Άρσεναλ: Τα... 37 χρόνια του Αρσέν Βενγκέρ

Σε όλες τις βασικές ενδεκάδες της Άρσεναλ για επίσημα παιχνίδια μετά τις 22 Ιανουαρίου 1986 και πριν τις 4 Μαρτίου 2023 υπήρχε τουλάχιστον ένας ποδοσφαιριστής που κοούτσαρε ο Αρσέν Βενγκέρ.

Στο παιχνίδι με την Μπόρνμουθ, 26ο της Άρσεναλ τη φετινή σεζόν στην Premier League το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023, ο Μικέλ Αρτέτα παρέταξε την ομάδα του με τους εξής ποδοσφαιριστές: Ράμσντεϊλ, Τομιγιάσου, Σαλιμπά, Μαγκαλιάες, Ζιντσένκο, Όντεγκααρντ, Παρτέι, Βιέιρα, Σάκα, Μαρτινέλι, Τροσάρντ.

Αυτοί οι 11 ποδοσφαιριστές, τυχαίοι καθώς είναι παρ’ ότι αποτελούν σύνολο, δεν φαίνεται ότι έχουν κάποιο κοινό ιστορικό υπόβαθρο. Όμως, υπάρχει κάτι που τους ενώνει. Αυτό δεν είναι απλώς η νίκη, με την οποία έφτασαν τους 63 βαθμούς και παρέμειναν στο +5 από τη Μάντσεστερ Σίτι με 12 ματς να απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1986, η Άστον Βίλα υποδέχθηκε την Άρσεναλ για τον προημιτελικό του League Cup. Ο Ντον Χάου παρέταξε την ομάδα του με τους Βίλμοτ, Άντερσον, Ο ‘Λίρι, Σάνσομ, Κάτον, Ριξ, Στιούαρτ Ρόμπσον, Ροκάστλ, Άλισον, Νίκολας και Κουίν. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1 και στον επαναληπτικό, στις 4 Φεβρουαρίου του 1986 στο «Χάιμπουρι», η Βίλα νίκησε 2-1 και προκρίθηκε.

Με τον Τζον Λούκιτς άρχισε το σερί του Αρσέν Βενγκέρ

Σε εκείνη τη ρεβάνς, η αλλαγή στην ενδεκάδα ήταν η εξής: ο Τζον Λούκιτς έπαιξε στο τέρμα. Πολύ βασική για την οικονομία του κειμένου.

Τα δύο παιχνίδια, δηλαδή το πρώτο ματς της Άρσεναλ στο «Βίλα Παρκ» τον Ιανουάριο του 1986 και αυτό των «κανονιέρηδων» στο «Emirates» απέναντι στην Μπόρνμουθ, έχουν απόσταση 37 χρόνων και 41 ημερών. Έχουν, όμως, μια σημαντική ομοιότητα.

Ο Αρσέν Βενγκέρ υπέγραψε στην Άρσεναλ στις 22 Σεπτεμβρίου του 1996 και τελείωσε την καριέρα του στην προπονητική τον Μάιο του 2018, στη νίκη με σκορ 1-0 επί της Χάντερσφιλντ στο Λονδίνο. Αυτά τα χρόνια, προπόνησε εκατοντάδες ποδοσφαιριστές και οι «κανονιέρηδες» μαζί του βίωσαν μέρες δόξας, τις πρώτες παρατεταμένης διάρκειας από την εποχή του Χέρμπερτ Τσάπμαν.

Παρήγαγε το μόνο αήττητο πρωτάθλημα στην Ιστορία, τη σεζόν 2003-04, έκανε το νταμπλ τη σεζόν 2001-02 και πήρε το πρωτάθλημα το 1998. Επιπλέον, η Άρσεναλ έπαιξε στον τελικό του Champions League το 2006, όταν ηττήθηκε 2-1 από την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι, για να κατακτήσουν οι «μπλαουγκράνα» τη δική τους κορυφή. Το θέμα, ωστόσο, έχει να κάνει με τους ποδοσφαιριστές και την επιρροή που είχε ο Βενγκέρ πάνω τους.

