Λίβερπουλ: Ο Τζόρνταν Χέντερσον δεν έχει γνωρίσει άλλον σαν τον Γιούργκεν Κλοπ

Η ιστορία του Τζόρνταν Χέντερσον μετά τον τελικό του Europa League το 2016, όταν η Λίβερπουλ έχασε 3-1 από τη Σεβίλλη, είναι δηλωτική του τρόπου που ο Γιούργκεν Κλοπ αντιμετωπίζει τις οδυνηρές καταστάσεις.

Η Λίβερπουλ, δέκατη στην Premier League και κατά 99% έξω από τους προημιτελικούς του Champions League, μετά το 2-5 της Ρεάλ Μαδρίτης, το πρώτο παιχνίδι που δέχθηκε από τέσσερα γκολ και πάνω στο «Άνφιλντ», πέρυσι έκανε την τελειότερη χρονιά στην Ιστορία της.

Έπαιξε όλα τα δυνατά παιχνίδια που γινόταν. Ύστερα από μία σεζόν που ο Γιούργκεν Κλοπ είδε τους παίκτες του, προεξάρχοντος του Βίρτζιλ φαν Ντάικ, να τραυματίζονται, οι «κόκκινοι» έφτασαν να διεκδικούν το πρωτάθλημα τελευταία αγωνιστική, κατέκτησαν το FA Cup, το Carabao Cup και το Charity Shield και έπαιξαν στον τελικό του Champions League.

Έπαιξαν όλα τα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχαν, ένα κατόρθωμα που όμοιό του δεν έχει γίνει κατορθωτό από άλλη αγγλική ομάδα και, συγχρόνως, μάζεψε 92 βαθμούς στο πρωτάθλημα, μόνο ένα λιγότερο από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, είχε 28 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, έβαλε 94 γκολ, πέντε λιγότερα από τους «πολίτες» και δέχθηκε μόνο 26, έχοντας την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος μαζί με τη Σίτι.

Φέτος τα πράγματα για τους Μοχάμεντ Σαλάχ, Τζόρνταν Χέντερσον και τη Λίβερπουλ συνολικά δεν πάνε καθόλου καλά

Με βάση το ίδιο το είδος και τους κανόνες ακμής και παρακμής, οι οποίες είναι μια παραβολή για τους φυσικούς νόμους και το τι είναι ικανό (και για πόσο) να κάνει το ανθρώπινο σώμα σε οποιαδήποτε συνθήκη, μοιάζει από αρκετά έως πολύ λογική η κατάπτωση.

Σε αυτόν το βαθμό, βοηθούν καταστάσεις όπως ο τραυματισμός του Ιμπραΐμα Κονατέ, το γεγονός ότι ο Ρομπέρτο Φιρμίνο είναι η σκιά ακόμα και της περυσινής έκδοσής του, αλλά και η φυγή ποδοσφαιριστών όπως ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ και, φυσικά, ο Σαντιό Μανέ. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχει παίξει το γεγονός ότι οι αντίπαλοι έχουν προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού της Λίβερπουλ, στο πρώτο επίπεδο, και στο πώς αντιμετωπίζεται, στο δεύτερο.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, πρέπει να προστεθεί το διοικητικό. Η Fenway έχει κάνει το κλαμπ διαθέσιμο για κάτι σαν πώληση, με αποτέλεσμα οι Άγγλοι ανταποκριτές στο Κατάρ, για το Παγκόσμιο Κύπελλο, να μειδιούν βλέποντας τα… κολλητιλίκια του Τζόρνταν Χέντερσον και του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ με τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, που στα μάτια τους έμοιαζαν αρκετά με επίκληση στο συναίσθημα.

Αν αποφασίσουν τα μεγάλα ψάρια να κινηθούν για το 19χρονο Άγγλο, που πολλοί βλέπουν ως τον επόμενο αρχηγό των «τριών λιονταριών», η Λίβερπουλ δεν θα έχει οποιαδήποτε τύχη αν, τουλάχιστον, ο Μπέλιγχαμ δεν δηλώσει ότι θέλει να φορέσει τη φανέλα της.

Η στρατολόγηση του Τζουντ Μπέλιγχαμ από τον Τζόρνταν Χέντερσον φαίνεται πως αποτελούσε σχέδιο

Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι οι δύο ποδοσφαιριστές πήγαν… μιλημένοι από τον Γιούργκεν Κλοπ ώστε να κάνουν πλύση εγκεφάλου στο συμπαίκτη τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι δύο θα έκαναν τα πάντα για τον Κλοπ. Ο δεύτερος δεν έχει γνωρίσει άλλον προπονητή σε επαγγελματικό επίπεδο, ο πρώτος ξέρει ότι πρόκειται για μια σπάνια προσωπικότητα. Προσφάτως, μάλιστα, θυμήθηκε μία ιστορία από το 2016, για να αναδείξει το ποιόν του ανδρός.

