ισχυροί άντρες δεν κρύβουν ότι, προς το παρόν, γι’ αυτό συναγελάζονται. Ακούγεται, μάλιστα, πολύ δυνατά ότι τα λεφτά που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει η μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στους «μπλαουγκράνα» είναι τα… έσοδα της Μπαρτσελόνα από τη European Super League, δηλαδή χρήματα που θα πάρει, άρα η προσθήκη έγινε με την ευλογία, ου μην και με την ανοχή, της Ρεάλ.

Ο Τέμπας δεν θέλει, φυσικά, να γίνει η European Super League, ωστόσο δεν μπορεί να ανοίξει μέτωπα στο ίδιο το σπίτι του, γι’ αυτό σταμπάρει τους συλλόγους που μόνο και μόνο τα ποσά που ξοδεύουν υποδηλώνουν ότι δεν γίνεται να μην έχουν παρατυπήσει -αλλά και που είναι, επί κρυπτόν, σύμμαχοι των «μερένχες» και των «μπλαουγκράνα» στην κλειστή λίγκα- δηλαδή τη Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν.

Αναφέρεται ότι η Μπαρτσελόνα έκανε τη μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με τα… μελλοντικά έσοδά της για τη European Super League

Παρ’ όλα αυτά, αντιτέθηκε σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που έκανε η Liga με τη CVC την προηγούμενη εβδομάδα. Τα 38 από τα 42 κλαμπ στις δύο πρώτες κατηγορίες του πρωταθλήματος συμφώνησαν ώστε η εταιρεία να γίνει κάτοχος του οπτικοακουστικού υλικού της Liga σε ποσοστό 8,25%, έναντι του ποσού του 1,994 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος ότι δύο από τους τέσσερις οργανισμούς που δεν συμφώνησαν ήταν οι δύο πιο σημαντικοί στη χώρα. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα δεν συμμετείχαν καν στη διαδικασία, προφανώς προκειμένου για να διαχωρίσουν εντελώς τη θέση τους από τον πρόεδρο των πρωταθλημάτων, για… μελλοντική χήση.

Οι άλλοι σύλλογοι που διαφώνησαν ήταν η Ταραγόνα, από τη Βαρκελώνη, και φυσικά το… ΚΚΕ της Ισπανίας, η Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία παράνομη.

Ο Τέμπας και το ΔΣ έβαλαν τα κλαμπ να δείξουν ένα σχέδιο στο οποίο θα ξοδέψουν το 70% των χρημάτων που θα λάβουν από αυτήν τη συμφωνία. Έχουν ήδη πάρει τα μισά λεφτά, τα οποία ξοδεύονται σε κατασκευή ή ανακαίνιση γηπέδων, όπως στις περιπτώσεις των Σεβίλλης, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ, Μαγιόρκα και Εϊμπάρ, ή ψηφιακών εγχειρημάτων, όπως κάνουν η Ρεάλ Σοσιεδάδ και η Οσασούνα.

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ επενδύει τα χρήματά της από τη συμφωνία σε ψηφιακές υπηρεσίες

Ο Τέμπας θεωρεί ότι με αυτήν τη συμφωνία, το χάσμα με την Premier League όλο και μικραίνει, αν και ένας θεός ξέρει πόσο θα ήθελε να έχει μαζί του τα δύο μεγαθήρια. Πάντως, ακριβώς εξαιτίας της απουσίας τους και, βέβαια, της ωμής κριτικής του προς τη Μάντσεστερ Σίτι και τη λίγκα της, η συμφωνία είναι ένα παράσημο.

Είναι δύσκολο, ωστόσο, να προβλεφθεί ποια θα είναι η αντίδραση της Σίτι σε ενδεχόμενη βαριά τιμωρία κι αν γίνουν αναφανδόν και απροκάλυπτα σύμμαχοι των δύο ισπανικών συλλόγων στο εγχείρημα της European Super League. Οπότε, η Premier League μπορεί να άργησε και να αργεί επίτηδες, ώστε να καθυστερήσει την τιμωρία για να διατηρήσει το υπάρχον status quo στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News