Ολυμπιακός: Με τον Ανιγκό στον πάγκο, τελείωσε τις μάχες και πάει στον πόλεμο

Ο Ολυμπιακός εμπιστεύεται στον Ζοσέ Ανιγκό τον πάγκο της ομάδας πιθανότατα για τα υπόλοιπα οκτώ παιχνίδια των Playoff της Super League -και το δεύτερο ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ- ελπίζοντας ο αέρας του γαλλικού νότου να προκαλέσει έκλυση τεστοστερόνης στους παίκτες.

Ενώ ο Μίτσελ έμοιαζε με τη φυσιολογική εξέλιξη, τουλάχιστον ως τη λήξη της σεζόν, ενώ μόλις 48 ώρες πριν το παιχνίδι με τον Άρη είπε ότι έχει ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο και πάει να φύγει, η πραγματικότητα διέψευσε οικτρά κάθε ομαλή διαδικασία -αν αυτή είναι όντως συστατικό της ζωής.

Ο ίδιος έδωσε ως επίσημη δικαιολογία της παραίτησής του, στην ιστοσελίδα της ομάδας, το ότι αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να φύγει. Ο Μίτσελ δήλωσε αργότερα ότι φεύγει για να σώσει ο Ολυμπιακός τη σεζόν.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ζημιά από την ισοπαλία με τον Άρη, το 2-2 στο Καραϊσκάκη, ήταν η μικρότερη δυνατή πρακτικά. Ο Ολυμπιακός είναι μόλις τρεις βαθμούς από την κορυφή και δεν έμοιαζε να βρίσκεται σε θολά νερά. Δεν αθροίζονταν, δηλαδή, αρνητικά αποτελέσματα που να οδηγούν τον Ισπανό στην έξοδο, και μάλιστα οικειοθελώς.

Δίπλα στον Μίτσελ κατά την παρουσίασή του το περασμένο φθινόπωρο, ο Ανιγκό δεν περίμενε να τον διαδεχθεί

Το κλίμα, ωστόσο, αλλάζει εντελώς με την εσωτερική αλλαγή, που φέρνει τον Ζοσέ Ανιγκό στον πάγκο της ομάδας. Η συγκεκριμένη κίνηση, που επισήμως αφορά μόνο στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ για την τρίτη αγωνιστική της Super League στο Καραϊσκάκη, την Τετάρτη, 5 Απριλίου, στις 21:00, είναι δηλωτική της αλλαγής τακτικής του Ολυμπιακού να πάει μέχρι το τέλος των Playoff με έναν άνθρωπο ο οποίος όλα τα χρόνια της καριέρας του ως προπονητή, και κυρίως στη Μαρσέιγ, λειτουργεί ως απορροφητήρας και βάλλει κατά όσων θεωρεί ότι πάνε να πληγώσουν την ομάδα του.

Γεννημένος στη Μασσαλία, άλλωστε, στις 15 Απριλίου του 1961, κι ακόμα κι αν μετανάστευσε άρον άρον στο Μαρόκο τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ ήταν τεχνικός της Μαρσέιγ (και από τον Δεκέμβριο εκείνου του έτους υπεύθυνος για τις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις στην Αφρική), μετά το φόνο του γιου του, Αντρίν -ένα γεγονός που όταν το όνομά του ενεπλάκη με εγκληματική οργάνωση κρίθηκε ως λόγος εκδίκησης από τη μεριά του- ο Ανιγκό έχει την απαιτούμενη δόση… ζούρλας που φέρνει ο αέρας του γαλλικού νότου.

Με τους προβολείς να πέφτουν πάνω του, εξάλλου, δεν δίστασε το φθινόπωρο του 2004, λίγο πριν απολυθεί ύστερα από τρία χρόνια στον πάγκο ως πρώτου προπονητή, να συγκρουστεί, ως προπονητής της Μαρσέιγ -μίας ομάδας στην οποία είχε 206 συμμετοχές ως κεντρικός αμυντικός με το κλασικό, ειδικά νωρίς τη δεκαετία του ’80, δόγμα «ή την μπάλα ή τα πόδια»- με τον Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς.

