ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Σοβαρευτείτε και... βγάλτε τα κάστανα από τη φωτιά!

Ο Σταύρος Καραϊνδρος γράφει για τη διπλή αυτονόητη πρόκληση της παρουσίας Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στους ομίλους Europa και Conference League

Το να χαρακτηρίζουμε ως επιτυχία το γεγονός ότι Αύγουστο μήνα συνεχίζουν στην Ευρώπη δύο από τους τέσσερις εκπροσώπους μας δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο του οποίου το επίπεδο είναι για Conference League, άντε για Europa League το πολύ, δίχως ουδείς να αναλαμβάνει την ευθύνη να το επαναφέρει σε τροχιά κανονικότητας.

Τι είναι η κανονικότητα; Ο Ολυμπιακός να μη μένει εκτός από κάποια Λουντογκόρετς, ο ΠΑΟΚ να μη χρειάζεται να ιδρώσει στη ρεβάνς για να αποκλείσει τους ημιεπαγγελματίες της Μποέμιανς και η ΑΕΚ με τον Άρη να μην αποχαιρετούν από τον Ιούλιο την Ευρώπη.

Για να φτάσει, όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μία κανονικότητα θα χρειαστεί ένας ανάλογος, αν όχι μεγαλύτερος, χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσουμε από την εποχή των παχιών αγελάδων, στα τάρταρα. Κι αυτόν τον χρόνο δεν τον έχει αντιληφθεί ουδείς για να δώσει την αρμόζουσα σημασία.

Ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός Champions League και πηγαίνει κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας να παίξει για τους ομίλους του Europa League. Ο ΠΑΟΚ έκανε το καθήκον του με τη Μποέμιανς και περιμένει πλέον τη Ριέκα για να μπει στους ομίλους του Conference League. Είναι για να πανηγυρίζουμε; Προφανώς και όχι.

Ο Δικέφαλος του Βορρά έπαιξε κόντρα σε μία ομάδα που στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολλές φορές αν θέλει να γίνει ξανά πρωταθληματικός. Μία μικρομεσαία ομάδα, χαμηλής δυναμικότητας, που την έκανε, στο πρώτο ματς, να φαντάζει μεγαθήριο και αναγκάστηκε στη ρεβάνς να παίξει πάνω από τα στάνταρ της περιόδου για να την αποκλείσει. Κι αν θεωρούν οι επικεφαλής ότι με τον αποκλεισμό της Μποέμιαν λύθηκαν μονομιάς όλα τα προβλήματα, είναι γελασμένοι.

Οι “30άρηδες” του ΠΑΟΚ, ενός ΠΑΟΚ που χρειάστηκε ένα μεγάλο βράδυ από τον Μπίσεσβαρ, φτάνουν για να κερδίζουν ομάδες σαν κι αυτή που αντιμετώπισαν την Πέμπτη. Φτάνουν και ίσως να περισσεύουν. Αν αυτός είναι ο στόχος και το ταβάνι της εφετινής ομάδας, τότε δεν χρειάζεται καμία άλλη μεταγραφή, καμία άλλη αντίδραση από ολάκερο τον οργανισμό. Αν, όμως, στον ΠΑΟΚ θέλουν το κάτι παραπάνω -που αυτό δεν ορίζεται μόνο στην πρόκριση επί της Ριέκα, αλλά και στην πορεία στο προσεχές πρωτάθλημα- τότε πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Κι αυτές οι αποφάσεις δεν αφορούν μόνο στο μεταγραφικό κομμάτι, αλλά και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος ζει ακόμα στο αήττητο νταμπλ. Ωραίο ήταν, τεράστια επιτυχία, αλλά φρέσκα κουλούρια που λέει και ο θυμόσοφος λαός. Δεν επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για να τιμήσει εκείνους τους πρωταθλητές, επέστρεψε για να δημιουργήσει τους επόμενους. Και για να έρθει μία νέα επιτυχία στον Δικέφαλο τότε χρειάζεται “νέο αίμα”. Σαν αυτό του Τζόλη, που ορθώς πωλήθηκε, αλλά πρέπει να αντικατασταθεί. Ουχί μόνο αγωνιστικά, αλλά σε ό,τι αφορά το κίνητρο και τη δίψα για τη διάκριση. Εκτός αν θεωρεί ο Λουτσέσκου και οι προϊστάμενοί του πως με τον Μπίσεσβαρ ο ΠΑΟΚ μπορεί να πορευθεί τη νέα χρονιά σε μονοπάτια πρωταθληματικά.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του αποκλεισμού από τη Λουντογκόρετς. Όχι γιατί αποκλείστηκε από το Champions League, αλλά γιατί αποκλείστηκε από μία ομάδα που σε καμία περίπτωση δεν ήταν καλύτερή του. Είχε το ψυχολογικό μομέντουμ, είχε τη δίψα, είχε και το καθαρό μυαλό να πετάξει έξω τον Ολυμπιακό σε αντίθεση με τους Πειραιώτες που δεν είχαν τίποτε από τα παραπάνω εκτός από τον άτυπο ρόλο του φαβορί.

Δεν είναι κακό που αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός. Είναι ένα ταρακούνημα για τη συνέχεια, ένα τρίξιμο στα δόντια για να αντιληφθούν άπαντες την κρισιμότητα της κατάστασης. Από τον πρώτο έως τον τελευταίο. Προφανώς δεν ήρθε η καταστροφή ούτε χάθηκε η χρονιά, αλλά το να μπουν οι “ερυθρόλευκοι” σε μία εσωστρέφεια που οι ίδιοι προκάλεσαν θα είναι πλήγμα για τη συνέχεια της χρονιάς.

Το κάζο με τη Λουντογκόρετς μπορεί να βγάλει αντίδραση. Τουλάχιστον αυτό κάνουν οι μεγάλες ομάδες και ο Ολυμπιακός είναι τέτοια. Τώρα έρχεται η Σλόβαν Μπρατισλάβας, με επιτακτική την ανάγκη πρόκρισης, έπειτα έρχεται το πρωτάθλημα και η ανάγκη να αποδείξει ότι παραμένει ο βασιλιάς στο θρόνο του. Αν δούμε τους εν Ελλάδι αντιπάλους ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να τρομάζει, αλλά αυτό δεν πρέπει να τον καθησυχάζει γιατί θα προκύψουν κι άλλες… Λουντογκόρετς. Και τούτο είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει μία ομάδα που ουσιαστικά στην Ελλάδα παίζει μόνη της.

To επιμύθιο για όλα τα παραπάνω είναι ένα: σοβαρευτείτε! Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κουβαλούν την Ελλάδα στις πλάτες τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το γόητρο, το πρεστίζ, τους βαθμούς. Η μέχρι τώρα εικόνα τους δεν ικανοποιεί και προβληματίζει. Χρόνος υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις που “τρέχουν”. Oι ίδιοι δημιούργησαν το έξτρα βάρος και την παραπάνω πίεση, οι ίδιοι ας βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News