Λίβερπουλ: Πώς θα μείνει εκτός Champions League αν τερματίσει τέταρτη

Το σενάριο που θα έφερνε τη Λίβερπουλ εκτός Champions League ακόμα κι αν τερμάτιζε στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας της Premier League.

Αρκετοί φίλοι της Λίβερπουλ ομολόγησαν ότι αυτή η χρονιά δεν είναι εντελώς χαμένη μετά το 7-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Με κάποιον τρόπο, νιώθω γεμάτος», έτεινε στον υπογράφοντα φίλα κείμενος του συγκροτήματος που εδρεύει σε ένα από τα λιμάνια της Αγγλίας.

Κι ενώ δεν χρειάζονται τρομερά πράγματα για να νιώθεις γεμάτος από τη Λίβερπουλ, οι «κόκκινοι», που κάποια στιγμή, όχι πολύ νωρίς, βρίσκονταν στη δεύτερη δεκάδα της βαθμολογίας, τώρα θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τη σεζόν τους με κάτι που θα χαρακτηριζόταν «μερική επιτυχία» χωρίς να αποτελεί τόλμημα.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι πέντε βαθμούς πίσω από τη Νιούκαστλ και εφτά πίσω από την Τότεναμ, η οποία πλέον θα βασιστεί στον Κρίστιαν Στελίνι, αντί του απολυμένου Αντόνιο Κόντε, προκειμένου να βρίσκεται στην πρώτη τετράδα, όμως οι «κόκκινοι» έχουν δύο παιχνίδια λιγότερα από τα «σπιρούνια». Επίσης, απέχουν οκτώ βαθμούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τα ίδια παιχνίδια.

Οι «κόκκινοι», πλέον, έχουν 12 παιχνίδια για να «σώσουν» ένα μέρος της σεζόν τους, ειδικά από τη στιγμή που φήμη προ ημερών τούς έφερε να έχουν κάνει πρόταση 100 εκατομμυρίων ευρώ στον Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Φαίνεται ότι υπάρχει ήδη μεταγραφική ένταση, μια και πληροφορίες την φέρνουν να ενδιαφέρεται επίσης για τον Μέισον Μάουντ, της Τσέλσι, τον Τζέιμς Γουόρντ-Πράους της Σαουθάμπτον, στην οποία πρέπει να πληρώνει φόρο για τη σπουδαία ομάδα που έφτιαξε από το 2017, αλλά και ακόμα τέσσερις ποδοσφαιριστές: το συμπαίκτη του Μάουντ, Λι Κόλγουϊλ, τον Τζέικομπ Ράμσεϊ της Άστον Βίλα, τον Ντέκλαν Ράις της Γουέστ Χαμ και τον Φιγιάκο Τομόρι της Μίλαν.

Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο μπορεί να μην είναι ο παλιός καλός εαυτός του, αλλά το κενό του πρέπει να καλυφθεί

Ούτως ή άλλως, πρέπει να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Άλεξ Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν, που θα φύγει το καλοκαίρι, ο Ζοέλ Μάτιπ βρίσκεται επίσης σε διαδικασία εξόδου, ενώ η παραμονή του Τζέιμς Μίλνερ, ετών 37, θα είναι περισσότερο φόρος τιμής και λιγότερο κίνηση ουσίας.

Για τη Λίβερπουλ, λοιπόν, που δεν πρόλαβε να αναδομηθεί με τον τρόπο που θα ήθελε το προηγούμενο καλοκαίρι και δεν εμφανίστηκε έτοιμη στον αγωνιστικό χώρο, αυτό θα έχει έντονο το άρωμα της αλλαγής, όπως συμβαίνει όταν τα αποτελέσματα προϋποθέτουν ότι πρέπει να αλλάξει κάτι.

Η πρόκριση στους ομίλους του Champions League, με 12 παιχνίδια να της απομένουν για την Premier League, δεν είναι εκτός πλαισίου, αν και η τέταρτη θέση ενδεχομένως να μην της κάνει.