Με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά στη Μαρσέιγ, την περίοδο 2003-04

Ο τελευταίος επέκρινε τον Φαμπρίς Φιορές επειδή προτίμησε την ΟΜ, στην οποία ο Ανιγκό εργάστηκε ως προπονητής για μία τετραετία κατά την πρώτη θητεία του, από το 2001 έως το 2005. Ήταν τόσο ανοιχτός στην έκθεση, που είπε στα media ότι «ο Φιορές μού είπε ότι έφυγε από ένα στρατόπεδο για να γυρίσει σε μια οικογένεια» και ότι «δεν θα δώσω το χέρι μου στον Βαχίντ και θέλω να σταματήσει να μου μιλάει».

Στη Μαρσέιγ, με την οποία έκανε το προπονητικό βιος του υπαρκτό στο βαθμό του διαμετρήματος, ο Ανιγκό -που προπόνησε επιπλέον την ερασιτεχνική Κονσολάτ από τη Γαλλία τη σεζόν 1996-97 και τον Λεβαδειακό την περίοδο 2017-18, ο οποίος ήταν 10ος στη Super League, πάνω από τον Παναθηναϊκό- δεν δίστασε να αλλάξει το σύστημα της ομάδας του αφού άρχισε η σεζόν 2003-04, για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει τον επιθετικό του, δηλαδή τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο Ιβοριανός, σύμφωνα με τον ίδιο τον Γάλλο τεχνικό, έχει με τον Ανιγκό ιδιαιτέρως φιλική σχέση και βρίσκονται συχνά σε επικοινωνία.

Η ΟΜ ήταν, κιόλας, η ομάδα που αντάμωσε με τον Ματιέ Βαλμπουένα, έστω και για λίγο, την τελευταία χρονιά του μέσου του Ολυμπιακού στο λιμάνι. Ο Ανιγκό δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο με τους Μασσαλούς, ενώ το καλύτερο πλασάρισμα που είχε ήταν η τρίτη θέση τη σεζόν 2002-03.

Ο Ανιγκό, στην ούγια, έχει δουλέψει με περισσότερη ακρίβεια σε όλα τα περιμετρικά του προπονητή πόστα. Στη Μαρσέιγ τον νοσταλγούν ως αθλητικό διευθυντή, αφού τα μεταγραφικά πρότζεκτ που ηγήθηκε, με κυριότερο τον Φρανκ Ριμπερί, αλλά και τους Μαμαντού Νιάνγκ, Λορίκ Κανά, Στιβ Μανταντά, Μπρούνο Σεϊρού και Τζιμπρίλ Σισέ, έστεψαν την ΟΜ πρωταθλήτρια το 2010.

Με τον Λεβαδειακό είχε μια καλή χρονιά την περίοδο 2017-18, δίνοντας ώθηση σε παίκτες όπως ο Φώτης Ιωαννίδης

Είναι σχεδόν βέβαιο, λοιπόν, και από τη θητεία του στη Μαρσέιγ, αλλά και από άλλες, όπως εκείνη με την Εσπεράνζε της Τυνησίας, όταν και παραιτήθηκε ύστερα από εφτά παιχνίδια, ότι στον Ολυμπιακό δεν τον προορίζουν για προπονητή τη νέα σεζόν.

Αλλά μοιάζει σίγουρο ότι θα πάνε μαζί του μέχρι τις 14 Μαΐου και την τελευταία αγωνιστική των Playoff, προσπαθώντας να εκμεταλλευτουν τη, διαφορετική από τον Μίτσελ -έναν άνθρωπο που εξ ιδιοσυγκρασίας δεν νιώθει την ανάγκη για αποδείξεις- ιδιοσυγκρασία στο βαθμό του πάθους και της έντασης, ενώ θα κάτσει στον πάγκο ως πρώτος ύστερα από 4,5 χρόνια, δηλαδή όταν ο Πανιώνιος ηττήθηκε 4-2 από τη Λάρισα την 1η Δεκεμβρίου του 2018, παρ’ όλα αυτά ήρθε έκτος στη βαθμολογία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News