Τα δύο ανωτέρω παιχνίδια ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, αν και ο χρόνος που είχε να πάρει η Άρσεναλ πρωτάθλημα το 1986 είναι… μικρότερος από τώρα: τότε θα συμπλήρωνε 15 χρόνια, τώρα βρίσκεται στα 18 και θέλει να μη φτάσει ο 19ος. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι στο «Βίλα Παρκ» είναι το τελευταίο που ουδείς εκ των βασικών ποδοσφαιριστών της Άρσεναλ έπαιξε κάτω από τις οδηγίες του Βενγκέρ και αυτό του Σαββάτου, στο «Emirates», το πρώτο ύστερα από 37 χρόνια και 41 μέρες που ουδείς από τους 11 που παρέταξε ο Μικέλ Αρτέτα στο γήπεδο είχε κοουτσαριστεί από τον Αλσατό σε οποιοδήποτε παιχνίδι!

Ο Ίαν Ράιτ σκοράρει το ένα από τα δύο γκολ της Άρσεναλ στο 2-0 επί της Μπλάκμπερν, το πρώτο ματς του Βενγκέρ στον πάγκο της

Για 37 χρόνια και 41 μέρες, σε κάθε παιχνίδι που έδωσε η Άρσεναλ είχε τουλάχιστον ένα βασικό που έχει παίξει, κάποια στιγμή, υπό τις οδηγίες του παλαίμαχου 73χρονου Αλσατού. Σε αυτήν την περίπτωση, η ζημιά έγινε όταν ο Μικέλ Αρτέτα αποφάσισε να μην ξεκινήσει τον Τσάκα, αλλά βασίστηκε στον Φάμπιο Βιέιρα. Βεβαίως, ο Ελβετός έπαιξε, όπως και ο Ρις Νέλσον, ένας από τους νέους που είχε πάρει ο Βενγκέρ τα τελευταία χρόνια του ως τεχνικός της Άρσεναλ και που ήταν εκείνος που έβαλε το γκολ που χάρισε τη νίκη στους «κανονιέρηδες» στις καθυστερήσεις.

Εντυπωσιακή είναι και αυτή η πενταετία μετά τη λήξη της δικής του θητείας, που τουλάχιστον ένας παίκτης είχε καταβολές υπό την αιγίδα του, αλλά και τα δέκα χρόνια και 9 μήνες πριν αναλάβει την Άρσεναλ, που η ομάδα του Λονδίνου βασίστηκε κυρίως στον Λούκιτς, τον Τόνι Άνταμς, τον Νάιτζελ Γουίντερμπερν, τον Πολ Μέρσον και τον Μάρτιν Κίον, για να κρατήσει το «σερί» ζωντανό, και βέβαια ύστερα έφτασαν ποδοσφαιριστές όπως ο Ίαν Ράιτ, που βέβαια ανήχθησαν στη σύγχρονη εποχή της.

Ο Ελβετός Γκρανίτ Τσάκα κρατούσε το σερί του Βενγκέρ ζωντανό

Αλλά ακόμα και αυτό το σερί ωχριά μπροστά σε εκείνο του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που έμεινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 27 χρόνια, από το 1986 έως το 2013. Το δικό του διαδοχικό παιχνιδιών που οι «κόκκινοι διάβολοι», οι οποίοι εξευτελίστηκαν στο Λίβερπουλ ηττώμενοι 7-0 από την ομώνυμη ομάδα, στην πιο βαριά ήττα της Ιστορίας τους, δεν παρατάχθηκαν με τουλάχιστον έναν ποδοσφαιριστή που κοούτσαρε στη βασική ενδεκάδα είναι… 45 χρόνια, από το 1974 έως το 2019! Ο Φέργκιουσον, αξίζει να σημειωθεί, ήταν προπονητής της Γιουνάιτεντ για ακριβώς 1.500 παιχνίδια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News