Μόνο αν είναι τρίτη θα προκριθεί σίγουρα, τουλάχιστον επί του παρόντος. Αυτό, βεβαίως, μπορεί να αλλάξει οσονούπω, πάντως υπάρχει το διεστραμμένο σενάριο που θα φέρνει την Αγγλία να βγάζει πέντε ομάδες στην πρώτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση, αλλά ουδεμία εξ αυτών να είναι οι «κόκκινοι» αν βρεθούν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

Το σενάριο

Στην περίπτωση που η Λίβερπουλ τερματίσει τέταρτη και πάνω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δηλαδή με τρίτη ομάδα τη Νιούκαστλ ή την Τότεναμ, τότε οι «κόκκινοι διάβολοι» θα μπορούσαν να προκριθούν στο Champions League μέσω του φετινού Europa League, αν, δηλαδή, το κατακτήσουν. Η Γιουνάιτεντ, βέβαια, έχει μπροστά της και τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, αφού πρόκειται να αντιμετωπίσει τη Σεβίλλη στους προημιτελικούς και, αν περάσει, το νικητή του Γιουβέντους-Σπόρτινγκ Λισαβόνας στους ημιτελικούς.

Το χειρότερο σενάριο για τη Λίβερπουλ θα είναι να μείνει εκτός τετράδας η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά να κατακτήσει το Europa League

Στην περίπτωση που κατακτήσει το τρόπαιο, θα κλείσει εισιτήριο για τα… αστέρια την επόμενη σεζόν. Αυτή θα είναι η μία θέση που δεν ενοχλεί τις τέσσερις πρώτες της Premier League, αν δεν βρίσκεται η ίδια μέσα. Ωστόσο, ο άλλος αστερίσκος έχει να κάνει με την Τσέλσι.

Οι «μπλε» βρίσκονται επί του παρόντος στη δέκατη θέση της βαθμολογίας της Premier League, me 38 βαθμούς. Απέχουν 11 της τέταρτης Τότεναμ με ένα ματς λιγότερο. Δεν πρόκειται για διαφορά που δεν γίνεται να καλυφθεί, εν πάση περιπτώσει η ομάδα του Γκρέιαμ Πότερ δεν πείθει ότι μπορεί να το κάνει.

Η Τσέλσι, όμως, έχει τη δίοδο του φετινού Champions League για να βγει στο επόμενο. Ο αντίπαλός της στα προημιτελικά είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στα ημιτελικά, εφόσον περάσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι ή την Μπάγερν Μονάχου. Θα είναι ένα απίθανο κατόρθωμα το να μπορέσει να φτάσει στον τελικό της 10ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, πολλώ δε μάλλον να πάρει το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.

Παρ’ όλα αυτά, είναι μία από τις οκτώ ομάδες που συνεχίζει στο θεσμό, οπότε οι πιθανότητές της δεν γίνεται να αποκλειστούν. Αν η Τσέλσι κατακτήσει το τρόπαιο, θα είναι σίγουρα μία από τις αγγλικές ομάδες που θα παίζουν στους ομίλους της επόμενης σεζόν.

Η Τσέλσι είναι αουτσάιντερ στο Champions League, αλλά αυτό συνέβαινε και το 2012

Το διεστραμμένο σενάριο, λοιπόν, που θα αφήσει την τέταρτη ομάδα από τη βαθμολογία της Premier League εκτός διοργάνωσης, είναι το εξής: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι κατακτούν τα διεθνή τρόπαια και ουδεμία από τις δύο βρίσκεται στην πρώτη τετράδα. Η Αγγλία, τότε, θα μπορεί να βγάλει πέντε ομάδες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης για τη σεζόν 2023-24, μόνο που εξ αυτών θα είναι οι δύο τροπαιούχοι και, άρα, διά της αφαιρετικής μεθόδου, οι τρεις πρώτες στη βαθμολογία.

Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει μόνο για τη Λίβερπουλ, θα μπορούσε να γίνει οδυνηρή πραγματικότητα για την Τότεναμ και τη Νιούκαστλ, αλλά οι «κόκκινοι» αναφέρονται ως παράδειγμα για τη διαδοχική παρουσία τους στο θεσμό, όπως άλλωστε αυτή καθρεφτίζεται στους τρεις τελικούς που έπαιξαν από το 2018 έως το 2022.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News