Μετά το χαμένο τελικό με τη Σεβίλλη

Ο Χέντερσον μετέφερε το χώρο στο ξενοδοχείο που έμενε η Λίβερπουλ στη Βασιλεία. Ήταν, τυπικά, τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου και λίγες ώρες νωρίτερα οι «κόκκινοι» είχαν ηττηθεί από τη Σεβίλλη στον τελικό του Europa League. Ήταν ο πρώτος που έπαιξαν ύστερα από εννιά χρόνια, δηλαδή τον τελικό του Champions League στην Αθήνα, το 2007, παιχνίδι για το οποίο προσφάτως ο Τζέιμι Κάραγκερ είπε ότι αντιμετώπισε με τη μεγαλύτερη νευρικότητα που έχει βρεθεί ποτέ ενώπιον αναμέτρησης.

Οι Σεβιγιάνοι, μαιτρ του θεσμού, νίκησαν 3-1. Οι παίκτες της Λίβερπουλ, που στον προημιτελικό είχαν παράγει ένα θαύμα, το 4-3 επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ που τους χάρισε την πρόκριση, ήταν περίλυποι στα αποδυτήρια. Είχαν ήδη ηττηθεί στον τελικό του Carabao Cup από τη Μάντσεστερ Σίτι στα πέναλτι.

Ο Κλοπ τούς κοίταζε με προσοχή και τους ζήτησε να μεταφερθούν στο μπαρ της ρεσεψιόν του ξενοδοχείο. Οι ίδιοι το έκαναν με βαριά καρδιά, ένας ή δύο μάλιστα συνέχιζαν να δακρύζουν λόγω της απώλειας του τροπαίου.

Ο συναισθηματισμός του Γιούργκεν Κλοπ κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού είναι εντελώς αντίθετος από τη συμπεριφορά του στους παίκτες του στα αποδυτήρια

Σχεδόν έσερναν τα κορμία τους, όταν ο προπονητής τους τους πλησίασε. «Τι θα γίνει, παιδιά, έτσι θα είστε όλο το βράδυ;» ρώτησε. Οι παίκτες μισοαπάντησαν, «κόουτς, μόλις χάσαμε». Ο Κλοπ, ο οποίος μάλιστα είχε βγάλει φήμη ότι… έχανε τους τελικούς, είπε «ναι, κακή στιγμή, αλλά εδώ είναι που μένετε ενωμένοι και που πρέπει να μένετε ενωμένοι. Επιπλέον, αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ο Κλοπ ζήτησε από όλους τους παίκτες να ανέβουν στην πίστα μέχρι το τέλος της βραδιάς. Ο ίδιος σήκωσε το λάβαρο, τραγουδώντας «We are Liverpool» και όλοι οι ποδοσφαιριστές τραγούδησαν μαζί τους. Ο Χέντερσον τόνισε ότι αυτό του έδωσε πολλή αυτοπεποίθηση.

Ο αρχηγός της Λίβερπουλ περιγράφει τον Κλοπ με έναν τρόπο ο οποίος είναι σχετικά πρωτότυπος. Μιλάει για έναν άνθρωπο που δεν τον πιάνει το μάτι στην έκθεση, έναν προπονητή ο οποίος δεν φωνάζει ποτέ στα εν οίκω και που κάθε φορά, σε κάθε ήττα, λέει «θα το ξανακάνουμε, θα το πάμε από την αρχή, θα το κάνουμε καλύτερα». «Εμένα με βοήθησε ριζικά στον τρόπο που αντιμετωπίζω τα πράγματα, ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί ως τότε», ομολόγησε ο Χέντερσον.

Ο Κλοπ βρίσκεται ήδη στην Αγία Τριάδα των κορυφαίων προπονητών της Λίβερπουλ. Οι οπαδοί της ομάδας προτιμούν να φύγουν όλοι οι παίκτες, παρά εκείνος. Αυτή η λατρεία στον προπονητή, που άρχισε από τον Μπιλ Σάνκλι, έχει μεταλαμπαδευτεί από γενιά σε γενιά. Όταν ο Κλοπ λέει ότι «μπορούμε να το κάνουμε ξανά», ξέρει ότι, θεωρητικά, πρόκειται για τη μόνη πολύ σημαντική ομάδα στον πλανήτη που θα του επιτρέψει να το πραγματοποιήσει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News